Skocz do zawartości

AnMar - Nasz Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Elo :smilies:

Super że dalej warzycie, mam nadzieję że piatkowe wieczory nadal Wam zapewniają wiele frajdy ;)

Ja mam kryzys twórczy .......

Zawsze uważaliśmy, że warzenie to czynność stadna. Może spróbuj stworzyć jakiś team, w kupie raźniej, a i pomysły szybciej się znajdą.

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 84

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 3,5 kg

Monachijski 15 EBC - Castle Malting - 1 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Iunga szyszka 25g. - 60 min. Perle szyszka - 20g. na 15 min.

Zadaliśmy gęstwą S-23 z warki 82.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 85

Pale ale 4 kg

Carapils 0,3 kg

Zacieranie tak jak ostatnio.

Chmielenie: Junga 20 g. - 60 min. Perle 20 g. - 15 min.

Perle 10 g. po wyłączeniu palnika.

Drożdże: gęstwa z warki 83.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka 86 z 23.12.2011

Pale ale 4 kg

Carahell 0,2 kg

Zacieranie tak jak ostatnio.

Chmielenie: Junga 20 g. - 60 min. Perle 20 g. - 15 min.

Drożdże: w-34/70 1/2 paczki

Start fermentacji po ok.20h, temperatura 13°C.

 

goroncopozdrawiamy

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 87 z 26.12.2011

Monachijski CM 15 EBC 2,5 kg

Pilzneński CM 2,5 -3,5 EBC 1,7kg

Zacieranie tak jak ostatnio.

Gotowanie: 70 min.

Chmielenie: Junga 20 g. - 60 min.

Drożdże: w-34/70 1/2 paczki

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 88 warzona 06.01.12

Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1,5 kg

Monachijski CM 15 EBC 1 kg

Pilzneński CM 2,5 -3,5 EBC 2,5 kg

Ekstrakt słodowy Bursztynowy WES 250-350 EBC 1,2 kg

Zacieranie tak jak ostatnio.

Gotowanie: 70 min.

Chmielenie: Perle 60 g. - 60 min

Wyszło 25L 16,5 °Blg

Zadaliśmy gęstwą z warki 86.

Start drożdży w temp. ok. 15°C po 8h. Później przenieśliśmy do garażu, gdzie będzie fermentować w temp. 9-10°C. Planujemy 3 tyg. burzliwej.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 89 z 07.01.12

Monachijski CM 15 EBC 2,1 kg

Pilzneński CM 2,5 -3,5 EBC 2,1kg

Zacieranie tak jak ostatnio.

Gotowanie: 70 min.

Chmielenie: Junga 20 g. - 60 min.

Wyszło 25L 12,2 °Blg

Zadaliśmy gęstwą z warki 87.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 90 z 22.01.12

Monachijski Castle Malting 15 EBC - 1,0 kg

Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting - 3,0 kg

Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 200 g.

Słód karmelowy ciemny Strzegom (chyba) - 100 g.

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55.°C podgrzanie do 62°C - 10 min, 72°C - 50 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min.

Chmielenie: Junga szyszka 2010, 20 g. - 60 min.

Wyszło 25L 12,5 °Blg

Zadaliśmy gęstwą z warki 89.

Piwo warzone na zamówienie naszego syna. Chciał ciemne ze słodowymi aromatami z delikatną goryczką, a co wyszło i czy trafiliśmy w gust przekonamy się mniej więcej za 3 miesiące.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 91

monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann® - 4 kg

Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 0,3 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55.°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min.

Chmielenie: Junga szyszka 2010, 20 g. - 60 min.

Wyszło 25L 11,8 °Blg

Zadaliśmy: paczką Brewferm Lager

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 91

Po 36h od zadania drożdży fermentacja nie ruszyła ( sprawdzenie organoleptyczne (brak piany) i pomiar gęstości (bez zmian)) temp. ok 10°C.

Przenieśliśmy fermentor w nieco cieplejsze miejsce (12-13°C), jak do wieczora nie ruszy zadamy gęstwę z 88 warki, którą planujemy przelać na cichą.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 91

Drożdże nie ruszyły. Zadaliśmy gęstwą z warki 90 (W 34/70) gdyż zdecydowanie ładniej pachniały niż te z 88 (również 34/70).

Zaniechaliśmy użytkowania drożdży Brewferm Lager.

Może ktoś chce jedną paczkę Brewferm Lager termin jakoś do wiosny 2013 :D

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Również miałem kiedyś problem z startem tych drożdży. Musiałem przenieść fermentator na 20 godz. do temperatury 20°C wtedy się dopiero pozbierały. W 14°C nie chciały ruszyć, a co dopiero w 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

O .... ja byłem na tyle sprytny że zrobiłem starter z suchych drożdżaków i wystartowałem je na ciepło w mieszkaniu przez dobę :)

jak wam ta paczka drożdży zawadza ........

