kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Mam pytanie: wczoraj nastawiłem mangrove jack northern bitter i zostawiłem w piwnicy w temp około 20 stopni. Przez noc spadła do 18,5 i stwierdziłem, że będę trzymał w domu. Czy te pierwsze kilka godzin w zbyt niskiej temperaturze może mieć negatywny wpływ? czy po prostu start drożdży przesunie się o te kilka godzin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Jeśli piszesz o temperaturze otoczenia to te 18,5°C to bardzo dobra temperatura, absolutnie nie jest za niska. Temperatura fermentacji będzie o 2-3°C wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Tak jest to temp otoczenia. Zastanawiam się tylko czy te 18,5 stopnia nie są za niskie na start drożdży? Pomyślałem sobie, że jak fermentacja wystartuje to wrócę do piwnicy na resztę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Nie są za niskie. Większość drożdży górnej fermentacji wystartuje nawet w 16 st. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) zostawiłem w piwnicy w temp około 20 stopni. A jaka była temperatura brzeczki? Druga sprawa że jeśli w mieszkaniu masz jakieś 22-24 stopnie to brzeczka już pewnie osiągnęła 25+ i tym bym się raczej martwił. Swoją drogą ciekaw jestem jak to się stało, że zrobiłeś wszystko dobrze, a później postanowiłeś to spieprzyć - czytałeś w ogóle forum/wiki? Bo z na czymś musisz opierać twierdzenie o za niskiej temperaturze... Edytowane 21 Września 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Biorąc pod uwagę to co było napisane na brewkicie, że należy zostawić w temp 20-25 stopni stwierdziłem, że 18,5 to za mało. Skoro piszecie, że nie jest to zbyt niska temp piwo powędruje do piwnicy. Obecna temperatura w pomieszczeniu gdzie je trzymam ma 21 stopni a brzeczka ma 22-23. Zdziwiło mnie, że po nocy temp brzeczki w piwnicy była 19 stopni, a powinna być wyższa o jakieś 3 stopnie od otoczenia, dlatego przestraszyłem się, że drożdże nie ruszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Tak BTW planuje przelać na cichą, więc ile powinna ona trwać? Bo burzliwa to wiadomo jak przefermentuje to koniec A brzeczka poszła już do piwnicy zgodnie z tym co mówiliście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) Tak BTW planuje przelać na cichą Zostaw w spokoju (bez przelewania, zaglądania, otwierania) na 2-3 tygodnie i będzie dobrze. EDIT: W sensie w tym samym fermentorze, nie przelewając na cichą. Edytowane 21 Września 2014 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Dobra, postoi sobie trochę bez cichej, ciekawe co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Cicha to stan fermentacji i nie zależy od tego czy będziesz przelewał piwo czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Cicha to stan fermentacji i nie zależy od tego czy będziesz przelewał piwo czy nie. Jednak przelanie na cichą potrafi ponownie pobudzić drożdże do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 To może kompromis 10 dni postoi a potem przeleje na kolejne 10 do drugiego fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 A czasem potrafi spowolnić fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 A czasem potrafi spowolnić fermentację. Tak to jeszcze nie miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Mam jeszcze jedno pytanie. Wiem, że na temat bulgotania w rurce było miliard tematów, ale zastanawia mnie tylko jedno: czy podczas burzliwej nieszczelność fermentora ma znaczenie? Przy moim ostatnim nastawie ani przez chwilę nie bulgotało w rurce mimo tego, że bardzo się starałem przy zamknięciu pokrywy. Czy np. owinięcie pokrywy dookoła taśmą papierową poprawi szczelność? to samo z rurką? Bardziej bym był zadowolony, gdybym widział, że pracuje a nie tylko zastanawiał się przez tydzień i potem mierzył blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Jeśli Cię to uspokoi to możesz przesmarować brzeg wiadra wazeliną, ona trochę uszczelni połączenie wiadra z pokrywą. Ale mierzenie ekstraktu Cię nie ominie, bo piwo może bulgotać i przez miesiąc a fermentacja się skończy wcześniej. Pamiętam jak sam jako świeży piwowar (ekstraktowy ) czekałem jak głupi aż przestanie bulgotać i potem nauczyłem się, żeby sprawdzać ekstrakt i tak żyję w spokoju a piwko jest pyszne Cyran 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Wiem, wiem że muszę mierzyć ekstrakt, ale tak jak napisałeś, czułbym się spokojniejszy jakbym zobaczył kiedy zacznie pracować a tak będę musiał otworzyć pokrywę i zobaczyć co się dzieje w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 będę musiał otworzyć pokrywę i zobaczyć co się dzieje w środku a trza było kupić przeźroczysty fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 a trza było kupić przeźroczysty fermentor. Yhy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Polak mądry po szkodzie zastanawiam się nad zakupem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Polak mądry po szkodzie Nie ma szkody; ja stosuje przeźroczyste jedynie do burzliwej (wszystko widać - start drożdży, fermentację burzliwą i jej zakończenie), do białych wiader piwo trafia na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 O to mi właśnie chodzi, przy cichej nie ma zbytnio co oglądać ale do burzliwej już wiem, że przeźroczysty jest przydatny. Stosujesz z kranikiem do burzliwej czy bez? Gdzie mogę najlepiej kupić od BA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Nie są za niskie. Większość drożdży górnej fermentacji wystartuje nawet w 16 st. C S-04 wystartowały mi w 13 st. C. A co do tematu to mamy ewidentny przykład, że na brewkitowych instrukcjach piszą głupoty - "zadanie drożdży w 20-25 st. C"... Co jest przyczyną wypisywania takich głupot? Przez te instrukcje początkujący z automatu musi spieprzyć kilka piw, dopiero później coś doczyta, zrozumie i zaczyna się warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Ja drożdże dodałem do brzeczki o temp 21 stopni(drożdże suche, uwodnione w wodzie o temp około 20-21 stopni). Wydaje mi się, że prawidłowo Teraz nastaw stoi sobie w temp 19 stopni a wg termometru brzeczka ma temp ok 20 (nie za mało? nie powinna być cieplejsza jeszcze o ok 2 stopnie?) To dopiero pierwszy dzień, więc możliwe że jeszcze się ugrzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rico Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Lepiej będzie, jak będzie chłodniejsza o 2°C, niż cieplejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się