Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Witam ! Jak tworzyć receptury, żeby one miały sens. Jakich słodów z jakimi używać w jakim stopniu, żeby pasowały do siebie, by móc samemu tworzyć dobrą recepturę. Czym regulować żeby wiedzieć jaka będzie gęstość początkowa, żeby przy tym wyszedł odpowiedni alkohol i barwa, oraz żebym mógł uzyskać gęsta piane gdy trzeba, gdy chce, a gdy nie jest pożądana żeby jej nie było ? Proszę o podpowiedzi o konkretne odpowiedzi, informacje, wskazówki, lub odesłanie do postu w którym to już było poruszane, bo pewnie było. Dzięki z góry wszystkim chętnym i cierpliwym :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Pytanie jak i ten post nie ma sensu, bo z odpowiedzi na to pytanie można by złożyć grubą książkę. Przeczytanie całego forum nie zagwarantuje Ci dobrej odpowiedzi na to pytanie. Żeby nauczyć się co za co odpowiada musisz przede wszystkim dużo warzyć i poznawać składniki, dużo czytać, eksperymentować. Nikt Ci nie napisze poradnika w kilku punktach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Było już takie pytanie. Poszukaj na forum. Jeśli chcesz warzyć stylowo to dobrym punktem wyjścia są klasyfikacje stylów np. BJCP lub PSPD. Znajdziesz tam dużo wskazówek co do surowców. Pomocne są też programy piwowarskie np. Brewtarget lub Beersmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Dużo ułatwiają programy piwowarskie, np brewtarget, beersmith itp. Edit. Sorry pisaliśmy w tym samym momencie Edytowane 7 Listopada 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Żeby nauczyć się co za co odpowiada musisz przede wszystkim dużo warzyć i poznawać składniki, dużo czytać, eksperymentować. I to jest prawidłowa i wyczerpująca odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Grubo Brzmi jak poszukiwanie idealnego mężczyzny przez kobiety. Tak najprościej, jeśli już chcesz wszystko wiedzieć bez włąsnych doświadczeń: Jakich słodów z jakimi używać w jakim stopniu, żeby pasowały do siebie, by móc samemu tworzyć dobrą recepturę w wiki są opisy(ogólne, ale są) słodów, co wnoszą do piwa, jaką barwę, smaki, aromaty. Później masz opisy stylu w którym masz ukryte wskazówki co do doboru składników. Masz sprawdzone receptury innych piwowarów. O programach już koledzy napisali, ale polecam zrobić kilka warek na sprawdzonych recepturach, złapać ulubiony styl, obrać punkt odniesienia i eksperymentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Dziekuje i przepraszam jesli faktycznie wyszło ze to spam, chociaz na prawde nie zamierzony. Ale nie ma tak ze którys słód do któregos nie pasuje, albo ze któregos proporcjonalnie nie można dodać więcej niż ... Chociaz jakies podstawy. Beer Smith sobie zainstalowałem, ale wielu rzeczy z niego nie rozumiem jak np ta gestość poczatkowa dziwnie okreslona, da sie ją jakos przeliczyc na blg ? Jak np uwzględnic fakt dodania płatków jęczmiennych i ich skleikowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Dziekuje i przepraszam jesli faktycznie wyszło ze to spam, chociaz na prawde nie zamierzony. Ale nie ma tak ze którys słód do któregos nie pasuje, albo ze któregos proporcjonalnie nie można dodać więcej niż ... Chociaz jakies podstawy. Beer Smith sobie zainstalowałem, ale wielu rzeczy z niego nie rozumiem jak np ta gestość poczatkowa dziwnie okreslona, da sie ją jakos przeliczyc na blg ? Jak np uwzględnic fakt dodania płatków jęczmiennych i ich skleikowania ? Po tym, co napisałeś widać, że sporo pracy przed Tobą. Słody poznasz jak uwarzysz odpowiednią ilość warek pod warunkiem wyłapywania różnic. BS poznasz z biegiem czasu tak, jak poznaje się każdy program. P.S. Jednostki na BLG zmień sobie w ustawieniach programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 w wiki są opisy(ogólne, ale są) słodów, co wnoszą do piwa, jaką barwę, smaki, aromaty. Później masz opisy stylu w którym masz ukryte wskazówki co do doboru składników. Masz sprawdzone receptury