Skocz do zawartości

QV Birra


mc007

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #36 to debiut nowego śrutownika Biowin. Nie miałem już siły do kolejnej naprawy makaroniarki. Jej zakup to był moim zdaniem błąd, zważając na cenę Biowina.

Do tego trochę pracy trzeba było w nią włożyć a przeżyła może 20 warek. Wolno mieliła i miała problemy z twardszymi słodami, jak pszenica, nie wspominając o życie.  W Biowinie ręcznie kręcąc korbą, ześrutowałem szybciej niż makaroniarka z silnikiem :)

Z wiertarką będzie to trwało 5 minut.

 

Jak widać, skoczyła wydajność, ale za to lekko filtracja się przytkała na ostatnie 7 litrów, trzeba będzie skorygować

grubość mielenia.

 

Do tego zacząłem używać star san, mam nadzieję, że będzie równie skuteczny jak wygodny w użyciu :)

 

Starter Wyeasta jest gotowy, w pierwszej połowie tygodnia Desitka.

Oczywiście coś się musiało stać, pod koniec kręcenia wiatrak zaczął głośno i z oporem pracować, nie wiem czy łożyska poszły czy co? Miał być długowieczny a obsłużył może z 4 czy 5 starterów :) Dobrze, że na koniec a nie po wlaniu drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tego zacząłem używać star san, mam nadzieję, że będzie równie skuteczny jak wygodny w użyciu

Też od około miesiąca używam Starsanu i jestem zachwycony wygodą używania. Jak tylko skuteczność będzie taka jak deklarują to na pewno z niego nie zrezygnuje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Desitka 20. 01. 2016
 

 

10,5 blg

25 l

38 IBU

Skład:
Pilzneński Strzegom 3,9 kg

Karmel 30 Strzegom 0,1 kg
Magnum 18 g 13% 
Kazbek 80 g 4,6% 
Wyeast 2278 starter 1,5 l

Zacieranie: 

64-62 30'
72-71 45'
Mash-out

 

Chmielenie:

gotowanie 90'

 

60' Magnum 17,5 g

30' Kazbek 20 g

10' Kazbek 20 g

0' Kazbek 40 g

 

Do fermentacji 25l + 1,5l zagotowane na rezerwę.

 

/ 16. 02 zabutelkowane z 1,3 l rezerwy i 54g cukru. Nagazowanie 2.4.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#38 Lager Wiedeński II 24. 01. 2016

 

13 blg

25 l

IBU: ok 24,5

 

 

SKŁAD:

  • Wiedeński Strzegom  3,18 kg
  • Monachijski II Strzegom  1,61 kg   
  • Carahell Weyermann 0,15 kg
  • Caramunich Typ I Weyermann 0,1 kg
  • Pszeniczny Strzegom 0,1 kg
  • Zakwaszający 0,06 kg
  • Magnum 13 %AA
  • Marynka 10 %AA 
  • Lublin, szyszka z własnej uprawy
  • Mech irlandzki 
  • Gęstwa FM31

 

ZACIERANIE:

19,5 l wody do zacierania

 

  • 54°C - 10 min
  • 63°C - 35 min
  • 72°C - 50 min
  • Mash-out


GOTOWANIE 90':

  • 60' - Magnum 9g, Marynka 7g
  • 20' - Lublin  43g
  • 15' - Mech irlandzki 5g

 

25 l w wiadrze i 1,5l w rezerwie. Zadane ok 250ml gęstwy w 10°C. Temperatura otoczenia ok 7,5°C

 

/ 16. 02 zabutelkowane z 1,52l rezerwy i 20g cukru. Nagazowanie 2.4.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#39 New Zeland Wheat 05. 02. 2016 

zasyp na podstawie AW Vettisa

14 blg

25 l

IBU:  30

 

 

SKŁAD:

  • Pszeniczny Strzegom  2,1 kg, Malteurop 0,3 kg
  • Pilzneński Strzegom 1,7 kg
  • Monachijski I Strzegom  0,48 kg   
  • Zakwaszający 0,12 kg
  • Płatki ryżowe 0,5 kg

