wena Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Stasiek zatrudniasz w browarze osoby nieletnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Stasiek zatrudniasz w browarze osoby nieletnie? Aj tam... od razu "zatrudniam" - to tylko taka mała pomoc była. Tak jak planowałem tydzień temu przelałem S40 na cichą. Miało ok 3°Blg. Dalej stoi w lodówce, zmniejszyłem tylko trochę temperaturę. Za tydzień pewnie butelkowanie... Oczywiście pod warunkiem, że moja asystentka zdąży umyć butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 S39 weizenbock zabutelkowany wczoraj w nocy z dodatkiem rezerwy i glukozy - w przeliczeniu ok 4,5g/but. Na cichej praktycznie nic nie spadło: zostało 6,5°Blg - tak więc jest sporo słodsze niż S32. Ciekawe, bo zasyp i zacieranie było identyczne w obu tych warkach. Drożdże oczywiście też ten sam szczep, podobna ilość i swieżo zebrane (tu nawet świeższe). Co może być tu powodem słabszego odfermentowania? Jutro znów wyjeżdżam na parę dni - ale to już niestety ostatni urlop w tym roku. Jeśli dobrze pójdzie to w weekend będzie zabutelkowany S40 lagerek 18tkowy. Wywiad mi donosi że butelki przygotowane. Mam nadzieję, że naprawdę będą się nadawały do użycia... A jak będzie pogoda to w planie też chmielobranie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 S39 weizenbock zabutelkowany wczoraj w nocy z dodatkiem rezerwy i glukozy - w przeliczeniu ok 4,5g/but.Na cichej praktycznie nic nie spadło: zostało 6,5°Blg - tak więc jest sporo słodsze niż S32. Ciekawe, bo zasyp i zacieranie było identyczne w obu tych warkach. Drożdże oczywiście też ten sam szczep, podobna ilość i swieżo zebrane (tu nawet świeższe). Co może być tu powodem słabszego odfermentowania? Bardzo to dziwne. Jeżeli to nie błąd pomiarowy to masz atenuację ledwo 62% a Wyeast podaje, że minimum to 73%. Kontroluj to piwo bo może jeszcze zejść w butelkach o 1°Blg (atenuacja 69%) a wtedy w 20°C ciśnienie wewnątrz butelek wyniesie 5 Bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Wyeast podaje, że minimum to 73% Na te wartości nawet nie patrz, to jest odfermentowanie jakiejś tam brzeczki kongresowej czy podobnej. Użyteczne tylko do porównania róznych szczepów drożdży. Inna wartość odfermentowania to najczęściej wina drożdży, miały inne warunki pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 S39 weizenbock zabutelkowany wczoraj w nocy z dodatkiem rezerwy i glukozy - w przeliczeniu ok 4,5g/but.Na cichej praktycznie nic nie spadło: zostało 6,5°Blg - tak więc jest sporo słodsze niż S32. Ciekawe, bo zasyp i zacieranie było identyczne w obu tych warkach. Drożdże oczywiście też ten sam szczep, podobna ilość i swieżo zebrane (tu nawet świeższe). Co może być tu powodem słabszego odfermentowania? Jutro znów wyjeżdżam na parę dni - ale to już niestety ostatni urlop w tym roku. Jeśli dobrze pójdzie to w weekend będzie zabutelkowany S40 lagerek 18tkowy. Wywiad mi donosi że butelki przygotowane. Mam nadzieję, że naprawdę będą się nadawały do użycia... A jak będzie pogoda to w planie też chmielobranie... Mi weizenbock siedział od kwietnia do KPD i był ok, potem mu nagle wystarczył miesiąc, żeby jechało z butelki równo. Nagle się przegazował..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Wyeast podaje' date=' że minimum to 73%[/quote']Na te wartości nawet nie patrz, to jest odfermentowanie jakiejś tam brzeczki kongresowej czy podobnej. Użyteczne tylko do porównania róznych szczepów drożdży. Inna wartość odfermentowania to najczęściej wina drożdży, miały inne warunki pracy. Wiadomo, że granice te nie są sztywno wyznaczone i można je przekroczyć, jednak u Staśka to aż o 10%. Nie udało mi się jeszcze tak słodko zatrzeć piwa. Zawsze jak mi się wydawało, że tak jest (ostatnie wielokrotnie wspominane ESB i Milk) okazywało się, że drożdże odrobiły zadanie z opóźnieniem, w butelkach. Mój Wiezenbock zszedł z 20°Blg na 5°Blg a to jest i tak blisko środka zakresu - atenuacja 75%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Piwo było ponad 2tyg na cichej - mam nadzieję, że jeśli by miało coś dofermentować to by tu dofermentowało. Ale oczywiście będę trzymał rękę na pulsie. Tzn na otwieraczu i sprawdzał co pewien czas. Błędu pomiarowego oczywiście nie mogę w 100% wykluczyć, ale pomiary dla obu warek były robione tym samym ballingometrem i praktycznie tak samo. Drożdże oczywiście miały inne warunki pracy: teraz było zdecydowanie cieplej i raz nawet wyszły z fermentora (mimo tylko 20l). Nie przypuszczałbym, żeby wysoka temperatura fermentacji była powodem słabszego odfermentowania (myślałem raczej że jest wręcz przeciwnie), ale może... No tak... i tak to się kończy próba zrobienia drugi raz dokładnie takiego samego piwa... Się nie da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 S40 lagerek 18tkowy zabutelkowany w niedzielę z dodatkiem rezerwy i glukozy - w przeliczeniu powinno to dać ok 2,2g/but. Niewiele, ale raz, że butelkowane było przy 10°C, więc już sporo nasycone CO2, a dwa że teraz już nie będzie w lodówce tylko w piwnicy (ok 15°C). Odfermentowało do ok 3°Blg. No i znów wszystkie fermentory mam wolne. Ależ kusi, żeby coś uwarzyć... Tym bardziej, że znalazłem w lodówce S-04 z kończącym się terminem ważności. Ale chyba sobie zrobię krótką przerwę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) Krótka przerwa trwała prawie 2 miesiące. Ale powoli się kończy. Dziś stłukłem pożywkę w American Ale II i jak tylko napuchnie, to dla rozruszania drożdży zrobię jakieś Cream Ale... A potem? W planach coś mooocno chmielonego. Ale jeszcze się nie zdecydowałem czy Imperial czy American? W międzyczasie brat mi zrobił etykietę do lagerka 18tkowego: Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Pytanie za 100 punktów, dlaczego nie pić z butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Pytanie za 100 punktów, dlaczego nie pić z butelki? No cóż... chciałem oszczędzić młodzieży próbowania drożdży z dna butelki. Specjalnie prosiłem brata, żeby ten napis był dobrze widoczny. Zaciekawi ich ten napis, to może i poczytają coś więcej na etykiecie... A generalnie to niech się uczą, że piwa nie pije się z butelki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Pytanie za 100 punktów' date=' dlaczego nie pić z butelki?[/quote']No cóż... chciałem oszczędzić młodzieży próbowania drożdży z dna butelki. Specjalnie prosiłem brata, żeby ten napis był dobrze widoczny. Zaciekawi ich ten napis, to może i poczytają coś więcej na etykiecie... A generalnie to niech się uczą, że piwa nie pije się z butelki! No tak... drożdże. Zapomniałem. Muszą uważać, żeby muł nie podniósł się. Brak filtracji ziemią okrzemkową i tym podobnych drobiazgów. Ja za to słyszałem że Niemcy piją z butelki, żeby nie tracić walorów smakowych podczas przelewania. Za to też wiem że kształt kufla ma istotny wpływ na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Ja za to słyszałem że Niemcy piją z butelki, żeby nie tracić walorów smakowych podczas przelewania. Za to też wiem że kształt kufla ma istotny wpływ na smak piwa. Nie spotkałem się z tym. No ale byliśmy w browarach gdzie lano piwo wprost w beczek bez CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Teoretycznie pijąc z kufla uruchamiamy też w większym stopniu (niż z butelki) zapach. A jak wiadomo zapach odgrywa dużą rolę jeśli chodzi o smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Pytanie za 100 punktów, dlaczego nie pić z butelki? A zatykasz sobie nos przy jedzeniu? Efekt ten sam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 (edytowane) Zacytuję sam siebie, żeby odświeżyć temat Dziś stłukłem pożywkę w American Ale II i jak tylko napuchnie, to dla rozruszania drożdży zrobię jakieś Cream Ale... No i saszetka napuchła. Potrzebowała do tego 6 dni. I teraz mam dylemat: 1. czy warzyć jutro/pojutrze i drożdże wlać od razu do brzeczki? 