tomasznet Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Profil smakowy : szczep typowy dla piw dolnej fermentacji w stylu Czeskim Szczep polecany do piw w stylach : Pilsner Urquell, Pils, Typ fermentacji : dolna Zakres temperatur fermentacji : 8-12 st.C Stopień odfermentowania : 73-78% Flokulacja : wysoka Tolerancja alkoholu w piwie : 12% ABV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Mój Pillzner Bohemski zaszczepiony FM30 po 3 tygodniach burzliwej zszedł z 13 Blg na 4,5 Blg, przy butelkowaniu nie omieszkałem spróbować, zapowiada się zacnie. Natomiast Marcowe zaszczepione gęstwą FM30 po 3 tygodniach zeszło z 13 Blg na 2,5 Blg, w chwili obecnej leżakuje. Gęstwa została użyta jeszcze na Portera Bałtyckiego po 3 tygodniach zeszło z 21 Blg na 5,2 Blg, leżakuje i czeka na butelkowanie. I jeszcze Koźlak tradycyjny 16 Blg intensywnie pracuje od 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Ja na razie 10-tkę (na rozruch, ale i tak po 1l starterze) zlałem na cichą/lagerowanie, zeszła do 2Blg, ale wali siarką. Mam nadzieję, że jej przejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 U mnie też dawało siarką, ale już po 2 tygodniach od rozlania do butelek praktycznie całkowicie zniknęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 U mnie siara też zniknęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lodzermensch Opublikowano 26 Lutego 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 To normalne ze siarka znika - utlenia sie. Gdybyscie zaczerpneli szklanke piwa z fermentujacego pojemnika w fazie, powiedzmy, najwiekszego smrodku i postawili na powietrzu to po kilku - kilkunastu minutach siarki juz nie bedzie. Kazde piwo 'wyczysci' sie z siarki do poziomow niewyczuwalnych jesli da mu sie do tego czasu + tlen - a w warunkach domowych gdzie tlenu jest pod dostatkiem (natleniamy piwo w jakims stopniu na kazdym etapie od gotowania po rozlew) wystarczy tylko czas. Wyobrazcie sobie gdyby zwiazki siarki nie utlenialy sie szybko i samoczynnie. Prawdopodobnie zycie w stalej atmosferze bakow byloby nieco klopotliwe. Zatem nigdy nie nalezy obawiac sie (przy jakimkolwiek szczepie) siarki - to po prostu element fermentacji, ktory czasem swiadczy o nie do konca wymarzonych warunkach pracy drozdzy a czasem stanowi po prostu ich charakterystyke pracy. Drozdze lagerowe czesto wydzielaja siarke dlatego ze pracuja w niskich temperaturach. A to nie jest tak, ze lubia pracowac w niskich temperaturach, po prostu maja taka mozliwosc i sie je do tego zmusza tak jak niegdys niewolnika do pracy na plantacji bananow. Gdyby mialy wolna wole, osobowosc fizyczna lub prawna i mogly wybrac temperature pracy zapewne wybralyby cieple plaze Barbadosu albo chociaz Jurate zamiast zimnych balkonow albo garazy piwowarow- to calkiem zrozumiale. Ale z uwagi na ta razaca niesprawiedliwosc pierdza okrutnie wkradajac niepotrzebny niepokoj w serca piwowarow. bart3q, KHOT, derbykj i 14 innych 14 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Gdybyscie zaczerpneli szklanke piwa z fermentujacego pojemnika w fazie, powiedzmy, najwiekszego smrodku i postawili na powietrzu to po kilku - kilkunastu minutach siarki juz nie bedzie Związki siarki zazwyczaj są tez bardzo lotne. Poza tym związki siarki to bardzo szeroka grupa, rozumiem że tu dyskusja jest o siarkowodorze? Edytowane 26 Lutego 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 tak, chodzi o siarkowodor. opierajac sie juz na bardziej merytorycznych zrodlach: natlenianie jest jedna z metod usuwania siarkowodoru z wody: Removal from water[edit]Hydrogen sulfide can be removed effectively from drinking water and there are a number of processes designed for this purpose. However, the preferred method can change according to the level of concentration in water. Drinking water should be checked for hydrogen sulfide levels, especially if using ground water due to low dissolved oxygen levels.[18] Continuous Chlorination For levels up to 75 mg/L Chlorine is used in the purification process as an oxidizing chemical to react with hydrogen sulfide. This reaction yields insoluble solid sulfur. Usually the chlorine used is in the form of sodium hypochlorite Aeration For concentrations of hydrogen sulfide less than 2mg/L aerationis an ideal treatment process. Oxygen is added to a water and a reaction between oxygen and hydrogen sulfide react to produce odorless sulfate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Inne związki siarki niż siarkowodór też się utleniają? Np dms, metarkaptany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Tak, jak wszystkie inne związki w piwie ale nie zachodzi to zbyt szybko (poza tym jak są wynikiem infekcji to ciągle tworzą się nowe), z merkaptanów też tworzą się tioestry. