mc007 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 #10 RIS zabutelkowany z dodatkiem 64g cukru. Celowane wysycenie 1.9. 52 x 0,33l. 7 blg, co daje jakieś 9% abv. Wsadziłem też resztę chmielnika, oby rosło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 #15 WIPA zabutelkowana z 0,75l rezerwy i 50g cukru. Celowane nagazowanie 2,5. Fajny aromat po Centennialu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 #14 Czeski Pilsener zabutelkowany 21. 04. po 3-tygodniowym lagerowaniu z 1,7 l brzeczki i 13g cukru, celowane nagazowanie 2,5. 1 x 2l, 53 x 0,5l, 1 x 0,33. Jestem w szoku, ile osadów zbiera się na dnie fermentora, mimo dość klarownego zielonego piwka przy przelewaniu znad drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 #16 Lager Wiedeński przelany do 3-tygodniowego lagerowania przy 3,2 blg. Przy okazji wrzucam aktualne foty mojego chmielu. Mam nadzieje, że da plon, z którego nachmielę jedną, dwie albo trzy warki Po kolei: Sybilla, Hellertauer, Marynka, Lubelski, Magnum, Lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Przez cały kwiecień nie było warzenia, tylko butelkowanie poprzednich warek. W końcu się zabrałem za piwo. Gęstwa US-05 miała już 3,5 tygodnia ale w zapachu była całkiem neutralna. Receptura własna, chmielenie z "resztek", jakie miałem. #17 American Pale Ale 02. 05. 2015 12 blg 22 l (do fermentacji) 46 IBU Skład: - Pale Ale Strzegom 3,96 kg - 92%- Carahell Weyermann 0,34 - 8% ponad 3-tygodniowa gęstwa US-05 Marynka 10,5% 11g Lunga 11% 15g Centennial 10% 37g Ahtanum 4,6% 10g Mech Irlandzki 4g Zacieranie Łyżeczka gipsu piwowarskiego 67°C - 70 minut 77°C Mash OutChmielenie: -chmielenie brzeczki przedniej 5g Marynki- 60 min 15 Lunga - 60 min 6g Marynki - 15 min 20g Centennial - 10 min mech irlandzki 4g - 5 min 17g Centennial - 0 min 10g Ahtanum Coś pójdzie na zimno, bo aromat chyba może być słaby. 900 ml zagotowane jako rezerwa. Drożdże zadałem ok 17, do brzeczki w temperaturze 22°C. Dzisiaj rano już ładnie hulają w fermentorze. Temperatura otoczenia 14°C. - jako początkujący piwowar przekonuję się, że najlepszy okres na warzenie już minął. W pół godziny chłodnica zbiła temperaturę tylko do ok 22°C i widać było, że długo potrwa zanim zejdzie niżej. Poza tym ciągła obawa, że coś wleci do uchylonego gara. Dlatego skończyłem chłodzenie na 22°C. / - 13. 05. zlane 16 litrów przy 2 blg. Wsypane 50g Ahtanum do chmielenia na zimno. / -18. 05. zabutelkowane z dodatkiem 0,8l rezerwy i 37g cukru. Skrócona metryczka finałowa z VI CKPDBP: Aromat*: 10,3 /14 Opisz wpływ surowców, produktów fermentacji, ewentualnie infekcji. Przyjemny, rześki, wyraźnie cytrusowy. Delikatne estry, za dużo fenoli. Wygląd*: 4,7 /6 Opisz barwę, klarowność piwa oraz barwę, strukturę i trwałość piany Kolor złoty, lekko mętny. Piana wysoka, średnio trwała. Smak*: 13,3 /18 Opisz wpływ słodu, chmielu, wody, właściwości nadane przez typ użytej fermentacji, także balans, posmak i inne właściwości smakowe. Słodowość dobrze zbalansowana z goryczką, piwo lekkie i orzeźwiające. Goryczka*: 4,3 /6 Oceń natężenie i opisz jakość goryczki w piwie. Średnio wysoka, ale przyjemna, szlachetna, pasująca do całości. Odczucie w ustach*: 5 /6 Oceń pełnię smaku, wysycenie dwutlenkiem węgla, rozgrzewanie, konsystencję; opisz inne