Skocz do zawartości

Browar Domowy DonBeer


Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

#55 Grodziskie 7,1°Blg 

18.09.2018

 

Rozpoczynam sezon od grodziskiego. W tym sezonie mam zamiar zapisywać dokładnie wyniki Moich warek, często przeglądam zapiski kolegów z forum i sie wkurzam, że dla danego piwa/warki  nie ma podsumowania, komentarza który odniósłby się do receptury i samego piwa, sam nie zamieszam takich informacji więc postaram się to zmienić.  Sezon zaczynam od grodziskiego, zasyp opiera sie głównie na słodzie wędzonym dębem z Weyermanna, który uzupełniam słodem wędzonym bukiem z Steibacha, dla większego ciała daje niewielką ilość żyta.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 7,1°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Skład:

Słód pszeniczny wędzony dębem Weyermann - 1,00kg [50%]

Słód jęczmienny wędzony  bukiem Steinbach - 0,80kg [40%]

Słód żytni Optima - 0,20kg [10%]

Łuska ryżowa - 100g

Sybilla 6.0% 2015 granulat 10g

Chinook PL 2017 8,5% 2017 granulat 30g

S-33 1 op.

 

Śrutowanie śruba: 1,20

Zacieranie:

18 litry wody 

68°C - 40min

72°C - 40min 

 

Filtracja:

2L wody 80°C.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

70min - 10g Sybilla

15min - 15g Chinook

05min - 15g Chinook

 

Po chmieleniu otrzymałem 14 litrów brzeczki o gęstości 7,0°Brix po korekcie 7,1°Blg Wydajność 52%.

 

Klarstein:

S1/68°C/2300W/1'

S2/68°C/1500W/39' 

S3/72°C/1900W/1'

S4/72°C/1500W/39'

S5/Boil/2300W/1'

S6/100/1700W (1900W)/69'

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 22°C,  na lustro brzeczki rozsypałem 1 op. S-33.

Fermentacja burzliwa 13 dni 18-21°C.

Fermentacja cicha 8 dni 18-21°C + 5 dni 11°C

 

Klarowanie żelatyną 2g/150ml

 

Zabutelkowane z dodatkiem 38g cukru/11,5L rozpuszczonego w 600ml wody.

 

Notatki:

18.09.2018 100g łuski ryżowej to za dużo na 1,2kg słodu bez łuski, podczas filtracji woda przez młóto przeleciała za szybko. Może za grubo śrutowałem. W następnej warce przykręcę śrubę na 1 obrót i sprawdzę. Gotowanie na Klarsteinie na 1700W  nie wychodzi, trzeba gotować na min 1800W.  

01.10.2018 Przelane na cichą

14.10.2018 Zabutelkowane z dodatkiem 38g cukru.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#56 Grodziskie 8,2°Blg 

30.09.2018

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 8,2°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,4?Blg

Alkohol: 3,0%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Skład:

Słód pszeniczny wędzony, dębowy grodziski Viking Malt - 2,00kg [70%]

Słód żytni Optima - 0,35kg [12%]

Słód jęczmienny wędzony  bukiem Steinbach - 0,30kg [11%]

Słód pszeniczny Optima  - 0,20kg [7%]

Łuska ryżowa - 130g

Magnum PL 12% 2017 granulat 16g

S-33 1 pokolenie.

 

Śrutowanie śruba: 1,10

Zacieranie:

20 litry wody 

68°C - 40min

72°C - 40min 

 

Filtracja:

6L wody 80°C.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

60min - 16g Magnum

 

Po chmieleniu otrzymałem 17,5 litrów brzeczki o gęstości 8,1°Brix po korekcie 8,2°Blg Wydajność 52%.

 

Klarstein:

S1/68°C/2400W/1'

S2/68°C/1500W/39' 

S3/72°C/1900W/1'

S4/72°C/1500W/39'

S5/100/2400W/1'

S6/99/1900W/69'

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  podzielona na dwa fermentory:

F1 - 12L  50ml gęstwy S-33 1 pokolenie

F2 - 5,5L 25ml gęstwy S-33 1 pokolenie

 

F1 9 dni w 18-20°C

 

Notatki:

30.09.2018 50 głuski ryżowej na 1kg bez łuskowego słodu to też za dużo, następnym razem dam 30g na 1 kg.

