kishar Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 To nie chodzi o ruszenie fermentacji, tylko o ryzyko slimaczacej się końcówki fermentacji lub niedofermentowania. Z fermentacją nie było problemu, zeszło do 2,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Z fermentacją nie było problemu, zeszło do 2,5 blg. Skąd wiesz, że to odpowiedni poziom odfermentowania ? A może w innym przypadku zeszłoby do 1,5 Blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Mi już Grodziskie przefermentowało na FM51, startowały ok. 8-10 godzin (choć może i szybciej) a cała fermentacja (ok. 20 st. C) była dość chillout'owa, nie zauważyłem jakiejś wysokiej piany czy intensywnego bulkania czy nawet jakiegoś wyraźnie zaznaczonego startu fermentacji, tak totalnie na luzie, jakby te cukry zjadały jak na kolacji przy świecach a nie w fast foodzie mając 5 minut na posiłek . Kolega robił starter? Zadawał bezpośrednio? Ja w niedzielę nastawiłem, drożdże zadałem bezpośrednio i powiem szczerze, że jeszcze tak spokojnej fermentacji nie widziałem. Generalnie chyba trwa bo pokrywa wybrzuszona, woda się delikatnie przesuwa w rurce, ale piany prawie zero. No dziwnie to idzie, ale mam nadzieję, że będzie okej Czyli lepiej jest zrobić starter do tych drożdży. Skoro zadałeś je w niedzielę a dzisiaj mamy środę. Nawet u mnie suchary startują do 20h, oczywiście uprzednio uwodnione. Dziwne te drożdże z Fermentum Mobile. Znaczy fermentacja trwa, a przynajmniej tak myślę Zadałem je właściwie z niedzieli na poniedziałek, a w poniedziałek wieczorem jakoś zaczęło się ruszać. Tylko, że bardzo niemrawo się rusza Tak jak kolega wyżej pisał bardzo chlloutowa fermentacja Jutro zrobię pomiar i zobaczę, co się dzieje. No więc pierwsza warka przefermentowała, a dziś nastawiłem drugą zadając świeżą gęstwę po zlaniu pierwszej na cichą. Temperatura brzeczki 18C i fermentacja wystartowała praktycznie momentalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Da się jakoś uniknąć uciekania drożdży z fiolki? Dziś nastawiłem starter z irlandzkie ciemności. Po wyjęciu z lodówki odczekałem ponad godzinę zanim otworzyłem. Przed otwarciem wstrząsnołem fiolką, chwilę odczekałem i próbowałem delikatnie odkręcać. Mimo starannego otwierania, i tak z 1/3 fiolki wywędrowała do zlewu, a to co zostało przepłukałem przegotowaną wodą bo samo z siebie nie chciało się przelać do kolby. Tylko ja mam takie przeboje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Z FM nie miałem wprawdzie do czynienia, ale proponuję otworzyć fiolkę prosto po wyjęciu z lodówki i dodać ją do brzeczki startera, również wyjętej z lodówki. Po połączeniu, niech razem dojdą do temperatury pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ja dzisiaj pierwszy raz otwierałem płynne z FM i po wyjęciu z lodówki był duży zbity osad drożdży. Czytając tutaj wcześniej o problemach z otwieraniem, delikatnie mieszałem fiolką około 5 min tak aby ten osad uwodnić. Następnie odłożyłem fiolkę na około 10 min. Potem zacząłem bardzo ostrożnie odkręcać jak zaczęło syczeć to dokręcałem i tak kilka razy aż przestało syczeć. Otworzyłem całość i uroniłem może 1 kropelkę roztworu drożdży. Czasochłonne to i upierdliwe ale działa. Można potrenować na wstrząśniętej coli lub jakimś przegazowanym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 I to jest słuszna koncepcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Więc tak, Bawarska dolina ze starterem 2-stopniowym (2 razy po 600-650 mL brzeczki z ekstraktu słodowego), namnożyła się ładnie, wczoraj zadana do piwa tak około 23. Stoi w temperaturze około 9 stopni, czyli w zakresie 8-14 tak jak zalecane. Rano około 8 wieko od fermentora już nabrzmiało, lekko docisnąłem, żeby spuścić CO2 i sprawdzić czy znów mi napęcznieje, później o 11 sprawdzone i znów napęczniałe czyli idzie. Przy czym jak patrzę przez wiadro (niestety nie przezroczyste, a mleczne z BA) to piany bardzo mało póki co, a trochę pod poziomem brzeczki takie kłaki jakby. Bulkać nie chce, a stałem pare dobrych minut przy nim, ale mówię, gaz