innych piwowarów. No właśnie o takie coś tez by mi chodziło, a dokładniej gdzie znaleźć o charakterystyce tych słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna i tu sobie poszukaj rodzaje słodów i ich zastosowanie. Polecam przeczytać nie tylko to;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Po tym, co napisałeś widać, że sporo pracy przed Tobą. Słody poznasz jak uwarzysz odpowiednią ilość warek pod warunkiem wyłapywania różnic. BS poznasz z biegiem czasu tak, jak poznaje się każdy program. P.S. Jednostki na BLG zmień sobie w ustawieniach programu. Niewatpliwie sporo przede mną, bo to poczatkowe stadium fascynacji tym hobby. Pewnie tez tak mieliście, że chcielibyście od razu warzyć, miec duzo, dobrych piw, zeby przychodziło wszystko bez trudu, na spokojnie, z opanowaniem z dobrą znajomością produktu. Może i właściwie proszę o zbyt wiele pytając, ale pragnę chłonąc wiedzę jak szambiarka szambo, by dokształcać się tym sposobem, bo niestety nie mam nikogo znajomego zeby sie odwołac do jego doświadczeń. A trudno tu napisac cos na styl ... podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami które piwo wam wyszło a które nie. Prosze więc o wyrozumiałość i o informacje które pozwolą mi systematycznie dązyc do celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami które piwo wam wyszło a które nie Będzie to nieco dziwna odpowiedź, ale ... http://www.piwo.org/forum/32-zapiski-piwowarow-domowych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Będzie to nieco dziwna odpowiedź, ale ... http://www.piwo.org/...warow-domowych/ Spoko dzięki jest to jakaś forma odpowiedzi, poczytać co piszą inni. Kiedyś już od deski do deski przeczytałem zapiski dori. To była zdecydowanie dobra droga. Dowiedziałem się sporo pod kontem jak można modyfikować receptury i wtedy pojawiło się pytanie jak właściwie dobierac ich składnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Pewnie tez tak mieliście, że chcielibyście od razu warzyć, miec duzo, dobrych piw, zeby przychodziło wszystko bez trudu, na spokojnie, z opanowaniem z dobrą znajomością produktu. Niestety, to (jeszcze) nie Matrix, że możesz sobie wgrać znajomość piwowarstwa. Chłonąc wiedzę, robisz to "na sucho". Ogarnięcie technik i metod da Ci przede wszystkim warzenie. Kolejne piwa będą bardziej lub mniej udane. Piwo oczywiście zawsze można "przekombinować". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 nie ma czegoś takiego że jakiś słód nie pasuje do innego. Raczej bierze się pod uwagę tylko jego aktywność enzymatyczna przy ustalaniu proporcji. Wszystko to znajdziesz w opisie danego słodu. Polecam lekturę wiki, opisy surowców na stronach sklepów i producentów. Surowce i ich proporcje dobieramy zawsze pod kontem tego co chcemy uzyskać. Potem następuje konfrontacja tego z praktyką i korekta receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) ... podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami które piwo wam wyszło a które nie. Na początku zabawy w piwowarstwo warto zaufać sklepom, kupuj gotowe zestawy. Zacznij od pszenicznego, szybko dojrzewa, więc szybko cieszyć się będziesz swoim wyrobem. Polecam też piwa, które mają w sobie coś bardzo charakterystycznego- Witbier, Stout, Grodziskie itd. Jednym z moich pierwszych piw było IRA i był to błąd. Jest tak neutralne, że nie potrafiłem go docenić, długo uważałem, że ten styl nie jest warty pracy. Dopiero kilkadziesiąt warek później odważyłem się je uwarzyć ponownie i zdecydowanie zmieniłem zdanie. Do wszystkiego trzeba dojść własną drogą metodą prób i błędów, ale opierając się na wiedzy tych, którzy tę drogę już przeszli. Nie ma sensu wyważać otwartych drzwi. Edytowane 21 Listopada 2014 przez Jacenty rocky1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Rada początkującego piwowara dla początkującego piwowara... Na początku bazuj na gotowych, sprawdzonych recepturach! Jest ich przecież mnóstwo i większość jest