anmar Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Warka 99 warzona 31.03.12 Wiedeński Castle Malting 4-6 EBC - 3,8 kg Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2 kg Słód zakwaszający - Weyermann 6 EBC - 0,1 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 50°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Iunga szyszka - 20g. 60 min. Lubelski szyszka - 25g. 15 min. Wyszło 24l - 11,5°Blg Zadaliśmy gęstwą Mauribrew Lager Y497 z warki 98. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Warka 100 - Jubileuszowa, a zarazem wielka pomyłka. Pomyliły się nam pojemniki ze słodem i tak zamiast pilzneńskiego do zacierania powędrował monachijski. W związku z tym zamiast jasnego lagerka będzie ciemny . Monachijski Castle Malting 15 EBC - 3,8 kg Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2 kg Słód zakwaszający - Weyermann 6 EBC - 0,1 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 50°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Iunga szyszka - 20g. 60 min. Lubelski szyszka - 25g. 15 min. Się właśnie chmieli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 ... i się na chmieliło. Wyszło 24l - 12°Blg Zadaliśmy gęstwą Mauribrew Lager Y497. I tym samym zakończyliśmy warzenie pierwszej setki piw. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 I tym samym zakończyliśmy warzenie pierwszej setki piw. goroncopozdrawiamy Moje gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Warka 101 Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 3,8 kg Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2 kg Słód zakwaszający - Weyermann 6 EBC - 0,1 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 50°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min Chmielenie: Iunga szyszka - 20g. 60 min. Lubelski szyszka - 25g. 15 min. Wyszło 25l - 11°Blg Zadaliśmy gęstwą Mauribrew Lager Y497 goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Sezon V rozpoczęty. Warka 107 Piwo warzone w/g zasypu z tej receptury: http://www.homebrewt...a-lager-147772/ powiększonego o 10%. Zacieranie: 62/72 po 30 min. 78°C i filtracja. Chmielenie: Marynka 25 g - 60 min. Hallertau Hersbrucker- granulat - 30 g. 10 min Wyszło 25l - 13°Blg, troszkę może za mocne ale nie będziemy rozwadniać goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Warka 112 Ma być w stylu Pils niemiecki i według Qbrew się mieści Zasyp: Pilzneński Optima 4 kg Carahell 0,34 kg (wyskrobana resztka z jakiejś starej dostawy ) Zacieranie: 62/72 po 30 min. 78°C i filtracja. Chmielenie to jedna wielka kombinacja z powodu braków w chmielach, a zwłaszcza goryczkowych, tak wiec: Iunga 8g granulat - 60min, Perle szyszka 15g - 60min, Hallertau Mittelfrueh granulat 10g - 45min, Hallertau Mittelfrueh granulat 10g - 15min. Właśnie się chłodzi. Warka jest testem dla nowego słodu pilzneńskiego. Pierwsze wrażenie - trochę pyli (kurzy). Więcej wrażeń opiszemy później. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Warka raz, dwa, trzy (123) Kolejny w tym sezonie lager wiedeński Zasyp: Wiedeński CM 1,6kg Karmel jasny Optima 0,2kg Monachijski jasny CM 1,0kg Pilzneński Optima 1,7kg Chmiele: Iunga 25g 60min., Perle 25g 15min. Zacieranie 30/30 62/72 + wygrzew 78°C ok. 10min. Ze słodu pilzneńskiego z Optimy jesteśmy zadowoleni, trochę kurzy (nie pali), wydajność na poziomie wydajności naszej warzelni, piwa smaczne, cena dobra więc jak na razie same plusy dodatnie . goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 To tak jak z moim 123 i Porter Kibicuję Wam od dawna i życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Bardzo dawno tu nic nie pisaliśmy. Warzymy, a właściwie warze sam, bo Anuśka musiała iść dziś do pracy, piwo inspirowane klonowaną recepturą Newcastle Brown Ale zamieszczoną w "250 clasic clon recipese"( oryginał receptury na 27 str. w/w pozycji) Zastanawiające jest jak oni uzyskali 32 IBU z 47g 5%AA Fugles na 60 min i 7 g 5% AA EKG na 15 min. Nasza receptura: Warka 159 Słody: Pale ale Strzegom 4,1 kg Kaszka kukurydziana 1,05kg (w org. recepturze płatki kukurydziane ) Chateau Cara Gold 120 EBC 0,6 kg Słód czekoladowy Breferm 900 EBC 0,14 kg Jęczmień palony Muntos 1000 EBC 0,05 kg. Zacieranie: Kleikowanie kaszki 15 min. zasyp słodów jasnych i karmelowych ustalenie temp. na 67° C 60 min, dosypanie paloności i podgrzanie do 72° C 15 min. mash out 78° C. Reszta