bielok Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Elo Super że dalej warzycie, mam nadzieję że piatkowe wieczory nadal Wam zapewniają wiele frajdy Ja mam kryzys twórczy ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Elo Super że dalej warzycie, mam nadzieję że piatkowe wieczory nadal Wam zapewniają wiele frajdy Ja mam kryzys twórczy ....... Zawsze uważaliśmy, że warzenie to czynność stadna. Może spróbuj stworzyć jakiś team, w kupie raźniej, a i pomysły szybciej się znajdą. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Warka 84 Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 3,5 kg Monachijski 15 EBC - Castle Malting - 1 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Iunga szyszka 25g. - 60 min. Perle szyszka - 20g. na 15 min. Zadaliśmy gęstwą S-23 z warki 82. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Warka 85 Pale ale 4 kg Carapils 0,3 kg Zacieranie tak jak ostatnio. Chmielenie: Junga 20 g. - 60 min. Perle 20 g. - 15 min. Perle 10 g. po wyłączeniu palnika. Drożdże: gęstwa z warki 83. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Wyszło 25 l, 12,5°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 86 z 23.12.2011 Pale ale 4 kg Carahell 0,2 kg Zacieranie tak jak ostatnio. Chmielenie: Junga 20 g. - 60 min. Perle 20 g. - 15 min. Drożdże: w-34/70 1/2 paczki Start fermentacji po ok.20h, temperatura 13°C. goroncopozdrawiamy Edytowane 26 Grudnia 2011 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Warka 87 z 26.12.2011 Monachijski CM 15 EBC 2,5 kg Pilzneński CM 2,5 -3,5 EBC 1,7kg Zacieranie tak jak ostatnio. Gotowanie: 70 min. Chmielenie: Junga 20 g. - 60 min. Drożdże: w-34/70 1/2 paczki goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Warka 88 warzona 06.01.12 Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1,5 kg Monachijski CM 15 EBC 1 kg Pilzneński CM 2,5 -3,5 EBC 2,5 kg Ekstrakt słodowy Bursztynowy WES 250-350 EBC 1,2 kg Zacieranie tak jak ostatnio. Gotowanie: 70 min. Chmielenie: Perle 60 g. - 60 min Wyszło 25L 16,5 °Blg Zadaliśmy gęstwą z warki 86. Start drożdży w temp. ok. 15°C po 8h. Później przenieśliśmy do garażu, gdzie będzie fermentować w temp. 9-10°C. Planujemy 3 tyg. burzliwej. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Warka 89 z 07.01.12 Monachijski CM 15 EBC 2,1 kg Pilzneński CM 2,5 -3,5 EBC 2,1kg Zacieranie tak jak ostatnio. Gotowanie: 70 min. Chmielenie: Junga 20 g. - 60 min. Wyszło 25L 12,2 °Blg Zadaliśmy gęstwą z warki 87. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Witajcie Słoneczka Widzę że Wam nie przeszło Bardzo się cieszę. Oby tak dalej. Zdrowotności, TG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Warka 90 z 22.01.12 Monachijski Castle Malting 15 EBC - 1,0 kg Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting - 3,0 kg Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 200 g. Słód karmelowy ciemny Strzegom (chyba) - 100 g. Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55.°C podgrzanie do 62°C - 10 min, 72°C - 50 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min. Chmielenie: Junga szyszka 2010, 20 g. - 60 min. Wyszło 25L 12,5 °Blg Zadaliśmy gęstwą z warki 89. Piwo warzone na zamówienie naszego syna. Chciał ciemne ze słodowymi aromatami z delikatną goryczką, a co wyszło i czy trafiliśmy w gust przekonamy się mniej więcej za 3 miesiące. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Warka 91 monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann® - 4 kg Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 0,3 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55.°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min. Chmielenie: Junga szyszka 2010, 20 g. - 60 min. Wyszło 25L 11,8 °Blg Zadaliśmy: paczką Brewferm Lager goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Warka 91 Po 36h od zadania drożdży fermentacja nie ruszyła ( sprawdzenie organoleptyczne (brak piany) i pomiar gęstości (bez zmian)) temp. ok 10°C. Przenieśliśmy fermentor w nieco cieplejsze miejsce (12-13°C), jak do wieczora nie ruszy zadamy gęstwę z 88 warki, którą planujemy przelać na cichą. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Warka 91 Drożdże nie ruszyły. Zadaliśmy gęstwą z warki 90 (W 34/70) gdyż zdecydowanie ładniej pachniały niż te z 88 (również 34/70). Zaniechaliśmy użytkowania drożdży Brewferm Lager. Może ktoś chce jedną paczkę Brewferm Lager termin jakoś do wiosny 2013 goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Również miałem kiedyś problem z startem tych drożdży. Musiałem przenieść fermentator na 20 godz. do temperatury 20°C wtedy się dopiero pozbierały. W 14°C nie chciały ruszyć, a co dopiero w 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Cześć O .... ja byłem na tyle sprytny że zrobiłem starter z suchych drożdżaków i wystartowałem je na ciepło w mieszkaniu przez dobę jak wam ta paczka drożdży zawadza ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Cześć O .... ja byłem na tyle sprytny że zrobiłem starter z suchych drożdżaków i wystartowałem je na ciepło w mieszkaniu przez dobę jak wam ta paczka drożdży zawadza ........ Masz w poczcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Warka 92 warzona 10.02.2012 powtórka warki 83 Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 4 kg (nowa dostawa z Piwodzieja) Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,3 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Bardzo ładny przełom. Chmielenie: Iunga szyszka 20g. - 60 min. Perle szyszka - 20g. na 15 min. Perle szyszka - 10g. na chłodzenie. Zadaliśmy1/2 paczki W34/70. Wyszło 24 L 12,2°Blg wydajność trochę niższa, trzeba będzie wyregulować śrutownik. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Warka 93 warzona 18.02.2012 Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 4 kg Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,3 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Bardzo ładny przełom. Chmielenie: Iunga szyszka 20g. - 60 min. Lubelski szyszka- 35 g. na 15 min. Saaz granulat - 10g. na chłodzenie. Wyszło 26 L 12,2°Blg wydajność już lepsza, regulacja śrutownika okazała się skuteczna Zadaliśmy1/2 paczki W34/70. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) Warka 94 Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 3 kg Monachijski Castle Malting 15 EBC - 1,0 kg Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Magnum szyszka 30g. - 60 min. (otrzymany jako gratis przy zakupie chmieli i odnaleziony przypadkiem w zamrażarce), Lubelski szyszka- 30 g. na 10 min. Wyszło 25 L 11,5°Blg Zadaliśmy gęstwą W34/70 z warki 92. goroncopozdrawiamy edytowaliśmy nr warki Edytowane 3 Marca 2012 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Warka 95 Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 3,5 kg Monachijski Castle Malting 15 EBC - 1,0 kg Słód melanoidynowy (parzony) 60-80 EBC Weyermann ® - 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Temperatury raczej orientacyjne, padł nam sprawdzony termometr. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Magnum szyszka 12g., Perle 35g. obydwa chmiele na 60 min. Wyszło 25 L 13,2°Blg Zadaliśmy gęstwą W34/70 z warki 93. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Warka 96 warzona 09.03.12 Monachijski Castle Malting 15 EBC - 2,5 kg Ryż biały - 2,0 kg Ryż kleikowany przez 30 min. zmiksowany z 1 ml. alfa-amylazy odstawiony do wystygnięcia. Zacieranie: do ok. 15 l dodaliśmy kleik ryżowy i słód. 57°C (tak się ustabilizowała temp.) - 10 min. 62°C - 30 min., 72°C - 30 min. próba jodowa negatywna, podgrzanie do 78°C - 10 min. Filtracja i wysładzanie bardzo wolne, złoże co chwilę zatykało się, ale cierpliwość jest cnotą piwowara Gotowanie: 70 min. Chmielenie: 25 g. Iunga 60 min. Uzyskaliśmy 25l 12,2 °Blg, Po wystudzeniu brzeczka zadziwiająco klarowna, osad drobny i było go trochę więcej niż zwykle. Zadaliśmy gęstwą W34/70 z warki 94. Po 24 h. fermentacja idzie pełną parą. Ciekawi jesteśmy efektu smakowego naszej ciemnej "ryżanki" goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Warka 97 Czerwony Baron a'la angasc Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 2,0 kg Monachijski Castle Malting 15 EBC - 1,2 kg Słód melanoidynowy (parzony) 60-80 EBC Weyermann ® - 1,0 kg Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,25 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Iunga szyszka - 25g. 60 min.Hallertau Spalt Select - granulat - 20g. 15 min. Aktualnie się studzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Się wystudziło. Wyszło 26l - 12,0 °Blg Zadaliśmy całą paczką Mauribrew Lager Y497. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Warka 98 Monachijski Castle Malting 15 EBC - 2,0 kg Wiedeński Castle Malting 4-6 EBC - 2,0 kg Słód melanoidynowy (parzony) 60-80 EBC Weyermann ® - 0,15 kg Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 0,2 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom (chyba) - 0,1 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 50°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Perle szyszka - 50g. 60 min. Hallertau Hersbrucker- granulat - 15g. 15 min. Wyszło 27l - 11°Blg Zadaliśmy całą paczką Mauribrew Lager Y497. Po zeszłotygodniowych doświadczeniach z opornym startowaniem w/w drożdży, 24h przed zadaniem zrobiliśmy starter. Zobaczymy o ile to przyspieszy start fermentacji. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się