Razem 5,5 kg

  • Pacific Gem NZ 14 % AA
  • Waimea NZ 15,3 % AA 
  • Pacifica NZ 4,8 % AA
  • Mech irlandzki 
  • Gęstwa FM50

 

ZACIERANIE:

19,5 l wody do zacierania

 

  • 67°C - 90 min
  • Mash-out


GOTOWANIE 90':

  • 60' - Pacific Gem 7g,
  • 20' - Waimea 10g
  • 15' - Mech irlandzki 5g
  • 10' - Waimea 10g
  • 0' - Waimea 30g

Na zimno 50g Pacifica

 

Do fermentacji 25l+ 1l w rezerwie. Zadane 150ml gęstwy w 15°C.

 

/ 27. 02 przelane do chmielenia na zimno.

 

/ 3. 03 zabutelkowane z 0,98l rezerwy i 45g cukru, nagazowanie 2,4.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 Bohemian Pilsener 09. 02. 2016


 


13,5 blg


25l


45 IBU


 


Skład:


 


- Pilzneński Strzegom 5,5 kg


- chmiel Magnum 13% 18 g


- chmiel Saaz 150 g


- mech irlandzki


- drożdże Wyeast 2278 gęstwa


Zacieranie 1:3,5:


 


- 63°C - 20 min


- odebrana 1/3 zacieru


- 72°C - 20 min. dekokt


- 100°C - 15 min. dekokt


- 72°C - 25 min.


- 77°C


 


Chmielenie:


 


Gotowanie 90 minut.


 


60' Magnum 23 g


40' Saaz 30 g 


20' Saaz 25 g


15' mech irlandzki


10' Saaz 20 g


20' Saaz hop stand (75-70°C) 66 g


 


25l do fermentacji i 1,5l rezerwy. Zadane 250ml gęstwy.


 


/ 15. 03 po 2 tygodniach lagerowania, zabutelkowane przy 2.0 blg. 1,4l rezerwy i 8g :D cukru, nagazowanie 2.4.


Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#41 Hoppy Pils 17. 02. 2016


 


12 blg


26l


37 IBU


 


Skład:


 


- Pilzneński Strzegom 5 kg


- Bestmalz Red X 0,1 kg


- chmiel Pacific Gem


- chmiel Cascade


- mech irlandzki


- drożdże FM31 gęstwa


 


Zacieranie 1:3,5:


 


- 63°C - 30 min


- 72°C - 45 min


- 77°C


 


Chmielenie:


 


Gotowanie 90 minut.


 


60' Pacific Gem 10 g


30' Pacific Gem 15 g


15' Pacific Gem 20 g


15' mech irlandzki


20' Cascade hop stand (75-70°C) 40 g


 


Na zimno Cascade 60 g


 


26l do fermentacji + litr rezerwy.


 


/08. 03 chmielenie na zimno, 60g Cascade, 2,5 blg


 


/ 10. 03 zabutelkowane z 1,1l rezerwy i 58g cukru. Nag. 2,4.


Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#42 Rye Stout 27. 02. 2016 

 

14 blg

25 l

IBU: 35

 

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Strzegom 2,475 kg 45%
  • Żytni Strzegom 1,65 kg 30%
  • Coffee Castle Malting 0,5 kg  9%
  • Karmel 30 Strzegom 0,275 kg 5%
  • Płatki owsiane zwykłe 0,325 kg 6%
  • Jęczmień palony Weyermann 0,275 kg 5%

Razem 5,5 kg

  • Magnum 24g 13% AA
  • Lubleski 30g syszki własnej
  • gips
  • Mech irlandzki 
  • Gęstwa FM50

 

ZACIERANIE:

 

Płatki skleikowane w 1,5l wody

 

19,5 l wody do zacierania

 

  • 42°C 10 min
  • 67°C - 90 min -na ostatnie 10 minut wrzucony jęczmień palony
  • Mash-out


GOTOWANIE 60':

  • 60' - Magnum 24g,
  • 20' - Lubelski 30g
  • 15' - Mech irlandzki 5g

Uzyskałem 25l + litr do refermentacji. Zadane 140ml świeżej gęstwy po NZW (16°C).