09.10.2018 F1 przelane na cichą bez  pomiaru blg.

 

PODSUMOWANIE

Pomimo małego ekstraktu i odfermentowaniu w granicach 70% piwo wyszło pełne, którą prawdopodobnie wniósł słód żytni. Słód wędzony drewnem dębowym Viking Malt dał subtelne aromaty oscypka, nie jestem wstanie stwierdzić czy Steinbach wędzony coś wniósł, jego celem było wzbogacenie aromatu wędzonego. Gdybym powtarzał piwo dałbym więcej słodu grodziskiego z Viking Malt. Bez klarowania żelatyną piwo było mętne. Drożdże S-33, czysty profil do stylu jak najbardziej się nadają. Goryczka na średnim poziomie.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 15.10.2018 o 21:40, MistrzSuspensu napisał:

Robiłeś może już Grodziskie na słodzie z Viking Malt?

Wczoraj właśnie butelkowalem i lepsze efekty chyba jest na slodzie wyermana. Za tydzien bede robil porownanie wiec napisze ktory slod grodziski daje lepsze efekty :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, DonBeer napisał:

Wczoraj właśnie butelkowalem i lepsze efekty chyba jest na slodzie wyermana. Za tydzien bede robil porownanie wiec napisze ktory slod grodziski daje lepsze efekty

Mi przeszkadzał smak rabarbaru towarzyszący reszcie. Nie wiem czy ja coś źle zrobiłem, czy trafiłem na taką partię słodu dlatego pytam. Nie było to nieprzyjemne, ale mi nie pasowało i rodzinie też nie. Wyszło na to, że wolę Weyermanna albo Bruntala. Bruntal może być interesujący jeżeli chce się dodać jakiś jeszcze słód do zasypu, bo jest mocniej wędzony niż Weyermann. Weyermann to raczej tylko 100% w zasypie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.10.2018 o 16:53, MistrzSuspensu napisał:

Mi przeszkadzał smak rabarbaru towarzyszący reszcie. Nie wiem czy ja coś źle zrobiłem, czy trafiłem na taką partię słodu dlatego pytam. Nie było to nieprzyjemne, ale mi nie pasowało i rodzinie też nie. Wyszło na to, że wolę Weyermanna albo Bruntala. Bruntal może być interesujący jeżeli chce się dodać jakiś jeszcze słód do zasypu, bo jest mocniej wędzony niż Weyermann. Weyermann to raczej tylko 100% w zasypie.

 

Wczoraj robiłem porównanie i jednak viking malt lepszy od weyermanna, viking malt dął intensywniejszą wędzonke, podchodzącą pod oscypek co bardzo mi pasuje ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, DonBeer napisał:

Wczoraj robiłem porównanie i jednak viking malt lepszy od weyermanna, viking malt dął intensywniejszą wędzonke, podchodzącą pod oscypek co bardzo mi pasuje ;)

To albo ja coś skopałem, albo trafił mi się trefny słód. Weyermann wędzi tylko do 2,5ppm, więc chyba najsłabiej na rynku. Mi to pasuje, bo rodzina też pije Grodziskie i zbyt mocna wędzonka trochę im mogłaby przeszkadzać. Oczywiście można "rozcieńczać", robiłem tak z Bruntalem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, MistrzSuspensu napisał:

To albo ja coś skopałem, albo trafił mi się trefny słód. Weyermann wędzi tylko do 2,5ppm, więc chyba najsłabiej na rynku. Mi to pasuje, bo rodzina też pije Grodziskie i zbyt mocna wędzonka trochę im mogłaby przeszkadzać. Oczywiście można "rozcieńczać", robiłem tak z Bruntalem.

 

Viking chyba nie trzyma równego poziomu wędzenia, niestety. Choć akurat na ichniejszym grodziskim jeszcze się nie zawiodłem i zgadzam się z DonBeer, że VM ma zdecydowanie lepszy słód do tego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, punix napisał:

 

Viking chyba nie trzyma równego poziomu wędzenia, niestety. Choć akurat na ichniejszym grodziskim jeszcze się nie zawiodłem i zgadzam się z DonBeer, że VM ma zdecydowanie lepszy słód do tego piwa.

