anmar Posted July 26, 2009 Share Posted July 26, 2009 Witamy Piwomaniaków. Po urlopie postanowiliśmy przenieść nasze piwne zapiski na Piwo.org. W pierwszy wolny pourlopowy piątek ( 24.07.), zgodnie z naszą tradycją, uwarzone zostało piwo. Warka 21 Karmelowe Ciemne Pale Ale - 1,2 kg. ( resztka ) Pilzneński - 3,3 kg Karmelowy Jasny - 0,5 kg. Karmelowy Ciemny - 0,25 kg. Barwiący - 0,15 kg. Marynka - 20 g. Drożdże - S 04 Zacieranie: Słody jasne i karmelowe: 62°C - 30 min. 72°C - 30 min. dodanie barwiącego 76°C 10 min. i filtracja. Gotowanie - 60 min. Chmielenie - cały chmiel od początku gotowania. Wyszło 24 l 13,2 °Blg. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 26, 2009 Share Posted July 26, 2009 Bardzo cieszę się, że dołączyliście do nas Nie wszyscy pewnie śledzili Wasze poczynania opisywane na browar.biz, więc może napiszecie parę słów o sobie i swoim browarze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted August 11, 2009 Author Share Posted August 11, 2009 Wreszcie mamy chwilę żeby uzupełnić nasze zapiski. Po pierwsze: AnMar to my, czyli Ania i Marcin od wczoraj pełnoletnie małżeństwo. Po drugie: z piwem domowym walczymy od 16 stycznia tegoż roku. Piwną pasją "zaraził" nas kolega Angasc. ( Pozdrawiamy Tomku ) i on tez " nadzorował" naszą pierwszą warkę. Jak dotąd mamy uwarzone, zabutelkowane i w znacznej części spożyte 21 warek, tak więc możemy powiedzieć, że pierwsze 5 hl piwa zostało zaliczone. A po trzecie: warka 21 została dzisiaj zabutelkowana. Wyszło 24 x 0,5L i 6 x 0,33l. Piwo odfermentowało do 3,5 °Blg, zapach piękny karmelowy natomiast w smaku młodego piwa za bardzo czuć słód palony. Przy następnym karmelowym zrezygnujemy ze słodu barwiącego. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 Smaki palone ułożą się z czasem. Piwo za kilka miesięcy będzie dużo smaczniejsze. PS. Witam na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted August 11, 2009 Author Share Posted August 11, 2009 (edited) A kto by czekał kilka miesięcy? Za miesiąc pierwsza próba, jeśli da się spożyć, to Karmelowe Ciemne szybko zniknie w czeluściach naszych paszczy. goroncopozdrawiamy Edited August 11, 2009 by anmar Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 A kto by czekał kilka miesięcy? Za miesiąc pierwsza próba, jeśli da się spożyć, to Karmelowe Ciemne szybko zniknie w czeluściach naszych paszczy. goroncopozdrawiamy To tak jak u mnie, z "butelek testowych" (nadwyżka ponad 2 skrzynki) sprawdzam po paru dniach, tygodniu, dwóch i trzech. Jak tylko zainstaluję starą lodówkę (pod kątem fermentacji dolniakami w ustalonej temperaturze) przechodzę na coniedzielne warzenie, bo inaczej piwa ciągle deficyt i nigdy nie będę miał okazji docenić miesięcy leżakowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted August 12, 2009 Author Share Posted August 12, 2009 Święte słowa Admiro. Zimą i wczesną wiosną warzyliśmy co piątek i nie było co pić. Z piw odstałych mamy tylko 12 x 0,5 koźlaka butelkowanego w marcu br., ale że to mocarz ( miał 21°Blg ) będzie spożyty dopiero zimą i wtedy dowiemy się jak smakuje dojrzały. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted August 14, 2009 Author Share Posted August 14, 2009 Dziś piątek, więc uwarzyliśmy kolejne piwo. Warka 22 Pilzneński - 3,7 kg Karmelowy jasny 0,2 kg Karmelowy ciemny 0,8 kg Marynka 25g Zacieranie: 30 min. 62°C , 30 min. 72°C , podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie 60 min Chmielenie: cały chmiel od początku wrzenia. Na ostatnie 10 min. dodaliśmy 0,5 kg cukru kandyzowanego ciemnego. Wyszło 25,5l 13°Blg . Zadaliśmy starterem z połowy paczki S-04. Drożdże do tej warki to druga połówka paczki użytej do warzenia poprzedniego piwa. Przetrwały szczęśliwie w szczelnie zaklejonym oryginalnym opakowaniu leżąc sobie na półeczce naszej " piwnej " lodówki od 24 lipca. Nie wiemy czy to ewenement czy norma. W każdym razie dzielenie opakowania drożdży na dwie lub trzy warki to dobre rozwiązanie. goroncopozdrawiamy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 dzielenie opakowania drożdży na dwie lub trzy warki to dobre rozwiązanie. Też się nad tym zastanawiam aby wprowadzić u siebie takie rozwiązanie.