bimbelt Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) Zachodniopomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych ma zaszczyt zaprosić na: IV Szczeciński Konkurs Piw Domowych 14 marca 2015 W tej edycji piwa oceniać będziemy w czterech kategoriach: Rye IPA - 14B wg BJCP (+ opis poniżej) Rauchbock - opis wg PSPD Pumpkin Ale (piwo dyniowe) - kategoria 21A wg BJCP (+ opis poniżej) Piwo czekoladowe (opis poniżej) Pumpkin Ale (piwo dyniowe) Piwo dyniowe (dyniowe ale) to każde piwo górnej fermentacji z dynią dodaną na etapie zacierania, gotowania czy też fermentacji, oferujące typowy dla niej aromat. Może on być zarówno subtelny jak i intensywny, ale zawsze harmonijny i naturalny. Aromat dyni nie może być przytłumiony przez chmiel. Piwo może być, ale nie musi, dodatkowo przyprawione. Zalecane są przyprawy typowe dla ciasta dyniowego: imbir, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, ziele angielskie. Istotnym jest jednak, by przyprawy nie zdominowały charakteru piwa. W odczuciu powinno być łagodne i dość pełne. Goryczka niska do brak. Rye IPA (żytnie IPA) Odmiana amerykańskiego IPA, do którego dodano żyta, słodu żytniego lub płatków żytnich na etapie zacierania. W efekcie piwo powinno charakteryzować się gładką, jedwabistą fakturą oraz specyficzną kleistością, oleistością. Żytni aromat i/lub smak (ziarnisty, zbożowy, przyprawowy) powinien być wyraźnie wyczuwalny i powinien budować spójny bukiet uzupełniając chmielowy charakter typowy dla AIPA. Piwo czekoladowe Piwo powinno mieć wyraźny smak i/lub aromat naturalnej czekolady. Nie ma ograniczeń co do koloru, składników czy rodzaju fermentacji. Ekstrakt maksymalny nie może przekroczyć 16 Blg. Regulamin Regulamin konkursu Załącznik do regulaminu - opis stylów Formularz zgłoszeniowy Nagrody Nagroda specjalna: Browar Wyszak uwarzy piwo wg zwycięskiej receptury w kategorii Piwo Czekoladowe. W warzeniu czynny udział weźmie piwowar-zwycięzca, a browar ugości go w Szczecinie i opłaci koszty przejazdu. Nagroda specjalna: autor najlepszego piwa ze Szczecina lub okolic otrzyma zaproszenie do pubu Czeski Film - 200zł do dyspozycji na barze oraz koszulkę i kufel firmowy lokalu. Nagroda specjalna: piwowar, który zdobędzie najwięcej punktów w konkursie otrzyma 25kg słodu od Homebrewing.pl Ponadto w każdej kategorii I miejsce trofeum konkursu 100zł na zakupy w CentrumPiwowarstwa.pl 25kg słodu pilzeńskiego od Browaru Witnica grawerowany kufel i wyjątkowe piwo od pubu Czeski Film II miejsce 25kg słodu pilzeńskiego od Browaru Wyszak drożdże płynne Fermentum Mobile grawerowany kufel i wyjątkowe piwo od pubu Czeski Film III miejsce 20kg słodów od Słodowni Strzegom grawerowany kufel i wyjątkowe piwo od pubu Czeski Film Wsparcie Browar Stara Komenda po raz kolejny ugości konkurs w swoich murach, udzielając jednocześnie wsparcia logistycznego i organizacyjnego Pub Czeski Film ugości sędziów po konkursie. Drukarnia Paw dostarczy dyplomy oraz materiały pomocnicze. Sędziowie Volker Quante (PSPD) Justyna Teliżyn (PSPD) Krzysztof Teliżyn (PSPD) Andrzej Miler (Grand Champion 2012) Bartek Regulski (PSPD, nieaktywny) Grzegorz Starurski (PSPD, nieaktywny) Przemysław Odrobny (PSPD) Artur Napiórkowski (PSPD) Daniel Duda (PSPD) Artur Kamiński (PSPD) Wojciech Sciana (PSPD) Maciej Piaszczyński (PSPD) Tomasz Ołtuszewski (PSPD) Marek Kamiński (PSPD, Kingpin) Agnieszka Lipińska (Browar Bosman) Artur Pasieczny (PSPD) Adam Czogalla (PSPD, Perun) Edytowane 7 Lutego 2015 przez bimbelt Maryh 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Z przyjemnością pragnę ogłosić, że za namową Browaru Wyszak dołączamy do konkursu czwartą kategorię - piwo czekoladowe. Mamy nadzieję wspólnie wykreować nowy smak, który kojarzyć się będzie ze szczecińskimi bulwarami, które często opanowane są zapachem z pobliskiej fabryki czekolady. Kategoria jest półotwarta, ramy zostały nakreślone powyżej. Piwo wg