Infam Posted August 29, 2009 Share Posted August 29, 2009 Do połowy warki Grodziskiego wrzuciłem laskę wanilii (na cichą). Piana jak w cocacoli. Weizenbock - powtórka. A jak z trawką żubrówki? Macie jakieś przejścia? Czes ma pewne doświadczenia. A tak z innej. Czy dodając surowce niesłodowane zwracacie uwagę na % tłuszczu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 A tak z innej. Czy dodając surowce niesłodowane zwracacie uwagę na % tłuszczu? Każdy tłuszcz ma niszczące działanie na pianę; pożądana zawartość - 0% Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 A jaki wpływ na smak miała ta wanilia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 U mnie w Xmas Ale piana bardzo słaba, znika momentalnie. Laska wanilii była na cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 u mnie po lasce też jest cicho, potem znika momentalnie ale na fajkę Ps. Piany nie stwierdzono Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 Do połowy warki Grodziskiego wrzuciłem laskę wanilii (na cichą) wędzone z wanilią Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 Do połowy warki Grodziskiego wrzuciłem laskę wanilii (na cichą) wędzone z wanilią Brakuje śledzia z bułką tartą edit: padł mi net i nie zdążyłem dopisać. Oczywiście żartuję, wydaje mi się jednak, że wanilia nie jest dobrym dodatkiem do piwa. Jakoś nie mogę się ogólnie przekonać.... Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 A przypomniało mi się z tym Xmasem to coś popieprz.łem - laska wanili była w chocolate stoucie, tym co wygrał w Malborku, więc luz - piana wzorcowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 Brakuje śledzia z bułką tartą Nie z tartą tylko zwykłą i do tego z cebulką Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 A przypomniało mi się z tym Xmasem to coś popieprz.łem - laska wanili była w chocolate stoucie, tym co wygrał w Malborku, więc luz - piana wzorcowa. A smak wanilii pozostał? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 A przypomniało mi się z tym Xmasem to coś popieprz.łem - laska wanili była w chocolate stoucie' date=' tym co wygrał w Malborku, więc luz - piana wzorcowa.[/quote']A smak wanilii pozostał? Ja go nie wyczuwam jakoś osobno, ale piwo bardzo dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted September 1, 2009 Author Share Posted September 1, 2009 Brakuje śledzia z bułką tartą Nie z tartą tylko zwykłą i do tego z cebulką Nie znacie się Jeśli chodzi o efekty to jakoś zapachu wanilii nie mogę się doszukać (weizenbock dopiero na burzliwej więc zobaczymy później - dawka podwójna) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted September 7, 2009 Author Share Posted September 7, 2009 Ok. Trochę się ponabijaliście a ja tymczasem muszę zamieścić małe sprostowanie (za wcześniejszy bajzel przepraszam). Otóż do Grodziskiego nie dodawałem wanilii. Miałem dwa fermentory. Do jednego dodałem 2,5 źdźbła trawki żubrówki. A powyższe mogę poprzeć tym: http://www.piwo.org/forum/p22671-31-07-2009-10-46-35.html#p22671. Zapachu żubrówki jakoś trudnop się doszukać. Prawdę mówiąc dotychczas nie porównywałem dwóch próbek jednocześnie. Może to nasunie wnioski. Dziwne, że piwo "z trawką" ma dużo słabszą trwałość piany. Trawki chyba nie podejrzewałbym o to... O co chodzi? Ta sama brzeczka, drożdże, ta sama dbałość o wyeliminowanie jakichkolwiek przypadkowych tłuszczów - niemal to samo piwo! Trwałość piany w moich piwach rządzi się jakimiś bliżej nieznanymi prawami Jeśli zaś chodzi o wanilię, to było to tak: 1 laskę wanilii (pociętą wzdłuż) dodałem do jednego ze stoutów; 2 laski wanilii dodałem do jednego z weizenbocków. O ewentualnych efektach doniosę po butelkowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSB_XIII Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 i jednak nie doniósł ... wypił przed butelkowaniem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted May 7, 2012 Author Share Posted May 7, 2012 No to wygrzebaliście... Pamiętam, że szału nie było, w stoucie nie mogłem się doszukać tej wanilii. W weizenbocku uzyskałem bardzo bogaty aromat ale nie było to związane z wanilią (raczej z lekkim zakażeniem ). Tak więc