 

/ 9. 03 zabutelkowany przy 4 blg z 0,79l rezerwy i 80g cukru. Nagazowanie 2.4.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie piwo chodziło za mną od dawna.


 


#43 Lager Wielozbożowy 2. 03. 2016


 


12 blg


23l


ok 31 IBU


 


Skład:


 


- Pilzneński Strzegom 1 kg


- Słód Orkiszowy Weyermann  1 kg


- Słód Żytni Strzegom 1 kg


- Słód pszeniczny Malteurop 0,5 kg


- kasza gryczana palona 0,5 kg


- kasza jaglana 0,5 kg


- płatki owsiane zwykłe 0,5 kg


 


5 kg


 


 


- chmiel Magnum 13% 17 g


- chmiel Lubelski szyszka własna 90 g


 


- mech irlandzki


 


- drożdże Wyeast 2278 gęstwa


 


 


Zacieranie:


 


surowce niesłodowane skleikowane w 5l wody


- 42°C - 10 min


- 54°C - 10 min


-dodane surowce niesłodowane


- 63°C - 40 min - negatywna próba jodowa


- 72°C - 80 min


- 77°C


 


Chmielenie:


 


Gotowanie 90 minut.


 


60' Magnum 10 g


45' Magnum 7 g 


30' Lubelski szyszka 40 g


20' Lubelski szyszka 30 g


15' mech irlandzki


10' Lubelski szyszka 20 g


 


Półtora litra zagotowane jako rezerwa.


 


Zadane 200ml gęstwy. Temp. brzeczki 12°C. Fermentacja w temperaturze otoczenia 7°C.


 


/2 kwietnia zabutelkowane z 1,67 l rezerwy, nagazowanie 2.4. Odfermentowało do 3,3 blg.


Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za bardzo nie wiem :) Trudno doszukać się informacji. Pewnie trudno będzie to określić, co konkretnie wniosła kasza jaglana, bo w zasypie jest dużo innych składników.

To piwo zrobiłem opierając się na recepturze z tego forum i jego pochlebnych opiniach.

 

Teraz w kolejce lager oparty na słodzie żytnim.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#44 German Pilsener 16. 03. 2016


 


12 blg


27l


ok 39 IBU


 


Skład:


 


- Pilzneński Strzegom 4,6 kg


- Monachijski I Strzegom 0,5 kg


5,1 kg


 


- chmiel Magnum 


- chmiel Tettnanger


 


- mech irlandzki


 


- drożdże FM 31 gęstwa


 


 


Zacieranie:


 


18l


55°C - 10min


63°C - 30min


Odebrana 1/3 zacieru


72°C - 15 min dekokt


100°C - 10 min dekokt


72°C - 20 min


76°C -


 


Chmielenie:


 


Gotowanie 80 minut.


60' Magnum 24 g 


30' Tettnanger 20g


15' mech irlandzki


5' Tettnanger 20 g


20' Tettnanger hop stand (75-70°C) 34 g


 


Zadane ok 330ml tygodniowej gęstwy, temp. 15°C (ni miałem czasu czekać aż bardziej spadnie). Otoczenie 6.5°C.


Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 Polskie Ale SH Sybilla 20. 03. 2016


 


13 blg


25l


ok 35 IBU


 


Skład:


 


- Pilzneński Strzegom 4,5 kg


- Caramunich I Weyermann 0,25 kg


- Pszeniczny Malteurop 0,25


5,0 kg


 


- chmiel Sybilla (z chmielnika :D


 


- mech irlandzki


 


- drożdże FM 50 gęstwa


 


 


Zacieranie:


2g gipsu


18l


 


63°C - 35min


72°C - 45 min


76°C -


 


Chmielenie:


 


Gotowanie 80 minut.


60' Sybilla 50 g 


40' Sybilla 50 g


15' mech irlandzki


15' Sybilla 20 g


 


 


Na zimno pójdzie 40g Sybilli.


