Pierre Celis Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 a konkretnie w klasyfikacji stylów piwa wg. BJCP Po co [...]Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Mówisz masz. Dawaj plusika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zmianą by było, jakby się towarzystwo rozwiązało, a tutaj tylko lekkie cyzelowanie. Co to za lista stylów piwnych gdzie brakuje tych, bez których piwowarstwa i innych stylów by nie było? Żenada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zmianą by było, jakby się towarzystwo rozwiązało, a tutaj tylko lekkie cyzelowanie. Co to za lista stylów piwnych gdzie brakuje tych, bez których piwowarstwa i innych stylów by nie było? Żenada. Bogi ty po prostu nie wiesz po co jest BJCP. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Po to samo po co UE, Sejm RP, i inne tworki-potworki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Bogi brniesz i brniesz BJCP to organizacja o analogicznej funkcji jak np. Rada Języka Polskiego, można mieć pewne zastrzeżenia do ich zamerykanizowanego punktu widzenia ale wykonują naprawdę konkretną robotę w celu usystematyzowania tego wszystkiego. Co to za lista stylów piwnych gdzie brakuje tych, bez których piwowarstwa i innych stylów by nie było? Bez dowolnego stylu piwowarstwo i tak by istniało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Co to za lista stylów piwnych gdzie brakuje tych, bez których piwowarstwa i innych stylów by nie było? Żenada. możesz uściślić o które style Ci chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Mumme/Breihan, Burton Ale, Edinburgh Ale, Wicklow Ale, Adambier, Israel, całe spektrum porterów i stout'ów, a nie ograniczenie się bardzo ogólne, bez stylów pośrednich, October beer, Dorchester beer (Dorchester ale to już po prostu porter), Fredersdorfskie, Poughkeepsie Ale, Kingston Ale, Old Hock/White Porter, Amber Two Penny, Windsor Ale, Reading beer, Purl, Jopejskie, Toruńskie białe i można tak bez końca wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Bogi - No niestety ale Twoje zarzuty są zupełnie chybione. Przecież BJCP nie sankcjonuje jakie piwne style istnieją i istniały. BJCP nie twierdzi, że poza ich wytycznymi niczego nie ma.To nie jest próba usystematyzowania całego świata piw (obecnego i historycznego). To jedynie próba kategoryzacji piw na potrzeb amerykańskich(!) konkursów piwowarskich(!!!). Piw aktualnie i powszechnie pojawiających się na tych konkursach. Tylko tyle i aż tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Mumme/Breihan, Burton Ale, Edinburgh Ale, Wicklow Ale, Adambier, Israel, całe spektrum porterów i stout'ów, a nie ograniczenie się bardzo ogólne, bez stylów pośrednich, October beer, Dorchester beer (Dorchester ale to już po prostu porter), Fredersdorfskie, Poughkeepsie Ale, Kingston Ale, Old Hock/White Porter, Amber Two Penny, Windsor Ale, Reading beer, Purl, Jopejskie, Toruńskie białe i można tak bez końca wymieniać. A po co? Jakby te wszystkie style się pojawiły w BJCP to bym powiedział, że oszaleli. Bogi naprawę ddowiedz się co to jest BJCP i jakie ma cele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 To jedynie próba kategoryzacji piw na potrzeb amerykańskich(!) konkursów piwowarskich(!!!). Piw aktualnie i powszechnie pojawiających się na tych konkursach. No, właśnie, skoro na potrzeby amerykańskich, to dlaczego cała Europa na klęczkach przed Jankesami? Co konkurs, to kategorie z BJCP. To jest szaleństwo jakieś. Nieważne, że piwo jest zgodne ze stylem historycznym, ważne że jakiś "ekspert" wyznaczył swoje widełki i szlus i już nie jest zgodne z BJCP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Co konkurs, to kategorie z BJCP. Pudło. Na wielu polskich konkursach używane są wytyczne opracowywane przez PSPD. Nasze własne, krajowe, a nie te paskudne, przyjmowane na klęczkach, narzucane nam przemocą imperialistyczne, amerykańskie [przepraszam, nie mogłem się powstrzymać] Nieważne, że piwo jest zgodne ze stylem historycznym Tak, jest to nieważne! Bo to nie są konkursy piw historycznych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Bo to nie są konkursy piw historycznych! A powinny !!!!! (sorry, nie mogłem się powstrzymać ) No, właśnie, skoro na potrzeby amerykańskich, to dlaczego cała Europa na klęczkach przed Jankesami? Co konkurs, to kategorie z BJCP. To jest szaleństwo jakieś. Chodzi po prostu o pewną standaryzację, o wygodę. Robisz na przykład tripla w widełkach BJCP i wiesz na pewno, że na zdecydowaną większość konkursów w kategorii trippel możesz go wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 bogi, mam dla ciebie zadanie - zbierz do kupy opisy styli które wg ciebie powinny być uwzględnione, opublikuj (na forum, na pspd, mniejsza o to gdzie), zróbmy konkurs i bedziemy się dobrze bawić a przy okazji ludzie pogłębią swoja wiedzę... challenge accepted? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Nie ma sprawy. Odnośnie Tripl'a, w BJCP jest, a w PSPD nie ma, czyli jest jeszcze gorzej niż można się spodziewać. RIS zaczyna się od 20 (A 20 to Double Stout, Imperial to min. 24) i masa innych kwiatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 pspd nie zakończyło opracowywania wszystkich styli - zawsze możesz pomóc, bedzie szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) RIS zaczyna się od 20 (A 20 to Double Stout, Imperial to min. 24) i masa innych kwiatków. Nie kwiatki tylko style ewoluują, jak np. Mild. A Amap dobrze pisze, zrób porządne wytyczne dla tych historycznych stylów to myślę że organizatorzy konkursów mogą skorzystać, zawsze tez możesz lobbować u organizatorów Karpackiego Edytowane 23 Czerwca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Ale nie warzy się słabego Imperial'a , jak ma poniżej, to oznacza to, że to styl niżej. Za miesiąc będzie gotowe i konkurs też się zorganizuje. Artykuły o Burton'ie i nie tylko są na forum. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Właśnie na tym ta ewolucja polega że dzisiaj słowa double/imperial w stylach są tożsame Żeby zorganizować konkurs potrzebne są porządne wytyczne dla sędziów (no i dla piwowarów),o Burtonie są artykuły ale nie widziałem opisu stylu pod względem sensorycznym (aromat/smak/goryczka/odczucie w ustach/wygląd), takie porządne wytyczne są potrzebne a nie jaka jest historia stylu, gdzie był warzony i po ile był sprzedawany No i najlepiej żeby był jakiś komercyjny przedstawiciel (chociaż to nie jest konieczne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Co jest błędem, bo między Double, a Imperial jest Triple, i niestety Amerykanie już na to nie zwracają uwagi. Wszystko da się opisać-bo też są te opisy, nie czytałeś dokładnie , ale żeby były przykłady komercyjne, to może być ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 To jedynie próba kategoryzacji piw na potrzeb amerykańskich(!) konkursów piwowarskich(!!!). Piw aktualnie i powszechnie pojawiających się na tych konkursach. No, właśnie, skoro na potrzeby amerykańskich, to dlaczego cała Europa na klęczkach przed Jankesami? Co konkurs, to kategorie z BJCP. To jest szaleństwo jakieś. Nieważne, że piwo jest zgodne ze stylem historycznym, ważne że jakiś "ekspert" wyznaczył swoje widełki i szlus i już nie jest zgodne z BJCP. Chociazby dlatego, ze jest to jeden z niewielu pelny system szkolenia i certyfikacji sedziow. Opisy maja czemus sluzyc, a nie istniec tylko dla udokumentowania pewnej wiedzy historycznej. Od tego sa opracowania styli historycznych etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Co jest błędem Może było błędem ale z powodu istnienia ewolucji w piwnym światku już nie jest nie czytałeś dokładnie Szczerze, to tak jest tam taki natłok informacji, trochę dla mnie bez ładu składu Potrzebny jest krótki, konkretny, sensoryczny opis (jak w BCJP), trochę jest roboty ale wrzucisz coś takiego na forum, to mogę spróbować pomóc w dopracowaniu tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Ale nie warzy się słabego Imperial'a , jak ma poniżej, to oznacza to, że to styl niżej. Za miesiąc będzie gotowe i konkurs też się zorganizuje. Artykuły o Burton'ie i nie tylko są na forum. Bogi, tak poza tematem. Powinno się pisać "Imperiala" czy "Burtonie", tak samo wyżej "Tripla". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Mam pełne prawo używać apostrofów, zwłaszcza, że są to słowa obce, niespolszczone-należysz do bandy antyapostrofców z bizu? . Tripel to jest bajka inna, to może rzeczywiście nie powinno się odmieniać. Równie dobrze możemy pójść w całkowite spolszczenie i wtedy będzie burtońskie (bo tak funkcjonuje w literaturze) i cesarski staut (albo, poprawnie historycznie, cesarski mocny porter). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Bogi, a może zamiast pokazywać nam wszystkim jaki ty jesteś mądrzejszy od tych głupich jankesów, stwórz swój własny system szkolenia sędziów piwnych i własną klasyfikację z której będą brały przykłady wszystkie organizacje piwowarów domowych na Świecie? Bogi, przynajmniej stwórz swój własny system szkolenia sędziów dla PSPD. Niestety, dopóki Bogi nie ruszy swojego zadka sprzed kompa, reszta z nas skazana jest na klasyfikację piw z BJCP. gwzd, marek80 i FurioSan 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się