Szalas85 Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) W dniu 18.03.2019 o 16:45, MistrzSuspensu napisał: Co prawda dysponuję BrewMonkiem, ale to chyba to samo. Ja poprawiłem wydajność poprzez spuszczenie brzeczki przedniej do wiadra, następnie zalewam wodą do wysładzania młóto i tak cyrkuluję 30min do 1h. Mam przez to stałą wydajność od dłuższego czasu i do tego normalną. Siada dopiero przy gęstym zacierze, ale jest przynajmniej stała i da się przewidzieć ekstrakt brzeczki nastawnej. Niestety ale wysładzanie przy wyciągniętym koszu sprawia, że wydajność jest nie do przewidzenia. Raz wysładza szybciej, raz wolniej, albo się zatka, albo przeleci bez oporu przez złoże. Rozumiem takie zabiegi, ale to już wolałbym wrócić do zwykłego gara. Kolejne warki zamierzam robić bez wysładzania, całość wody od początku do końca pójdzie do kotła. Jeżeli nic się nie poprawi, to prawdopodobnie zrezygnuje z Klarsteina. EDIT: Jeszcze tak myślę, czy nie przecyrkulować brzeczki po podniesieniu kosza. Wysatarczyłoby podłączyć wężyk i wrzucić od góry. Może to pomogłoby nieco z wydajnością. Wypróbuje. Edytowane 21 Marca 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Przy pierwszej metodzie wydajność i tak będzie słaba, ale może lepsza niż masz teraz. Przy drugiej to nie wiem jak dokładnie chcesz ją przeprowadzić, wlać wodę do wysładzania i cyrkulować razem z brzeczką przednią? Wydajność będziesz miał pewnie podobną jak przy pierwszej metodzie. Przy mojej metodzie masz tylko jedno dodatkowe wiadro do mycia (choć ja zlewam do tego, do którego śrutowałem, więc jestem na zero), cyrkuluję sobie tak długo jakbym wysładzał, jedynie dochodzi czas na spuszczenie brzeczki przedniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 1 godzinę temu, MistrzSuspensu napisał: Przy pierwszej metodzie wydajność i tak będzie słaba, ale może lepsza niż masz teraz. Przy drugiej to nie wiem jak dokładnie chcesz ją przeprowadzić, wlać wodę do wysładzania i cyrkulować razem z brzeczką przednią? Wydajność będziesz miał pewnie podobną jak przy pierwszej metodzie. Przy mojej metodzie masz tylko jedno dodatkowe wiadro do mycia (choć ja zlewam do tego, do którego śrutowałem, więc jestem na zero), cyrkuluję sobie tak długo jakbym wysładzał, jedynie dochodzi czas na spuszczenie brzeczki przedniej. Tu nie chodzi o mycie a o czas. Jak cyrkulujesz sobie wode do wysładzania to nie podgrzewasz brzeczki, więc na luzie tracisz przynajmniej pół godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 No fakt. Zapomniałem o tym. Mi to nie przeszkadza, bo zwykle w tym czasie robię rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) #217 Rathar (Hazy IPA) ~ 15,5 Blg Data: 2019-04-17Surowce na 22L: Pilzneński - 3kg Pszeniczny - 3kg Drożdże: 11L - WLP644 - gęstwa 250ml / 11L - Hazy Daze (The Yeast Bay) gęstwa 250ml. Zacieranie 24L (wysładzanie 10L) 70°C - 80min 72°C - 20min Gotowanie 60min 120g Citra - na hopstand. Dodatki na cichą: 11L - chmiel 11L - chmiel + limonka + mięta OG: 15,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 2x11L Wydajność wg. Brewness: 78% Fermentacja: Burzliwa: 19 dni - 17°-24° Cicha: 10 dni - 23°-4° Uwagi: Czas pracy 5h Zacierałem 2 godziny w sumie. Pierwsze pół godziny bez górnego sita, kilkukrotnie mieszając. Wysładzanie powolne, 10L około 25 minut. Wiaderko z WLP644 wystartowało po około 5-6h, Hazy Daze potrzebowały około 12h. Oba starty w normie pomimo 2 tygodni w lodówce. Fermentacja wystartowała w 18 stopniach by po dobie osiągnęła 19,5. Po 72h wiadra zostaną wniesione do mieszkania do 22-23 stopni i tam zostawione na 2 tygodnie. Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zacierales już tak słodko? W jaki sposób i w jakiej formie będziesz dodawał miętę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 2 godziny temu, DonBeer napisał: Zacierales już tak słodko? W jaki sposób i w jakiej formie będziesz dodawał miętę? Tak, zacierałem już wcześniej tak słodko i przy bardzo obfitym chmieleniu na zimno, piwa wychodzą nawet zbalansowane. W browarze często zacieramy wysoko. Tutaj głównie chce sprawdzić, czy będzie to miało wpływ na poziom odfermentowania drożdży WLP644. Mięte będę dodawał suszoną, bez żadnej dodatkowej obróbki. Muszę przejrzeć notatki ile, bo nie pamiętam, ale raczej malutko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Mięte możesz zaparzyć tak z 10 min razem z cukrem do nagazowania, próbowałem na kwasie jakiś czas temu i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Ja dałem do kwasa ostatnio 0,7 g na litr, czyli tyle ile zalecane było w którymś odcinku Alchemii i wyszło strasznie miętowe i mało pijalne.Nie znajo się Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Ja nie ważyłem, ale jakieś 2 garście luźnych liści i mięta w sam raz, nienachalna, takie podkreślenie,to był czysty kwas żytni tylko z miętą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 23 godziny temu, Zohan napisał: Nie znajo się Oszukańce, ja przestałem słuchać! Zohan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) #218 Greedo (Juicy Gose) ~ 13,5 Blg Data: 2019-05-11Surowce na 26,5L: Pilzneński - 3kg Pszeniczny - 2,6kg Płatki Owsiane - 0,4kg Laktoza - 0,5kg Drożdże: 11L - WLP644 - gęstwa 150ml Zacieranie 24L (wysładzanie 10L) 69°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 65min 16g soli / 20g kolendry / 10g pożywki Dodatki na cichą: pulpa z marakui OG: 13,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 26,5L Wydajność wg. Brewness: ??% Fermentacja: Burzliwa: 8 dni - 17°-22° Cicha: 14dni - 22°-4° Uwagi: Czas pracy 3h+3h 24.05 - Dodane 1,5L pulpy z marakui. 05.06 - Przelane do kegów. Dodane 1kg pulpy z marakui na refermentację zamiast cukru. Wyszło 22L w kegach i 4,5L w butelkach. Edytowane 5 Czerwca 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) #219 Wampa (Session IPA) ~ 12,5 Blg Data: 2019-05-11Surowce na 24L: Pilzneński - 3kg Pszeniczny - 2,4kg Płatki Owsiane - 0,6kg Drożdże: Hazy Daze - gęstwa 200ml Zacieranie 25L (wysładzanie 9L) 67°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 65min hopstand - 150g Nelson Sauvin / 30g Mosaic Dodatki na cichą: 100g Nelsona, 50g Citra, 50g Enigma i 30g Galaxy = 230g OG: 142,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24L Wydajność wg. Brewness: ??% Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 17°-22° Cicha: 7dni - 22°-4° Uwagi: Czas pracy 4h 24.05 - Przelane na cichą z dodatkiem: 100g Nelsona, 50g Citra, 50g Enigma i 30g Galaxy. 30.05 - Przelane do kegów. Wyszło około 19-20L. Dodałem 80g cukru na refermentację. Edytowane 7 Czerwca 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) #220 Dagobah System (Wild Ale) ~ 12,5 Blg Data: 2019-05-16Surowce na 23L: Pilzneński - 3kg Pszeniczny - 2,4kg Płatki Owsiane - 0,6kg Drożdże: Gęstwa po Flandersie Zacieranie 25L (wysładzanie 7L) 67°C - 60min Gotowanie 60min brak chmielenia Dodatki na cichą: brak OG: 12,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 2x11L Wydajność wg. Brewness: ??