Kamil Świercz Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Witam! Mam pytanie czy moge przefermentować piwo powiedzmy 12blg tylko tymi drozdzami ?http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/whitelabs-gorna-fermentacja/1266-white-labs-wlp650-brettanomyces-bruxellensis.html Czy będę musiał dodać jakieś neutralny szczep żeby zjadły do końca wszystko? No i ile trwała by taka fermentacja, normalnie jak na zwykłych drożdzach czyli jakies 10dni burzliwej i 10 cichej? A druga sprawa, to czy fermentory nadawały by się potem do użytku do innych piw, czy dzikusy całkiem by się zadomowiły Troche dużo pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Z fermentorami lepiej nie ryzykować. Szkło jest bezpieczniejsze, bo da się domyć. Poza tym szkło nie przepuszcza tlenu, a o to chodzi w tych piwach. A co do fermentacji, to ja fermentuję najpierw 1-2 tyg. na zwykłych drożdżach. Edytowane 6 Listopada 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) spokojnie możesz przefermentować na tym szczepie i nic nie musisz dodawać. Już testowałem, fermentacja (czas, przebieg i atenuacja) podobna do innych szczepów górnej fermentacji. 10-14 dni dla 12blg spokojnie wystarczy. Gęstwa nadaj się do fermentacji innych piwa. Te drożdże pracują i zachowują się normalnie - dają tylko charakterystyczne aromaty i większą kwasowość piwa. [edit] do doczyszczenia fermentorów wystarczy NaOH Edytowane 6 Listopada 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 A co do fermentacji, to ja fermentuję najpierw 1-2 tyg. na zwykłych drożdżach. Fermentacja 100% Brett, a fermentacja z użyciem Brettów dopiero na cichą to z tego co czytam zupełnie inna bajka i zupełnie inne efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 dokładnie, efekty są różne, sam przebieg fermentacji też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Czy będę musiał dodać jakieś neutralny szczep żeby zjadły do końca wszystko? No i ile trwała by taka fermentacja, normalnie jak na zwykłych drożdzach czyli jakies 10dni burzliwej i 10 cichej? Jak na samych Brettach to zalecają około 8 tygodni, u mnie przefermentowało w jakieś 6, najlepiej nastawić FFT i trzymać go w cieple(np. ok 30°C), wtedy wcześniej będziesz wiedział do ilu zejdą, jak Bretty na cichą to już jak lambici czyli znacznie dłużej. Ja fermentowałem w plastykowym, niby można zdezynfekować ale nie będę ryzykował, będzie do rozlewu lambiców albo do kolejnych Brettów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 A ktoś może wie dlaczego jak brety są używane jako jedyne do fermentacji to można normalnie butelkować piwo, a jeśli są dodane na cichą to trzeba czekać dłuższy czas? Jest ich wtedy mniej, nie rozmnażają się już tak i dużo wolniej dojadają resztki czy może jest inny powód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Jak dla mnie to: Jest ich wtedy mniej, nie rozmnażają się już tak i dużo wolniej dojadają resztki startują już w dużo bardziej nieprzyjaznym środowisku Edytowane 6 Listopada 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 dokładnie, efekty są różne, sam przebieg fermentacji też Czyli jakie są różnice w efektach? Jak dodam bretty na burzliwą to wyjdzie z tego lambic? Zbieram wiedzę, bo się przymierzam, żeby w przyszłym roku wrzucić wiśnie na krieka. Czas najwyższy robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Lambic to już w ogóle coś innego - tam robotę głównie robią bakterie. Brett na cichej to efekty jak w Orvalu, czyli klimaty stajenne. 100% Brett to głównie silna estrowość, końska derka może być zupełnie nieobecny. ale tu już może mieć znaczenie gatunek i szczep Brettów, oraz warunki fermentacji (w wątku u Bzdzionka niedawno wrzuciłem fragmenty książki American Sour Beers) Zerknij ij sobie tu http://www.bear-flavored.com/2012/10/what-is-100-brett-beer.html i oczywiście tu http://www.themadfermentationist.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Prezentacja Yakobsona http://dl.dropbox.com/u/2540232/6-16-2011-NHC-Brettanomyces.pdf wygląda na streszczenie jego pracy http://www.brettanomycesproject.com/dissertation/ Edytowane 9 Listopada 2014 przez KosciaK cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 I jeszcze do posłuchania: https://www.youtube.com/watch?v=AjVOzBtE27Y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Podepnę się pod ten temat. Mam kilka pytań: Jeśli fermentuję piwo tylko brettami to czy jest sens przetrzymywać piwo z drożdżami w fermentorze nawet po ustanej fermentacji? Wiki mówi, że najlepsze efekty uzyskuje się po 3-6 miesiącach - tzn. tyle trwa fermentacja? Jakie to efekty? Stajnia, końska derka? Jak z butelkowaniem i nagazowaniem - normalnie po takim okresie dodajemy cukrów i butelkujemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Moje CDA od początku fermentowane na brettanomyces trois stało ponad tydzień na 2 blg. 2 dni temu poszło na dwór na schłodzenie i sklarowanie plus dodałem chmiel na zimno, jutro będę butelkował. Z tego co czytałem to zależy co chcesz osiągnąć i jakich konkretnie drożdży użyłeś.. Ja piwo będę po nagazowaniu trzymał w zimnym i dość szybko będę spijał. Dla aromatów końskich to chyba musisz potrzymać długo piwo na cichej... Ale nie chcę Ci nic radzić bo się w ten temat nie zagłębiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 U mnie fermentowało około 7 tygodni, nuty dzikie niezbyt wysokie (ale to dużo zależy od szczepu, może jeszcze w butelkach się rozwiną) spora estrowość, butelkowałem normalnie, gazowało się normalnie (chyba z 2 tyg.), po 2,5 miesiąca nagazowanie dalej takie jak założyłem, więc póki co nie dofermentowują w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Drożdże White Labs WLP650 Brettanomyces bruxellensis. Zależało mi na stajni Na razie fermentacja trwa 1 miesiąc i nie zlewałem na cichą. Nie wiem czy w ogóle to robić, czy dla lepszego efektu lepiej żeby całość tak przestała np 3 miesiące? Czy może jeśli piwo dofermetnowało to po prostu butelkować? ? Edytowane 29 Listopada 2014 przez heman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Ja nie przelewałem ale ja w ogóle nie przelewam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Jakie to efekty? Stajnia, końska derka? Mi się to kojarzy jednoznacznie z czerwonymi robakami z końskiego nawozu,a dokładnie ich zawartość jak już się je nabije na haczyk,oczywiście to są delikatne nuty nie wali końskim łajnem ze hej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się