I to chyba jest odpowiedź. Ja robiłem na jednym i drugim, i z Weyermanna jestem bardziej zadowolony, w tym sensie że akurat u mnie dał, może nie o wiele, ale jednak większą wędzonkę niż Viking. Ale na Vikingu robiłem jakiś czas temu, więc może teraz się coś zmieniło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, punix napisał:

 

Viking chyba nie trzyma równego poziomu wędzenia, niestety. Choć akurat na ichniejszym grodziskim jeszcze się nie zawiodłem i zgadzam się z DonBeer, że VM ma zdecydowanie lepszy słód do tego piwa.

 

Wczoraj znajomi popróbowali wersji z weyermanna i vikinga, jednogłośnie  viking ;) weyermann zbyt subtelny ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niby w Grodziskim wędzonka nie jest mocna, więc przy zasypie 100% Weyermanna jest ok, inne słody trzeba rozcieńczać by było stylowo. Z drugiej strony ja mocniej chmielę niż stylowo, więc co kto lubi. Osobiście dla mnie spośród Viking Malta, Weyermanna i Bruntala najlepszy jest ten ostatni. Viking Malta może jeszcze kiedyś spróbuję, jak zużyję worek Weyermanna, który kiedyś zdarzyło mi się kupić. Teraz wziąłbym raczej właśnie Bruntala.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#57.1 Polish Oatmeal Ale 12,1°Blg | #57.2 Tea Ale 12,1°Blg

28.12.2018

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,1°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,7Blg

Alkohol: 5%

Nagazowanie: 2,2v/v

 

Skład:

Słód pilzneński Viking Malt - 4,00kg [82%]

Słód pszeniczny Viking Malt - 0,40kg [8%]

Płatki owsiane - 0,50kg [10%]

Łuska ryżowa - 130g

Magnum PL 12% 2017 granulat 20g

Chinnok PL 8,6% 2017 granulat 130g

US-05 1 op.

 

Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym

Zacieranie:

23 litry wody 

66°C - 40min

72°C - 30min 

 

Filtracja:

12L wody 80°C + 2,5ml kwasu mlekowego

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

60min - 20g Magnum

00min - 30g Chinook

 

hop stand 80°C 50g Chinook

 

Po chmieleniu otrzymałem 24 litry brzeczki o gęstości 12°Brix po korekcie 12,1°Blg Wydajność 64%.

 

Klarstein:

S1/66°C/2200W/1'

S2/66°C/1400W/39' 

S3/72°C/1800W/1'

S4/72°C/1400W/29'

S5/99°C/2200W/1'

S6/99°C/1800W/69'

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  podzielona na dwa fermentory:

F1 Polish Oatmeal Ale - 12L  połowa 1 op. US-05

  • Fermentacja burzliwa 8 dni 16°C, 6 dni 20°C
  • Fermentacja cicha 6 dni  20°C, 9 dni 16°C, 1 dzień 1°C.

F2 Tea Ale - 12L połowa 1 op. US-05 

  • Fermentacja burzliwa 8 dni 16°C, 11 dni 20°C
  • Fermentacja cicha 2 dni w 20°C,  11 dni 16-17°C, 3 dni 1-4°C.

 

Notatki:

12.01.2019 F1 Polish Oatmeal Ale przelane na cichą bez pomiaru Blg, lekko żywiczne aromaty, goryczka średnia, trochę gryząca.

17.01.2019 F2 Tea Ale przelane na cichą bez pomiaru Blg.

18.01.2019 F1 Polish Oatmeal Ale dodane zamrożone skórki z ok 8 pomarańczy, F2 Tea Ale dodane 100g herbaty liściastej Earl Grey

27.01.2019 F1 Polish Oatmeal Ale oraz F2 Tea Ale przeniesione na cold crush.

28.01.2019 F1 Polish Oatmeal Ale zabutelkowane z dodatkiem 25ml/0,5L syropu cukrowego o ekstrakcie 7°Blg, zjechało do 5,6*Brix po korekcie 2,7°Blg. W aromacie pomarańcze, pomarańcze i pomarańcze, goryczka średnia trochę zalegająca, gryząca w język.

