wizi Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Możesz próbować, ale jak dla mnie to gra nie warta świeczki. Utrudnisz sobie prostą czynność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 dobra zrobię jak radzicie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Distanced Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Właśnie sobie uświadomiłem jedną rzecz, a mianowicie: mam 21,5 litra piwa, które zamierzam dzisiaj butelkować. Dla jakiej ilości policzyć ilość cukru ? Bo cześć na pewno zostanie z osadem, tylko nie wiem ile ? Ilość cukru obliczam za pomocą: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?17209171#tag Dla APA poziom CO2 ustawiłem: 2,5 będzie OK ? Dla 19 litrów wyszło mi 120 g cukru, w jakiej ilości wody to rozpuścić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 no q...de dla takiej ilości liczysz cukier do jakiej go dodasz a wody daj ile uważasz byle z umiarem i nie za mało (wiki radzi zrobić roztwór o gęstości początkowej piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Distanced Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Tylko, że planowałem zrobić to w taki sposób: - przygotować w wiadrze syrop z cukru - za pomocą rurki z pończochą przelać piwo do tego wiadra, tak by przelewając mieszało się z syropem - lekko zamieszać bo tak radzi wiki Nie wiem czy dobrze policzyłem, ale żeby otrzymać 14BLG to 120 gram cukru muszę rozpuścić w około 0,74 l wody. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Distanced Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 120 gram cukru muszę rozpuścić w około 0,74 l wody. będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Jak nie masz pewności do czystości cukru/glukozy to użyj gorącej wody. Ja rozpuszczam w 0.5 litra młodego piwa, glukoza jak na razie dobrze działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Jak nie masz pewności do czystości cukru/glukozy yghhh ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Jak nie masz pewności do czystości cukru/glukozy Pewnie chodzie o możliwość przywleczenia z cukrem czegoś do piwa. Ja zawsze gotuję roztwór przez 5-10' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się