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 Drożdże do tej warki to druga połówka paczki użytej do warzenia poprzedniego piwa. Przetrwały szczęśliwie w szczelnie zaklejonym oryginalnym opakowaniu leżąc sobie na półeczce naszej " piwnej " lodówki od 24 lipca. Nie wiemy czy to ewenement czy norma. W każdym razie dzielenie opakowania drożdży na dwie lub trzy warki to dobre rozwiązanie. Norma. W sobotę użyłem połowę saszetki, którą otworzyłem jakoś w styczniu. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że drożdże miały datę przydatności 12.2007. Z drugiej strony obserwuję u siebie takie zjawisko, że mam do cholery pootwieranych saszetek, a chciałoby się nowych drożdży popróbować np. Nottinghamów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 Z drugiej strony obserwuję u siebie takie zjawisko, że mam do cholery pootwieranych saszetek, a chciałoby się nowych drożdży popróbować np. Nottinghamów. Ja mam tak z chmielami Ciągle mam natchnienie, żeby jakieś inne wypróbować Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 Cześć. większość drożdży suchych dzieliłem na dwie, a nawet trzy porcje. Co prawda mam krótką praktykę, ale; - uwarzone piwo - fermentowało i było pijalne - pozostawione w lodówce drożdże - zamknięte w takich małych pudełkach - po nastu miesiącach spokojnie ruszały do walki. Czyli można te saszetki dzielić nawet na trzy partie - ruszą wolniej, później - ale efekt będzie taki sam. pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted August 15, 2009 Share Posted August 15, 2009 Cześć. większość drożdży suchych dzieliłem na dwie, a nawet trzy porcje. Co prawda mam krótką praktykę, ale; - uwarzone piwo - fermentowało i było pijalne - pozostawione w lodówce drożdże - zamknięte w takich małych pudełkach - po nastu miesiącach spokojnie ruszały do walki. Czyli można te saszetki dzielić nawet na trzy partie - ruszą wolniej, później - ale efekt będzie taki sam. pzdr flood Oczywiście najlepiej zrobić z takich drożdży starter. Wtedy będziemy wiedzieć zawczasu, czy się w nich nic nie zalęgło, a i namnożą się więc będzie im raźniej i lżej pracować. Przy warzeniu z drożdżami z gęstwy, czy niepewnych saszetek, także otwartych, starter to podstawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted August 15, 2009 Share Posted August 15, 2009 Oczywiście najlepiej zrobić z takich drożdży starter. Wtedy będziemy wiedzieć zawczasu, czy się w nich nic nie zalęgło, a i namnożą się więc będzie im raźniej i lżej pracować. Przy warzeniu z drożdżami z gęstwy, czy niepewnych saszetek, także otwartych, starter to podstawa. To prawda ostatnio sobie odpuściłem i żałuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted August 21, 2009 Author Share Posted August 21, 2009 Tydzień się skończył, nastało piątkowe popołudnie, więc czas nawarzyć piwa. Warka 23 pilzneński 3,7kg carapils 0,4kg carared 0,3kg Zacieranie: 60 min. 69 do 66°C, podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min. Chmielenie: 30g Marynki 60min., Styrian 10g w granulkach na ostatnie 10 min. Wyszło 28l 10°Blg, zadaliśmy S-33. W tak zwanym międzyczasie przelaliśmy na cichą warkę 22. Po burzliwej odfermentowała do 3,5°Blg. Postoi tydzień do dwóch w balonie i pójdzie w butelki. Jak na razie pięknie pachnie karmelem. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted August 30, 2009 Author Share Posted August 30, 2009 Warka "23" po tygodniu burzliwej przelana na cichą. Piwo odfermentowało do 3 °Blg. Jako że mamy tylko 25 litrowe balony dwa literki piwa od razu zabutelkowaliśmy z dodatkiem fruktozy sypanej bezpośrednio do butelek. Piwo zapowiada się dobrze, delikatne w smaku z wyczuwalną goryczką chmielową. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted September 9, 2009 Author Share Posted September 9, 2009 Wczoraj zabutelkowaliśmy warkę "23". Wyszło 47 x 0,5l. A przy okazji spróbowaliśmy tego piwa z rozlewu po burzliwej. Pychotka, delikatnie słodowe, wspaniale gasi pragnienie po dniu ciężkiej pracy. Trzeba będzie powtórzyć warzenie na tej recepturze, lekko zwiększając ekstraktywność. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted September 12, 2009 Author Share Posted September 12, 2009 Znowu odstępstwo od tradycji piątkowych warzeń. W dzisiejsze popołudnie uwarzyliśmy kolejne piwo. Warka 24 Pilzneński 4 kg Monachijski 1 kg Carpils 0,2 kg Caramunich II 0,2 kg Carahel 0,3 kg Zakwaszający 0,2 kg Zacieranie: 62°C 10 min., 70 - 68°C 50min., podgrzanie do 76 - 10 min. i filtracja. Gotowanie: 80 min. Chmielenie: lubelski szyszka 70g 80 min., Saaz prasowany 20 g na ostatnie 10 min. Wyszło 25 l 14°Blg . Zadaliśmy starterem z połowy paczki S-33. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted September 18, 2009 Author Share Posted September 18, 2009 W tym tygodniu udało sie wrócić do piątkowej tradycji. Warka 25 ( kolejna jubileuszowa ) Piwo uwarzone wg. receptury z książki Barbary Jakimowicz-Klein Pilzneński 4 kg Monachijski 1 kg Zacieranie: 62°C 20min, 72°C 40 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowaie: 60 min. Chmielenie: Fuggle granulat 20g - 60 min. Fuggle granulat 15 g 30 min. Wyszło 25,5 l. 12°Blg zadaliśmy 1084. Tę warkę potraktowaliśmy jako starter do Barley wine, które chcemy uwarzyć w przyszłym tygodniu. Testowaliśmy prototyp sita do cedzenia brzeczki. Byliśmy zaskoczeni efektami, znaczy ja byłem, Anuśka ani chwili nie wątpiła w skuteczność tego "wynalazku". Załączamy fotki sita i siatki z którego jest zrobione. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 Jaką pojemność ma sito? Ha ostatnio znalazłem siatkę z KO o oczku 1x1 mm i zastanawiam się mocno nad jej zastosowaniem do filtracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted September 19, 2009 Author Share Posted September 19, 2009 Nie liczyliśmy pojemności sita. Tak naprawdę przy cedzeniu brzeczki nie ma to większego znaczenia. Przy jego budowie chodzło o zrobienie czegoś co da się szybko i w miarę sterylnie opróżnić ze wszelkiej maści farfocli. Brzeczka po cedzeniu jest klarowna ( prównywalna do tej filtrowanej przez młóto). Siatki nie mierzyłiśmy, ale na zdjęciu na siatce leży nakrętka 3mm. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 Cześć, Nie liczyliśmy pojemności sita. Tak naprawdę przy cedzeniu brzeczki nie ma to większego znaczenia. goroncopozdrawiamy moment ......... zacieramy 5,5 kg śruyty w 12 l wody ........... połowa nam nie wchodzi do filtratora i to nie problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredd Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 (edited) dzielenie opakowania drożdży na dwie lub trzy warki to dobre rozwiązanie. Też się nad tym zastanawiam aby wprowadzić u siebie takie rozwiązanie.Pozdrawiam Nad czym tu się zastanawiać Ja nawet wsypywałem 1/8 paczki i było ok. Ruszało po 12 - 24 godzinach. Po prostu w czasie gdy sie brzeczka na dworze chłodzi, w szklance chłodzę w lodówce trochę brzeczki i zadaję drożdzy (jak solniczką posolę). Fakt, że potem pootwieranych paczek się w lodówce wala, ale cóż... Edited September 19, 2009 by Fredd Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted September 19, 2009 Author Share Posted September 19, 2009 (edited) @ Bielok Sito używamy do cedzenia brzeczki po gotowaniu. Zamiast pończoch, ręcznego wirpoola( czy jakoś tak) itp. przyrządów. Natomiast do wysładzania od drugiej warki stosujemy filtrator z oplotu. Uważamy to za najlepsze rozwiązanie i ten etap naszego warzenia pozostanie bez zmian. goroncopozdrawiamy Edited September 19, 2009 by anmar Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 Soryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy ..................................... myślałem że to sprzęt do wysładzania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now