02.02.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru. zjechało do 2,7°Blg, co daje 5% alko.

 

PODSUMOWANIE

#57.1 Polish (Orange) Oatmeal Ale - po dwóch miesiącach od zabutelkowania w aromacie nadal dominuje pomarańcza, kandyzowana skórka pomarańczy. Barwa jasna słomkowa, bardzo klarowne, piana biała dropnopęcherzykowa, chwilę się utrzymuje po czym redukuje się tworząc obrączkę. W smaku skórka pomarańczy, goryczka średnio niska, lekko grejpfrutowa (raczej to od skórki w poprzednich piwach gdzie chmieliłem na goryczkę Magnum nie uzyskałem takiej goryczki), mocno pijalne.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#58.1 Earl Grey APA 13°Blg | #58.2 American Pale Ale 13°Blg

14.01.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ??%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Skład:

Słód pilzneński Viking Malt - 4,00kg [91%]

Słód pszeniczny Viking Malt - 0,40kg [9%]

Iunga PL 11,6% 2015 granulat 20g

Cascade US  9,0% 2017 granulat 50g

Citra US  13,7% 2017 granulat 50g

skórka z 1 cytryny

WLP 090 San Diego Super starter 1,2L

 

Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym

Zacieranie:

18 litrów wody 

66°C - 40min

72°C - 30min 

 

Filtracja:

13L wody 80°C + 2ml kwasu mlekowego

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

FHW - 20g Iunga

01min - skórka z 1 cytryny

00min - 25g Cascade

 

odlane 11L - Earl Grey APA

 

hop stand 72°C 25g Citra - 10min

 

Po chmieleniu otrzymałem 21 litry brzeczki o gęstości 12,9°Brix po korekcie 13°Blg Wydajność 65%.

 

Klarstein:

S1/66°C/2000W/1'

S2/66°C/1300W/39' 

S3/72°C/1700W/1'

S4/72°C/1300W/29'

S5/98°C/2000W/1'

S6/98°C/1800W/69'

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  podzielona na dwa fermentory:

F1 Earl Grey APA - 11L  połowa starteru  WLP090

F2 American Pale Ale - 10L połowa starteru  WLP090

 

Fermentacja burzliwa:

  • F1 Earl Grey APA 8 dni 16°C, 3 dni 20°C
  • F2 APA 8 dni w 16°C,  8 dni w 20-21°C

 

Fermentacja cicha:

  • F1 Earl Grey APA 8 dni 20-21°C, 5 dni w 16°C, 14 dni cold crash
  • F2 APA 4 dni 20-21°C, 10 dni 16*, 4 dni cold crash

 

Rozlew:

  • F2 APA zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L 8°Blg roztworu cukru, zjechało do 6°Blg, po korekcie 3°Blg co daje 5,2%.
  • F1 Earl Grey APA zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru  rozpuszczonego w 500ml wrzątku, zjechało do 6°Blg, po korekcie 3°Blg co daje 5,2%.

 

Dodatki na cichą:

F1 Earl Grey APA 100g herbaty liściastej z skórką cytryny (z niemieckiego dyskontu)

F2 APA 26g Cascade, 18g Amarillo

 

Notatki:

25.01.2019 F1 Earl Grey APA przelane na cichą bez pomiaru Blg. 

29.01.2019 F1 Earl Grey APA dodane 100g herbaty Earl Grey z skórką cytryny.

02.02.2019 F2 APA przelana na cichą bez pomiaru blg z dodatkiem 26g Cascade i 18g Amarillo, w aromacie cytrusy, żółte owoce, goryczka średnio niska, krótka, grejpfrutowa, F1 Earl Grey APA przeniesione do 16-17°C. 

