fotoman Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Witam, jako że dopiero zamierzam zacząć przygodę z piwowarstwem, mam pytaie odnośnie zakupu garnka, zamierzam gotować na kuchni z palnikami gazowymi i jaki zakupić garnek emaliowany, o podswtawie 40cm a niższy, czy o podstawie 36 cm a wyższy (30L). Czy 30L także będzie wystarczający, czy jednak pracuje się wygodniej np. w 40L ? Dziękuję za podpowiedzi Edytowane 23 Października 2014 przez fotoman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Ważyc możesz w dowolnym garnku tylko uwzględnij terę Garnek do ważenia popraw temat bo będzie zaraz zadyma IMO, garnek do warzenia to sobie dobierz taki, który najlepiej pasuje Ci na Twoją kuchenkę, o objętości na jaką Cię stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotoman Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Przepraszam za skuchę na samym początku, już poprawione Kuchnia - standardowa płyta 60cm, więc wejdzie jedne i drugi, teoretycznie ten szerszy można podgrzewać na dwóch palnikach. Co wo wielkości, to mogę kupić nawet 50l, tylko czy jest sens ? Nie zamierzam obecnie warzyć więcej niż standardowy nastaw na dwadzieścia parę litrów, więc nie wiem czy jest sens kupować na "zapas". Gdzieś taki gar też trzeba przechowywać, a w bloku jest mało miejsca Więc odnośnie pojemności to chyba sam odpowiedziałem Jeśłi o podstawę to proszę o poradę jak w praktyce wychodzi, czy da się bez większego problemu większy używać 40cm na dwóch palnikch kuchenki (wiadomoże będzie ogrzewany nierównomierznie - różne wielkości palników). Edytowane 23 Października 2014 przez fotoman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Problemem może być sama kuchenka zwłaszcza przy chmieleniu. Zagotować dużą ilość brzeczki nie jest łatwo więc jeśli była by możliwość grzania 2 palnikami to chyba było by łatwiej. Sam grzeję gar 36l na kuchence, ale palnik ma ok 3 kW lekko nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr34 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Jak nie ma innej możliwości to 2 palniki są "mniejszym" złem, zawsze to wieksza powierzchnia, niż korzystanie z jednego, który może okazać się sbyt słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Ja pierwszą warkę na dwóch palnikach gotowałem to była masakra w ogóle przełomu nie mogłem zauważyć. Powodem tego mogło być to że mam gaz z butli (mała kaloryczność ) U Ciebie powinno to wyglądać lepiej ponieważ masz gaz z sieci . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Musiasz dostosować zakup do siebie. Ja warzę sam wiec 36L to dla mnie wystarczajacy garnek. Szkoda mi kregoslupa. Zakupilem tez taboret gazowy bo praca n kuchence czy to z jednym czy z dwoma palnikami to straszna meka. Nie stac mnie na tkie straty czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Zwróć uwagę, czy chłodnica będzie cała zanurzona w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotoman Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Chłodnica będzie w drugiej kolejności wykonana do garnuszka (pewnie we własnym zakresie z rurki miedzianej fi10). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Nie wiem czy standardowa kuchenka ma 60 cm ale u mnie garnek 40L 40cm podgrzewam na 4,palnikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Zwróć uwagę, czy chłodnica będzie cała zanurzona w brzeczce. hmm..., a to ma jakieś znaczenie, że tak koniecznie musi być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Lepiej, żeby powierzchnia oddawania ciepła była większa niż mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Jak możesz kupić większy to bierz 50l - po prostu jest lepszy. Nawet jak nie planujesz większych warek teraz jak 20l, zawsze lepiej mieć zapas miejsca w kotle, uwierz mi apetyt na warzenie rośnie szybko. Po pewnym czasie z pewnością będziesz wolał zrobić warkę 40l niż dwie po 20l. Zapas w garze jest też przydatny do cięższych ekstraktowo piw np. ris ( sypie się więcej słodów ). Ja od razu jak zaczynałem to kupiłem garnek 50l 40cm x 40cm i teraz jakbym mógł się cofnąć w czasie to kupiłbym 70l a najlepiej 100l. Większy kocioł jest szerszy co ma duży plus przy grzaniu na kuchence bo można użyć więcej palników. Przy 100l kotle możesz odpalić 4 palniki a dalej możesz robić warke 20l, 50-litrowy jest dobry na 2 palniki. Więcej użytych palników to szybsze grzanie. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 no tak tylko jak bierze większy a robi warke 20 litrów i wstawi standardową chłodnicę to się okaże, że brzeczka dosięga tylko 3 zwojów chłodnicy a reszta w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 No i kolejny powód, żeby nie warzyć 20 a 40l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 W przypadku fotomana najlepszym wyjściem będzie zakup gara 50l i zrobienie chłodnicy do tego gara o szerokim uzwojeniu, a niskiej wtedy warząc warke 20l spokojnie co najmniej 3/4 chłodnicy będzie schowane i nie będzie problemu z schłodzeniem, jednocześnie w każdej chwili będzie mógł na tym samym sprzęcie uwarzyć 40l warkę - wskazane jest tylko mieszanie brzeczki w czasie chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 no to by było najlepsze wyjście. A co do dużych warek to ja wole więcej a różnych ale 40 litrowy garek mam może coś większego się kiedyś zrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Ja też lubię więcej warzyć różnych piw, mam tylko jeden zasadniczy "problem" mam duże wzięcie moich piw u rodziny i znajomych stąd jeśli mogę warzę 40l warki. Sądzę też, że z podobnym "problemem" wcześniej czy później spotka się każdy domowy piwowar o ile będzie warzył dobre piwka, dlatego polecam od razu brać sprzęt, który pozwoli na zwiększenie wybicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Ja też lubię więcej warzyć różnych piw, mam tylko jeden zasadniczy "problem" mam duże wzięcie moich piw u rodziny i znajomych stąd jeśli mogę warzę 40l warki. Sądzę też, że z podobnym "problemem" wcześniej czy później spotka się każdy domowy piwowar o ile będzie warzył dobre piwka, dlatego polecam od razu brać sprzęt, który pozwoli na zwiększenie wybicia. Ja rozwiązałem ten problem inaczej. Namówiłem znajomych na warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Mam kuchenkę 4-o palnikową i garnek kupiłem taki żeby ogarniał wszystkie palniki. 1-no razowe wybicie 40-ści parę litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotoman Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Dziękuje wszystkim za zaangażowanie, powiem tylko "aleśta mi tera namieszali" Chyba na początek pożyczę od kolegi Przemka(morfitru75) - to przez jego wyrób postanowiłem sam warzyć piwko - garnek 50L, zobaczę jak pasuje, jak się w tym pracuje i stanie się światłość... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 45~50 litrów w przypadku zakupu to najlepsze rozwiązanie (2 x 20l). Używam gar ok 37l, pożyczony od LP, kontrola stanu technicznego na max . Kiedyś kupię 50l...wtedy będę właścicielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Żeby sprawnie warzyć kup taboret gazowy zamiast kombinować czy cztery palniki poryją dno gara. Jak warzyłem na kuchni gazowej (największy palnik 2,7KW) szlak mnie trafiał, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 szlak mnie trafiał że co Cię trafiło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Q.w.ca Doktorku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się