czaro27 Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Witam, odkopie troche czy nie mozna dodac wanilii na ostatnie 10 min warzenia, tak jak inne przyprawy do świątecznego piwa? edit za 15 min przychodzi czas dodawania przypraw.. dawać ja czy nie? Edytowane 22 Października 2015 przez czaro27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Możesz dać,na pewno nic się złego nie stanie, najwyżej uleci aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 no to dodałem. dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 No to jeszcze napisz po degustacji co to wnosi, bo sam jestem ciekaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Wanilię trzeba rozciąć i rozgnieść tak aby ziarna były. Polecam też użyć dużej laski z białymi kryształkami to da efekt. Posmaki wanili daje też dąb odpowiednio podpiekany. Zubrowka może powodować zanik piany przez kumaryne, może koledzy spróbują z trawą cytrynową. Niestety sam nie mam jak warzyc warek ale gotuję różne potrawy i dosyć dobrze znam się na przyprawach korzennych bo je uwielbiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastuog Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Ja osobiscie mam plan dodac na cicha (RIS) albo przy rozlewie laski wanili macerowane kolo miesiaca w whisky. Mam takie szklane fiolki po cygarach idealne do tego zastosowania. Zobaczymy co wyjdzie Dam znac za rok;) Edytowane 22 Marca 2016 przez Kastuog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Macerowałem 4 pocięte laski wanillii w rakiji jakieś 2-3 tygodnie, potem dodałem cały roztwór do milk stouta przed rozlewem i po 2-3 tygodniach od zabutelkowania wanilia jest masakrująca nozdrza, aż za bardzo i potrzebuje się ułożyć. Do RISa, który ma sobie poleżeć rekomendowałbym podobną ilość i sposób użycia, ale do lekkich piw na pewno mniejszą, może np. 2 laski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheCurlyMoose Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 A ja mam pytanie odnośnie macerowania jako takiego. Co sądzicie o pomyśle kupna kilku rodzajów płatków dębowych/ z drzew owocowych czy wanilii, zalaniu tego różnymi alkoholami (whishy/bourbon itp.) w różnych słoikach i zapomnieniu o tym na pół roku/rok/kilka lat. Po tym czasie oddzieliłbym części stałe a alkohol jako nośnik aromatów dodałbym do piwa. Ma to jakiś sens? Ktoś tak wcześniej robił?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 A ja uważam że z wanilią tzeba ostrożnie bo łatwo przedobrzyć a jej intensywność będzie dominująca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia To ja odkopię. Za półtora miesiąca warzę Portera Karaibskiego, dziś w ramach przygotowań do 120ml ciemnego rumu poszły trzy laski pociętej na ok 1cm odcinki, a także 10g ciemno pieczonych płatków dębowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się