się tworzy, bo wieko pęcznieje. Nie wiem czy dolniaki wgl tak wolniej chodzą, bo to mój pierwszy lager. Czytałem też, że lepiej zwiększać temperaturę w miarę trwania fermentacji, ale się zastanawiam czy już nie przestawić po prostu wiadra do innego pomieszczenia, około 12 stopni. Jakieś porady? Może ktoś już tych drożdży używał, albo może dolniaki tak mają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Zostaw jak jest,przecież te drożdże maja pracować na granicy swojej wytrzymałości temperaturowej,podniesiesz po tygodniu czy dwóch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Dolniaki pracują wolniej. Zostaw je na min 2 tygodnie w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) FM13 starter 1L 8blg 48h. Zadane do brzeczki 18°C 13blg. 18h od zadania nadal brak oznak fermentacji. Dwie opcje: 1. zbyt niska temp. otoczenia 15-16°C(pudło styropianowe aktualnie z grzałką i sterownikiem) 2. za dużo drożdży zwiało z fiolki przy otwieraniu i nie namnożyły się wystarczająco. W kolbie przed zadaniem do brzeczki po opadnięciu było jakieś 100ml kremiku. Data ważności 24.11.2014 Podniosłem temperaturę na sterowniku do 18°C, jak do 24h nie wystartują to idzie w kanał... i się trochę zdenerwuję. Edytowane 11 Listopada 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Zrób se napar z melisy i poczekaj 48h. Edytowane 11 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) jak do 24h nie wystartują to idzie w kanał... i się trochę zdenerwuję. Zostaw je w spokoju. Skoro dałeś dolną granicę temperatury czy też nawet poniżej to daj im chwilę żeby się zaklimatyzowały i rozpoczęły pracę. Faza lag może się przedłużyć. Przy okazji: jaką temperaturę miał starter jak zadawałeś drożdże do brzeczki? Chodzi mi o różnicę temperatur pomiędzy starterem, a brzeczką. Edytowane 11 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Starter podejrzewam że miał około 20 - 21(pracował w domu, a w domu mam 20). Drożdże zdaje się mają zakres pracy od 16°C więc jakoś strasznie zimno nie powinny mieć. Pożyjemy... zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Starter podejrzewam że miał około 20 - 21(pracował w domu, a w domu mam 20). Drożdże zdaje się mają zakres pracy od 16°C więc jakoś strasznie zimno nie powinny mieć. Pożyjemy... zobaczymy. Powinny ruszyć. Daj im czas i tak, jak Wojtek powiedział - napij się meliski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Aż tak się nie denerwuję jeszcze nie produkuję fuzli . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja zadałem FM41 prosto z fiolki do 17l weizena 12 blg i fermentacja ruszyła po ok.14-16 godzinach. Zadane w 20 st. i w takiej temperaturze fermentowały przez prawie 2 tygodnie, wszystko przebiegało bardzo spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Wystartowały, podejżewam że zmieściły się w 24h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Bardzo dobry czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Wystartowały, podejżewam że zmieściły się w 24h. W takim razie dla mnie i dla Wojtka po 1 butelce tego piwa poproszę odłożyć P.S. A gdyby się nie zmieściły w 24h tylko w 30h to co wtedy? Do wylania? Edytowane 11 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 W obliczu hurrra zachwytu nad startem bezpośrednio z fiolki to jest dobry wynik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Swoją drogą odnośnie próbowania tego piwa to nie wiem czy będzie czym się chwalić. Pop... ilości chmielu i na goryczkę poszło... x2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Kolejne szczepy FM pojawiły się w sklepach. FM30 Bohemaska rapsodia, czyli szczep dolnej fermentacji ma zadebiutować początkiem grudnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Panowie, może ktoś opiszę wrażenia z degustacji? Śledzę z wypiekami na twarzy temat i (chyba) nikt nie opisał jeszcze efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Panowie, może ktoś opiszę wrażenia z degustacji? Przecie drożdży nikt z nas nie degustuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się