Kamil Świercz Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Witam ! Chce wrzucić na cichą płatki dębowe Whisky. Czytałem kilka tematów na ten temat, i już sam nie wiem czy w pończochę czy luzem do piwa. Moje są dosyć małe(do tego dużo jest jakich jakby trocin) więc przy przelewaniu do rozlweu mogło by je zaciągać do wężyka. Druga sprawa to czy zalewać je w spirytusie przed zadaniem ? Jakie są wasze doświadczenia z płatki ? Jak to ugryźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 ja niczym nie zalewałem i dawałem luzem,część opadła na dno i trochę pływało na wierzchu ,ale dużo więcej opadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Zalałem w wodzie i gotowałem przez 5 albo 10 min (nie pamiętam) na wszelki wypadek. Do fermentora wrzucałem luzem, na wszelki wypadek przy przelewaniu przed butelkowaniu dałem na koniec wężyka pończochę, ale żaden płatek przez kranik nie przebrną. Większość była na dnie tylko pojedyncze sztuki po powierzchni żeglowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 nie wiem czy przez 10 min gotowania nie traci się za dużo tego co ma przejść do piwa,chyba lepiej już w piro,starsanie czy nadwęglanie przepłukać by było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Gotowanie lub wymoczenie jest nawet wskazane, pozbywamy się ostrych tanin i garbników. Nawet po tym efekt płatków i tak jest wystarczająco silny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 ja zamoczyłem w gorącym węglanie 5 min i chlup do wiadra. 3 m-ce cichej, nic nie przedostało się podczas zlewania, większość opadła na dno, część pływała na wierzchu. Oczywiście piwko bez zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 3 m-ce cichej Jakie piwo? Efekt już znany czy dalej się układa w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomassino Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) ja zamoczyłem w gorącym węglanie 5 min i chlup do wiadra. 3 m-ce cichej, nic nie przedostało się podczas zlewania, większość opadła na dno, część pływała na wierzchu. Oczywiście piwko bez zakażenia. 3 miesiące na cichej w fermentorze i żadnego ataku bakterii / lub dzikusów??? Edytowane 23 Września 2014 przez Tomassino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 A co w tym dziwnego? Ja trzymałem pół roku bez przelewania na cichą i piwo było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 A co w tym dziwnego? Ja trzymałem pół roku bez przelewania na cichą i piwo było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 bo "niby" jakiś tam tlen się dostaje,i np. Lambika na rok nie można zostawić, czytałem że tylko szkło wtedy ,ale to pewnie wina tych dzikusów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 To raczej kwestia utleniania się piwa, tak samo przecież wina trzyma się kilka lat na dojrzewanie w balonach wypełnionych pod korek, żeby się nie utleniania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Niektóre piwa wręcz powinny być utlenione wtedy są najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Np? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 3 m-ce cichej Jakie piwo? Efekt już znany czy dalej się układa w butelkach? Zabutelkowane 3 tyg temu, efekt zostanie poznany w weekend. ja zamoczyłem w gorącym węglanie 5 min i chlup do wiadra. 3 m-ce cichej, nic nie przedostało się podczas zlewania, większość opadła na dno, część pływała na wierzchu. Oczywiście piwko bez zakażenia. 3 miesiące na cichej w fermentorze i żadnego ataku bakterii / lub dzikusów??? A dlaczego bakterie / dzikusy miałyby się rozwijać z upływem czasu? Ponadto piwko ma spory woltaż jakieś 8-9%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 U mnie w piwnicy stoja rozne portery i sie utleniaja. Jeden juz po terminie. Ciekawe jak beda smakowac za pare latek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Dojrzewanie a utlenianie to dwie różne rzeczy, pomimo że częściowo ze sobą powiązane... Ogólnie utlenienie nie jest pożądane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) A ja mam pytanie z innej beczki. Można dostać u nas płatki whisky czy sherry. Czy wie ktoś może gdzie można dostać płatki bourbon? Ok, sam sobie odpowiedziałem http://allegro.pl/platki-debowe-wykonane-z-beczek-bourbon-50g-i4621384975.html Edytowane 26 Września 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się