Skocz do zawartości

Szybka konsultacja przed pierwszą warką - proszę o rozwianie wątpliwości


Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie sobie uświadomiłem jedną rzecz, a mianowicie: mam 21,5 litra piwa, które zamierzam dzisiaj butelkować. Dla jakiej ilości policzyć ilość cukru ? Bo cześć na pewno zostanie z osadem, tylko nie wiem ile ?

Ilość cukru obliczam za pomocą: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?17209171#tag

Dla APA poziom CO2 ustawiłem: 2,5 będzie OK ?

 

Dla 19 litrów wyszło mi 120 g cukru, w jakiej ilości wody to rozpuścić ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko, że planowałem zrobić to w taki sposób:

- przygotować w wiadrze syrop z cukru

- za pomocą rurki z pończochą przelać piwo do tego wiadra, tak by przelewając mieszało się z syropem

- lekko zamieszać

bo tak radzi wiki

 

Nie wiem czy dobrze policzyłem, ale żeby otrzymać 14BLG to 120 gram cukru muszę rozpuścić w około 0,74 l wody.

Edytowane przez Distanced
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.