Kamil Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Witam, Planuję uwarzyć American Amber Ale w najbliższy weekend. Niestety jedyne drożdże, które zostały w mojej lodówce to Saflager - S 23. Czy wpłynie to w jakiś wyraźnie zauważalny sposób na smak piwa ? Chciałbym też zapytać czy w amerykańskich ejlach chmielenie na zimno to konieczność. Czy jeżeli tą samą ilość chmielu, który miałbym dać do fermentora, dam na ostatnie 1-2 min do chmielenia na aromat, czy różnica w aromacie będzie duża? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Planuję uwarzyć American Amber Ale w najbliższy weekend. Niestety jedyne drożdże, które zostały w mojej lodówce to Saflager - S 23. Czy wpłynie to w jakiś wyraźnie zauważalny sposób na smak piwa ? Nie nadają się do alesów bo to są drożdże dolnej fermentacji, i trzeba je fermentować w 9-12C W wyższych temperaturach wprowadzą ci różne dziwne posmaki do piwa, możliwe że rozpuch i alkohole wyższe, a także sporo estrów. Jest sklep w Chorzowie jeżeli dobrze pamiętam, tam znajdziesz odpowiednie drożdże. Albo w Opolu CP gdzie też dorwiesz jakieś alesowe drożdże od ręki. Chciałbym też zapytać czy w amerykańskich ejlach chmielenie na zimno to konieczność. Czy jeżeli tą samą ilość chmielu, który miałbym dać do fermentora, dam na ostatnie 1-2 min do chmielenia na aromat, czy różnica w aromacie będzie duża? Tak, w nie których piwach to niestety konieczność, a różnica jest dość spora między piwami z chmieleniem na zimno a chmieleniem na ostatnie 2 minuty. Jeżeli już nie chcesz robić chmielenia na zimno, wrzuć chmiel, na chłodzenie/whirpool (chmielenie whirpoolowe znajdziesz informacje na jego temat na forum), fakt że aromat nie będzie taki sam jak na zimno ale zawsze coś tam może ciekawego będzie. Zawsze nie musisz robić American Amber Ale tylko jakiegoś zwykłego Pale ale nachmielonego mocno na hopbursta, podobno przynosi to też bardzo dobre efekty. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź . Jak dopracuję przepis, to wrzucę do sprawdzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) AAA nie trzeba chmielić na zimno. AAA to nie IPA. Wiekszość przykladów komercyjnych np. Bell's Amber albo Fat Tire mają niską chmielowosc niskie IBU i wyższa słodowosc. 1-2 oz pod koniec gotowania będzie w sam raz. Chmiele amerykańskie, brytyjskie albo kontynentalne. W/ g mnie pomysl z drożdżami lagerowymi może być ciekawym eksperymentem. Edytowane 2 Lipca 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Zwłaszcza że S-23 nie są czyste, powiedziałbym nawet dość owocowe. Ale nie wiadomo w jakich temp. możesz nimi fermentować jak np. w 18 to daj luz Edytowane 2 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 A więc mój wstępny przepis wygląda tak: Zasyp: - pale ale - 5 kg - pszeniczny ciemny - 150 g - caraaroma - 150 g - czekoladowy ciemny - 50 g Prognozowany kolor: 13,5 SRM (26,6 EBC) Zacieranie: 52 ~ 55 st. C - 15 min 62 ~ 64 st C - 35 min 72 ~ 74 st C - 25 min 78 st C - mash out. Chmielenie: 5 g chinook - 60 minut 10 g chinook - 30 minut 5 g chinook - 15 minut 5 g mosaic - 15 minut 10 g chinook - 5 minut 10 g mosaic - 5 minut 15 g mosaic - 1 minuta (lub po wyłączeniu palnika) Prognozowana goryczka: 30 IBU Chmielenie na zimno: 10 g citra 10 g simcoe 10 g magnum ? Drożdże: jeśli uda się załatwić to US-05, jeśli to nie to zaryzykuję na lagerowych. Jeśli będą to jednak lagerowe to w jakiej temperaturze polecanie fermentować? Proszę o sprawdzenie przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Moim zdaniem trochę za mało karmeli. Spokojnie możesz do około 300 gramów dobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Jeśli będą to jednak lagerowe to w jakiej temperaturze polecanie fermentować? Pewnie ciężko będzie, ale nie przekraczaj 13-14 stopni. Szczerze? Na US-05 zaczynam fermentację w 14-15 stopniach i stopniowo podnoszę. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 A co powiecie na chmielenie? Magnum na zimno da radę? Gdzieś czytałem, że niektóre browary dodają właśnie magnum na aromat do IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Magnum to chyba tylko na goryczka. I to właśnie w IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 http://blog.kopyra.com/index.php/2011/04/10/torpedo-z-browaru-sierra-nevada/ Tutaj przeczytałem, że Torpedo z Sierra Nevada (czyli nie byle co) jest chmielone na aromat i na zimno chmielem magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Torpedo z Sierra Nevada (czyli nie byle co) Piłeś to piwo? Edytowane 2 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Nie piłem. Ale ogólnie wychwalają (np. oceny na ratebeer.com). A co z nim nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Po podróży w Polandzie jest już dość starym piwkiem i może dlatego wcale dupy nie urywa. Oczywiście zakładam, że posiadasz urządzenie do chmielenia na zimno takie jakie posiada Sierra tzn. urządzenie które przetłacza piwo pod ciśnieniem przez szyszki chmielowe? Edytowane 2 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Czyli ten magnum na cichą odpuścić czy spróbować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Ja bym darował. To zwykły chmiel goryczkowy, choć amerykańska odmiana jest ponoć ciut inna - ale nie mam z nim doświadczeń. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Ja bym dał więcej karmelowych ale jaśniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Czyli ten magnum na cichą odpuścić czy spróbować ? Kiedyś spróbowałem sugerując się Torpedo tak jak Ty i wyszło bardzo trawiaste/łodygowe. Nie polecam tak jak koledzy. Natomiast polecam klona Sierra Nevada Pale Ale - proste składniki (Magnum, Perle, Cascade, drożdże us-05) a efekt świetny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Ok, piwko uwarzone. Na cichą pójdą chmiele: citra 10 g, simcoe 10 g, mosaic 5 g. I mam teraz pytanie, ile powinna trwać fermentacja cicha razem z chmielami w fermentorze aby chmiele oddały wszystko co mają oddać (cały aromat)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 5 , 7 dni i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się