06.02.2019 F2 APA przeniesiona do 16°C.

07.02.2019 F1 Earl Grey APA przeniesiona na cold crash

20.02.2019 F2 APA zabutelkowana.

21.02.2019 F1 Earl Grey APA zabutelkowana.

 

PODSUMOWANIE

58.2 American Pale Ale

3 tyg. od zabutelkowania - delikatny aromat cytrusów, słodkich owoców, brzoskwinia i nektarynka. Barwa złota, ciemniejsze złoto, klarowne, piana drobnopęcherzykowa, po dłuższej chwili opada i tworzy delikatny lacing,ładnie oblepia ścianki szklanki. Goryczka średnia, niezalegająca, lekko grejpfrutowa. 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#59 Wheat IPA 16,3°Blg

17.01.2019

 

Przyszedł czas na pszeniczne IPA, w zasypie pilzneński i 50% płatków owsianych, ryżowych i orkiszowych (nigdzie nie dostałem pszennych). Do zasypu dodałem sporą ilość łuski ryżowej,w trakcie zacierania brzeczka nie filtrowała się przez młóto, filtracja również poszła mozolnie, pod koniec nacinałem młóto. Wydajność kiepska.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 16,3°Blg

Goryczka: 45 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ??%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Skład: (zakładana objętość: 11,5L)

1,55kg [50%] pilzneński Viking Malt

0,50kg [16%] płatki owsiane

0,40kg [13%] pszeniczny Viking Malt

0,40kg [13%] płatki orkiszowe

0,25kg [08%] płatki ryżowe

Łuska ryżowa - 70g

 

Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym (na mąkę)

Zacieranie:

15 litrów wody (3,5ml kwasu mlekowego)

66°C - 40min

72°C - 20min 

 

Filtracja:

4L wody 80°C + 1,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 70min:

FHW - 15g Magnum PL 12% 2017

05min - 7g Citra US  13,7% 2017, 12g Galaxy AUS 15,8% 2017, 6g Amarillo US 8,9% 2017

05min - 100g cukru białego

 

hop stand 82°C 8g Citra, 13g Galaxy, 6g Amarillo - 15min

 

Po chmieleniu otrzymałem 10 litry brzeczki o gęstości 15,4°Brix po korekcie 15,6°Blg Wydajność 53%. Po dodaniu cukru gęstości 16,1°Brix po korekcie 16,3°Blg

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadane 60mi gęstwy I pokolenie US-05.

 

Fermentacja burzliwa 8 dni w 16°C, 8 dni w 20-21°C.

Fermentacja cicha 4 dni w 20-21°C, 

Chmielenie na zimno po 20g Citra, Amarillo oraz Galaxy

Klarstein:

S1/66°C/2000W/1'

S2/66°C/1200W/39' 

S3/72°C/1600W/1'

S4/72°C/1200W/19'

S5/99°C/2000W/1'

S6/98°C/1700W/69'

 

Notatki:

02.02.2019 Przelane na cichą bez pomiaru blg z dodatkiem po 20g Citry, Amarillo oraz Galaxy. W aromacie delikatne cytrusy, lekka żywica oraz tropikalne owoce, goryczka średnio wysoka, ostra, lekko zalegająca.

06.02.2019 Przeniesione do 16°C.

12.02.2019 Przeniesione na cold crash.

16.02.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 35g cukru rozpuszczonego w 500ml wody.

 

PODSUMOWANIE

6 TYDZIEŃ z butelki wyraźny aromat chmielowy, bardziej cytrusy i trochę żywicy. W szkle tworzy się czapa białej drobnopęcherzykowej piany. Barwa jasno/pomarańczowa, mętne. Aromat dojrzałych owoców, pomarańczy, trochę mango, aromat wyraźny ale nie intensywny. Nasycenie średnio niskie takie jakie lubie, goryczka wyraźna, średnio wysoka, trochę zalegająca, pełne, średniosoczyste. Hoprate 11,2g/L.

Następnym razem więcej płatów owsianych, mniej chmielu od początku gotowania, zakładałem mniejszą goryczkę wyszła wyższa niż zakładałem.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#60 Best Bitter 10,7°Blg

19.01.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,7°Blg

Goryczka: 35 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3°Blg

Alkohol: 4%

Nagazowanie: 1,8v/v

 

Skład: (zakładana objętość: 12L)

1,75kg [82%] pilzneński Viking Malt

0,21kg [10%] pszeniczny Viking Malt

0,08kg [04%] karmelowy 60-80 Optima

0,08kg [04%] karmelowy 350-450 Optima

Łuska ryżowa garść

 

Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym (na mąkę)

Zacieranie:

16 litrów wody (3,5ml kwasu mlekowego)

67°C - 60min

78°C - 01min 

 

Filtracja:

2L wody 80°C + 1ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 70min:

FHW - 5g Chinook PL 8,5% 2017

40min - 5g Chinook PL

10min - 20g Chinook PL

00min - 20g Chinook PL

 

Po chmieleniu otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 10,6°Brix po korekcie 10,7°Blg Wydajność 53%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadany starter drożdżowy Wyeast 1450 Danny Favorite 50 około 600ml.

