pawelk3333 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 A może tak? http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3659&postdays=0&postorder=asc&start=60 Ostatni post na tej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 mam taką machinę.Jutro wypróbuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 A może tak?http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3659&postdays=0&postorder=asc&start=60 Ostatni post na tej stronie. Wg mnie to nie jest dobrze ześrutowany słód. Widać całe ziarna, dużo jest po prostu złamanych. Zaraz dodam zdjęcie które kiedyś przysłał mi Rad998 jak testował porkerta. Co nieco można też zobaczyć jak testowałem kiedyś bardziej profesjonalny śrutownik http://browar.biz/forum/showthread.php?t=39536&highlight=test+%C5%9Brutownika+jam (ale czas leci, to było 5 lat temu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 mam taką machinę.Jutro wypróbuje. Potraktuje to jako eksperyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelk3333 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Co nieco można też zobaczyć jak testowałem kiedyś śrutownik http://browar.biz/forum/showthread.php? ? ownika+jam (ale czas leci, to było 5 lat temu smile ) A co stało się z tym śrutownikiem, można to gdzieś kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Mozna na browamatorze ale jest drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelk3333 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Na browamatorze widziałem tylko maltmilla, a to o czym mówimy, to podobny patent, tyle że chyba raczej Polska domowa produkcja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Tak produkcja rodzima a nie tyle domowa, co zakładowa. Kolega Mawas ma/miał firmę produkcyjną. Nie mam kontaktu żadnego, bo chyba Marek nie jest aktywnie już działający. Nie pamiętam dokładnie już ale cena chyba nie była niska. Kilkaset złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Właśnie wypatrzyłem na allegro. http://www.allegro.pl/item687936197_mlynek_do_mielenia_zboza_mlynek_do_zboza_warto.html Pamiętam, że na temat tego młynka debatowano na browar.biz, ponoć nie jest najgorszy, trzeba tylko dorobić mu jedno ustawienie grubości śruty (znaczy się rozmontować i na gałce regulacyjnej nawiercić jedno zagłębienie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 W jakim czasie mieli to 4 kg slodu wie ktos???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2009 W jakim czasie mieli to 4 kg slodu wie ktos???? Ponoć 1 kg pszenicznego w 5 minut. Poczytaj ten wątek. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=705442&highlight=m%C5%82ynek+m%C4%85ki#post705442 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Własnie go kupilem Zobaczymy jak sie bedzie sprawowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam. Udało mi się zdobyć młynek żarnowy,stary Niewiadów ,majstrując w regulacji mielenia osiągnąłem taki oto efekt jak na foto.Co o tym sądzicie?? Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Trochę za grubo. Ale ogólnie to może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Mogłoby być trochę drobniej, ale za to filtracja będzie błyskawiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Mogłoby być trochę drobniej..... Myślę,że kolejna regulacja załatwi sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dechmiel Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Witam szanownych forumowiczów-piwowarów ! Po kilku tygodniach intensywnego czytania o tym, co macie do powiedzenia teraz i ja postanowiłem podzielić się moim doświadczeniem. Po 8 warek z brewkitów przyszedł czas na zacieranie. A ponieważ mam dostęp do taniego słodu w ziarnie, jakiś młynek okazał się koniecznością. Po zapoznaniu się z Waszymi uwagami poszukałem na allegro i znalazłem (oraz nabyłem) niemiecki młynek GALA GG 120 (gdyby link do aukcji nie był już aktywny, poszukaj po tym modelu). http://www.allegro.pl/item725786596_promocja_zarnowy_mlynek_do_kawy_gala_gg120_okazj.html Dzisiaj rano został mi on dostarczony. Oczywiście nie byłem w stanie czekać do kolejnej warki, więc go przetestowałem na 2 posiadanych obecnie słodach: caraaroma i melanoid. Oto wyniki, wykonane na najgrubszym ustawieniu żaren (regulacje jest płynna poprzez dokręcanie całego podajnika kawy). Ogólne moje pierwsze wrażenia: - jest mniejszy niż się wydaje ze zdjęcia (25 cm wysokości) - trochę głośny (silnik wysokoobrotowy) - pojemność pojemnika dostawczego - max 300 g ziarna, odbiorczego - max 150 g śruty - trochę pyli na zewnątrz wokół pojemnika odbiorczego - duża wydajność (300 g ziarna mieli w ok. 1 min) - maksymalny czas pracy (wg instrukcji) - 3 min, po czym wymagana jest przerwa 30 min na ostudzenie silnika - posiada wyłącznik czasowy, wyskalowany w ilości filiżanek kawy - i najważniejsze - ziarnistość śruty jest chyba odpowiednia, chociaż praktyka oceni to za tydzień Wg mnie za tę kasę był to dobry zakup. Edytowane 2 Września 2009 przez dechmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) - pojemność pojemnika dostawczego - max 300 g ziarna, odbiorczego - max 150 g śruty Moim zdaniem wąskie gardło jest tutaj. To co zaoszczędzisz na machaniu korbką, to stracisz na dosypywaniu, odsypywaniu itd. Zresztą czy zaoszczędzisz? 