bielok Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Cześć. Czy ktoś praktykuje ten sposób? np. stawiamy fermentator na wagę łazienkową, prosta kaklulacja i wiemy jaka jest objetość brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Pomysł całkiem niezły Tylko trzeba znać ciężar właściwy cieczy ( OG ) wagę fermentora no i chyba jakaś mała poprawka na temperaturę i dokładność mogłaby być całkiem dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Musisz liczyć się z błędem odczytu ekstraktu oraz wagi. nie wystarczy Ci pomiar ze skali fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Cześć Musisz liczyć się z błędem odczytu ekstraktu oraz wagi. nie wystarczy Ci pomiar ze skali fermentora? no na żadnym nie mam skali ... i przyznam szczerze że nie chce mi sie ich robić .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Czytałem gdzieś, że na podstawie wagi można nie tylko określić objętość, ale też stopień odfermentowania, tylko trzeba mieć wzory, a jakoś nie mogę odnaleźć tej dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Ale po co to robić, skoro ma się areometr? Przy okazji można wypić próbkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Jeśli zważysz wcześniej fermentator, pokrywke itp. i zmierzysz poziom cukru w °Blg to da sie to zrobić. Dla klasycznej 12 °Blg , licząc, że brzeczka nastawna to tylko woda i cukier, gęstość w kilogramach/litr wynosi 1,046. Jeśli masz 20 litrów to będzie to ważyło 20,92 kg. Nie wiem czy mogę ale wkleje tu link do tabeli: http://www.fizyka.umk.pl/~lab2/tables/C12H22O11.html pierwsza kolumna to °Blg a ostatnia to gęstość. Dla dowolnego stężenia wystarczy zważyc brzeczke i podzielic przez gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Wszystko fajnie wygląda na papierze albo w kalkulatorze, ale skąd wziąć wagę ze skalą conajmniej do 25 kg i dokładnościa do 0,01 kg? Według mnie błąd pomiarowy będzie ogromny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 cześć łzienkowa elektroniczna, jak sądze podziałka 0,1 starczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Masz rację, biorąc przykład kolegi: Jeśli zważysz wcześniej fermentator, pokrywke itp. i zmierzysz poziom cukru w °Blg to da sie to zrobić. Dla klasycznej 12 °Blg , licząc, że brzeczka nastawna to tylko woda i cukier, gęstość w kilogramach/litr wynosi 1,046. Jeśli masz 20 litrów to będzie to ważyło 20,92 kg. Twoja waga wskaże coś między 20,8 a 21 (po odjęciu wagi fermentora, który też będzie zawierał błąd, ale możemy to sobie darować) więc po wyliczeniach uzyskasz wynik między 19,88 a 20,08 - mi by wystarczyło pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Twoja waga wskaże coś między 20,8 a 21 (po odjęciu wagi fermentora, który też będzie zawierał błąd, ale możemy to sobie darować) więc po wyliczeniach uzyskasz wynik między 19,88 a 20,08 - mi by wystarczyło Chłopaki, browar to nie apteka!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Cześć Mi wystarczy ustalenie ilości brzeczki do 1,5 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Chłopaki, browar to nie apteka!!! Oczywiście masz rację, pojawiło się dzielenie, mnożenie, zacząłem określać błędy pomiarowe i sie zagalopowałem... Zboczenie zawodowe Ja mam jeden fermentor ze skalą i mi wystarcza, żeby wiedzieć ile butelek do rozlewu przygotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Podziałka a dokładność to dwie różne sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Cześć Mi wystarczy ustalenie ilości brzeczki do 1,5 l Taką dokładność możesz mieć nawet jak będziesz traktował piwo jak wode. Nie bawiąc się z gęstością . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 (edytowane) no na żadnym nie mam skali ... i przyznam szczerze że nie chce mi sie ich robić .... w ważyć będzie się Tobie chciało ? Nie lepiej wyskalować i mieć święty spokój ? Litrowy pojemnik , pisak i kilka minut czasu Edytowane 21 Lipca 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 i kilka minut czasu A co innego ma kilka minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Większość fermentorów to prawie walce (przynajmniej możemy tak założyć). Wystarczy zrobić przelicznik wysokość cieszy na objętość i zwykłą miarką będziesz mógł zmierzyć objętość. Wydaje mi się to łatwiejsza od stawiania dość cięzkiego wiadra na wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 (edytowane) Większość fermentorów to prawie walce (przynajmniej możemy tak założyć). Wystarczy zrobić przelicznik wysokość cieszy na objętość i zwykłą miarką będziesz mógł zmierzyć objętość. Wydaje mi się to łatwiejsza od stawiania dość cięzkiego wiadra na wadze. To "prawie" robi niezłą różnice. U mnie około 3-4 litrów . Edytowane 21 Lipca 2009 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Cześć. mam 4 fermentatory, kazdy skubany bez podziałki, każdy innej wysokości i szerokosci na jażdym by trzeba dorobic skaję objetości ....... a waga łazienkowa stoi po prostu i czeka ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Cześć. mam 4 fermentatory, kazdy skubany bez podziałki, każdy innej wysokości i szerokosci na jażdym by trzeba dorobic skaję objetości ....... a waga łazienkowa stoi po prostu i czeka ....... Chyba, że tak. Ja mam tylko dwa fermentory z dwóch różnych sklepów i sa takie same. Nie ma co filozofować, na każdym fermentorze zapisz sobie jego wagę i problem z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 i kilka minut czasu A co innego ma kilka minut? Miara kąta A poważnie Jutro podam ile centymetrów od podstawy znajdują się kolejne pojemności w sprzedawanych w HB fermentorach. Nie przewiduję nadruków, więc może to ułatwi korzystanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 ................. Jutro podam ile centymetrów od podstawy znajdują się kolejne pojemności w sprzedawanych w HB fermentorach. Nie przewiduję nadruków, więc może to ułatwi korzystanie. Gdzie mogę znaleźć te dane dotyczące kolejnych pojemności fermentorów z HB ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Przyznaję ze wstydem, że tego nie zrobiłem. Zapomniałem :rolleyes: Po południu zamieszczę pod adresem http://www.homebrewing.pl/wsparcie-piwowarskie-i-7.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się