właśnie dedykowana początkującym. Na początku najważniejsze to w ogóle wstrzelić się w styl, opanować technikę itp. Majstrowanie własnych receptur to naprawdę wyższy stopień wtajemniczenia. P.S. zauważyliście, że większość początkujących zaczyna od własnych receptur? Nie wiem czy to coś nowego czy tak od zawsze na forum było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Tak około 80 warki wiadomo juz o co biega i jakie słody co dają do piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Tak około 80 warki wiadomo juz o co biega i jakie słody co dają do piwa A no widzisz w ten weekend u mnie dopiero 8 warka tak więc... sporo przede mną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Tak około 80 warki wiadomo juz o co biega i jakie słody co dają do piwa Nie strasz młodego od początku, bo za chwilę się dowie, że te 80 warek to średnio trzy lata warzenia ;-) i się zniechęci! Ja zaczynając nie lubiłem piwa, ale od pierwszej warki nie robiłem szajsu, zdarzały się błędy ale piwa były akceptowane przez "tutejszych" Nauczyłem się robić jeszcze lepsze piwa, a jedyna rada jaką mam dla początkującego- cokolwiek robisz, rób to ze starannością, a dobre efekty przyjdą szybciej niż myślisz. P.S. Tylko pierwszą warkę zrobiłem z "obcego" przepisu, każda kolejna była moją własną recepturą, choć nie powiem, czasem podglądam jak to robią inni, ale mam swoją własną drogę, i jest to dobra droga. O! Edytowane 7 Listopada 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 cokolwiek robisz, rób to ze starannością Ja jeszcze nieśmiało bym dodał "starając się jak najlepiej zrozumieć co robisz, po co i dlaczego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 No i spokojnie do "szerokiego" pytania otrzymałem te wskazówki, rady, informacje, sugestie, które mimo ze czasem wydaja sie błahe, to jednak wnoszą coś do mojej wiadomości. Wiadomo teoria nie zastąpi praktyki, to też ku pocieszeniu niektórych, ja sie tak szybko nie zniechęcam, a kulinaria to moje hobby od dawna, wiec mimochodem robiąc zupę, mogę też i zamieszac kilka słódów :-) Następne piwo juz zaplanowałem i będzie to pszeniczne, myślę ze weizen, ale nie wiem na ile będzie stylowy. Uprzedzam Wasze podejrzenia ... receptury sam nie stworzyłem do niego, tylko znalazłem w necie i juz zakupiłem potrzebne produkty i mam zamiar w święto niepodległości uwarzyć. Jeśli Szanowni Panowie chcieli by spojrzeć i ocenic czy cos z tego wyjdzie : Pilznejski 1,6 kg Pszeniczny 3,6 kg Carapils 0,4 kg 50 g Marynki Drożdże kupiłem u siebie w mieście a że tu niewielki wybór to dostałem Coobra Wheat, więc sądze że będa odpowiednie. 40 - 20' 63 - 20' 73 - 40' 78 - 10' Fermentację burzliwą planuję 2 tygodnie, albo i dłużej do odfermentowania do 0 Blg i bez cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Jak na początek, to za dużo pszenicznego, możesz mieć problem z filtracją. Ja bym dał pszenicznego 50% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Jak na początek, to za dużo pszenicznego, możesz mieć problem z filtracją. Ja bym dał pszenicznego 50% Nawet filtrator z oplotu nie da rady ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Fermentację burzliwą planuję 2 tygodnie, albo i dłużej do odfermentowania do 0 Blg Nie, nie, nie... Zupełnie złe podejście. Po pierwsze fermentacji nie planuje się się "do odfermentowania do X°Blg", drożdże lepiej wiedzą do ilu mogą odfermentować i niewskazane jest się z nimi w tej kwestii spierać. Po drugie w przypadku piwa nieliczne szczepy drożdży dadzą tak głębokie odfermentowanie (a i tu też spore znaczenie ma sposób zacierania i użycie surowców niesłodowanych), standardem jest coś w okolicach 65-75%. Drożdże kupiłem u siebie w mieście a że tu niewielki wybór to dostałem Coobra Wheat Pierwszy raz o nich słyszę, co nie świadczy o nich zbyt dobrze. To drożdże robią piwo i jest to ostatnia rzecz na jakiej warto oszczędzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się