300g w minutę, to daje 3kg w 10' + dosypywanie i czas na chłodzenie, co daje pewnie jakieś 15', w tyle to ja też ześrutuje Porkertem. Ekonomicznie nie ma to też większego uzasadnienia. Najtańszym wyjściem jest chyba Porkert + wiertarka. A w ogóle najlepszym to chyba jakiś stary kaszownik, tylko takiego sprzętu to się do szafki nie schowa. Napisz jeszcze swoje wrażenia z ześrutowania słodu na całą warkę, jakieś 4-5kg ile ci to zajmie czasu? Obawiam się, że sporo. EDIT: co do grubości śrutowania. Łuska jest piękna, obawiałbym się po takim młynku, że będzie bardziej rozdrobniona, także tutaj ok. Samo ziarno lepiej jednak jakby było trochę drobniej, ale generalnie nie jest źle. Edytowane 2 Września 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 - pojemność pojemnika dostawczego - max 300 g ziarna, odbiorczego - max 150 g śruty Faktycznie nie za wiele jednorazowo ześrutuje... Możesz ew. zrobić mały tiuning i pojemnik dostawczy dorobić np z 5l twardej butli na wodę, a zamiast odbiorczego podpiąć jakiś worek i śrutujesz jednorazowo kilka kg. Oczywiście trzeba uważać żeby nie przegrzać silnika... ziarnistość śruty jest chyba odpowiednia, chociaż praktyka oceni to za tydzień Moim zdaniem trochę za grubo śrutuje. Łuska faktycznie bardzo ładna, ale widać trochę tylko przepołowionych a nawet całych ziaren. Myślę, że trochę go możesz przykręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dechmiel Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Moim zdaniem trochę za grubo śrutuje. Łuska faktycznie bardzo ładna, ale widać trochę tylko przepołowionych a nawet całych ziaren. Myślę, że trochę go możesz przykręcić. Dodam, że w wyniku śrutowania powstało także sporo proszku o znacznie bardziej miałkiej strukturze. Ten opadł na dno woreczka. A poza tym chciałem pochwalić się właśnie dobrą łuską, którą chyba najtrudniej otrzymać z takiego młynka. Można powiedzieć, że produkt tego młynka ma różne frakcje. Zdjęcia ilustrują tę górną, ewentualnie środkową. Na pełny test wydajności przyjdzie Wam trochę poczekać - śrut na kolejną warkę już mam od kolegi, a potem może będzie chyba mała przerwa w produkcji (będzie tego 8 skrzynek w piwniczce i braki w butelkach) Edytowane 2 Września 2009 przez dechmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam! Zainspirowany tematem chciałem wam przedstawić mój prototyp automatycznej maszynerii mielącej! Do skonstruowania cudeńka potrzebowałem młynka z allegro działu pamiątki PRL Niewiadów typ 820 za 30zł i cyfrowego przełącznika czasowego. Dodatkowo butelki po wodzie mineralnej i kartonowego pudełka + rurka tekturowa po stretchu zamontowana klejem na gorąco. Jak to działa sami widzicie poniżej. Modyfikacji jakie dokonałem to rozkręciłem i zmostkowałem kabelki wyłącznika, regulacje ziarnistości wyciąłem a śrubkę delikatnie poluzowałem żeby mieliło jak najgrubiej. Na zdjęciu aby wszystko było stabilne daje 5l wody na podstawkę wkładam bez dekielka w maszynce butelkę wsypuje słód do butli 5l z odciętym denkiem i podłączam do automatycznego przełącznika ustawionego tak restartuje przyciskiem ustawiam 1 program 1 minuta on off drugi program 11minuta off 12 trzeci 21 on off 22 i tak dalej. 9 minut przerwy 1 działania. spokojnie po 6 cyklach 5 litrów mieli bez problemu, można by było dołożyć jeszcze wyżej i było by więcej. Słód jednak jest troszeczkę za bardzo zmielony i filtrator należy wyposażyć w dłuższą rurkę z oplotu, natomiast wzrasta wydajność. Na domowe potrzeby powinno wystarczyć. Taki mały patent bezobsługowy wymyśliłem który działa całkowicie zautomatyzowanie Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 A da się ustawić mielenie drobniej? Bo na zdjęciu bardzo grubo to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Da ale to ta górna część a drobizna wchodzi niżej. Ogólnie porównując do ześrutowania ze sklepu to jest drobniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się