wrażenia wyczuwane w jamie ustnej. Pełnia średnia, wysycenie średnie do wysokiego. Ogólne wrażenie*: Opisz ogólne wrażenia związane z degustacją piwa. Zamieść wskazówki mogące posłużyć do jego ulepszenia. Piwo smaczne, pijalne, zbalansowane. Pokazuje, że styl nie musi opierać się na ogromnej goryczce. * Edytowane 20 Października 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) #18 Malinowe Pale Ale Do 6 litrów APY wlałem 2 x 450 ml soku malinowego Łowicz i 5l wody źródlanej. Nie będę dochmielał, bo wydaje mi się, że goryczka będzie wystarczająca. / 6. 06 zabutelkowano z 200g ksylitolu i 100ml soku malinowego (84g glukozy). 21 x 0,5 i 5 x 0,33. Edytowane 5 Czerwca 2015 przez mc007 Figlarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Hehe, chwalę się. Warka #17 American Pale Ale okazała się na tyle udana, że zwyciężyła w swojej kategorii w VI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego W tym tygodniu warzenie. Na mieszadło poszły dzisiaj Fermetum Mobile 21 Odkrycie sezonu. Będzie Saison! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Maciek czytałem wyniki i aż mnie zazdrość wzięła Wielkie gratulacje zwycięstwa, ale również dość "nietypowej" receptury jak na APA Powodzenia w kolejnych konkursach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Dzięki Czy nietypowy? Dość długo zastanawiałem się nad zasypem, czytałem inne receptury, charakterystyki słodów i postawiłem na prostotę. Kolor też wyszedł dobry, piwo się udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Maciek, i całkiem słusznie! W prostocie siła... Zaskakuje mnie jeszcze ta stara trzytygodniowa gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Chyba sekret tkwi w dobrej "praktyce higienicznej" -czy jak to nazwać. Gęstwę po lagerach wylałem jak miała grubo ponad miesiąc i też nie przejawiała zapachowych oznak, ze coś się tam dzieje. Oby tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Równocześnie wysłałem APA na konkurs do Witnicy i Częstochowy. Właśnie otrzymałem metryczkę z Witnicy. Do Witnicy doszło 3 dni później (przez weekend) niż do Częstochowy. Wniosek? Musiało się zepsuć gdzieś na poczcie, zostawili na słońcu czy coś takiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Wniosek? Musiało się zepsuć gdzieś na poczcie, zostawili na słońcu czy coś takiego... Dla mnie ten wniosek nie jest taki oczywisty Co tam musiałoby się dziać, żeby piwo ze zwycięskiego zrobiło się aż tak słabe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Nie mam pojęcia, ale w żadnej otwartej u siebie butelce nie wyczułem niczego takiego. Zostawienie w bardzo ciepłym miejscu nie mogło spowodować zepsucia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Nie mam pojęcia, ale w żadnej otwartej u siebie butelce nie wyczułem niczego takiego. Zostawienie w bardzo ciepłym miejscu nie mogło spowodować zepsucia? Jak wystawisz w słońce butelkę to pewnie tak, ale w opakowaniu będziesz miał tylko wyższą temperaturę. Kiedyś wstawiłem malinowe do lodówki i podgrzałem do ponad 30C by szybciej się nagazowało i do dziś jest dobre* *ale nie próbujcie tego w domu. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) #19 SAISON 24. 06. 