Jump to content

Trawa żubrówka


redachtor

Recommended Posts

A właściwie turówka - Dziś rano biegając po nieodległym lesie mijałem przy każdej pętli miejsce gdzie rośnie żubrówka (właściwie turówka). Kumaryną w słoneczny poranek czuć tam w promieniu 100 metrów. Próbował ktoś dodawać do piwa? Tak se kombinuję, że efekt mógłby być ciekawy, zwłaszcza w jakimś miłym pszeniczniaku. Ciekawe tylko jak trawa znosi gotowanie.

Link to comment
Share on other sites

A właściwie turówka - Dziś rano biegając po nieodległym lesie mijałem przy każdej pętli miejsce gdzie rośnie żubrówka (właściwie turówka). Kumaryną w słoneczny poranek czuć tam w promieniu 100 metrów. Próbował ktoś dodawać do piwa? Tak se kombinuję, że efekt mógłby być ciekawy, zwłaszcza w jakimś miłym pszeniczniaku. Ciekawe tylko jak trawa znosi gotowanie.

pomysł dodania trwaki żubrówki chodzi mi po głowie od dawna (w końcu i ja pochodzę z terenów żubra ;-) może czas i pora zaeksperymentować!

Link to comment
Share on other sites

A właściwie turówka - Dziś rano biegając po nieodległym lesie mijałem przy każdej pętli miejsce gdzie rośnie żubrówka (właściwie turówka). Kumaryną w słoneczny poranek czuć tam w promieniu 100 metrów. Próbował ktoś dodawać do piwa? Tak se kombinuję' date=' że efekt mógłby być ciekawy, zwłaszcza w jakimś miłym pszeniczniaku. Ciekawe tylko jak trawa znosi gotowanie.[/quote']

pomysł dodania trwaki żubrówki chodzi mi po głowie od dawna (w końcu i ja pochodzę z terenów żubra ;-) może czas i pora zaeksperymentować!

Spotkajmy się w końcu krajanie przy piwie i pokombinujmy. Moim zdaniem symboliczne wręcz ilość na sam koniec chmielenia.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zrobił herbatkę z takiej trawy i dodawał po trochu do kufla, dla róznych piw, może dla któregoś efekt będzie dobry.

pomysł ciekawy, ale czy efekt dodania takiej trawki poczas chmielenia będzie podobny? Warto poeksperymentować i tak i tak, trawki żubrówki na podlasiu mamy pod dostatkiem, więc jak tylko się zdecyduję na eksperymenty z chęcią podzielę sie wynikami testów, chyba, że kolega redachtor mnie wyprzedzi ;-)

Link to comment
Share on other sites

Na zbiory to już za późno, bo ją trzeba zbierać wczesnym latem. Trzeba będzie wesprzeć się kupną. Ale rzecz jest do zrobienie z czymś delikatnym. Tylko będę musiał balon 10 litrów (albo i mniej) kupić, właśnie do eksperymentów. Coby w razie jakiejś pomyłki kulinarnej przynajmniej część warki uratować :D

Link to comment
Share on other sites

Spotkajmy się w końcu krajanie przy piwie i pokombinujmy.

Z chęcią! już na wspólne warzenie zapraszałem, wtedy się nie udało ale jestem otwarty na inne spotkania, wymianę doświadczeń i degustacje domowych piw ;-)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
A właściwie turówka - Dziś rano biegając po nieodległym lesie mijałem przy każdej pętli miejsce gdzie rośnie żubrówka (właściwie turówka). Kumaryną w słoneczny poranek czuć tam w promieniu 100 metrów.

Zwroc uwage, ze sa 2 gatunki: Tomka wonna (Anthoxanthum odoratum) i Turówka wonna, żubrówka (Hierochloe odorata).

Obie zawieraja kumaryne, z tym ze pierwsza bardziej pachnie, a druga bardziej (jedynie) nadaje się do nalewki.

 

pozdrawiam

pluton

Link to comment
Share on other sites

Trzeba będzie wesprzeć się kupną. Ale rzecz jest do zrobienie z czymś delikatnym.

Wsparłem się kupną w 2003-im i użyłem do "trawienia/żubrówkowania na zimno" na koniec fermentacji cichej Weizena (6 dni).

Byłem dość podniecony tym projektem spolszczenia naszą trawą Weizena, ale rezultat budził smakowe uczucia mieszane. :beer:

Nigdy tego eksperymentu nie powtórzyłem, ale namawiam by temat drążyć!

Link to comment
Share on other sites

Ja bym proponował zrobić naleweczkę na trawie żubrowej (zalać spirytusem około 50-60% na dwa tygodnie, po czym przefiltrować - można macerować dłużej, zwykle maceruję miesiąc jako zaprawkę do wódek. Proporcje - pociąć trawę nożyczkami na kawałki 1 cm i po wrzuceniu do butelki nalać spirku 2 razy tyle ile na wysokość zajmowała trawa).

Użycie takiej nalewki zasadne by było w następujący sposób:

1. Dodawać odmierzane dawki do gotowego piwa i próbować celem znalezienia najlepszego smaku.

2. Najciekawszą proporcję z pkt.1 przenieść do butelkowania i dodać podczas zlewania do każdej z butelek odmierzona dawkę.

 

Można spróbować prekursorsko dodać trawy do fermentacji, ale problem - ile?.

Zaparzanie i dodawanie herbatki? Może się przenieść smak i zapach siana.

Edited by tata
Link to comment
Share on other sites

Trzeba będzie wesprzeć się kupną. Ale rzecz jest do zrobienie z czymś delikatnym.

Wsparłem się kupną w 2003-im i użyłem do "trawienia/żubrówkowania na zimno" na koniec fermentacji cichej Weizena (6 dni).

Byłem dość podniecony tym projektem spolszczenia naszą trawą Weizena' date=' ale rezultat budził smakowe uczucia mieszane. :)

Nigdy tego eksperymentu nie powtórzyłem, ale namawiam by temat drążyć![/quote']

Jaką ilość trawy należy dodać na litr np ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.