Spartan Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Witam, mam pytanie, co mogło dopaść mój chmiel. Bardziej jestem przekonany, że to jakiś szkodnik niż choroba bo liścia są powygryzane a dzisiaj nawet na spodzie liścia znalazłem mikroskopijnego czerwonego robaczka podobnego do mszycy. Jeżeli ktoś wie co to może być proszę o poradę czym spryskać. O chmiel dbam bo co wieczór podlewam i zraszam. Mocno uszkodzone liścia zrywam. Na forach czytałem o różnych szkodnikach ale nie znalazłem opisów zniszczeń podobnych do moich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Mnie się wydaje że to może być przędziorek mam cos podobnego kupiłe i poryskałem "Magus 200sc" za kilka dni poprawię i ma być, polecam pryskać tym w ciepły i słoneczny dzień prawdopodobnie wtedy działa najlepiej, swoją drogą można jeszcze razem z tym opryskać czymś od mszycy np. Karate łączny koszt oprysków wyniesie ok 20zł Edytowane 3 Czerwca 2014 przez tdzip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 IMHO pędy Ci przymarzły, teraz liść się rozwinął i widać uszkodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Więcej powiedziało by zdjęcie spodu liścia... Ale prawdopodobnie mączniak rzekomy. Najlepiej wykonać opryski dwoma preparatami naprzemiennie z ok. 2 tygodniowym odstępem. Najpierw preparatem Topsin, po 2 tygodniach Score (lub np. Baycor). Jeśli na spodzie liścia są białe pajączki, zrób oprysk preparatami Karate Zeon lub Magnus bardzo dokłandnie opryskując spód liścia. Możesz też wykonać oprysk innym preparatem owadobójczym, kilka wymieniłem w temacie chmielnik sezon 2014. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Cześć, Pozwalam sobie odświeżyć temat. Jakieś "muszki" wylegają mi się od spodu liści. Wiecie co to takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Cześć, Pozwalam sobie odświeżyć temat. Jakieś "muszki" wylegają mi się od spodu liści. Wiecie co to takiego? Ty serio? To nie muszki tylko mszyca... Te zielone takie co na liściu się odznaczają. A te czarne muszki spijają spadź, którą mszyca produkuje, są one raczej nie szkodliwe nimi bym się nie przejmował. Natomiast mszyce trzeba zlikwidować bo ci zabije chmiel, albo wstrzyma rozwój jego. Kup sobie lepiej jakiś oprysk zanim ci zniszczą chmiel, albo naturalny - kiszonka z pokrzywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Wyglądało mi to na jaja niż na mszyce Dzięki wielkie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 lęgną się dopiero. https://www.google.pl/search?q=mszyce&client=opera&hs=aEN&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=RTGJVYL5EIKYsAGrrrBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1680&bih=954 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Na mszyce najlepszy Decis, można dodać do roztworu jakiegoś zwilżacza, wystarczy kilka kropli np. płynu do mycia naczyń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Cześć, Pozwalam sobie odświeżyć temat. Jakieś "muszki" wylegają mi się od spodu liści. Wiecie co to takiego? Nie wiem co to, ale pokrzywa działa zawsze! Edit, "pisałem" posta 2h i troche głupio teraz wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Na mszyce działa woda z płynem do mycia naczyń. Wybierz naturalny płyn bez chemii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiak Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Witam, podczepię się pod temat żeby nie zakładać nowego. Moja Sybillę również chyba coś dopadło. Do czerwca rosła ładnie i mniej więcej od początku miesiąca znacznie zwolniła, liście zaczęły żółknąć, niektóre zaczynają się robić brązowe. Wiecie może co to może być? link do zdjęć w pełnej rozdzielczości: klik Na niektórych zdjęciach widać małe czarne robaczki - czy to one mogą być odpowiedzialne za to co się dzieję? Dodam, że spryskałem już chmiel preparatem Magnus 200 sc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi