slotish Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Właśnie zacieram Pilsa Bohemskiego, druga warka dzisiaj Chyba mi tego brakowało Dwie warki w jeden dzień - masz zacięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 (edytowane) Dzisiaj dwie wareczki uwarzone. Plan zrealizowany. Szkoda. żeby miejsce w lodówce się marnowało WARKA 88 Pils Bohemski 12,5°Blg 26l Skład: Słody: Słód pilzneński Litovel - 6 kg Słód karmelowy Carahell Weyermann - 0,2 kg Słód karmelowy Caramunich I Weyermann ? 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann - 0,07 kg Zacieranie: 23 l wody do zacierania - 54°C - 10 min - 63°C - 30 min - 72°C - 30 min - 76°C - 5 min Wysładzanie: 21 l wody 76°C Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min ? 20g Magnum 40 min ? 10g Magnum 20 min ? 20g Saaz 0 min ? 15g Saaz Inne: 15 min ? 7g Mech Irlandzki Drożdże: W34/70 Edytowane 17 Września 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Dwie warki w jeden dzień - masz zacięcie e tam, dopiero przy 4 dziennie zaczyna się zabawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Rozlaliśmy WARKĘ 86 IPA 15°Blg do 20x0,5l 3,5g/1l i resztę do 1 kega. Keg z butlą poszedł do 2°C ustawione na 2 bar. Jutro wieczorem odłączę butle z CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 (edytowane) WARKA 89 Karmelowe Ale 12 °Blg 28l Skład: Słody: słód pilzneński Weyermann ? 5,5 kg słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,2 kg słód karmelowy ciemny specialB ? 0,1 kg słód melanoidynowy Weyermann ? 0,1 kg słód pszeniczny karmelowy Carawheat ? 0,25 kg słód barwiący Strzegom ? 0,05 kg Zacieranie: 24l wody zacierania - 62°C ? 20 min - 72°C ? 40 min - 76°C ? 5 min Wysładzanie: 20 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 30 Lubelski + 5g Tettnanger 30 min ? 20g Lubelski 5 min ? 15 Lubelski Drożdże: S-04 Piwo warzone z resztek słodu, trzeba było wyczyścić magazyn Edytowane 25 Września 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 4 godziny łącznie z chłodzeniem. Dobry czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 4 godziny łącznie z chłodzeniem. Dobry czas A z myciem sprzętu też się w tym zmieściłeś? A tak na poważnie to bardzo dobry czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 4 godziny łącznie z chłodzeniem. Dobry czas A z myciem sprzętu też się w tym zmieściłeś? A tak na poważnie to bardzo dobry czas Myje sprzęt na bieżąco, żeby nie zostawiać sobie na koniec najgorszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 WARKA 89 Karmelowe Ale 12 °Blg rozlana do 2 kegów. Podłączyłem 2bar przy 2°C na 24-36h. Piwo bez cichej, klarowne. Jak to zawsze na S-04. Do szybkiego spożycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 WARKA 90 Special Bitter II 28l 11,5°Blg 28l Skład: Słody: słód pale ale Weyermann ? 5 kg słód pszeniczny Weyermann ? 0,2 kg słód Caramunich I Weyermann ? 0,5 kg Słód Carafa typ I Weyermann - 0,03 kg Chmiel: 30g ? Challenger 55g - East Kent Goldings Drożdże: S-04 Inne: Gips piwowarski ? 10g Mech Irlandzki ? 7g Zacieranie; 24 l wody do zacierania - 55°C ? wsypane słody - 64°C ? 40 min - 72°C ? 20 min - 76°C ? 10 min Wysładzanie: 22l wody - 76°C Czas gotowania: 70 minut Gotowanie: 70 min ? 30g Challenger 30 min ? 40g East Kent Goldings 15 min ? 15g East Kent Goldings 15 min ? 7g Mech Irlandzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 (edytowane) WARKA 87 American Pilsner 11,5°Blg 28l przelana na cichą 3°Blg uderzająco podobny i smakuje jak Heineken W sumie takie było założenie, lekki dobrze nachmielony. Jestem zadowolony. WARKA 88 Pils Bohemski 12,5°Blg 26l przelana na cichą 3,5°Blg, wyszedł zbyt goryczkowy. Chmielenie było na 28l, a wyszło 26l. Będę musiał chyba dolać trochę wody :rolleyes: WARKA 90 Bitter II temperatura fermentacji 17,5°C Edytowane 11 Października 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 WARKA 87 American Pilsner 11,5°Blg 28l przelana na cichą 3°Blg uderzająco podobny i smakuje jak Heineken W sumie takie było założenie, lekki dobrze nachmielony. Jestem zadowolony..... ojj... dawno chyba nie piłeś tego piwa, jakiś... miesiąc temu, wszedłem w posiadanie buteleczki 0,6l Heineken'a.... ech... cosz oni zrobili z tego piwa??? przy otwieraniu bardzo lubiłem ten aromat! a tu qiszka, zero, null..... w smaku.... jak żywiec.... tego nie da sie już pić! Twoje piwo zapewne smakuje o niebo lepiej :) chyba zapożyczę recepturę do swojego browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 WARKA 87 American Pilsner 11' date='5°Blg 28l przelana na cichą 3°Blg uderzająco podobny i smakuje jak Heineken W sumie takie było założenie, lekki dobrze nachmielony. Jestem zadowolony.....