później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Się zatarło, brzeczka przednia ok. 24 Plato 14l. Wysłodzę do ok 34l co po gotowaniu i studzeniu powinno dać ok 25 l brzeczki nastawnej. A jak wyjdzie - nie będziemy o dzień starsi, a będziemy wiedzieć Chmielenie: Tagert granulat 18g 60 min. Fuggles 20g 60 min EKG 7g 15 min. Drożdże: gęstwa Whitbread ale II pokolenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Wyszło 25l 15,8° Blg. Fermentacja w 20°C, już ruszyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 W sobotę 20 listopada rozpoczęliśmy VII sezon naszego piwowarzenia. Na pierwszy ogień poszedł alt wg receptury: pilzneński - 3kg monachijski 1,45kg carahell 0,45kg Zacierania: 30/30/10 Chmielenie: Magnum granulat 12,5 aa, 28g na 60 min. Wyszło 24 l, 14o Blg Zadane drożdże: starter z Gozdawa Old German Altbier (OGA9) ( 600 ml brzeczki 10o Blg + 1 opk. drożdży + 6h na kręciole). Fermentacja wystartowała po +- 12h w temp. ok 14oC. Przy filtracji testowaliśmy nowe fałszywe dno, jesteśmy zadowoleni z efektów. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Jak ten czas leci. Z naszego sezonu VIII zapisków na forum nie ma, jakoś tak się nie składało. Dziś zaczęliśmy sezon IX. Warka 197. Górniaczek na Nottinghamach Zasyp: Mep©Ale 4,20kg Château Cara Gold® 0,20 kg Zacieranie: 30min - 62°C, 30min - 72°C, 78°C 10min Chmielenie: Taurus 20 g - 60 min, Fuggles 20g -15min, EKG 20g 5 min. Się studzi No i tyle na dobry początek sezonu zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 198 Mep©Ale 5kg Zacieranie na lenia 60 min 67°C + wygrzew + po 3 ml 80% kwasu mlekowego do zacieru i wody do wysładzania. Chmielenie: Marynka szyszka 35 g 60 min, Lubelski szyszka 20 g 15 min, Lubelski szyszka 20 g 0 min, wg Qbrew powinno mieć ciut ponad 30 IBU Wyszło ok. 25L 14,5 Brix Drożdże: gęstwa Nottingham ok. 200 ml Edytowane 3 Grudnia 2016 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Taki trochę pracowity "wykend". Uwarzyliśmy dwie wareczki. Warka 199 09.12.2016 Takie "cuś" jasne Mep©Ale 5kg Zacieranie 30 min 62°C, 30 min 72°C + wygrzew + po 3 ml 80% kwasu mlekowego do zacieru i wody do wysładzania. Chmielenie: Marynka szyszka 35 g 60 min, Lubelski szyszka 20 g 15 min, Lubelski szyszka 20 g 0 min, Wyszło ok. 25L 14,4 Brix Drożdże: tygodniowa gęstwa Nottingham ok. 200 ml Warka 200 10.12.2016, no nareszcie zmiana numeru na początku Pierwszy dolniaczek w tym sezonie wg. receptury, która była hitem w zeszłym sezonie (uwarzyliśmy z takim zasypem 6 warek - oczywiście [a może oczy patrzcie ] różne chmiele i drożdże) Słód pilzneński 4 kg (Mep©Pilsner) Carapils 300 g Carared 100 g Zacieranie 30 min 62°C, 30 min 72°C + wygrzew + po 3 ml 80% kwasu mlekowego do zacieru i wody do wysładzania. Chmielenie Taurus granulat 20g 60 min, Saaz 15g 15 min, Saaz 15g 0 min. Wzieło i wyszło 26 l 12,2 Brix Drożdżaki, po raz pierwszy na naszym ringu , Saflager S-189 + pożywka 5g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 201 Mep©Ale 4,5kg Czekoladowy strzegomski 0,2 kg Carafa I 0,3 kg Jęczmień palony 0,25 kg Płatki owsiane 0,4 kg Płatki skleikowane z 0,5 ml termostabilnej alfa-amylazy Zacieranie na lenia 70 min 68°C + wygrzew + po 3 ml 80% kwasu mlekowego do zacieru i wody do wysładzania + pół łyżczki soli kuchennej + łyżeczka gipsu Czernidła dodane na wygrzew. Chmielenie: Fuggles (5,4 AA) 60 g 60 min , wg Qbrew powinno mieć 27 IBU Wyszło - 24L 16,2 Brix Drożdże: gęstwa Nottingham ok. 200 ml, będzie fermentować w 16-17°C do skutku. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Sezon X rozpoczęliśmy 17.11. Planujemy warzyć dużo lekkich piw, chyba z wiekiem mocniejsze nam nie służą . Na początek Warka 222 4,5 kg pilzneńskiego z Optimy, zacierane 30,30,10, wysładzanie 10l wody gotowanie 60 min chmielone Magnum i Lubelski, drożdze M-54 California Lager, fermentacja w 18°C Warka 223 z 25.11 powtórka 222, drożdze Bawarska Dolina, fermentacja w 12°C Warka 224 z 02.12 zasyp jak W 200, drożdże M 54 gęstwa Edytowane 4 Grudnia 2017 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Sezon XIV rozpoczęty. Na tapecie jasne piwo do codziennego spożycia. Warka 319 Pilzneński 4 kg Carapils 0,2 kg 2 ml E338 Zacieranie 30/30 Chmiele: Magnum granulat 20g/60', Perle granulat 15g/15' i 15g/0' Spodziewana wydajność 25l 11,5-12 BLG Drożdże Bohemska rapsodia 1l starter. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się