Trudno powiedzieć, jak wyjdzie goryczka. Przyjąłem 3%ak biorąc pod uwagę stopień wysuszenia mojego chmielu.


Chmiel wrzucałem luzem, bez woreczków muślinowych. 


 


Ten chmiel przechowywałem w woreczkach próżniowych w temperaturze pokojowej i zachował się


bardzo przyjemny aromat. 40g, które dam na zimno jest przechowywane w zamrażarce, powinno być jeszcze lepiej.


 


/10. 04 PL Ale niedochmielone. Nie wiem, czy moja Sybilla ma tak mało alfakwasów, czy co ale piwo wyszło kompletnie bez goryczkowe.


W ramach ratowania, wczoraj gotowałem godzinę 27g mojej Marynki w 0,75l wody i wlałem to do fermentora. Najlepsze, że herbatka była koloru mocno


żółtego, ciemniejsza od niejednego jasnego piwa  ;)


Dzisiaj skosztowałem i sporo się poprawiło, ale jeszcze powtórzę operację w piątek przy gotowaniu rezerwy przed butelkowaniem.


 


Piwo dostało 40g Sybilli na zimno.


 


/15. 04 zabutelkowane przy 3 blg z 1,35l rezerwy i 29g cukru. Nagazowanie 2.4. Rezerwę gotowałem godzinę z 18g lungi w celu podniesienia IBU.


Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po ponad roku czas na powtórkę Grodzisza.

 

#46 Grodziskie II 28. 03. 2016

Goryczka: 26 IBU
OG: 8 Blg

23l
FG: ???

Słód:

Wędzony pszeniczny Weyermann 3 kg.

 

Zacieranie: 

63°C - 35'
73°C - 60'

77°C

Chmiele:

60' Magnum 10,6%ak. 12g

30' Magnum 12g

15' mech irlandzko

0,5' Kazbek 4,6%ak. 20g

DrożdżeFM Grodzie Dębowe
 

22l w fermentorze, 1l w rezerwie. Drożdże zadane z fiolki w temp. 16°C, fermentacja w 18°C.

 

/ 16.04 przelane do fermentora przy 3.0 blg (piwo całkiem klarowne), zadana żelatyna (jedna łyżka, 200ml wody). Temp. 8°C stopniowo zniżana do 3°C.

 

/ 18.04 zabutelkowane z 0,6l rezerwy i 190g cukru. Nagazowanie 3.0. Dość klarowne.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 Żytni ciemny lager 04. 04. 2016


 


13 blg


20l


40 IBU


 


Skład:


 


- Słód Żytni Strzegom 4,12 kg  75%


- Owies niesłodowany 1 kg 18%


- Karmel 30 Strzegom 0,3 kg 5,5%


- Pszenica prażona 0,08 kg 1,5%


5,5 kg


 


- chmiel Premiant 7,8% ak. 50g


- chmiel Sladek 6,18% ak. 50g


 


- mech irlandzki szczypta


 


- drożdże Wyeast 2278 gęstwa


 


 


Zacieranie 3,5:1:


 


- 45°C - 20 min (tylko żytni)


- 63°C - 40 min (całość)


- 72°C - 50 min


- 77°C


 


Chmielenie:


Gotowanie 60 minut.


 


60' Premiant 15 g


30' Premiant 20 g 


20' Premiant 15 g


15' mech irlandzki


10' Sladek 20 g


0' Sladek 30 g


 


Zagotowane półtora l w rezerwie. 


 


Po wlaniu do filtracji okazało się, że mam kisiel i przez wężyk spuściłem może 100ml :P Nie przemyślałem tego.


Odebrałem połowę zacieru i wlałem do filtracji 7l wody 80°C. Zaczęło lecieć, ale i tak kilka razy trzeba było


złoże przemieszać. 


Później podobna zabawa z drugą połową. Wysładzania praktycznie nie robiłem, dlatego niska wydajność.


 


Temperatura otoczenia 7°C, po 5 dniach 7,5°C, po 11 dniach fermentacji przeniesione w 11°C.


