DoktorPio Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Witam Jako ze jestem początkującym piwowarem nurtuje mnie pytanie mieszać czy nie mieszać słody podczas zacierania ? Wyczytałem że powinno się mieszać po to by równo się rozkładała temperatura w kadzi zaciernej. Ale chodzi mi o to czy powinniśmy mieszać cały czas czy z przerwami ? Czy ma to znaczenie jeśli chodzi o wydajność albo ewentualny smaki itp ? Dodam że mam na wyposażeniu mieszadło mechaniczne i się zastanawiam czy ma się kręcić non stop czy założyć czasówkę która będzie włączała i wyłączała mieszadło co jakiś (ustalony) czas ? A poniżej stworzone prze zemnie mieszadło https://lh6.googleus...Kopiowanie).jpg https://lh3.googleus...Kopiowanie).jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Ja teraz zacieram w lodówce i mieszam tylko gdy wsypuje i po 30 minutach. Efekt taki sam jak mieszałem często w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 O o o, a co to za termometr fajny? Gdzie i za ile? Ja do tej pory starałem się przemieszać tak co 10', ale chyba zarzucę ten zwyczaj. Nie będę latał co 10' do piwnicy, żeby nacisnąć guzik na parę sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Ja mieszam tylko podczas podgrzewania, żeby się nie przypaliło. zamyślony 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Haa termometr kupiony na znanym portalu aukcyjnym za 8.29zł Myślałem że będzie bardzo przekłamywał wyniki pomiarów, tak więc pożyczyłem od kolegi termometry wzorcowe o dokładność do 0,1°C i zostałem bardzo miło zaskoczony ! Termometr pokazuje idealnie temperaturę z całym potrzebnym dla mnie zakresie od 40 do 100°C Możliwe że akurat trafiłem na taki udany model nie mniej polecam ! A kupiłem jeszcze typowy elektroniczny termometr kuchenny ale on przekłamywał wyniki od 1.5 do 2.5 °C A co do mieszania to sobie tak myślę że zapodam czasówkę która będzie mi mieszała np 1min i 5min przerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 W dużych browarach mieszają, więc to jest chyba dobrym pomysłem ;-) Ja mieszam cały czas i jakoś mi to z niczym nie koliduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Mieszam co 15min. Zdarzało mi się nie mieszać przez 4-6h i równie było git! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Wiertareczka, mieszadło i samo się miesza. Tylko teraz jak trochę zimnawo temperaturę trudniej utrzymać, a pokrywkę szkoda mi zrobić wycięcie, aby pokrywka przykrywała cały gar. Stosuje jakieś półśrodki. Ale i tak trochę póżno odkryłem że moja, kuchenka 4-o palnikowa ma tylko moc ok. 8 kw. Chyba będę musiał pomyśleć o taborecie takim z palnikiem 17kw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Chyba będę musiał pomyśleć o taborecie takim z palnikiem 17kw Ile przepraszam?! Co Ty warki na 200 litrów robisz? Edytowane 10 Listopada 2014 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Wiertarka? Jaka wiertarka ;-) Mieszadło się należy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Napisałbym moje przemyślenia na temat ciągłego mieszania ale już raz forumowy omnibus mnie za to skrytykował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Anteks ... To pokaz linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja tam nie mieszam, uważam że nie ma po co. Jedyny moment kiedy muszę zamieszać to podgrzewanie zacieru, ale tylko dlatego żeby się nie przypalił, a tak to wszystkie moje warki jakoś się obeszły bez tego i też się zacierają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Napisałbym moje przemyślenia na temat ciągłego mieszania ale już raz forumowy omnibus mnie za to skrytykował Dawaj, nie krępuj się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja pierwsze dwie warki które uwarzyłem w piątek mieszałem ciągle. I tak sobie myślę że jak bym mieszał z przerwami to może by było lepiej ? Chodzi o to że w trakcie postoju może lepiej się wytrącają cukry itp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Moja praktyka pokazuje, że po zastosowaniu mieszadła wzrosła wydajność, trudno dokładnie oszacować, ale podskoczyła o 3-5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja nie mieszam bo jestem leniwy, ale za to miesza mieszadło bo temperatura się lepiej rozkłada, a wtedy chyba łatwiej o powtarzalność całego procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ile przepraszam?! Co Ty warki na 200 litrów robisz? Nie ale po 40l na raz. I jak pisze Dr2 temperatura sie lepiej rozkłada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja nie mieszam bo jestem leniwy, ale za to miesza mieszadło bo temperatura się lepiej rozkłada, a wtedy chyba łatwiej o powtarzalność całego procesu. Dr2 niedawno pomógł kilku osobom (mnie też) w temacie zasilania silniczka. Mam od tamtego czasu dwie prędkości i jest b.dobrze. Miesza się spokojnie non stop, temperatura zacieru i silniczka stabilna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Tylko temperaturę trudniej zmierzyć, jeśli się nie ma kapilary na stałe. GB, gdzie Twój stary avatar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się