Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Miałem okazję pić dwa piwa na tym chmielu (tu i tu) i powiem, że ten chmiel to nic zachwycającego, ma ostry piekący aromat ale bardzo płaski ziołowy zapach plus do tego jabłko ale coś pomiędzy czerwonym jabłkiem, a zielonym, taki niedojrzały banan, a do tego dochodzi goryczka, która i w jednym i w drugim piwie zalegała, choć nie była ściągająca i męcząca to jednak trochę trawiasta. Mi nie przypadł on do gustu, jak Iungą jestem zachwycony tak ten chmiel to średniawka, ale jak będę miał kiedyś okazję to z czystej ciekawości i tak go spróbuję użyć w browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Myślałem że mówisz o tej nowej odmianie puławski A co do oktawii to ta szyszka najlepszej jakości też nie była Edytowane 15 Stycznia 2015 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Dhanab jaka jest ta temperatura przy produkcji granulatu? Czytałem że w stanach specjalnie jakoś maszyny przerabiali żeby ją obniżyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 zostało nasadzonych troszkę sadzonek nowej odmiany chmielu z iunga - puławski Zostało nasadzone, a nawet zostało już zebrane - jutro warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Dhanab jaka jest ta temperatura przy produkcji granulatu? Czytałem że w stanach specjalnie jakoś maszyny przerabiali żeby ją obniżyć. Podczas produkcji kontrolują temp (chłodnice) aby za bardzo nie wzrosła, ale jak powiedział temp ok 50 st i ciśnienie już powoduje w pewnym stopniu izomeryzacje podczas granulowania Edytowane 15 Stycznia 2015 przez dhanab beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Dlatego po chmieleniu na zimno może wzrastać goryczka... Ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) określił to zjawisko raczej jako negatywnie bo bez katalizatora tlenku magnezu zachodzi chyba w pomijalnym stopniu, a przy tym postępuje jeszcze utlenianie żywic miękkich do twardych, zjawisko bardzo negatywne produkowali zizomeryzowane granulaty ale ponoć nikt ich nie chce, nie było zainteresowania w piwie w którym poszło najwięcej szyszki oprócz ściągającej goryczki mam jeszcze piękne zmętnienie na zimno, za to piana jest taka że można nóż postawić, no cuda panie cuda ale ogólnie nie jest źle, ta goryczka jest dla mnie przyjemna Edytowane 15 Stycznia 2015 przez dhanab beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Miałem okazję pić dwa piwa na tym chmielu (tu i tu) i powiem, że ten chmiel to nic zachwycającego, ma ostry piekący aromat ale bardzo płaski ziołowy zapach plus do tego jabłko ale coś pomiędzy czerwonym jabłkiem, a zielonym, taki niedojrzały banan, a do tego dochodzi goryczka, która i w jednym i w drugim piwie zalegała, choć nie była ściągająca i męcząca to jednak trochę trawiasta. Warzyłem dziś piwo z tym chmielem i już w trakcie gotowania mnie odrzucał. Zrobię jeszcze jedno (zostało mi go jeszcze) z innymi chmielami polskimi: iungą i sybillą, ale nie wróżę sukcesu temu chmielowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Mi się wydaje, że Oktawia dobrze się spisze przy chmieleniu zacieru lub przy filtrowaniu/wysładzaniu. Właśnie jestem po degustacji Zefira i jeśli chodzi o aromaty, to widzę potencjał w tym chmielu, ale albo w połączeniu z jakimiś hamerykańcami, albo nawet w przypadku jakiegoś belga chmielonego Oliwią na aromat - oczywiście w niższym udziale. Na pewno chmiel wniesie nieco kontrowersji, ale i amerykańskie chmiele swego czasu były odbieranie skrajnie. Ja planuję dwie warki z Oktawią, gdzie jedną chcę chmielić Oktawią na aromat (jakiś belg lub pale ale, z chmieleniem na zimno szyszką, lub PIPA z chmieleniem przy podłoży z szyszki przy filtracji). Nie ma co ujmować "nowości" honoru i warto poeksperymentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Więc w ramach eksperymentu, postanowiłem zrobić black IPA chmielone na aromat oktawią. Na goryczkę wolałem dać chmiel amerykański, columbus 15.5% AK. Czekam aż przefermentuje i zobaczę , czy warto dochmielic na zimno oktawią, czy ratować piwo chmielem amerykańskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Warzyłem dziś piwo z tym chmielem i już w trakcie gotowania mnie odrzucał. Zrobię jeszcze jedno (zostało mi go jeszcze) z innymi chmielami polskimi: iungą i sybillą, ale nie wróżę sukcesu temu chmielowi. Nie przekreślałbym odmiany znając jedną partię z jednego roku z jednej plantacji i to w szyszce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parasite Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Właśnie konsumuję Pale Ale z Oktawią na aromat i muszę powiedzieć, że zapach bardzo kwiatowy. Mi trochę leciutko podchodzi też do malinowego soku. Po chmieleniu na zimno jak otworzyłem wieczko to aromat kwiatów?/sadów? mnie po prostu zabił. Niestety dużo mniej tego zostało po butelkowaniu ale wystarczająco żeby bez problemu coś wyczuć. Dałem Oktawię tylko na aromat, na zimno i na koniec gotowania. Na goryczkę Iungę. Na pewno jeszcze raz użyję tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Niestety dużo mniej tego zostało po butelkowaniu ale wystarczająco żeby bez problemu coś wyczuć Poczekaj jakieś 3-4 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
octagon Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Czy można jeszcze gdzieś dostać ten chmiel ? Edytowane 14 Stycznia 2016 przez octagon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Też jestem zainteresowany tym chmielem po zrobieniu monochmielowej IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Chyba powinien się pojawić bo obilo mi się o uszy ,że browar OLIMP wypuścił Zefira na tym chmielu. Ciekawe czy trafi do sklepów piwowarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Taa, w lutym na pewno się pojawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Oktawia i Pulawski pojawily sie w handlu http://esencjesmaku.pl/pl/p/Chmiel-Oktawia-uniwersalny-30g/825 http://esencjesmaku.pl/pl/p/Chmiel-Pulawski-uniwersalny-30g/824 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) 20 zł za 100 g? Chyba ktoś zapomniał oleju do głowy dolać... Czyli Polskie chmiele w cenie ameryki się zaczynają, jak tak dalej pójdzie to za marynkę będziemy płacić po 15 zł / 100 g. Edytowane 30 Marca 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Jak będzie za drogo to będę przywoził tani chmiel z krajów zaprzyjaźnionych. Gorszy od tego szmelcu co nam sprzedają nie będzie. ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się