% Fermentacja: Zakwaszanie: doba - 35°-24° Burzliwa: 30 dni - 22°-23° Cicha: 30dni - 22°-23° Uwagi: Czas pracy 4h Bardzo długi start drożdży, prawie 4 doby. Zakwaszanie w jednym wiaderku przebiegło prawidłowo, w drugim się nie zakwasiło. 10.06 - przelane na cichą. Obydwa wiadra zeszły z pH do 2,9-3,0, są baaardzo kwaśne, nie nadają się do picia w takim kształcie. Około 16 litrów przelałem do szklanego balona z dodatkiem 3kg pulpy z brzoskwini, po paru miesiącach trzeba będzie to zblendować z jakimś pale alem. Pozostałe 5 litrów przelałem do małego balona i zaszczepię nim jakąś świeżo uwarzoną brzeczkę. Edytowane 10 Czerwca 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) #221 Charming Solo (Sweet Fruit Ale) ~ 13 Blg Data: 2019-05-24Surowce na 24,5L: Pilzneński - 3kg Pszeniczny - 1,6kg Płatki Orkiszowe - 0,8kg Płatki Owsiane - 0,6kg Latkoza - 0,75kg Drożdże: WLP644 - gęstwa Zacieranie 25L (wysładzanie 7L) 69°C - 40min 72°C - 20min Gotowanie 60min Na wyłączony palnik 50g Nelson Sauvin Dodatki na cichą: Owoce OG: 13°BlgFG: ??°BlgObjętość: 23,5L Wydajność wg. Brewness: ??% Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 19°-22° Cicha: 14dni - 24°-4° Uwagi: Czas pracy 4h 05.06 - Przelane na cichą. Jedno wiadro z dodatkiem 1,5kg pulpy mango alphonso. Drugie wiadro z dodatkiem 0,5kg pulpy z marakui. Ekstrakt nie zmierzony. 12.06 - przelane do butelek. Trochę siarkowe (dwutlenek siarki), wrrsja z mango bardziej siarkowa. Edytowane 20 Czerwca 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 (edytowane) #222 Wampa (Hazy Ale) ~ 12 Blg Data: 2019-06-07Surowce na 30L Pilzneński - 7kg Drożdże: WLP644 / Hazy Daze / Brett D Zacieranie 25L (wysładzanie 12L) 65°C - 50min 72°C - 20min Gotowanie 60min Na wyłączony palnik 100g Citry Dodatki na cichą: brak OG: 12°BlgFG: ??°BlgObjętość: 31,5L Wydajność wg. Brewness: 73% Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 19°-22° Cicha: 14dni - 24°-4° Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 19°-22° Cicha: 14dni - 24°-4° Uwagi: Czas pracy 4,5h Warka podzielona na 3 wiadra, po lekko ponad 10L. Każde zadane innym szczepem drożdży. Do każdego wiadra dodałem po litrze wody, żeby zbić ekstrakt z 13,2 do 12blg. 20.06 - wersje na wlp644 i hazy daze przelane na cichą. Wlp644 - z 60g vic. sec. i 50g Enigmy, a hazy daze z 50g citry i 60g mosaica (2017). 03.07 - dwie wiadra rozlane do butelek, te bez brettów. Wersja na amerykańskich chmielach bardziej tropikalna, natomiast na australijskich nieco subtelniejsza, bardziej białe owoce, melon, winogrona i tylko trochę tropików. Obie wersje bardzo fajne. 01.08 - Rozlana wersja na brettach, chmielona 50g Mosaica na 10,5L. Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 udalo Ci sie poprawić wydajność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Godzinę temu, leonzn napisał: udalo Ci sie poprawić wydajność ? Tak średnio z tym. Raz jest lepiej raz gorzej, dlatego dzisiaj poszła warka na 100% Pils, żeby zobaczyć jak będzie. Z 7kg słodu otrzymałem około 28,5L brzeczki o ekstrakcie 13,2L, co przy stratach 1,3-1,4L daje wydajność na poziomie 73-74%. To jest dla mnie wydajność akceptowalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 2 minuty temu, Szalas85 napisał: Tak średnio z