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Drożdże są już troche na rynku i zapewne wielu z nas użyło ich w swoich warzelniach, sam mam zamiar je kupić. Stąd moje pytanie jak oceniacie piwa fermentowane nimi, do których drożdży można je porównać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Te drożdże są bardzo klasyczne, czysty profil bez jakiś dodatkowych charakterystycznych smaczków. Podobne do Wyeast 2124 Bohemian Lager, mają także odpowiednik w suchych drożdżach w postaci W34/70. Ogólnie jak najbardziej mogę polecić. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Jako ich największą zaletę wymieniłbym uczucie rześkości w jasnych lekkich piwach w stylu desitki. Zrobiłem na nich także lagera wiedeńskiego i również byłem zadowolony - miał przyjemny chlebowo, słodowy smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Te drożdże są bardzo klasyczne, czysty profil bez jakiś dodatkowych charakterystycznych smaczków. Podobne do Wyeast 2124 Bohemian Lager, mają także odpowiednik w suchych drożdżach w postaci W34/70. Ogólnie jak najbardziej mogę polecić. Też gdzieś czytałem że są zbliżone do bohemian lager tak więc trzeba je będzie wypróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Czy ktoś jeszcze używał tych drożdży? Ja po raz pierwszy robię warkę na płynnych drożdżach. Wybór padł na FM30. Zrobiłem 0,5l starter w plastikowej butelce. Mieszadła się jeszcze nie dorobiłem. starter zadany do brzeczki Citra Lagera ~12blg wychłodzonej do ok. 22-23 stopni. Fermentacja przebiega na balkonie. Temperatury wachają się od -1 do +8 stopni. Dzisiaj po tygodniu podejrzałem drożdże. Fermentacja trwa w najlepsze. Niepokoi mnie jednak kwiatowy zapach. Zazwyczaj przy fermentacji dolniakami spodziewam się zapachów siarkowych. Czy jest się czego obawiać? Edytowane 28 Lutego 2016 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Ja używałem w zeszłym sezonie i normalnie - siarką dawało. Kwiatki to raczej za wysoka temperatura - albo za wcześnie zaczęło fermentować - bo dodałeś w 23 stopniach, albo jednak podczas fermentacji skoczyło. Niezłe drożdże w sumie - w tym sezonie robię na Pilsner Urquell i dla mnie FM30 lepsze zdecydowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Okazuje się, że albo temperatura za niska albo starter za mały. Obstawiam jednak temperatury. We wtorek, po 8 dniach od zadania zmierzyłem gęstość. Wynik odrobinę poniżej 10blg. Położyłem fermentator na kartonach, żeby jego odizolować od podłoża. Wczoraj, po 11 dniach areometr wskazał ~6,5blg. Zaczęły być odczuwalne siarkowodorowe zapachy, więc wszystko wydaje się być w porządku. Burzliwa potrwa u mnie jakieś 3 tygodnie. Jak wszystko się uda i przez całe otwieranie fermentatora nie wdało się skażenie, planuję jeszcze przerobić na tych drożdżach lagera czeskiego. Nie bawiłem się w badanie temperatury przy wskazaniach areometru. Wstępnie ogrzałem tylko próbki. Wyniki przy różnicy temperatur 10 stopni od 20 będą się różnić o 0,5Blg. Nauka z tych zabiegów jest taka, że przy lagerach trzeba się po prostu uzbroić w cierpliwość i fermentować w trochę cieplejszych warunkach Edytowane 5 Marca 2016 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Nauka z tych zabiegów jest taka, że przy lagerach trzeba się po prostu uzbroić w cierpliwość i fermentować w trochę cieplejszych warunkach Cierpliwość tak, ale cieplejsze warunki NIE. Chyba, że myślisz o temperaturach do 10oC. Pierwsze dolniaki fermentowałem w 12oC i nie były dobre. Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że optymalne temperatury dla większości popularnych szczepów to 8-10oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) A co takiego niesmacznego było w tych z fermentacją w 12°C ? Edytowane 5 Marca 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Krzysiek ma zapewne na mysli temperature otoczenia 12 stopni co w piwie da 14-15. Nie ma sensu robic lagerow w tym takiej temperaturze otoczenia jak napisal i sam mam bardzo podobne doswiadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Że nie ma sensu to całkowicie się nie zgodzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Przy 12oC (czyli w piwie pewno te 14) wyszło sporo estrów i fenoli. Piwo oczywiście dało się wypić, znaleźli się tacy, co im smakowało, ale w stylu to nie było na pewno. Dlatego uważam, że lepiej zrobić dobrego ale'a niż się silić na byle jakiego lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Jeśli w tej temperaturze te drożdże dały ci fenole to raczej miałeś infekcje. Ewentualnie było sporo za mało drożdży. Edytowane 5 Marca 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Z innej beczki: na opakowaniu tych drożdży wydrukowana jest informacja, że należy dodać DWIE saszetki drożdży na warkę 23 litrową.. naprawdę trzeba zadać aż dwie na warkę 11-12 blg?? Próbował ktoś zadawać jedną paczkę na takie piwo?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 To są chyba płynne drożdże więc o jakich saszetkach mówisz. Starter zrób z jednej fiolki i będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się