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

O .... ja byłem na tyle sprytny że zrobiłem starter z suchych drożdżaków i wystartowałem je na ciepło w mieszkaniu przez dobę :)

jak wam ta paczka drożdży zawadza ........

 

Masz w poczcie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 92 warzona 10.02.2012

powtórka warki 83

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 4 kg (nowa dostawa z Piwodzieja)

Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,3 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Bardzo ładny przełom.

Chmielenie: Iunga szyszka 20g. - 60 min. Perle szyszka - 20g. na 15 min. Perle szyszka - 10g. na chłodzenie.

Zadaliśmy1/2 paczki W34/70.

Wyszło 24 L 12,2°Blg wydajność trochę niższa, trzeba będzie wyregulować śrutownik.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 93 warzona 18.02.2012

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 4 kg

Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,3 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Bardzo ładny przełom.

Chmielenie: Iunga szyszka 20g. - 60 min. Lubelski szyszka- 35 g. na 15 min. Saaz granulat - 10g. na chłodzenie.

Wyszło 26 L 12,2°Blg wydajność już lepsza, regulacja śrutownika okazała się skuteczna

Zadaliśmy1/2 paczki W34/70.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 94

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 3 kg

Monachijski Castle Malting 15 EBC - 1,0 kg

Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Magnum szyszka 30g. - 60 min. (otrzymany jako gratis przy zakupie chmieli i odnaleziony przypadkiem w zamrażarce), Lubelski szyszka- 30 g. na 10 min.

Wyszło 25 L 11,5°Blg

Zadaliśmy gęstwą W34/70 z warki 92.

 

goroncopozdrawiamy

 

edytowaliśmy nr warki

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 95

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 3,5 kg

Monachijski Castle Malting 15 EBC - 1,0 kg

Słód melanoidynowy (parzony) 60-80 EBC Weyermann ® - 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Temperatury raczej orientacyjne, padł nam sprawdzony termometr.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Magnum szyszka 12g., Perle 35g. obydwa chmiele na 60 min.

Wyszło 25 L 13,2°Blg

Zadaliśmy gęstwą W34/70 z warki 93.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 96 warzona 09.03.12

Monachijski Castle Malting 15 EBC - 2,5 kg

Ryż biały - 2,0 kg

Ryż kleikowany przez 30 min. zmiksowany z 1 ml. alfa-amylazy odstawiony do wystygnięcia.

Zacieranie: do ok. 15 l dodaliśmy kleik ryżowy ;) i słód. 57°C (tak się ustabilizowała temp.) - 10 min. 62°C - 30 min., 72°C - 30 min. próba jodowa negatywna, podgrzanie do 78°C - 10 min.

Filtracja i wysładzanie bardzo wolne, złoże co chwilę zatykało się, ale cierpliwość jest cnotą piwowara :D

Gotowanie: 70 min.

Chmielenie: 25 g. Iunga 60 min.

Uzyskaliśmy 25l 12,2 °Blg, Po wystudzeniu brzeczka zadziwiająco klarowna, osad drobny i było go trochę więcej niż zwykle.

Zadaliśmy gęstwą W34/70 z warki 94. Po 24 h. fermentacja idzie pełną parą.

Ciekawi jesteśmy efektu smakowego naszej ciemnej "ryżanki"

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 97 Czerwony Baron a'la angasc

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 2,0 kg

Monachijski Castle Malting 15 EBC - 1,2 kg

Słód melanoidynowy (parzony) 60-80 EBC Weyermann ® - 1,0 kg

Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,25 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Iunga szyszka - 25g. 60 min.Hallertau Spalt Select - granulat - 20g. 15 min.

Aktualnie się studzi...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 98

Monachijski Castle Malting 15 EBC - 2,0 kg

Wiedeński Castle Malting 4-6 EBC - 2,0 kg

Słód melanoidynowy (parzony) 60-80 EBC Weyermann ® - 0,15 kg

Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 0,2 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom (chyba) - 0,1 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 50°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Perle szyszka - 50g. 60 min. Hallertau Hersbrucker- granulat - 15g. 15 min.

Wyszło 27l - 11°Blg

Zadaliśmy całą paczką Mauribrew Lager Y497.

Po zeszłotygodniowych doświadczeniach z opornym startowaniem w/w drożdży, 24h przed zadaniem zrobiliśmy starter. Zobaczymy o ile to przyspieszy start fermentacji.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.