bielok Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Cześć. Czy ktoś praktykuje ten sposób? np. stawiamy fermentator na wagę łazienkową, prosta kaklulacja i wiemy jaka jest objetość brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Pomysł całkiem niezły Tylko trzeba znać ciężar właściwy cieczy ( OG ) wagę fermentora no i chyba jakaś mała poprawka na temperaturę i dokładność mogłaby być całkiem dobra Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Musisz liczyć się z błędem odczytu ekstraktu oraz wagi. nie wystarczy Ci pomiar ze skali fermentora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 21, 2009 Author Share Posted July 21, 2009 Cześć Musisz liczyć się z błędem odczytu ekstraktu oraz wagi. nie wystarczy Ci pomiar ze skali fermentora? no na żadnym nie mam skali ... i przyznam szczerze że nie chce mi sie ich robić .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Czytałem gdzieś, że na podstawie wagi można nie tylko określić objętość, ale też stopień odfermentowania, tylko trzeba mieć wzory, a jakoś nie mogę odnaleźć tej dyskusji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Ale po co to robić, skoro ma się areometr? Przy okazji można wypić próbkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Jeśli zważysz wcześniej fermentator, pokrywke itp. i zmierzysz poziom cukru w °Blg to da sie to zrobić. Dla klasycznej 12 °Blg , licząc, że brzeczka nastawna to tylko woda i cukier, gęstość w kilogramach/litr wynosi 1,046. Jeśli masz 20 litrów to będzie to ważyło 20,92 kg. Nie wiem czy mogę ale wkleje tu link do tabeli: http://www.fizyka.umk.pl/~lab2/tables/C12H22O11.html pierwsza kolumna to °Blg a ostatnia to gęstość. Dla dowolnego stężenia wystarczy zważyc brzeczke i podzielic przez gęstość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszmen Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Wszystko fajnie wygląda na papierze albo w kalkulatorze, ale skąd wziąć wagę ze skalą conajmniej do 25 kg i dokładnościa do 0,01 kg? Według mnie błąd pomiarowy będzie ogromny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 21, 2009 Author Share Posted July 21, 2009 cześć łzienkowa elektroniczna, jak sądze podziałka 0,1 starczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszmen Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Masz rację, biorąc przykład kolegi: Jeśli zważysz wcześniej fermentator, pokrywke itp. i zmierzysz poziom cukru w °Blg to da sie to zrobić. Dla klasycznej 12 °Blg , licząc, że brzeczka nastawna to tylko woda i cukier, gęstość w kilogramach/litr wynosi 1,046. Jeśli masz 20 litrów to będzie to ważyło 20,92 kg. Twoja waga wskaże coś między 20,8 a 21 (po odjęciu wagi fermentora, który też będzie zawierał błąd, ale możemy to sobie darować) więc po wyliczeniach uzyskasz wynik między 19,88 a 20,08 - mi by wystarczyło pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Twoja waga wskaże coś między 20,8 a 21 (po odjęciu wagi fermentora, który też będzie zawierał błąd, ale możemy to sobie darować) więc po wyliczeniach uzyskasz wynik między 19,88 a 20,08 - mi by wystarczyło Chłopaki, browar to nie apteka!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 21, 2009 Author Share Posted July 21, 2009 Cześć Mi wystarczy ustalenie ilości brzeczki do 1,5 l Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszmen Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Chłopaki, browar to nie apteka!!! Oczywiście masz rację, pojawiło się dzielenie, mnożenie, zacząłem określać błędy pomiarowe i sie zagalopowałem... Zboczenie zawodowe Ja mam jeden fermentor ze skalą i mi wystarcza, żeby wiedzieć ile butelek do rozlewu przygotować Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Podziałka a dokładność to dwie różne sprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Cześć Mi wystarczy ustalenie ilości brzeczki do 1,5 l Taką dokładność możesz mieć nawet jak będziesz traktował piwo jak wode. Nie bawiąc się z gęstością . Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 (edited) no na żadnym nie mam skali ... i przyznam szczerze że nie chce mi sie ich robić .... w ważyć będzie się Tobie chciało ? Nie lepiej wyskalować i mieć święty spokój ? Litrowy pojemnik , pisak i kilka minut czasu Edited July 21, 2009 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 i kilka minut czasu A co innego ma kilka minut? Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszmen Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Większość fermentorów to prawie walce (przynajmniej możemy tak założyć). Wystarczy zrobić przelicznik wysokość cieszy na objętość i zwykłą miarką będziesz mógł zmierzyć objętość. Wydaje mi się to łatwiejsza od stawiania dość cięzkiego wiadra na wadze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 (edited) Większość fermentorów to prawie walce (przynajmniej możemy tak założyć). Wystarczy zrobić przelicznik wysokość cieszy na objętość i zwykłą miarką będziesz mógł zmierzyć objętość. Wydaje mi się to łatwiejsza od stawiania dość cięzkiego wiadra na wadze. To "prawie" robi niezłą różnice. U mnie około 3-4 litrów . Edited July 21, 2009 by cieplyl Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 21, 2009 Author Share Posted July 21, 2009 Cześć. mam 4 fermentatory, kazdy skubany bez podziałki, każdy innej wysokości i szerokosci na jażdym by trzeba dorobic skaję objetości ....... a waga łazienkowa stoi po prostu i czeka ....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszmen Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Cześć. mam 4 fermentatory, kazdy skubany bez podziałki, każdy innej wysokości i szerokosci na jażdym by trzeba dorobic skaję objetości ....... a waga łazienkowa stoi po prostu i czeka ....... Chyba, że tak. Ja mam tylko dwa fermentory z dwóch różnych sklepów i sa takie same. Nie ma co filozofować, na każdym fermentorze zapisz sobie jego wagę i problem z głowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 i kilka minut czasu A co innego ma kilka minut? Miara kąta A poważnie Jutro podam ile centymetrów od podstawy znajdują się kolejne pojemności w sprzedawanych w HB fermentorach. Nie przewiduję nadruków, więc może to ułatwi korzystanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted January 14, 2010 Share Posted January 14, 2010 ................. Jutro podam ile centymetrów od podstawy znajdują się kolejne pojemności w sprzedawanych w HB fermentorach. Nie przewiduję nadruków, więc może to ułatwi korzystanie. Gdzie mogę znaleźć te dane dotyczące kolejnych pojemności fermentorów z HB ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 14, 2010 Share Posted January 14, 2010 Przyznaję ze wstydem, że tego nie zrobiłem. Zapomniałem :rolleyes: Po południu zamieszczę pod adresem http://www.homebrewing.pl/wsparcie-piwowarskie-i-7.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts