vettis Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 WARKA 256 Polotmave 11,5°Blg – 36,0 IBU – 45l przelana do lagerowania, trafiła do 3°C. Zeszło do 3,6 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli_szpak Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jedynie połączenie filtratora z miedzi śrubunkiem mosiężnym na razie zostawiam, bo nie mam pomysłu na zastąpienie go nierdzewką. Też mam miedziany filtrator rurkowy z takim półśrubunkiem jak Ty. Na razie nie zauważyłem nic niepokojącego, ale może udałoby się zastąpić tą nakrętkę taką zaślepką: http://stalnierdzewna.org/zakretka-zaslepka-szesc-3-4-aisi-316,3,4101,1230 Należałoby tylko wywiercić w niej otwór o odpowiedniej średnicy. No i jest jeszcze taka kwestia, że dla półśrubunka 1/2'' ten manewr może się nie udać, bo czoło uszczelniające ma średnicę zbliżoną (lub równą, muszę sprawdzić) do przetłoczenia, w którą wchodzi rurka do przylutowania. Obrazek poniżej wszystko wyjaśnia Natomiast w półśrubunku 3/4'' Sytuacja jest nieco korzystniejsza (to też muszę zweryfikować) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 WARKA 257 Ćeský Tmavý Ležák 12,0°Blg – 32,0 IBU – 45l Skład: Słód monachijski (Sufflet) – 4 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 3,4 kg Słód Caramunich® typ I (Weyermann) – 1 kg Słód Carafa® Special typ I (Weyermann) – 0,5 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 65°C - 70 min 76°C - Wysładzanie: 40l wody 76°C do uzyskania 62l brzeczki (95°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 30g Sybilla 2015 6,0% A-A (PL) 40 min – 30g Sybilla 2015 6,0% A-A (PL) 10 min – 50g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ) 5 min – 100g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ) Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - gęstwa I 750ml Drożdże zadane w 11°C, fermentacja w 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Kolejny etap wymiany sprzętu zakończony. Wymienione mieszadło w kadzi zaciernej na nierdzewkę. Łopaty wykonane z płaskowników 50x3mm oraz pręta nierdzewnego M10 wraz z nakrętkami i podkładkami. Kręci się tak: A obecnie wygląda tak: Kombinator, nms007, Undeath i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 git malina ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 WARKA 255 Pilsner 11,7°Blg – 43,0 IBU – 60l rozlana do 2 petainerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2016 WARKA 256 Polotmave 11,5°Blg – 36,0 IBU – 45l rozlana do 28x0,5l 7g/1l i 1 petainera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 WARKA 257 Ćeský Tmavý Ležák 12,0°Blg – 32,0 IBU – 45l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 WARKA 258, testy nowego mieszadła przebiegają pomyślnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Wczorajsza warka: WARKA 258 Pils 12,3°Blg – 44,5 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 6 kg Słód monachijski (Sufflet) – 6 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,3 kg Zacieranie: 45l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 40 min 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki (95°C) Gotowanie:80 min Chmielenie: 80 min – 20g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A) 40 min – 50g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ) 20 min – 50g Premiant 2015 7,85% A-A (CZ) 10 min – 50g Sladek 2015 6,2% A-A (CZ) 5 min – 200g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ) Inne: 20 min – 18g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - starter 2,5l+2l Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Po tylu warkach na wymienniku jak u Ciebie z doświadczeniem odnośnie chmielenia na aromat. Rozumie, że nie używam tzw. "hop stand" a po prostu wrzucasz na koniec gotowania i chłodzisz ? Jak z aromatem chmielowym, zauważasz jakieś różnice w stosunku do chłodzenia zwykłą chłodnicą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Po tylu warkach na wymienniku jak u Ciebie z doświadczeniem odnośnie chmielenia na aromat. Rozumie, że nie używam tzw. "hop stand" a po prostu wrzucasz na koniec gotowania i chłodzisz ? Jak z aromatem chmielowym, zauważasz jakieś różnice w stosunku do chłodzenia zwykłą chłodnicą ? Hej, ja nie zauważyłem różnic między chłodnicą, a wymiennikiem. Hop Stand również można zrobić przez wymiennik. Schładzasz brzeczkę w obiegu zamkniętym do ~85°C wrzucasz chmiel i zostawiasz. Ja robię również tak, że do kosza po wyłączeniu palnika wrzucam chmiel i cyrkuluję brzeczkę, która ma na wylocie 75-85°C wprost do kosza z chmielem. Na pewno nie wrócę nigdy już do chłodzenia innego niż przez wymiennik, dla mnie to jest najszybsze i najefektywniejsze chłodzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 WARKA 259 Pils II 12,0°Blg – 32,0 IBU – 45l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 4,7 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2,5 kg Słód karmelowy Carapils® (Weyermann) – 1 