leon Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Kurde zrobiłem na tych drożdżach grodziskie 7,7 Blg. Przed zadaniem rozkręcałem je na mieszadle w brzeczce 1,5blg przez 3h. Temp na mieszadle i w fermentorze ma 21-18°C. Minęło 30h, a drożdże nie ruszają co prawda miały datę do 27.07, ale były cały czas w lodowce i jak otwierałem, to trochę nawet wychodziły. Nie wiem o co kaman. Ten szczep ma tak oporną pracę? nie pamiętam dokładnie, ale u mnie też chyba długo startowały. Z tym, że robiłem bez mieszadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Moje 2 dnia na mieszadełku i start w ok 4h w temperaturze otoczenia 18 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Kurde zrobiłem na tych drożdżach grodziskie 7,7 Blg. Przed zadaniem rozkręcałem je na mieszadle w brzeczce 1,5blg przez 3h. Temp na mieszadle i w fermentorze ma 21-18°C. Minęło 30h, a drożdże nie ruszają co prawda miały datę do 27.07, ale były cały czas w lodowce i jak otwierałem, to trochę nawet wychodziły. Nie wiem o co kaman. Ten szczep ma tak oporną pracę?Drożdże Ci się prawie nie namnożyły przez ten czas. Praktycznie bez różnicy czy zadałeś z fiolki czy ze startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Kurde zrobiłem na tych drożdżach grodziskie 7,7 Blg. Przed zadaniem rozkręcałem je na mieszadle w brzeczce 1,5blg przez 3h. Temp na mieszadle i w fermentorze ma 21-18°C. Minęło 30h, a drożdże nie ruszają co prawda miały datę do 27.07, ale były cały czas w lodowce i jak otwierałem, to trochę nawet wychodziły. Nie wiem o co kaman. Ten szczep ma tak oporną pracę?Drożdże Ci się prawie nie namnożyły przez ten czas. Praktycznie bez różnicy czy zadałeś z fiolki czy ze startera. Jestem tego świadomy, ale drożdże będą bardziej rześkie. Przynajmniej miałem taką nadzieję. Drożdże ruszyły po około 42h. Zobaczymy do ilu zejdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Przecież to jednokomórkowe grzyby, na czym miałaby polegać ta rześkość? Starter to mus i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 U mnie ze startera 1l, 24h też ruszały bardzo wolno, dopiero po 24h coś się zaczęło dziać. Ale jak już ruszyły to wszystko ok, odfermentowanie wygląda dobrze a profil smakowy jest świetny. Inna sprawa, że tak jak poprzednicy powiedzieli ten Twój starter to w zasadzie nie starter, więc różne rzeczy mogą się dziać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Jak fermentacja ruszyła to już na całego. Zobaczymy do ilu zejdą. Na pewno sobie gestwę zostawie i jakiegoś pszeniczniaka może na pszenicznym karmelowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Jak fermentacja ruszyła to już na całego. Zobaczymy do ilu zejdą. Na pewno sobie gestwę zostawie i jakiegoś pszeniczniaka może na pszenicznym karmelowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Koledzy, planuje zakup drożdży FM51 Grodzie Dębowe i użyć ich ze startera do Grodziskiego. Czy ktoś używał ich do innego stylu? Z opisu wynika, że to dość neutralny szczep. Powiedzmy, że po Grodziszu robię Stout... Czy delikatna wędzonka nie przejdzie mi w I pokoleniu do kolejnej warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Jak przepłuczesz drożdże to nie przejdzie Ja mam zamiar zrobić po Grodziskim Summer Ale, potem jakąś AIPE, właśnie dlatego, że są neutralne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 i bez płukania nie powinno nic przejść, brałem gęstwy po mocniej wędzonych piwach i zero śladu wędzonki w kolejnym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Ja mam inne doświadczenia dotyczące gęstwy po wędzonce. Używałem 2 razy. Po Whisky Stoucie do Milk Stouta i delikatne spalone kable przeszły, niektórzy przez to nie chcieli pić tego piwa. Drugi raz po Rauchbier do Hoppy Pilsa i też przeszły takie stęchłe wędzone fenole z gęstwy. Także Ja akurat nie polecam, chociaż Grodziskie jest delikatnie wędzonym piwem, więc może będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Czy jest sen kupować te drożdże specjalnie do grodziskiego, mam german ale ale coś nie startują ze skosa (starawy już) i zastanawiam sie czy czy znowu kupić coś w deseń germanców czy te, rodzina germanców ma lepszy zakres temperatur no i wiem czego się po nich spodziewać w zwykłym jasnym piwie ,czyli świetnego piwska . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Czy jest sen kupować te drożdże specjalnie do grodziskiego, mam german ale ale coś nie startują ze skosa (starawy już) i zastanawiam sie czy czy znowu kupić coś w deseń germanców czy te, rodzina germanców ma lepszy zakres temperatur no i wiem czego się po nich spodziewać w zwykłym jasnym piwie ,czyli świetnego piwska . Nie wiem co tam wolisz, ale ja zamiast German Ale (WY1007) stawiam Kolsch (WY2565). Grodziskie wychodzi mi na nich znacznie lepsze niż na germańcach, a i te jasne piwa lepsze niż świetne Polecam... EDIT: widzę, że przy okazji walnąłem mego offtop bo sprawa się ma o Grodziach Dębowych... Tak więc nie wiem nie używałem. Wybaczcie Edytowane 18 Lipca 2016 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Jakie piwa robiliście na tym szczepie drożdży? Pytam, bo chodzi mi po głowie uwarzenie na tych drożdżach jakichś szkockich piw, które jak wiadomo wymagają czystego, eksponującego słody szczepu. I generalnie drożdże grodziskie czysty profil dają, odfermentowanie jest niższe, ale to pewnie dałoby się zbalansować zacieraniem na bardziej wytrawnie. Problem może stanowić jedynie flokulacja, gdzie przy FM51 jest niska, a w dedykowanych do piw szkockich FM12 jest wysoka. W sumie to nie rozumiem po co do idealnie klarownego stylu używane były drożdże słabo flokulujące, ktoś się orientuje czy coś pomyliłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Jakie piwa robiliście na tym szczepie drożdży? Pytam, bo chodzi mi po głowie uwarzenie na tych drożdżach jakichś szkockich piw, które jak wiadomo wymagają czystego, eksponującego słody szczepu. I generalnie drożdże grodziskie czysty profil dają, odfermentowanie jest niższe, ale to pewnie dałoby się zbalansować zacieraniem na bardziej wytrawnie. Problem może stanowić jedynie flokulacja, gdzie przy FM51 jest niska, a w dedykowanych do piw szkockich FM12 jest wysoka. W sumie to nie rozumiem po co do idealnie klarownego stylu używane były drożdże słabo flokulujące, ktoś się orientuje czy coś pomyliłem? To trochę jazda po historii. Podobno używano takich kiedyś. Spokojnie można z dobrym efektem użyć innych, ważne by nie skopać na etapie zacierania, gotowania i fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 A gdzie jeszcze wiedziałbyś te drożdże? Pytam, bo mam serie grodziszy na nich i chciałem jeszcze do czegoś je wykorzystać i pasowały mi do scottisha. Niefortunnie połączyłem dwa pytania i to istotniejsze dla mnie zniklo. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się