kyniekk Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Witam, Składniki: 3 kg pszenicznego (ze strzegomia) 3 kg pale ale (ze strzegomia) 0,5kg karmelowego (ze strzegomia) Drożdże: Pszeniczne Danstar Munich Wheat Beer Chmiel: ok. 130g Zacieranie: (najpierw : 3 kg pszenicznego + 1kg PaleAle) 45 C - 15 min 52 C - 15 min 66 C - do neg. pr. jodowej ~45 min 72 C - dosypałem reszte słodów (2 kg PaleAle + 0,5 kg karmelowego) i tak trzymałem do neg. próby jodowej (ok. 40 min.) Potem wygrzew w 78 C i filtracja temp. zadania drożdży (rehydratyzowanych) ok. 25 C Poczatkowe blg - 14,5 blg- (26 litrów) Po tygodniu na burzliwej - 8,8 blg Po 4 dniach na cichej (czyli w sumie 1,5 tygodnia) - 8,2 blg ponieważ każde piwo do tej pory odfermentowywało mi bardzo mocno - 1- 2 blg, tym razem moim zamiarem było uzyskanie wysokiego blg koncowego (myślałem że do 4 - max 5 blg) - dlatego też te 2,5 kg słodu dosypałem dopiero w 72 C, ale nie spodziewałem się że aż 8 blg. Ogólnie to nie przeszkadza mi ze tak jest odfermentowane, ale boję się że będą konkretne granaty. Nie wiem, czy to normalne, przy takiej procedurze, czy lepiej czekać aż zejdzie do tych 4 blg? Jak potem je refermentować, żeby było bezpiecznie ? co myślicie ?? pozdrawiam! Edytowane 17 Listopada 2014 przez kyniekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Tydzień burzliwej nie oznacza, że fermentacja się skończyła należy w odstępie 2-3dni zrobić pomiar BLG jeżeli jest on niezmienny najczęściej można uznać fermentację za zakończoną, odfermentowanie na poziomie poniżej 50% to trochę słabo druga sprawa to, że dodałeś 2,5kg słodu w tych 72 stopniach co dało dużo niefermentowalnych przez drożdże dekstryn co za tym idzie ekstrakt końcowy będzie dość wysoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Przede wszystkim jest na forum milion tematów o słabym odfermentowaniu. Wystarczy poszukać. Po drugie, nie przyłożyłeś się do teorii. Poczytaj trochę, a zrozumiesz skąd tak słabe odfermentowanie http://www.wiki.piwo...cieranie_ziarna Edytowane 17 Listopada 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniekk Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) ale ja to zrobiłem celowo - dodałem 2.5 kg słodu na przerwę dekstrynującą, żeby mieć wysokie blg końcowe. Tylko nie spodziewałem się że aż tyle mi nie dofermentuje - myślałęm że zejdzie do ok. 5 blg conajmniej. Czyałęm inne posty ale nikt nie robił celowo takiej przerwy dekstrynującej, dlatego -wydaje mi się - że mój przypadek nie pasuje do innyc, gdzie zazwyczaj albo temperatura fermantacji była za niska, albo zbyt szybko przelane na cichą. Chociaż w sumie to to też może być część powodu - bo fermentuję w ok. 18 - 19 C. Edytowane 17 Listopada 2014 przez kyniekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 18-19 to nie jest jakoś super mało ludzie w niższych fermentują, u Ciebie prawie połowa zasypu poszła w 72 więc może to nie jest takie dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Po odczytach widzę że uzywaz refraktometru. Czy dane odczytane z refraktometru wprowadzałeś do arkusza celem wyliczenia rzeczywistego blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniekk Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) nie. Nie bardzo wiem o jakim arkuszu mówisz? W sumie to pierwsza warka z refraktometrem. Wcześniej używałem zestawu menzurka/balingometr. Edit: znalazłem: http://onebeer.net/refractometer.shtml Wychodzi, ze po przeliczenu mam 4,6 blg, a to już praktycznie to, czego się spodziewałem Odkażę sobie chochlę wieczorem i zmierze starym-indiańskim (sprawdzonym) sposobem. Edytowane 17 Listopada 2014 przez kyniekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Tak czułem że to Twój pierwszy raz (z refraktometrem ) kyniekk i Jejski 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniekk Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Zmierzyłem sobie balingometrem (spławikiem) i faktycznie - 4,5 blg ma więc wszystko idzie po mojej myśli Pewnie przez następne 2 dni zejdzie do 4 i będę mógł butelkować pozdro i dzięki !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 a za kolejne 2dni zejdzie do 3 Blg i rozsadzi butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniekk Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Tego też za bardzo nie rozumiem. Dlaczego 1 blg to takie znaczenie robi? Zazwyczaj na refermentacje daję 4 g cukru na 0,5 litrów piwa, co daje 8 Blg. To dlaczego ten 1 stopień ma aż takie znaczenie? Wg. mnie to jeśli dam np. 3 g cukru na refermentacje, to będę miał jeszcze 2 Blg zapasu, czy gdzieś tutaj się mylę w rozumowaniu? Edytowane 17 Listopada 2014 przez kyniekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) 1blg to 10g na 1kg roztworu czyli teoretycznie licząc teoretycznie, że 1l piwa waży 1kg to masz 8g na 1l piwa czyli 0,8blg idąc dalej tym tropem dla 0,5l masz 0,8blg które może nagazować piwo do poziomu 2,8 v/v teraz się zastanów czy jak zostanie Ci to 1blg w piwie które drożdże mogą jeszcze zjeść to możesz osiągnąć dość ciekawe nagazowanie Edytowane 17 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 1 °Blg to 1% cukru w roztworze. 1% to 10 g cukru na litr. Czyli 5 gramów do każdej butelki gratis. Oczywiście może zejść niżej. Co daje nagazowanie 2,7 vol. CO2. Bez CO2 w piwie, którego w 22°C jest ok. 0,8 . W sumie 3,5 vol. of CO2. Dodasz 4 g cukru na refermentację, więc w sumie może być nagazowanie na poziomie 5,5 vol CO2. Nie jestem pewien, ale powyżej wartości 5,0 butelki mogą eksplodować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniekk Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Ehh, czyli mi się przecinek o 1 miejsce w prawo przesunął. Mogłoby być bombowo Dobrze że zapytałem, bo nawet jak nie tym razem to innym mogłoby być nieciekawie, przez błąd w obliczeniach. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Powyżej 4.0 v/v już butelki mogą strzelać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniekk Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Uzupełnię, może ktoś będzie zainteresowany. Blg przed rozlaniem zeszło tylko do ok. 4.5 - 5 Blg (odczytane z Balingometru) - ~8.2-8.4 Brix (z refraktometru). Po rozlaniu próbkę piwa położyłem na kaloryferze z drożdżami z dna wiadra, żeby sprawdzić, czy oby na pewno nie ruszy fermentacja w butelkach. Po 24 godzinach Blg (refraktometr) bez zmian. Tak więc udało mi się chyba osiągnąć zamierzony efekt. Piwo z 14.5 Blg zeszło tylko do 4,5 -5 Mam nadzieję, że teraz nigdzie w toku myślenia nie ma luki i nie powinienem się spodziewać granatów. Próbkę z kaloryfera zmierzę jeszcze raz jutro dla pewności. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Dlatego też warto robić FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się