2015 12,7 blg 21 l (do fermentacji) 37 IBU Skład: - Pilzneński Strzegom 2,8 kg - Pszeniczny Strzegom 1 kg- Carahell Weyermann 0,2 kg - Caraaroma Weyermann 0,2 kg Drożdże FM21 Odkrycie Sezonu Marynka 10,5% 25g Lubelski szyszka 3% 18g Tradition 5,2% 10g Curacao 20g Mech Irlandzki 4g Zacieranie 32-33°C - 30 minut 64°C - 60 minut 74°C - 20 minut 77°C Mash OutChmielenie: - 65 min 25g Marynki - 20 min 18g Lubelski - 20 min 20g Curacao - 10 min mech irlandzki 4g - 5 min 10g Tradition Drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 22°C o 1 w nocy. Przeniesione w 17°C otoczenia. Fermentacja planowana w 21-22°C. Zagotowane 2 słoiki rezerwy o gęstości 13,7blg, ponad 1,5 l razem. /9. 07 przelane na cichą przy 1 blg. /20. 07 zabutelkowane z dodatkiem 1,3l rezerwy. Celowane nagazowanie 2.4. Piwo bardzo klarowne Edytowane 21 Lipca 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) #20 WITBIER 15. 07. 2015 11 blg Fementor I: 20,5l Fermentor II: 14,5l (do fermentacji) 24 IBU Skład: słód pilzneński 3 kg słód pszeniczny 0,9 kg płatki pszenne 1,2 kg mąka pszenna 0,3 kg płatki owsiane 0,6 kg słód zakwaszający 0,1 kg Drożdże: FM21 Odkrycie Sezonu gęstwa Safbrew s-33 Chmiel: Marynka 10,5% 35g Zacieranie kleikowanie 52-50°C 20 minut 63°C 40 minut 72°C do negatywnej próby jodowej 77°C Mash OutChmielenie: - 60' Marynka 35g - 6' kolendra 15g, skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy - 3' kolendra 8g, skórka z 1 cytryny i 2 pomarańczy - 0' skórka z 1 pomarańczy 20,5l zdane 150ml gęstwy FM21. 14,5l zadane uwodnioną saszetką s-33. Wszystko w temperaturze 23°C. Chłodzenie niestety nie daje rady o tej porze roku, dobrze że to Belgi. Przeniesione w otoczenie 19-20°C. Zagotowany 1 słoik na rezerwę, odzyskany z chmielin. Drugi pękł w trakcie gotowania / 28. 07 fermentor I przelany na cichą przy 0,5 blg. Fermentor II zostaje, 3,5 blg. / 7. 08 Zabutelkowane, fermentor I z 0,45l rezerwy i 87g cukru, fermentor II z 99g cukru w 0,5l wody. Celowane nagazowanie 2,4. Piwo na FM21 całkowicie klarowne, było prawie klarowne już na etapie przelewania na cichą. Piwo na s-33 mętne jak kałuża, ostatecznie zeszło do 2 blg. Bardzo długo dofermentowywało, mimo że drożdże uwodnione, mało piwa jak i niewielki baling. Pewnie przelanie na cichą by pomogło w pozbyciu się mętności, ale w końcu już początek sierpnia jest to trzeba w końcu tego Wita zabutelkować / Kolejnym razem zrezygnuję z przerwy białkowej. Brak piany. Edytowane 5 Października 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Nowy sprzęt w browarze: - sterylizator do butelek (użyty już 2 razy, polecam!!) - w końcu zastąpiłem Gretę porządną kapslownicą Grifo HD. Nie ukrywam, że wpłynęła na tą decyzję nagroda z VI CKPDBP w sklepie alepiwo.pl Dzisiaj zabutelkowane chyba 70 butelek i trzeba przyznać, że czuć różnicę Muszę ją tylko zamocować do jakiejś platformy, żeby stabilnie stała. I nasmarować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Po co w saisonie przerwa w 33°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 "30-32* - przerwa zakwaszająca, przy jej wydłużeniu do paru godzin uzyskamy lekkie zakwaszenie brzeczki, które jednak łatwiej jest uzyskać innymi sposobami." Chciałem ją tylko "zaznaczyć", nie miałem kilku godzin więc pewnie nawet nie wpłynęło to na zakwaszenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Pewnie masz rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) #21 Belgian IPA 12. 