kg Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,1 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg Zacieranie: 30l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 40 min 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 40l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki (95°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 10g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A 40 min – 20g Sladek 2015 6,0% A-A (CZ) 20 min – 50g Premiant 2015 7,85% A-A (CZ) 10 min – 50g Sladek 2015 6,0% A-A (CZ) 5 min – 100g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ) Inne: 20 min – 15g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - starter 1,7l+0,2l gęstwa Drożdże zadane w 11°C, fermentacja w 10°C Zrobiłem starter z przemytej gęstwy, ze względu na jej ciemny kolor i dużą ilość osadów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 WARKA 257 Ćeský Tmavý Ležák 12,0°Blg – 32,0 IBU – 45l rozlana do 25x0,5l 7g/1l i 2 kegów pepsi 2x1,7Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 WARKA 258 Pils 12,3°Blg – 44,5 IBU – 60l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 WARKA 259 Pils II 12,0°Blg – 32,0 IBU – 45l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqierka Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 vettis mam prośbę. Mógłbym prosić o fotki pokazujące mocowanie pręta mieszadła z silnikiem? Przymierzam się do mieszadła i szukam inspiracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 vettis mam prośbę. Mógłbym prosić o fotki pokazujące mocowanie pręta mieszadła z silnikiem? Przymierzam się do mieszadła i szukam inspiracji. Silnik jest połączony z prętem za pomocą wytoczonej przejściówki. Z jednej strony gwint M6, z drugiej M10. Wszystko skontrowane nakrętką i ślizga się w/po teflonowej tulei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqierka Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Dzisiaj zakończyłem wymianę instalacji części warzelnej na nierdzewkę Wymieniłem niklowane szybkozłączki na śrubunki nierdzewne oraz kran w zaciernej na zawór nierdzewny 1/2 , ze tego co przeglądałem, to chyba najtańsze rozwiązanie jeśli chodzi o połączenia.. Szczelne przy ręcznym dokręcaniu (śrubunki z teflonową podkładką). Złącza geka i camlock nierdzewne strasznie drogie... Myślałem że skończę na tym, ale coś mi zaczęły chodzić po głowie, nierdzewne tanki... Edytowane 3 Lutego 2017 przez vettis elroy i e5mercury 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Manufaktura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Vettis, ciężko było zrobić otwór w garnku emaliowanym? Ciągle chodzi mi po głowie przerobienie mojego garnka, ale obawiam się skutków ubocznych w postaci poruszonej emalii i rdzewienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Vettis, ciężko było zrobić otwór w garnku emaliowanym? Ciągle chodzi mi po głowie przerobienie mojego garnka, ale obawiam się skutków ubocznych w postaci poruszonej emalii i rdzewienia... Kilka razy już montowałem krany do garnka emaliowanego. Nie jest ciężko, otwór robię za pomocą ostrej otwornicy. Wszystko zależy od powłoki, okazuje się że są różne i mają różne stopnie twardości. Na 6 garnków, tylko w 1 miałem problem z odpryskami, zastosowałem wtedy większą podkładkę i tyle. W pozostałych nic nie odprysło podczas wiercenia. Farba się rozgrzała podczas wiercenia i zmiękła. W tej chwili garnki nierdzewne nie są drogie, lepiej kupić i tam wmontować kran, a stary przeznaczyć na grzanie wody. Edytowane 4 Lutego 2017 przez vettis Kurt, bart3q i Versaar 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Vettis, ciężko było zrobić otwór w garnku emaliowanym? Ciągle chodzi mi po głowie przerobienie mojego garnka, ale obawiam się skutków ubocznych w postaci poruszonej emalii i rdzewienia... Kilka razy już montowałem krany do garnka emaliowanego. Nie jest ciężko, otwór robię za pomocą ostrej otwornicy. Wszystko zależy od powłoki, okazuje się że są różne i mają różne stopnie twardości. Na 6 garnków, tylko w 1 miałem problem z odpryskami, zastosowałem wtedy większą podkładkę i tyle. W pozostałych nic nie odprysło podczas wiercenia. Farba się rozgrzała podczas wiercenia i zmiękła. W tej chwili garnki nierdzewne nie są drogie, lepiej kupić i tam wmontować kran, a stary przeznaczyć na grzanie wody. tak jak vettis pisze nie ma problemu z wykonaniem otworu w emalii, długo się zastanawiałem nad zrobieniem otworu, teraz żałuje że nie zrobiłem tego wcześniej. Emalia nie odprysnęła, a farba się topiła. Ja swój otwór robiłem na gwint 3/4 wiertlami i rozwiertakiem, ciężko nie było ale lekko też nie. Na zaworze od środka gara mam podkładkę i uszczelkę silikonową. Foto Parę warek uwarzyłem i nic się nie dzieje. Versaar i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 WARKA 259 Pils II 12,0°Blg – 32,0 IBU rozlana do 25x0,5l 7g/1l i jednego petainera, dobiłem 1,7 Bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się