tym. Raz jest lepiej raz gorzej, dlatego dzisiaj poszła warka na 100% Pils, żeby zobaczyć jak będzie. Z 7kg słodu otrzymałem około 28,5L brzeczki o ekstrakcie 13,2L, co przy stratach 1,3-1,4L daje wydajność na poziomie 73-74%. To jest dla mnie wydajność akceptowalna. robisz cos dodatkowo zeby podnieść wydajność np mieszasz raz po raz ? straty o których piszesz (1,3-1,4L) to ogólne straty czy tyle zostaje Ci na dnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Teraz, leonzn napisał: robisz cos dodatkowo zeby podnieść wydajność np mieszasz raz po raz ? straty o których piszesz (1,3-1,4L) to ogólne straty czy tyle zostaje Ci na dnie ? Straty rozumiem jako wszystko to, co zostaje w kotle i idzie w kanał. Więc jest to resztka brzeczki, osady białkowe, osady z chmielu etc. Dzisiaj nie robiłem absolutnie nic. Wsypałem słód przy temperaturze 56 stopni, włączyłem pompę i zakręciłem się wokół tego dopiero przy podgrzewaniu do gotowania. Wcześniej mieszałem podczas zacierania, korygowałem pH, kombinowałem różne rzeczy z wysładzaniem. Raz z lepszym, a innym razem z gorszym skutkiem, więc w sumie nie mam jakiś super wniosków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 1 minutę temu, Szalas85 napisał: Wcześniej mieszałem podczas zacierania, korygowałem pH, kombinowałem różne rzeczy z wysładzaniem. Raz z lepszym, a innym razem z gorszym skutkiem, więc w sumie nie mam jakiś super wniosków to tak jak i ja. walczę juz z tym 10 warke i nie nie wymyslilem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 1 minutę temu, leonzn napisał: to tak jak i ja. walczę juz z tym 10 warke i nie nie wymyslilem... Myślę, że największy wpływ na wydajność ma prędkość wysładzania jednak. Czasami jak się złoże za dobrze ułoży, to woda przepływa za szybko i nie wypłukuje cukrów. Natomiast ciężko to kontrolować niestety, bo wpływa na to zbyt wiele czynników. Dlatego jak tylko będę mógł, to będę zacierał w jak największej ilości wody, jeśli się da, w ogóle bez wysładzania. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaschels Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zacieranie w zbyt dużej ilości zmniejsza wydajność. Podobnie jak metoda biab pewnej wydajności nikt nie przeskoczył. Nie wiem jaki masz sprzęt bo obserwuje tylko Twoje przepisy ale pomaga drobne śrutowanie, mechaniczne mieszadlo i deszczowca to może razem da te 7-10 %Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 2 minuty temu, lukaschels napisał: Zacieranie w zbyt dużej ilości zmniejsza wydajność. Podobnie jak metoda biab pewnej wydajności nikt nie przeskoczył. Nie wiem jaki masz sprzęt bo obserwuje tylko Twoje przepisy ale pomaga drobne śrutowanie, mechaniczne mieszadlo i deszczowca to może razem da te 7-10 % Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka Sprzęt jest tutaj kluczowy, od kilkudziesięciu warek warze na Klarsteinie. O tym wszystkim co napisałeś wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 (edytowane) 4 minuty temu, lukaschels napisał: Nie wiem jaki masz sprzęt bo obserwuje tylko Twoje przepisy ale pomaga drobne śrutowanie, mechaniczne mieszadlo i deszczowca to może razem da te 7-10 % w domowych automatach (typu coobra, Klarstein) wszystko to odpada- za drobno ześrutujesz - stanie filtracja, mechaniczne mieszadło i deszczowca nie jest to mozliwe do zainstalowania Edytowane 7 Czerwca 2019 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się