Jump to content

Szacowanie objetości brzeczki na podstawie jej wagi.


Recommended Posts

Cześć.

 

Czy ktoś praktykuje ten sposób?

np. stawiamy fermentator na wagę łazienkową, prosta kaklulacja i wiemy jaka jest objetość brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

Pomysł całkiem niezły :tort:

Tylko trzeba znać ciężar właściwy cieczy ( OG ) wagę fermentora no i chyba jakaś mała poprawka

na temperaturę i dokładność mogłaby być całkiem dobra :tort:

Link to comment
Share on other sites

Cześć :tort:

 

Musisz liczyć się z błędem odczytu ekstraktu oraz wagi. nie wystarczy Ci pomiar ze skali fermentora?

no na żadnym nie mam skali ... i przyznam szczerze że nie chce mi sie ich robić ....

Link to comment
Share on other sites

Jeśli zważysz wcześniej fermentator, pokrywke itp. i zmierzysz poziom cukru w °Blg to da sie to zrobić. Dla klasycznej 12 °Blg , licząc, że brzeczka nastawna to tylko woda i cukier, gęstość w kilogramach/litr wynosi 1,046. Jeśli masz 20 litrów to będzie to ważyło 20,92 kg. Nie wiem czy mogę ale wkleje tu link do tabeli:

http://www.fizyka.umk.pl/~lab2/tables/C12H22O11.html

pierwsza kolumna to °Blg a ostatnia to gęstość.

 

Dla dowolnego stężenia wystarczy zważyc brzeczke i podzielic przez gęstość.

Link to comment
Share on other sites

Masz rację, biorąc przykład kolegi:

Jeśli zważysz wcześniej fermentator, pokrywke itp. i zmierzysz poziom cukru w °Blg to da sie to zrobić. Dla klasycznej 12 °Blg , licząc, że brzeczka nastawna to tylko woda i cukier, gęstość w kilogramach/litr wynosi 1,046. Jeśli masz 20 litrów to będzie to ważyło 20,92 kg.

Twoja waga wskaże coś między 20,8 a 21 (po odjęciu wagi fermentora, który też będzie zawierał błąd, ale możemy to sobie darować) więc po wyliczeniach uzyskasz wynik między 19,88 a 20,08 - mi by wystarczyło :D

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Twoja waga wskaże coś między 20,8 a 21 (po odjęciu wagi fermentora, który też będzie zawierał błąd, ale możemy to sobie darować) więc po wyliczeniach uzyskasz wynik między 19,88 a 20,08 - mi by wystarczyło :D

Chłopaki, browar to nie apteka!!! :D

Link to comment
Share on other sites

Chłopaki, browar to nie apteka!!! :D

Oczywiście masz rację, pojawiło się dzielenie, mnożenie, zacząłem określać błędy pomiarowe i sie zagalopowałem... Zboczenie zawodowe :D

Ja mam jeden fermentor ze skalą i mi wystarcza, żeby wiedzieć ile butelek do rozlewu przygotować

Link to comment
Share on other sites

Cześć :D

 

Mi wystarczy ustalenie ilości brzeczki do 1,5 l :D

Taką dokładność możesz mieć nawet jak będziesz traktował piwo jak wode. Nie bawiąc się z gęstością :D.

Link to comment
Share on other sites

no na żadnym nie mam skali ... i przyznam szczerze że nie chce mi sie ich robić ....

w ważyć będzie się Tobie chciało ? Nie lepiej wyskalować i mieć święty spokój ?

Litrowy pojemnik , pisak i kilka minut czasu :D

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Większość fermentorów to prawie walce (przynajmniej możemy tak założyć). Wystarczy zrobić przelicznik wysokość cieszy na objętość i zwykłą miarką będziesz mógł zmierzyć objętość. Wydaje mi się to łatwiejsza od stawiania dość cięzkiego wiadra na wadze.

Link to comment
Share on other sites

Większość fermentorów to prawie walce (przynajmniej możemy tak założyć). Wystarczy zrobić przelicznik wysokość cieszy na objętość i zwykłą miarką będziesz mógł zmierzyć objętość. Wydaje mi się to łatwiejsza od stawiania dość cięzkiego wiadra na wadze.

To "prawie" robi niezłą różnice. U mnie około 3-4 litrów :D.

Edited by cieplyl
Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

mam 4 fermentatory, kazdy skubany bez podziałki, każdy innej wysokości i szerokosci :D

na jażdym by trzeba dorobic skaję objetości .......

a waga łazienkowa stoi po prostu i czeka .......

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

mam 4 fermentatory, kazdy skubany bez podziałki, każdy innej wysokości i szerokosci :D

na jażdym by trzeba dorobic skaję objetości .......

a waga łazienkowa stoi po prostu i czeka .......

Chyba, że tak.

Ja mam tylko dwa fermentory z dwóch różnych sklepów i sa takie same.

Nie ma co filozofować, na każdym fermentorze zapisz sobie jego wagę i problem z głowy :D

Link to comment
Share on other sites

i kilka minut czasu :D

A co innego ma kilka minut? :D

Miara kąta :D

 

A poważnie :) Jutro podam ile centymetrów od podstawy znajdują się kolejne pojemności w sprzedawanych w HB fermentorach. Nie przewiduję nadruków, więc może to ułatwi korzystanie.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
................. Jutro podam ile centymetrów od podstawy znajdują się kolejne pojemności w sprzedawanych w HB fermentorach. Nie przewiduję nadruków, więc może to ułatwi korzystanie.

Gdzie mogę znaleźć te dane dotyczące kolejnych pojemności fermentorów z HB ??? :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.