zwycięskiej receptury zostanie uwarzone w Browarze Wyszak przy czynnym udziale piwowara-zwycięzcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 W piwie dyniowym użyty szczep drożdży nie ma znaczenia, jak rozumiem? I czy do piwa czekoladowego można dodać chilli? Tak dla pewności pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Nie można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 W piwie dyniowym użyty szczep drożdży nie ma znaczenia, jak rozumiem? I czy do piwa czekoladowego można dodać chilli? Tak dla pewności pytam. Nie ma ograniczeń co do koloru, składników czy rodzaju fermentacji. Nie można. Nie pitol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Piwo czekoladowe Piwo powinno mieć wyraźny smak i/lub aromat naturalnej czekolady. Nie ma ograniczeń co do koloru, składników czy rodzaju fermentacji. Ekstrakt maksymalny nie może przekroczyć 16 Blg. Opis ciężka być czytać Cicho Cichus bo rozdajesz pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Wszystko co nie kłóci się z opisem jest dozwolone, więc TAK - można użyć dowolnych drożdży i TAK - użyjcie chilli, jeśli uważacie to podejście za właściwe. Warto mieć jednak na uwadzę, że do dość "trudny" surowiec do ujarzmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Dlatego trzeba sypać z głową... nie więcej niż pół kilograma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Za wielką wodą popularne są gorzkie czekolady (chyba 80% kakao) z chili właśnie. Połączenie jak dla mnie świetne. Trudność to proporcja. Należało by pewnie zrobić ze 2-3 warki aby trafić z balansem i nie przesadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Browarowi może niekoniecznie zależeć na takim ostrym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tejotpe Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Jak się ma użycie laktozy do limitu 16 Blg przy piwie czekoladowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Laktoza podnosi ekstrakt, resztę sam sobie dopowiedz. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tejotpe Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Tak, ale mogę mieć brzeczkę nastawną 16 Blg a laktozę dodać dopiero po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Wtedy piwo będzie miało ponad 16 blg ekstraktu i nie łapie się w ramy konkursu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Eh co za kiepskie internety... Łatwiej kupić ziarno kakaowca niż łuskę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Kiedy można się spodziewać kompletnego regulaminu konkursu i informacji o tym jak i do kiedy należy przekazać piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Przepraszam za obsuwę. Regulamin jest dostępny tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Może głupie pytanie , ale gdzie znajdę formularz zgłoszeniowy do tego konkursu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Jeszcze nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Będzie formularz on-line, ale ciągle trwa jego dopieszczanie. Najpóźniej do połowy lutego ogłosimy w jaki sposób należy zgłaszać piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 TiK tak TiK tak ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 TiK tak TiK tak ... Ja jestem Pan Tik Tak, ten zegar to mój znak ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Formularz zgłoszeniowy znajduje się tutaj: http://nowa.pspd.org.pl/konkurs/iv-szczecinski-konkurs-piw-domowych Zgłaszający w potwierdzeniu otrzyma e-mail, który należy wydrukować i dołączyć do przesyłki. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Mogę zapytać czemu na konkurs wymagacie 4 butelki 0,5L ? Po co Wam tyle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Jest taki plan, żeby podobnie jak w zeszły roku, piwa finałowe przebadać w laboratorium Browaru Bosman. Ale ćśśś, bo to jeszcze nieoficjalna informacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się