eksperyment nie był udany... Tego weizenbocka to chyba jeszcze posiadam; w butelkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Odkopię, odgruzuję, ponowię Takie zapytanie. W kilku miejscach padają opinie, iż wrzucając laskę wanilii do piwa uzyskuje się niewiele. Być może aromat, być może posmak czekolady w połączeniu z kakao. U mnie problem jest poważniejszy Mianowicie znowu ktoś bardzo sprytnie uderzył w moją piwowarską ambicję rzucając frazę "proszę pomyśleć nad piwem - czymś na kształt truskawki z wanilią". O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów jak przy "kobiecym piwie", czy przy pomocy chmielu Belma, to z wanilią chyba będzie gorzej. Wrzucenie do gotowania i na cichą może odnieść zauważalny efekt, czy raczej nie będzie to wyczuwalne? jakieś inne tricki jak tę wanilię w piwie uzyskać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
azbest Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Może takie cuś? http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=373 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 (edited) Laskę wanilii (1-2 sztuki) wrzuca się na cichą, warto ją przeciąć w pół tak aby wydobyć z niej to co najlepsze. Amerykańskie fora piszą też o dezynfekcji ale nie wiem czy to jest konieczne, raczej jako opcja. Dezynfekcja laski polega na wrzuceniu jej wcześniej to mocnego alkoholu (wódka, whisky, burbon) na kilka dni. Burbon jest ciekawą opcją, sam w sobie jest bardzo kukurydziany, po namoczeniu w wanilii nabierze nowych aromatów - można niewielką ilość dodać do piwa podczas rozlewu. Edited July 25, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Laskę wanilii (1-2 sztuki) wrzuca się na cichą, warto ją przeciąć w pół tak aby wydobyć z niej to co najlepsze. Amerykańskie fora piszą też o dezynfekcji ale nie wiem czy to jest konieczne, raczej jako opcja. Dezynfekcja laski polega na wrzuceniu jej wcześniej to mocnego alkoholu (wódka, whisky, burbon) na kilka dni. Burbon jest ciekawą opcją, sam w sobie jest bardzo kukurydziany, po namoczeniu w wanilii nabierze nowych aromatów - można niewielką ilość dodać do piwa podczas rozlewu. Robiłem tak już przy Milk Chocolate Stoucie. W ciemnym piwie niewiele to dało moim zdaniem. Byłem ciekaw czy są jakieś inne metody uwypuklenia smaku i aromatu wanilii. Chociaż (o ile zdecyduję się w ogóle na to piwo) w jasnym piwie słabo chmielonym efekt może być zdecydowanie bardziej odczuwalny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Polecam naturalny aromat waniliowy zwany też czasami ekstraktem waniliowym. Jako roztwór alkoholowy nie ma tłuszczu i nie wpływa na pianę. Od biedy można zrobić go samodzielnie przez macerację jak opisano powyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów Z syropem nie byłbym taki pewien, one nie są truskawkowe, tylko "o smaku truskawkowym". To już lepszy chyba byłby domowy sok truskawkowy, taki robiony tylko z truskawek i cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yarrro Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Czy w Primatorze pszenicznym jest dodatek wanilii ? Chodzi mi delikatny, lekko słodkawo posmak w tle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów Z syropem nie byłbym taki pewien, one nie są truskawkowe, tylko "o smaku truskawkowym". To już lepszy chyba byłby domowy sok truskawkowy, taki robiony tylko z truskawek i cukru. Piwo ma być o smaku truskawki z wanilią, więc chyba jakoś się dogadamy gdzieś kiedyś przy produkcji malinowego natknąłem się na markę syropów ze stosunkowo dużą zawartością deklarowanego smaku. Były trochę droższe, ale pewnie lepiej by się nadawały. Muszę sobie przypomnieć co to i gdzie to było Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 Czy w Primatorze pszenicznym jest dodatek wanilii ? Chodzi mi delikatny, lekko słodkawo posmak w tle. Poszukaj kolego informacji o tym piwie słodkość nie wynika z dodatku wanilii, ale z charakteru tego piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów jak przy "kobiecym piwie", czy przy pomocy chmielu Belma Z tego co słyszałem Belma jest kiepska jeśli chodzi o truskawkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now