2. czy zrobić jakiś mały starter i warzyć za parę dni? Za punktem 1 przemawia to, że te drożdże to Activator więc teoretycznie powinno ich wystarczyć na ok 20litrową warkę bez dodatkowego namnażania. Przeciw punktowi 2 przemawia też to, że nie mam pod ręką żadnej brzeczki którą mógłbym zużyć na starter. Musiałbym albo otworzyć dużą puszkę ekstraktu (i zużyć z tego jakieś 150g), ale zatrzeć na szybko ze 200g słodu. Tak więc skłaniam się jednak ku punktowi 1. Oczywiście za punktem 2 przemawia fakt, że dzięki starterowi wiedziałbym (może) coś więcej nt kondycji drożdży... Aha, z kolei za punktem 2 przemawia też fakt, że jakby to dobrze rozegrać, to te "parę dni" wypadło by w piątek, a wiadomo, że w piątek wieczorem dużo lepiej się warzy niż w środku tygodnia... Edit: jest jeszcze jedno rozwiązanie: 3. wstawić saszetkę do lodówki i warzyć w piątek. Edytowane 27 Października 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 jak chcesz zrobić starter to mogę Ci podrzucić trochę ekstraktu, jak tak Ci długo ruszały to lepiej by było je namnożyć, będą w lepszej kondycji, będzie ich więcej to będzie szybszy start fermentacji i będzie zdrowsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 (edytowane) jak tak Ci długo ruszały to lepiej by było je namnożyć, będą w lepszej kondycji, będzie ich więcej to będzie szybszy start fermentacji i będzie zdrowsza. No właśnie się cholera takiej odpowiedzi obawiałem... Dzięki za ekstrakt - mam gdzieś w piwnicy - co prawda duża puszka, ale gdzieś zużyję... No dooobra... to jutro nastawię pewnie jakiś mały starter... Edytowane 25 Października 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 No właśnie się cholera takiej odpowiedzi obawiałem... to trzeba było się nie pytać tylko normalnie uwarzyć piwo i dać drożdże prosto z saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Myślę, że do słabego Cream Ale możesz ją wrzucić bez startera. Możesz zrobić szybki starter ze świeżej brzeczki, jak nie będzie chciał ruszać, to najwyżej zostawisz brzeczkę na noc, a starter zdąży się namnożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 to trzeba było się nie pytać tylko normalnie uwarzyć piwo i dać drożdże prosto z saszetki No tak własnie zrobiłem rok temu: aktywator Ardeness-ów dodany bezpośrednio do brzeczki i drożdże niby ruszyły ale jakoś wolno im to szło... Dlatego też tym razem się tak waham... Myślę, że do słabego Cream Ale możesz ją wrzucić bez startera. Hehe, dzieki Piotrze, takiej odpowiedzi oczekiwałem. Czyli mamy 1:1. I w tym momencie najbardziej podoba mi się zaproponowane poniżej wyjście "pośrednie": Możesz zrobić szybki starter ze świeżej brzeczki, jak nie będzie chciał ruszać, to najwyżej zostawisz brzeczkę na noc, a starter zdąży się namnożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Ja wystartowałem activatorami bez problemów 25l Koelscha prawie 12°Blg. Polecam Ci unikanie robienia startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 2:1 A więc będzie bez startera... Zobaczymy czy zachowa się podobnie jak rok temu. Na razie szykuje się test wytrzymałości saszetki, bo napuchła dobrze, oj dobrze... a będzie musiała wytrzymać jeszcze 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Wsadź ja zatem do lodówki. Ciśnienie spadnie a drożdże trochę się zdrzemną. A jeszcze lepiej to stawaj do garów i warz dziś (tak jak napisałeś w p. 1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się