  • Fermentacja burzliwa 20 dni w 16°C, 3 dni w 20-21°C
  • Fermentacja cicha 31 dni w 20-21°C

Zabutelkowane z dodatkiem 36g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku, zjechało do 5,6*Brix po korekcie  3°Blg co daje 4% ABV.

 

Klarstein:

S1/67°C/2000W/1'

S2/66°C/1200W/59' 

S3/78°C/1600W/1'

S4/99°C/2000W/1'

S5/98°C/1700W/59'

 

Notatki:

11.02.2019 Przelane na cichą bez pomiaru Blg.

14.03.2019 Oo Panie nareszcie zabutelkowałem Bittera z dodatkiem 36g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku. 

 

PODSUMOWANIE

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#57.2 Tea Ale zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru, zjechało do 2,7°Blg co daje 5% alko.

 

#58.2 APA przelane na cichą bez pomiaru blg z dodatkiem 26g Cascade i 18g Amarillo.

 

#59 White IPA przelane na cichą bez pomiaru  blg z dodatkiem po 20g Citry, Amarillo i Galaxy.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#61 DIPA 17,5°Blg

04.02.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 17,5°Blg

Goryczka: 45 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ??%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Skład: (zakładana objętość: 11L)

2,75kg [78%] pilzneński Viking Malt

0,50kg [14%] płatki owsiane

0,17kg [05%] pszeniczny Viking Malt

0,11kg [03%] Abbey

Łuska ryżowa garść

 

Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym (na mąkę)

Zacieranie:

17 litrów wody (5ml kwasu mlekowego)

66°C - 50min

72°C - 20min 

 

Filtracja:

3L wody 80°C + 1ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 70min:

FHW - 18g Iunga 11,6% 2015

00min - 25g Amarillo US 8,9% 2017, 300g cukru 

hopstand 84°C - 74°C 20min 20g Citra US  13,7% 2017, 25g Galaxy AUS 15,8% 2017

 

Po chmieleniu otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 15,8°Brix po korekcie 16,0°Blg Wydajność 61%. Z cukrem 17,5°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana gęstwa I pokolenie ok 80ml WLP090 San Diego Super.

Fermentacja burzliwa 11 dni w 16°C, 10 dni 20-21°C.

Fermentacja cicha 20g Citra, 30g Galaxy, 30g Amarillo 10dni  20-21°C, 3dni coldcrash

 

Klarstein:

S1/67°C/2000W/1'

S2/66°C/1200W/49' 

S3/72°C/1600W/1'

S4/72°C/1200W/19' 

S5/99°C/2000W/1'

S6/98°C/1700W/59'

 

Notatki:

25.02.2019 Przelane na cichą bez pomiaru blg, lekki aromat dojrzałych tropikalnych owoców, goryczka średnio wysoka, grejpfrutowo-żywiczna. Dodane na cichą 20g  Citra, 30g Amarillo oraz 30g Galaxy.

07.03.2019 Przeniesione na coldcrush. 4-8°C.

10.03.2019 Zabutelkowane zjechało do 3,1°Blg, co daje 7,6%. W aromacie soczyście, aromat ciepłych owoców, cytrusy, ananas, może trochę mango i multiwitaminy. Goryczka średnio wysoka, lekko zalegająca.