 


/ lagerowanie ok  2 miesiące


 


8. 07 zabutelkowany z 0.98l rezerwy i 13g cukru, nagazowanie 2.2. Odfermentowało do 3,7 blg.


Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 Rauchbier 4ty w Warszawskim KPD w kategorii Rauchmarzen. Podium było blisko :D

 

#45 PL Ale niedochmielone. Nie wiem, czy moja Sybilla ma tak mało alfakwasów, czy co ale piwo wyszło kompletnie bez goryczkowe.

W ramach ratowania, wczoraj gotowałem godzinę 27g mojej Marynki w 0,75l wody i wlałem to do fermentora. Najlepsze, że herbatka była koloru mocno

żółtego, ciemniejsza od niejednego jasnego piwa ;)

Dzisiaj skosztowałem i sporo się poprawiło, ale jeszcze powtórzę operację w piątek przy gotowaniu rezerwy przed butelkowaniem.

 

Piwo dostało 40g Sybilli na zimno.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 English Brown Ale- na podstawie Scooby's Nuts - Nut Brown Ale 16. 04. 2016

 

12 blg

22l

31 IBU

 

Skład:
2,94 kg Pils Strzegom
0,72 kg Biscuit Castle
0,36 kg Abbey Castle
0,18 kg Czekoladowy 900 EBC Castle

 

4,2 kg

 

Iunga 18g 2015

Wilamette 20g 2014

Fuggles UK 15 g 2015

 

Mech irlandzki

 

Drożdże:
UK Dark Ale M03 Mangrove Jack's

 

Zacieranie 4:1:

67°C / 90 min 

mashout

 

Chmiele:
60'  Iunga 18 g
15' Willamette 15 g
5'  Fuggles 15 g

5' Willamette 5g

Drożdże uwodnione, zadane do brzeczki o temp. 23°C. Fermentacja w 18-20°C.

Zagotowany ponad litr rezerwy.

 

/24. 04 przelane na cichą przy 3,8 blg. 

 

/ 2 maja zabutelkowane przy 3.5 blg, nagazowanie 2,2. 0,82l rezerwy i 59g cukru. Klarowne.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Powtórka pamiętnej warki #3 z małymi zmianami (delikatnie zasyp, drożdże i ilość chmielu)


 


#49 English IPA 24. 04. 2016


 


15 blg


18l


54 IBU


 


 


- pale ale Strzegom 2,3 kg


- monachijski II Strzegom 1,52 kg


- monachijski I 0,28 kg


- Caraaroma 0,2 kg


- Carahell 0,2 kg


 


- chmiel lunga 25 g


- fuggle 85 g


 


UK Dark Ale M03 Mangrove Jack's gęstwa


 


Zacieranie:


 


Zasyp do 16 l wody.


 


62-63°C 40'


72-73 °C 45'


 


76°C - filtracja


 


Chmielenie:


 


lunga 25g 60'


 


fuggle 20g 30'


 


fuggle 25g 15'


 


fuggle 40g 0'


 


 


Uzyskałem 18l + 1l rezerwy.


Drożdże zadane (120ml) do brzeczki o temp 17°C. Nigdy jeszcze nie miałem tak szybko startujących drożdży. Po 3 godzinach od zadania pojawiła się piana. W poprzednim piwie po zadaniu uwodnionych trwało to niewiele dłużej.


 


/ 16. 05. 2016 zabutelkowane przy 4,8blg z 0,81l rezerwy i 14g cukru, nagazowanie 2,1.


Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#50 West Coast IPA 29. 04. 2016

 

15 blg

22l

65 IBU

 

Skład:
5 kg Pils Strzegom
0.5 kg płatki ryżowe błyskawiczne

 

5,5 kg

 

Tomahowk 16,5 ak. 2015 65,5 g

Centennial 9,4 ak. 2015 50 g

Amarillo 8,8 ak. 2015 50 g

Simcoe 13,2 ak. 2015 50 g

gips piwowarski

Mech irlandzki

 

Drożdże:
FM Grodzie Dębowe gęstwa 

 

Zacieranie 3,5:1 z łyżeczką gipsu:

63°C / 50 min

72°C / 35 min 

mashout 5 min

 

Gotowanie 70 minut.