08. 2015receptura wzorowana na recepturach Belgian IPA browaru Brassiere Lodzermensch 18 blg 20l 74 IBU Skład: słód pilzneński Weyermann Premium 2-2,5 EBC 4,35 kg słód Biscuit 0,58 kg słód Pszeniczny 0,43 kg słód Cara Blond Castle 20EBC 0,40 kg miód 0,3 kg Chmiel: Pacific Gem 14,2% Citra 13,1% Nelson Sauvin 11,4% Drożdże: FM21 Odkrycie Sezonu gęstwa Zacieranie 52°C 10 minut 63°C 20 minut 72°C 40 minut 77°C Mash OutChmielenie: 5g Pacific Gem chmielenie brzeczki przedniej - 60' Pacific Gem 15g - 30' Citra 10g - 30' Pacific Gem 10g - 30' Nelson Sauvin 10g - 15' Nelson Sauvin 10g - 15' Citra 10g - 10' mech irlandzki - 5' 300g miodu - 0' Nelson Sauvin 30g - 0' Citra 30g Chłodzenie do 30°C i do fermentora, nie ma co czekać dłużej przy temperaturze wody z kranu powyżej 20°C. Pierwszy raz używam sterownika STC 1000. Piwo poszło do lodówki, po 10 godzinach temperatura zeszła do 18°C i zostały zadane drożdże w tej samej temperaturze. Oznaki fermentacji po 8 godzinach. Temperatura ustawiona na: 17°C 1 dzień 18°C drugi dzień 20°C trzeci i dalej stopniowo wyżej aż do 25°C 28 sierpnia. 31. 08 przelane na cichą przy 1.8blg co daje 8,5% abv! Dodane 50g Nelson Sauvin i 20g Pacific Gem. Piwo dosyć mętne. 04. 09 zabutelkowane z 0,8l rezerwy i 20g cukru. Celowane nagazowanie 2.5. Edytowane 4 Września 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zrobiłem sobie syrop kandyzowany o kolorze bursztynu celem dodania go do Dubbla opartego składem na zwycięskim Dubblu Czesława. Będzie fermentowane FM21. Skład: 1kg cukru 10g DAP 240ml wody 137°C 300ml wody Wyszedł super syrop z bardzo fajnym zapachem karmelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) #22 Belgian Dubbel 03. 09. 2015 18 blg 20l 22 IBU Skład: słód pilzneński Weyermann Premium 0,67 kg, Bruntal 3,18 kg 70% słód pszeniczny jasny Strzegom 0,55 kg 10% słód Abbey Weyermann 0,22 kg 4% słód Special B Weyermann 0,275 kg 5% słód Carafa I Special Weyermann 0,055kg 1% cukier kandyzowany (wyrób własny) 0,5 kg 10% chmiel Magnum 11,8% 17g chmiel Saaz 3,1% 10g Drożdże: FM21 Odkrycie Sezonu gęstwa Zacieranie Słód do 17,5 litrów wody o temp. 55 st.C. - 65,7 – 66,2 st.C – 60 min, - 70,8 – 71,2 st.C. – 15 min, - 76 – 77 st.C. – 5 min. Gotowanie: 90m - 60' Magnum 17g - 15' syrop kandyzowany - 10' Saaz 10g Do fermentacji poszło 19,5l 18blg. Zagotowana rezerwa 21blg 0,7l. Schemat temperatur wg. Czesława Dziełaka. Drożdże uwodnione w 14°C, 04. 09 - 16°C 05. 09 - 18°C 06. 09 - 20°C 07. 09 - 21°C 08. 09 - 22°C 09. 09 - 23°C Przetrzymane w 23-26°C do 19. 09 i przelane na cichą. Zastosuje cold crash, butelkowanie za kilka dni. /23. 09. zabutelkowane z 0,55l rezerwy 21blg i 33g cukru. Celowane nagazowanie 2,4. QV birra - Dubbel Kolor: klarowne, ciemno brązowe Piana: obfita, drobno pęcherzykowa, trwała Wysycenie: wysokie, odpowiednie, podnoszące pijalność Aromat: nuty belgijskie, przyprawowe, ostre Goryczka: niska Smak: bardzo dobre piwo, pijalne, nie czuć alkoholu. Dużo lepsze od tego co wyszło z browaru cieszyn. Najlepsze z opisywanej czwórki. Zachęciło mnie do przetestowania tych drozdzy Edytowane 10 Listopada 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Carafa 0,55 kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się