anmar Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Z powodu nadmiaru wolnego czasu dzisiejszym popołudniem uwarzyliśmy kolejne piwo. Warka 66 Miało być jasne lekkie do kosy, wyszło jasne pełne i też będzie do kosy na dni chłodniejsze. pilzneński 4 kg carahell 0,2 kg orkiszowy 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Lubelski szyszka 45g - 60 min. Lubelski szyszka - 15g na 15 min. Wyszło 24l 12,5°Blg zadaliśmy starterem z Wyeast 2124 Bohemian Lager. Pierwszy raz śrutowaliśmy słód kręcąc korbą, nawet nieźle szło, mimo mocniejszego dokręcenia śruby regulacyjnej. Wyszła troszkę wyższa wydajność niż zazwyczaj, zrzucamy to na konto drobniej ześrutowanego słodu. Pomijając te zjawiska niecodzienne w naszym browarze, piwo jak zwykle wyjdzie rewelacyjne ( nie jesteśmy fałszywie skromni ). goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Skromność tutaj niewiele znaczy. Jesteście fachowcami i wiecie co robicie. Musi sie udać. Ja takie piwo tylko na chmielu lubelskim nazwałem Lagerek Lubelski. Był bardzo dobry, chociaż taka marynka na goryczkę też dużo daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Warka 67 kolejne piwo na lato. pilzneński 4,3 kg carahell 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Lubelski szyszka 45g - 60 min. Lubelski szyszka - 15g na 15 min. Wyszło 24l 13,1°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager. Zupełnie niezamierzenie wyszło 8 piwo fermentowane tymi drożdżami. Mamy tylko nadzieję, że nie zmutowały i nie będzie jakiś smakowych niespodzianek. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Cześć Zupełnie niezamierzenie wyszło 8 piwo fermentowane tymi drożdżami. No ja rozumiem ... Marcin niósł słoik z gęstwą do wylania w kibel. Czarny kot przebiegł mu drogę, za nim biegł jamnik właścicieli, niosący potknął się i straciwszy równowagę chlupnął ze słoika prosto w fermentator w którym koleżanka małżonka właśnie chłodziła brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Grzesiu, jakbyś był przy tym. Z tym, że nie kot, a nierówność w podłodze i nie słoik a fermentor, a po za tym wszystko się zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Dawno nie mieliśmy tak długiej przerwy w warzeniu, ale na notoryczny brak wolnego czasu jeszcze nikt nic nie wymyślił. Dziś się udało, wolne popołudnie, w związku z tym powstała: Warka 68 piwo jasne inspirowane pilsem niemieckim. pilzneński 4,3 kg Carapils 0,25 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Iunga szyszka 20g - 60 min. Hallertau Spalt Select - granulat - 15g na 30 min., Hallertau Hersbrucker - granulat 15g na 15 min. Wyszło 24l 12,8°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager. Jak by się kto pytał to wg. QBrew piwo mieści się parametrami w stylu German Pilsner ( Pils ) Nie wiem jak Wy, ale my idziemy spać. Dobranoc. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Dziś uwarzyliśmy kolejnego lagerka. Warka 69 pilzneński CM 4,7 kg carahell W 0,3 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Iunga szyszka 30g - 60 min., Lubelski szyszka 20g na 10 min. Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Dawno tak daleko nie spadliśmy, ale nie można się dziwić, dwa tygodnie bez warzenia, a aktywnych piwowarów na forum coraz więcej. Tak więc, aby nie zostawać w tyle uwarzyliśmy: Warka 70 pilzneński CM 4,7 kg Carapils 0,3 kg Caraamber 0,25 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Marynka szyszka 25g - 60 min., Saaz granulat 20g na 10 min. Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Warka 71 pilzneński CM 5 kg. Carared 0,2 kg Caraamber 0,2 kg zakwaszający 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Iunga szyszka 25g - 60 min., Lubelski szyszka '09 25g na 15 min. Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Dość spory dodatek tego zakwaszającego. Mierzyliście PH zacieru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Mierzyliście PH zacieru? Nie. Nie zauważyliśmy znaczących zmian w skuteczności zacierania po dodaniu słodu zakwaszającego, a że mamy, to trzeba go gdzieś z użyć i stąd jego dodatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Warka 72 Czarne pilzneński CM 5 kg. Carapils 0,3 kg barwiący 0,1 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. dodanie słodu barwiącego, podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Perle szyszka 40g - 60 min. Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager. Brzeczka wyszła dość ciemna i mimo swej ciemności nie czuć palonych aromatów. Mamy nadzieję, że wyjdzie smaczne, dość wytrawne piwo. ( zwykle wychodzi ) goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Warka 73 wariacja II na temat: lager wiedeński pilzneński 3 kg wiedeński 1,5kg monachijski 0,5 caramunich III 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Marynka szyszka 45g - 60 min. Hallertau Hersbrucker - granulat - 15g na 15 min. Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 A Wisła co?-nie ma czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 A Wisła co?-nie ma czasu? aleeee ocoooo chooodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Warka 74 pilzneński 4,3 kg orkiszowy 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Iunga szyszka 25g - 60 min. Lubelski szyszka - 15g na 15 min. Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager. Pierwsza warka na słodzie z B. Młyna. Słód dość kiepskiej jakości, mocno zapylony, zapach na pograniczu stęchlizny, wydajność dość słaba. Jedynymi plusami były niska cena i dobry przełom, ale to trochę za mało by ponownie zakupić ten produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Warka 75 jasne lekkie piwo na rozruszanie drożdży. pilzneński 4,0 kg orkiszowy 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Perle szyszka 25g - 60 min. Hallertau Hersbrucker - granulat - 15g na 15 min. Zadaliśmy starterem ? ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka 76 warzona 08.04.br pilzneński 4,0 kg monachijski CM 1,0 kg karmelowy jasny 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 40 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Iunga szyszka 30g - 60 min. Cascade - granulat - 15g na 15 min. Zadaliśmy połową paczki Danstar Windsor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Warka 77 pilzneński 3,0 kg monachijski 1,8 kg karmelowy jasny 0,1 kg orkiszowy 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Perle szyszka 30g - 60 min. Hallertau Spalt Select - granulat- 15g na 10 min. Zadaliśmy starterem ? ale. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Warka 78 powtórka warki 75 pilzneński 4,0 kg orkiszowy 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Perle szyszka 25g - 60 min. Hallertau Hersbrucker - granulat - 15g na 15 min. Zadaliśmy gęstwą ? ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 (edytowane) Warka 79 z dnia 06.05 br. uwarzona przez ładniejszą połowę naszego browaru. Brzydsza połowa w pomieszczeniu obok ciężko pracowała na chlebek i na coś do niego. Słody: pilzneński 4,5 kg melanoidowy 0,5 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Perle szyszka 25g - 60 min. Lubelski szyszka 20g na 15 min. Zadaliśmy gęstwą ? ale. goroncopozdrawiamy Edytowane 13 Maja 2011 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Warka 80 Słody: pilzneński 4,5 kg Carared 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Perle szyszka 30g - 60 min. Perle szyszka 20g na 15 min. Zadaliśmy gęstwą ? ale. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 14 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Zaczęliśmy sezon - lepiej późno niż wcale . Na początek coś a'la wyspiarski wyrób piwowarski. Warka 81 Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 4 kg. Karmelowy jasny bodaj ze Strzegomia 0,2 kg. Zacieranie na leniucha - 68°C ->66°C przez godzinkę, podgrzanie do 78°C Wysładzanie ciągłe 15l wody - 75°C . Gotowanie - 60 min. Chmielenie: Iunga szyszka 20g - 60 min. Cascade - granulat - 15g na 15 min. Zadaliśmy połową paczki Danstar Windsor przetrzymanej przez całe lato w lodówce. W starterze drożdże podjęły pracę, więc jesteśmy optymistycznie nastawieni co do ich żywotności. i w ten sposób pierwsze koty za płoty. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Warka 82 Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 4 kg Cara-hell 25 EBC Weyermann 0,2 kg Słód Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Iunga szyszka 20g. - 60 min. Lubelski szyszka - 20g. na 15 min. Zadaliśmy1/2 paczki S-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Warka 83 Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 4 kg Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,3 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Iunga szyszka 20g. - 60 min. Perle szyszka - 20g. na 15 min. Perle szyszka - 10g. na chłodzenie. Zadaliśmy1/2 paczki S-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się