Albeer Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Koledzy , mam pytanie - czy w gospodarstwie agroturystycznym można warzyc piwo ? Czy coś co opisywał Czesław Dzielak jako usługę gastronomiczną nie wchodziłoby tu w grę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Grunt grząski. Spróbuj, będziemy wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Warzyc tak. A kto ci zabroni :-D to tak w skrócie... Nie znam tej wypowiedzi Czesława, ale już kiedyś parę podmiotów chciało wliczać piwo do usługi gastronomicznej i US nie przychylił się do ich interpretacji definicji sprzedaży (w kontekście ominiecia piwa na rachunku). Było kiedyś takie zapytanie o wykładnię w takiej jak twoja sprawie (teraz nie bardzo mam jak to znaleźć), ale tam nieprecyzyjnie zadano pytanie i urząd odpowiedział "Tak". Możesz sam złożyć takie zapytanie, to niewiele kosztuje, ale musisz dokładnie opisać co chcesz robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albeer Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Przepraszam chodziło o wypowiedz Docenta http://polskieminibrowary.pl/2014/01/22/triplet-czeslawa/#comment-606 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Kiedyś słyszałem, że pewna pani robiła miód pitny nie sprzedawała go bezpośrednio ale dodawała jako gratis do ręcznie wyrabianych serwetek, US miał związane ręce. Nie wiem czy to prawda czy mit ale można i w tą stronę próbować. Jak da się kupić smycz a gratis pies to czemu nie obiad + gratis piwo a koszt trunku ukryć w posiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Kiedyś słyszałem, że pewna pani robiła miód pitny nie sprzedawała go bezpośrednio ale dodawała jako gratis do ręcznie wyrabianych serwetek, US miał związane ręce. Nie wiem czy to prawda czy mit ale można i w tą stronę próbować. Jak da się kupić smycz a gratis pies to czemu nie obiad + gratis piwo a koszt trunku ukryć w posiłku. ][/u]P: Czy jest prawda, ze kompozytor Chaczaturian wygrał samochód na loterii? O: Tak, to prawda, ale z małymi poprawkami: nie Chaczaturian a Szostakowicz; nie samochód a motocykl; nie wygrał, ale przegrał i nie na loterii ale w pokera. to tyle w temacie Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez anteks rubezahl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Koledzy , mam pytanie - czy w gospodarstwie agroturystycznym można warzyc piwo ? Czy coś co opisywał Czesław Dzielak jako usługę gastronomiczną nie wchodziłoby tu w grę ? Bieda jeśli gościom swojskie piwo by zaszkodziło, jakaś bakteria itp. Skrajny przykład ale może się zdarzyć. Bagnisty grunt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Przepraszam chodziło o wypowiedz Docenta http://polskieminibr...wa/#comment-606 docent pisze: 22 Styczeń 2014 o 18:32 Za zamówienie piwa się płaciło, na paragonie widnieje pozycja pt. „Usługa gastronomiczna 23%”. Podobnież sprawa konsultowana prawnie. Zacytowałem powyżej. Pytanie, czy mieli to na papierze czy tylko telefonicznie lub prywatnie kogoś spytali. Jeśli nie US czy UC to PIH czy Sanepid miałby pole do kontroli. Jak powiedział zgoda, można próbować a reszta wyjdzie w praniu. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 No a jak została rozwiązana sprawa serwowania piwa Czesława Dziełaka w jednym z warszawskich pubow? Gdzieś widziałem z tego relacje - może nawet na blogu Czesława... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zapewne były to darmowe próbki degustacyjne dla osób, które wykupiły "usługę gastronomiczną". Przynajmniej ja bym to tak rozumiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Koledzy , mam pytanie - czy w gospodarstwie agroturystycznym można warzyc piwo ? Czy coś co opisywał Czesław Dzielak jako usługę gastronomiczną nie wchodziłoby tu w grę ? Z tego co wiem można warzyć (bo dlaczego by nie) i można nim częstować gości (bez pobierania opłaty). Podobnie jak można częstować chlebem ze smalcem czy ogórkiem z pola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 (edytowane) Po pierwsze: porównywanie piwa do ogórków czy smalcu jest kompletnie bez sensu, bo ani ogórek, ani smalec nie są towarami objętymi akcyzą. W domu możesz to robić. Trochę co innego jest podczas festynów/festiwali, a jeszcze co innego jest w knajpie. Wg mnie to jest możliwe, jeśli masz teoretycznie zamkniętą imprezę, a goście płacą za wejście - piwo jest tylko poczęstunkiem. Tylko, że jest to śliski grunt, bo US/UC mogą się dopatrzeć znamion sprzedaży alkoholu, który nie został objęty akcyzą. A to już grubsza sprawa - za to można nawet stracić pozwolenie na sprzedaż. Edytowane 22 Września 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 nie ma takiej możliwości aby wszystko było w porządku, jakby wszedł urząd celny a tym bardziej skarbówka to były by konsekwencje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Najważniejsze ująć z sposób zwięzły i wyczerpujący co chce się robić. Potem poszukać czy było takie zapytanie do US/UC w bazie. Przeanalizować te kwestię i znaleźć podobieństwa. Zapytać formalnie urząd w tej konkretnej sytuacji jakie jest ich stanowisko. Możliwie wyczerpująco... albo iść na żywioł, mimo wszystko stosując się do przepisów prawa. Pytanie nie boli! Pytać formalnie, konkretnie i wyczerpująco. Koszt niewielki, a to urząd ma zagwozdkę jak odpowiedzieć, by było zgodnie z prawem. Zawsze na tę wykładnię możesz się powołać w swojej działalności. Jeśli dany urząd stwierdzi brak podstaw prawnych, możesz składać formalne kroki do wyższej instancji, ale wydaje mi się, że jeśli sam nie jesteś pewien (i twój adwokat) to nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 11 Listopada 2014 przez RALF76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Przy tej sprawie nasuwa mi się od razu birofilia. Przecież tam istnieje jawna sprzedaż domowego piwa... plastikowymi żetonami. Czy w tym przypadku UC/US nie ma pola do popisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Piwowarzy domowi nie dostają pieniędzy za swoje piwo, one idą na jakąś ogólną "organizację imprezy". Zastanawia mnie jak mają się też degustacje piw domowych w lokalach do sanepidu i koncesji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Co do degustacji piw domowych w pubach, to chyba o ile nie jest to oficjalna impreza lokalu to raczej nie ma problemu. No bo kto zabroni klientowi przynieść domowe piwo do pubu? Kto i jak ma to kontrolować? Ale w sumie nie o tym temat, choć ten jest dosyć ciekawy, więc może wydzielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Na podobnej zasadzie; kto ci zabroni robić bimber w domu, kto będzie to kontrolował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 sąsiedzi slotish, Makaron i zgoda 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się