Ariwat Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Witam. Ostatnio zrobiłem piwo wędzone i moim zdaniem ten aromat jest słaby. Chciałem tylko spytać, czy jest jakiś sposób na to, aby zwiększyć wędzonkę w piwie? Chodzi mi o wędzoność dębem nie torfem. Wpadłem na pomysł wrzucenia na cichą słodów wędzonych ale nie wiem w jakiej ilości i na jak długo. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Dać więcej słodów wędzonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ariwat Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Nie sprecyzowałem. Chodzi mi o "uratowanie" piwa, które już uwarzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 to raczej nie ,chyba że dasz aromat wędzarniczy jaki ładują do wędlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Jak już, to wyekstrahować słód wędzony, pogotować i dodać do brzeczki. Robiłem tak raz, efekt nie był spektakularny, ale jakaś wędzonka była. Licz się ze spadkiem Blg. Jeżeli oceniasz piwo w czasie fermentacji, to poczekaj z oceną na zakończenie fermentacji i trochę leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Z aromatem wędzonek zawsze jakby słabawo, ten aromat czuć przy przełykaniu, że tak to obrazowo to ujmę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Jeżeli oceniasz piwo w czasie fermentacji, to poczekaj z oceną na zakończenie fermentacji i trochę leżakowania. Dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 100% wędzonego i czuć z daleka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Możesz zmienić koncepcję piwa i dowalić np wędzone śliwki na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dębowy dym, mniam a potem jak słód się dosusza... W tej sytuacji proponuję podać do piwa wędzone wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 dowalić np wędzone śliwki na cichą chyba bym się bał troszkę, ale dodatek śliwek wędzonych podczas chmielenia - niezastąpiony drugi raz już robię takie piwo. To może trochę kompotu z takich śliwek na cichą dolać? Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 dowalić np wędzone śliwki na cichą chyba bym się bał troszkę, ale dodatek śliwek wędzonych podczas chmielenia - niezastąpiony drugi raz już robię takie piwo. To może trochę kompotu z takich śliwek na cichą dolać? Nie no, jasne, przed dodaniem dobrze by było je pierwej "Zmateracować", albo dodać świeżo po uwędzeniu, ale pewnie nie każdy ma dostęp do wędzarni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Co by nie było trzeba pamiętać, że na powierzchni śliwek jest mnóstwo dzikusów (jak na winogronach), a samo wędzenie (nawet ciepłe) ich chyba nie ubije. Teraz już jest sezon na śliwki wędzone (zwłaszcza u nas na targowiskach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 W tej sytuacji proponuję podać do piwa wędzone wyroby Kiełbasę do piwa? GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) W nowym BYO jest artykuł Experimantal Ingredients i są tam receptury głównie na piwa z dodatkiem mięsa: z boczkiem, kawałkami kurczaka itp. skoro są takie receptury to ktoś musiał uwarzyć te piwa i pewnie musiały wyjść w miarę dobre Edytowane 4 Grudnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 W nowym BYO jest artykuł Experimantal Ingredients i są tam receptury głównie na piwa z dodatkiem mięsa: z boczkiem, kawałkami kurczaka itp. skoro są takie receptury to ktoś musiał uwarzyć te piwa i pewnie musiały wyjść w miarę dobre Nawet są komercyjne przykłady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się