 

PODSUMOWANIE

11.04.2019 Po miesiącu od zabutelkowania wyraźny aromat chmielowy, ale nie dominujący, głównie cytrusy, trochę żywicy, alkoholowe. Złota barwa, mętne, czapa białej drobno miejscami średniopęcherzykowej piany, ładnie oblepia szkło. Średnio wysoka goryczka, lekko zalegająca,  żywiczno trawiasta. Pełne, alkohol lekko rozgrzewa gardło. Spodziewałem się lepszego piwa ;)

06.05.2019 Piwo po 2 miesiącach od zabutelkowania, miał być sztos wyszło poprawnie. Aromat średni, głównie cytrusy i żywica, alkohol się schował. Opalizujące, piana drobnopecherzykowa opada pozostawiając ładny lacing. Goryczka średnio wysoka, żywiczno trawiasta, już tak mocno nie zalega. 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#62.1 Sour Ale 9,1°Blg | #62.2 Polish Ale 9,1°Blg

26.02.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,1°Blg

Goryczka: 20 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: 3,5%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 22L)

3,00kg [78%] pilzneński Viking Malt

0,50kg [05%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym

Zacieranie:

21 litrów wody (5ml kwasu mlekowego)

67°C - 60min

 

Filtracja:

9L wody 80°C + 2ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 70min:

FHW - 14g Iunga 11,6% 2015

Zlałem 11L na Sour Ale

 

hopstand 82°C - 74°C 15min 50g Lubelski z PolishHops PL 2,6% 2018

 

Po chmieleniu otrzymałem 24 litrów brzeczki o gęstości 9,0°Brix po korekcie 9,1°Blg Wydajność 65%

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana gęstwa II pokolenie ok 70ml WLP090 San Diego Super.

Fermentacja burzliwa:

  • 62.1 Sour Ale 11 dni w 17-18°C
  • 62.2 Polish Ale 6 dni w 17-18°C, 2 dni 18-19°C

Fermentacja cicha:

  • 62.1 Sour Ale 25 dnia 19-21°C
  • 62.2 Polish Ale

 

Klarstein:

S1/67°C/2000W/1'

S2/66°C/1200W/59' 

S3/99°C/2000W/1'

S4/98°C/1700W/59' 

 

Notatki:

06.03.2019 62.2 Polish Ale przelane na cichą bez pomiaru Blg.

09.03.2019 62.1 Sour Ale przelane na cichą bez pomiaru Blg.

16.03.2019 62.1 Sour Ale  dodane 800g mrożonych malin i 15ml kwasu mlekowego. 62.2 Polish Ale na zimno poszło 50g Lubelskiego z PolishHops

02.04.2019 62.1 Sour Ale zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku, zjechało do 2,4°Blg co daje 3,5% alko.

 

PODSUMOWANIE

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#63 Mango Wheat 10,3°Blg

06.03.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,3°Blg

Goryczka: 20 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ??%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

1,20kg [60%] pilzneński Viking Malt

0,80kg [40%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym

Zacieranie:

15 litrów wody (5ml kwasu mlekowego)

67°C - 40min

72°C - 20min

 

Filtracja:

2L wody 80°C 

 

Gotowanie 60min:

FHW - 8g Magnum 12% 2017

 

hopstand 80°C - 70°C 20min 50g Citra 2017

 

Po chmieleniu otrzymałem 11,5 litrów brzeczki o gęstości 10,2°Brix po korekcie 10,2°Blg Wydajność 62%

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana gęstwa III pokolenie ok 60ml WLP090 San Diego Super.

Fermentacja burzliwa 7 dni 17-18°C, 4 dni 20-21°C

Fermentacja cicha 10 dni w 20-21°C, 3 dni  w 6-10°C.

 

Klarstein:

S1/67°C/2000W/1'

S2/67°C/1200W/39' 

S3/72°C/1600W/1'

S4/72°C/1200W/19'

S3/99°C/2000W/1'

S4/98°C/1700W/59' 

 

Notatki:

13.03.2019 Przeniosłem do 20°C

17.03.2019 Przelane na cichą bez pomiaru Blg, dodałem 850g pulpu z mango i 25g Citry

25.03.2019 20g Citry na cichą.

30.03.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml 9°Blg/0,5L, Niestety nie udało się odfiltrować pulpy, trzeba przygotować się na gushing. Do  butelek dostał się również chmiel, który podnosi goryczkę i daje pikantność.

 

PODSUMOWANIE

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.