ineluki Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 może i przerost,ale lepiej zrobić więcej niż potem żałować,choć akurat przy tej warce i tak to nie pomogło;) poszło już 40 butelek do kibelka,za niedługo czas zacząć warkę numer 3 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Jak zes to zrobil :-)? jak większość - wypił/rozdał Dokładnie. Za 2 dni wyjeżdżam z PL a tu 4 wiadra na fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ineluki Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 do Wrocławia nie mam aż tak daleko,mogę wpaść po te 4 wiadra;)a tak serio to jakie najbardziej polecacie piwo z ekstraktów,(jaki zestaw jakie drożdże,czy dodawać mech?o ile to możliwe prosiłbym linki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Nie robiłem nigdy ekstraktu. Ale mech wydaje mi się całkowicie zbyteczny przy nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ineluki Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 polecają w sklepach żeby piwo było bardziej klarowne.jeżeli uważasz że mech zbędny to skreślam mech;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Na koniec chmielenia daj mech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ineluki Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 dwie porady i wie sprzeczne ze sobą.a jaki zestaw wybrać.i oprócz podstawowego zestawu do fermentacji potrzebuje tylko garnek z 15 litrowy> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Przy ekstraktach mech mija się z celem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ineluki Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 czyli tylko to co spredają w zestawie.do tego garnek i mogę zaczynać.co powiecie na te zestawy,http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/bohemie_amber_ale_12_blg http://robiepiwo.pl/ekstrakty-slodowe/354-citra-12-blg-zestaw-surowcow-na-20l-piwa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) A co to za różnica co my Ci polecimy - bierz to, na co masz ochotę Zasadniczo nie ma większej różnicy przy warzeniu. Może na początku nie ma co porywać się na takie zestawy, które mają dużo składników i dodatków - prościej będzie Ci zrobić sobie coś mniej skomplikowanego, powiedzmy że ze średnim Blg (10-14). Oczywiście górna fermentacja - na dolną o tej porze roku trzeba mieć odpowiednie warunki, a i dłużej trwa fermentacja. Z CP jestem bardzo zadowolony z American Pale Ale - bardzo fajne i ciekawe smaczki jak na początek. Natomiast jest tam chmielenie na zimno, które może przysporzyć nieco problemów z początku (np. z filtrowaniem chmielin). To co wrzuciłeś też pewnie ciekawe będzie, choć nie próbowałem. Równie dobrze możesz machnąć jakieś Jasne Pełne czy Dr Rudi Amber Ale - wszystko zależy od Ciebie Edytowane 15 Lipca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ineluki Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 dzięki bardzo właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem,a te Dr Rudi Amber Ale,dobre w smaku ?do jakiego piwa byś je porównał?i czy chmielenie na zimno to duży problem(wiem o postach o chmieleniu na forum,i zaczynam przeczytać je,RAZ JESZCZE) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Cóż. Po prostu trzeba będzie raz jeszcze filtrować, nauczyć się sypać tak, by sobie chmielu nie zbrylić i mieć na uwadze, że to kolejny kontakt piwa ze środowiskiem zewnętrznym, więc większe ryzyko infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 a te Dr Rudi Amber Ale,dobre w smaku ?do jakiego piwa byś je porównał? Jeżeli się nie mylę, to stylowo jest to 10B. American Amber Ale. Do czego porównać? Zerknij tu: http://www.wiki.piwo.org/American_Amber_Ale#Komercyjne_przyk.C5.82ady Jeszcze na forum jest topic o warzeniu tego piwka - http://www.piwo.org/topic/9042-dr-rudi-amber-ale-12%C2%BA-blg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Jak zes to zrobil :-)? jak większość - wypił/rozdał Chyba z RP Dokładnie. Za 2 dni wyjeżdżam z PL a tu 4 wiadra na fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Witam, zrobiłem weizenbocka, dzisiaj przelewalem na cichą, zrobiłem pomiar z 14 spadło do 3 blg ale po spróbowaniu piwo jest lekko kwaśne. Wylewać czy poczekać jeszcze chwilę? Drożdże to 2 paczki wb06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Pszeniczne czasem są lekko kwaśne - czy poza tym nie ma innych oznak infekcji w wyglądzie czy aromacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 15 minut temu, punix napisał: Pszeniczne czasem są lekko kwaśne - czy poza tym nie ma innych oznak infekcji w wyglądzie czy aromacie? Po otwarciu wyglądało jak każda warka. Przy pomiarze w menzurce bylo widać uciekające do góry bąbelki z gazem (ale to chyba nie oznaka infekcji?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Jak kolega wyżej pisał, pszeniczne może takie być, zwłaszcza na tych drożdżach, mi na nich tylko takie wychodziły, szczególnie przy fermentacji w niższych temperaturach. Jeśli nie jest to cytryna wykręcająca twarz, i nie ma oznak infekcji (nie, gaz nie jest oznaką), to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 1 godzinę temu, x1d napisał: Jak kolega wyżej pisał, pszeniczne może takie być, zwłaszcza na tych drożdżach, mi na nich tylko takie wychodziły, szczególnie przy fermentacji w niższych temperaturach. Jeśli nie jest to cytryna wykręcająca twarz, i nie ma oznak infekcji (nie, gaz nie jest oznaką), to jest ok. Fermentacja w temperaturze 17 - 19 stopni. Twarzy nie wykręca więc może jeszcze coś z tego będzie ? Teraz tydzień cichej i zobaczymy ? A czy później po zabutelkowaniu smak tego piwa Ci się trochę poprawiał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 4 godziny temu, smerf08365 napisał: A czy później po zabutelkowaniu smak tego piwa Ci się trochę poprawiał? Nie, ale nie był ogólnie zły, taki berliner weizen smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Tragedii nie ma, da się pić ale już takiej warki nie chciałbym powtórzyć ? Edytowane 26 Stycznia 2021 przez smerf08365 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się