froniu Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Witam. Przygotowuje się do warzenia Witbier. W zasypie znajdują się miedzy innymi: -płatki pszeniczne błyskawiczne -płatki owsiane błyskawiczne -mąka pszenna Czy w/w składniki trzeba kleikować?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widget Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Witam Ja właśnie po warzeniu Witbier'a - wczoraj maiłem taką przyjemność i przed zacieraniem kleikowałem ale tylko samą pszenice i wyglądało to mniej więcej tak: do 6 litrów zimnej wody wrzucamy śrutę ziarna pszenicznego, mieszając podgrzewamy do 80 stopni i wyłączamy palnik. Po 20 minutach dolewamy 6 l wody, o takiej temperaturze by ustalić temperaturę zacieru na 65 stopniach. Jeśli temperatura za bardzo się obniży ? podgrzewamy całość. Następnie dosypujemy śrutę słodu jęczmiennego oraz płatki owsiane i ustalamy temperaturę na 63-61°C. Po 90 minutach podgrzewamy bądź przez dolanie gorącej wody, bądź przez podgrzanie palnikiem, do temperatury 73-71°C i przetrzymujemy zacier przez 20 minut lub do uzyskania negatywnej próby jodowej. Następnie podgrzewamy do 78°C i filtrujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 W zasadzie nie musisz kleikować; pszenica ma niższą temperaturę kleikowania niż jęczmień i powinna się przerobić; szczególnie w postaci płatków. Ostatnio zrobiłem właśnie tak witbiera infuzyjnie, próba jodowa była była negatywna, tylko brzeczka chyba wyszła mało fermentowalna. Zobaczymy jak wyjdzie - jeszcze fermentuje. Najwygodnieszą metodą jest taka quasi-dekokcja: śrutę wrzucasz do wody na przerwę białkową, w tym czasie w osobnym garze przegotowujesz płatki (dużo wody! 1:5, 1:6) i jak wracasz kleik, to podgrzewa zacier do temeratury scukrzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Zgadza się, na Szkole w Grodzisku się dowiedzieliśmy, że temperatura kleikowania pszenicy to 60 stopni. Nie próbowałam jeszcze osobiście (jakoś trochę się boję, bo przy kleikowaniu w temp. 80 stopni witbier mi wyszedł bardzo smaczny i mam opór przed zmianą przepisu ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 7 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Czyli wszystkie te składniki dawać od razu razem ze słodami? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Czyli wszystkie te składniki dawać od razu razem ze słodami? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Widać, że nikt jeszsze tego nie ćwiczył , dla spokoju ducha skleikuj, albo poczekaj tydzień aż mój dofermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 8 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 (edytowane) Witam...... -płatki pszeniczne błyskawiczne.... Nie wiedziałem,ze to taki deficytowy towar. Odwiedziłem dziś większość marketów w Toruniu i niestety,nigdzie nie ma.Jedynie co to znalazłem otręby pszeniczne. Widać ,że chyba u nas w Toruniu to albo pierniki albo ojciec dyrektor (za co zresztą przepraszamy kraj ) Edytowane 8 Września 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Poszukaj w kaszach i zdrowej żywności. Przeprosiny przyjęte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Już znalazłem , błyskawiczne pszenne ze Szczytna w delikatesach Alma,są też pszenne w Kauflandzie . Teraz czekam za przesyłką z curacao (tego niestety nie ma nigdzie- tylko w necie) . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geo Opublikowano 16 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Jeżeli przynudzam to przeprasza, ale jeszcze raz: Mam przepis na witbier z ksiązki "znakomite piwa" ale niema tam wspomnianego słowa o kleikowaniu, za to są płatki owsiane, pszeniczne błyskawiczne i mąka z pszenicy czyli standard . Chciałbym to skleikować. 1/Płatki + mąka razem ważą 1,5 kg, dodaję do tego wodę w proporcji 1:5 2/ i co dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Jeżeli przynudzam to przeprasza, ale jeszcze raz:Mam przepis na witbier z ksiązki "znakomite piwa" ale niema tam wspomnianego słowa o kleikowaniu, za to są płatki owsiane, pszeniczne błyskawiczne i mąka z pszenicy czyli standard . Chciałbym to skleikować. 1/Płatki + mąka razem ważą 1,5 kg, dodaję do tego wodę w proporcji 1:5 2/ i co dalej Podgrzewasz do 80°C i trzymasz 10-20'. Możesz też doprowadzić do wrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geo Opublikowano 16 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Dzięki za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Czes tu pisał żeby do kleikowania płatków pszenicznych dodać 10% słodu. Czy ta odrobina enzymów ze słodu ma jakoś wspomóc kleikowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Czes tu pisał żeby do kleikowania płatków pszenicznych dodać 10% słodu. Czy ta odrobina enzymów ze słodu ma jakoś wspomóc kleikowanie? Tak, w ten sposób łatwiej sie kleikuje i można mniej gotować, ale znaczenie ekonomiczne ma to tylko dla browarów przemysłowych, możesz sobie odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 tak, ja ostatnio tak robię dając ok 20 % słodu w stosunku do surowca niesłodowanego. Po co ? W trakcie podnoszenia temp do temp wrzenia następuje częściowa hydroliza skrobi oraz białka co przedkłada się na zmniejszenie lepkości zacieru, szybsze skleikowanie skrobi co w dalszym etapie przekłada się na szybszą hydrolizę skrobi z dodatku niesłodowanego w głównym zacierze. Kunze także to zaleca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi