Tajwan Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Witam. Moje pierwsze piwo (american bitter z zestawu TB) niedługo będzie przelewane na cicha, dlatego zastanawiam się nad kolejna warka. Stad moje zapytanie, co można zrobić z następujących składników: 5kg Pale Ale (5,5-7,5 EBC) 2kg Wiedeński (7-9 EBC) 2kg Monachijski (10-25 EBC) 1kg Karmelowy Ciemny (600-750 EBC) 1kg Słód Barwiący (350-450 EBC) 1kg Pszenica Prażona (1000 EBC) 1kg Black of Black (1500 EBC) Cascade 100g Citra 100g Mosaic 100g Marynka 100g Lubelski 100g Amarillo 100g Tak jak napisałem w temacie, zależałoby mi na ciemnym, mocno chmielonym piwie, niestety sam jeszcze nie mam zbytnio pojęcia o tworzeniu receptur, dlatego zwracam się z prośba do bardziej doświadczonych użytkowników. @edit. Co należałoby później dokupić, już po zrobieniu drugiej warki, żeby uwarzyć jakiegoś Stout'a Owsianego (coś na wzór "Dobry Wieczór" z Pinty)? Edytowane 10 Października 2014 przez Tajwan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Poszukaj receptur Black IPA (Cascadian Dark Ale). Pierwsza z brzegu: http://www.piwo.org/...adian-dark-ale/ Pokombinuj z chmielami i słodami, a pewnie coś wyjdzie. Jak nie będzie idealnie 1:1 z recepturą Scoobiego to nic się nie stanie. Edytowane 10 Października 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 @edit. Co należałoby później dokupić, już po zrobieniu drugiej warki, żeby uwarzyć jakiegoś Stout'a Owsianego (coś na wzór "Dobry Wieczór" z Pinty)? Na pewno płatki owsiane i palony jęczmień. Reszta jest opcjonalna, ewentualnie słód bazowy jak ci nie zostanie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajwan Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Chodzi o najzwyklejsze płatki błyskawiczne? I który z wymienionych chmieli zachować do tego stout'a? Czy może trzeba będzie dokupić jakiś inny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 1kg Karmelowy Ciemny (600-750 EBC) 1kg Słód Barwiący (350-450 EBC) 1kg Pszenica Prażona (1000 EBC) 1kg Black of Black (1500 EBC) Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Co należałoby później dokupić, już po zrobieniu drugiej warki, żeby uwarzyć jakiegoś Stout'a Owsianego (coś na wzór "Dobry Wieczór" z Pinty)? Na etykiecie "Dobry wieczór" są podane słody użyte do piwa. http://3.bp.blogspot.com/-ZWXLJdG-V6I/UmlJLXDlqgI/AAAAAAAAAEU/Nh3ahtLvAW8/s1600/SCAN0019.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajwan Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 5kg pale ale 1kg monachijski 0,5kg karmelowego ciemnego 0,2kg pszenicy prazonej(pod koniec zacierania) 0,2kg black of black(pod koniec zacierania) 60min - 40g marynka 45min - 30g cascade 10min - 30g citra 0min - 30g cascade Do tego chmielenie na zimno 50g amarillo. Cos nalezaloby zmienic? I daloby sie zrobic z tego ~23l piwa, 13-14 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) receptury/przepisy na piwa możesz znaleźć w sklepach internetowych nawet, wystarczy tylko poszukać, tam masz podane dokładne wartości wagowe słodów i mniej więcej co Ci z tego może wyjść (mam na myśli blg i ilośc piwa) Edytowane 13 Października 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Dobrze napisał szuka się ile jakich słodów - a kupuje w tym sklepie w którym wychodzi to najtaniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się