[/quote'] ojj... dawno chyba nie piłeś tego piwa, jakiś... miesiąc temu, wszedłem w posiadanie buteleczki 0,6l Heineken'a.... ech... cosz oni zrobili z tego piwa??? przy otwieraniu bardzo lubiłem ten aromat! a tu qiszka, zero, null..... w smaku.... jak żywiec.... tego nie da sie już pić! Twoje piwo zapewne smakuje o niebo lepiej :) chyba zapożyczę recepturę do swojego browaru Proszę bardzo możesz oczywiście zapożyczyć Pomimo niegłębokiego odfermetowania 3°Blg piwo jest lekkie, już teraz mogę polecić. A piwo jeszcze czeka około 2-3 tyg. lagerowanie w 2°C, więc zobaczymy co wyjdzie w efekcie końcowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) WARKA 91 Oatmeal Stout 14°Blg 27l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann ? 2 kg Słód monachijski Weyermann ? 3 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom? 0,4 kg Słód Carafa typ I Weyermann ? 0,22 kg Słód czekoladowy Weyermann ? 0,25 kg Płatki owsiane błyskawiczne ? 1 kg Zacieranie: Płatki skleikowane w 10l wody doprowadzone do wrzenia W sumie 24l wody do zacierania w tym: gips piwowarski ? 10g 67°C ? 70 min 72°C ? 10 min 76°C ? Wysładzanie: 21 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? Challenger 35g 30 min ? East Kent Goldings 15g Inne: Gips piwowarski ? 10g Drożdże: S-04 Edytowane 14 Października 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 WARKA 90 Special Bitter II 28l 11,5°Blg przelana na cichą. Zeszła do 2,5°Blg. Parę dni posiedzi w 17°C, a potem do 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 WARKA 92 American Lager 13°Blg 29l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann - 3 kg Słód monachijski Weyermann - 2 kg Słód karmelowy Carapils Weyermann - 0,5 kg Słód zakwaszający Weyermann - 0,07 kg Ryż biały ? 0,8 kg Zacieranie: 23 l wody do zacierania (w tym skleikowany ryż w 8 l wody gotowanie - 10 min) - 54°C - 10 min - 63°C - 40 min - 72°C - 20 min - 76°C - 5 min Wysładzanie: 22 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 15g Magnum 30 min ? 15g Magnum 20 min ? 15g Hallertauer Tradition 10 min ? 10g Hallertauer Tradition 0 min ? 10g Hallertauer Tradition Inne: 15 min ? 8g Mech Irlandzki Drożdże: W34/70 5 fermentatorów pełnych, to lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Witam. 29 litrów nie ucieknie z wiadra? W 34 nie wytwarzają piany? Co napiszesz o Munich Lager? Właśnie mi saszetka puchnie, ale coś za długo im ta robota idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Drożdże lagerowe nie mają tendencji do wychodzenia z wiadra, fermentują na dole - drożdże dolnej fermentacji, szczególnie jeśli się fermetuje w dolnej granicy zakresu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 WARKA 87 American Pilsner 11,5°Blg rozlana. Wyszło 22x0,5l 5g/1l, resztę wlałem do kega z dodatkiem 3g/1l WARKA 88 Pils Bohemski 12,5°Blg rozlana. Wyszło 22x0,5l 4g/1l, reszta poszła do kega 2bar/24h/2°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 WARKA 90 Special Bitter II 28l 11,5°Blg rozlana do 22x0,5l 2g/1l i do 1 kega 1,5g/l Przez tydzień cichej w około 0°C leżakowała z dodatkiem 30g chmielu Challenger. Jak by to powiedzieć, chciałem otrzymać piwo z odczuciem dobrze nachmielonego piwa, ale nie chciałem, aby było z mocną goryczką, ale również bez mocnego aromatu chmielu no zobaczymy. Poza tym, chyba coś skopałem przy chmieleniu warki, bo wyszło nie za gorzkie i mi zostało chmielu, za dużo jak się ostatnio okazało. Przypuszczalnie ilość spożytego piwa podczas warzenia nie równała się z wagą, a zarazem odjęciem wagi pojemnika, w którym ważyłem chmiel przed dodaniem do brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 WARKA 91 Oatmeal Stout 14°Blg przelana na cichą. Zeszło do 5,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) WARKA 93 Dry Stout 12°Blg 28l Skład: Słody: Słód pale ale Weyermann ? 4,6 kg Słód Carafa typ I Weyermann ? 0,1 kg Słód żytni czekoladowy Weyermann ? 0,2 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann ? 0,3 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne ? 0,8 kg Zacieranie: Płatki skleikowane w 10l wody doprowadzone do wrzenia W sumie 24l wody zacierania. 65°C ? 40 min 72°C ? 20 min 76°C ? 10 min Wysładzanie: 21 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 30g Marynka 30 min ? 30g Challenger Drożdże: Wyeast ACTIVATOR 1084 Irish Ale 125 ml Coś na rozruszanie drożdży Edytowane 30 Października 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Pierwszy raz używałem drożdży Wyeast ACTIVATOR tak jak pisało, drożdże były gotowe do użycia 3 godziny po aktywacji. O tym, że drożdże gotowe są do pracy informuje nas fajne zdanie pod spodem saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Oj, z tym to różnie u mnie bywało Czasami wstawały jak propagatory po kilku dłuugich dniach. Drożdże ze świeżej dostawy pewnie dlatego tak ochoczo ruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Ja zadałem Actiwatora wczoraj o 12 w nocy do IPA i dopiero przed jakąś godziną ruszyły (prawie cała doba i trochę nerwa mi zadały) , ale po trzech godzinach torebka też tak napęczniała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się