 

Chmiele:
60'  Tomahowk 0,5 g (przełamanie "napięcia powierzchniowego")
30' Tomahowk 25 g
15' Tomahowk 20 g

10' Mech

5' Tomahowk 20 g

0' Centennial, Amarillo, Simcoe po 20 g

 

Na zimno pójdzie po 30g w/w chmieli.

 

 

/ 22. 05 chmielenie na zimno przy 2,5 blg.

 

/ 26. 05 zabutelkowane z 0,74 l rezerwy i 46 g cukru. Nagazowanie 2,3.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie warki za jednym zacieraniem. Wysładzanie podzielone na 2 części.

 

#51 Summer Ale 06. 05. 2016

 

11,3 blg

22l

25 IBU

 

Skład:
3,4 kg Pils Strzegom

3,4 kg Pale Ale Strzegom

0,5 kg Pszeniczny Malteurop
0,2 kg Carahell

7,5 kg

 

Tomahowk 16,5 ak. 2015 15 g

Amarillo 8,8 ak. 2015 25 g

Simcoe 13,2 ak. 2015 50 g

gips piwowarski

Mech irlandzki

 

Drożdże:
FM Grodzie Dębowe gęstwa 

 

Zacieranie 4:1 z łyżeczką gipsu:

63°C / 35 min

72°C / 50 min 

mashout 5 min

 

Gotowanie 60 minut.

 

Chmiele:
60'  Tomahowk 5 g
30' Tomahowk 5 g
15' Tomahowk 5 g

15' Mech

0' Amarillo 10 g, Simcoe 20 g

 

Na zimno pójdzie 15g Amarillo, 30g Simcoe

 

/ 22. 05 chmielenie na zimno przy 1,9 blg.

 

/ 26. 05 zabutelkowane, nagazowanie 2.5.

 

 

#52 Black Summer Ale 06. 05. 2016

 

250g zmielonego palonego jęczmienia poczyłem przez ok 12h w 3l wody. Przefiltrowałem i dodałem do brzeczki.

 

11 blg

23l

25 IBU

 

Skład:
3,4 kg Pils Strzegom

3,4 kg Pale Ale Strzegom

0,5 kg Pszeniczny Malteurop
0,2 kg Carahell

7,5 kg

 

Tomahowk 16,5 ak. 2015 17 g

Amarillo 8,8 ak. 2015 25 g

Centennial 9,4 ak. 2015 50 g

gips piwowarski

Mech irlandzki

 

Drożdże:
FM Grodzie Dębowe gęstwa 

 

Zacieranie 4:1 z łyżeczką gipsu:

63°C / 35 min

72°C / 50 min 

mashout 5 min

 

Gotowanie 60 minut.

 

Chmiele:
60'  Tomahowk 5 g
30' Tomahowk 7 g
15' Tomahowk 5 g

15' Mech

0' Amarillo 10 g, Centennial 20 g

 

Na zimno pójdzie 30g Centennial, 15g Amarillo 

 

Piwo wyszło bardzo ciemne, ale nie tak czarne jak bym tego oczekiwał.

 

/ 22. 05 chmielenie na zimno przy 2,9 blg.

 

/ 26. 05 zabutelkowane z 1,3 l rezerwy i 62g cukru, nagazowanie 2.5.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sezon piwowarski zakończony, na zabutelkowanie czeka tylko Żytni Lager (w 2°C już ponad miesiąc).

 

W planach piwa belgijskie, lecz na ten moment piwnica pełna i przerwa w warzeniu dobrze mi zrobi :) Najwyżej zorganizuję sobie 

dogrzewanie lodówki i zrobię je we wrześniu.

 

Mój English Brown Ale zajął 4te miejsce w Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu. To już drugie czwarte miejsce w tym sezonie a pewnie znowu nawet dyplomu nie dostanę :P Niewielkie róznice w punktacji czołówki - fajnie :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.