vettis Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 (edytowane) W browarze przyszedł w końcu czas na planowane od dawna zmiany. W końcu się zmobilizowałem i zacząłem przebudowę browaru. Planowane wybicie 100l. Zobaczymy jak prace pójdą dalej. Na razie wykonałem stelaże i podłączyłem taborety, a tak że założyłem ekrany odbijające ciepło i może się nie będą tak ściany brudzić. Planuję kadź zacierną i filtracyjną o pojemności 50l (obecny garnek jakiego używam), zbiornik na wodę do wysładzania - garnek 30l i na kadź warzelną planuję zakup 100l gara z nierdzewki. Nie robię systemu na kegach, ze względu na straty ciepła jakie są używając taboretów gazowych. Do tego jakaś pompa do przetaczania brzeczki z kadzi zaciernej do warzelnej. I mieszadło. Ale długa droga przede mną jeszcze. Najważniejsze, że rozplanowałem przebudowę w taki sposób, że będę mógł cały czas warzyć. I myślę, że najgorsze zrobione, bo zaczęte Edytowane 5 Listopada 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 No to pogratulować. A tak z ciekawości, podłogę zrobiłeś? Z tego co pamiętam, to się przymierzałeś. Wpraszam się na otwarcie browarku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 No to pogratulować. A tak z ciekawości, podłogę zrobiłeś? Z tego co pamiętam, to się przymierzałeś. Wpraszam się na otwarcie browarku. Nie zrobiłem, dopiero jak się zrobi ciepło, żeby mogło dobrze wyschnąć, więc późna wiosna. Już dawno masz zaproszenie, w końcu trzeba coś razem uwarzyć I tyczy się to również JKocurka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 I tyczy się to również JKocurka No wiesz, zawsze chętnie. Żeby tylko znów Ci się jakiś remont trafił :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 I tyczy się to również JKocurka No wiesz' date=' zawsze chętnie. Żeby tylko znów Ci się jakiś remont trafił :rolleyes:[/quote'] Spoko, na razie już na jakiś czas dość remontów, jedynie przebudowa browaru, ale myślę że się z tym uporam w miarę normalnym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Ja bym zastąpił kadź zacierną czymś na prąd (taniej niż LPG i można rozszerzyć o sterownik) a kadź warzelną dał niżej i zrezygnował z pompy. Ale pewnie masz swoje powody że tak to zaprojektowałeś. Powodzenia w rozbudowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Ja bym zastąpił kadź zacierną czymś na prąd (taniej niż LPG i można rozszerzyć o sterownik) a kadź warzelną dał niżej i zrezygnował z pompy. Ale pewnie masz swoje powody że tak to zaprojektowałeś. Powodzenia w rozbudowie Herezje, ale od czego mamy hiszpańska inkwizycję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Ja bym zastąpił kadź zacierną czymś na prąd (taniej niż LPG i można rozszerzyć o sterownik) a kadź warzelną dał niżej i zrezygnował z pompy. Ale pewnie masz swoje powody że tak to zaprojektowałeś. Powodzenia w rozbudowie Herezje' date=' ale od czego mamy hiszpańska inkwizycję [/quote'] Co ja poradzę że smakuje mi piwo warzone przez potomków Husytów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Ja bym zastąpił kadź zacierną czymś na prąd (taniej niż LPG i można rozszerzyć o sterownik) a kadź warzelną dał niżej i zrezygnował z pompy. Ale pewnie masz swoje powody że tak to zaprojektowałeś. Powodzenia w rozbudowie Musiałbym przerabiać instalację elektryczną, ciągnąć nowe kable od samego zegara, obwód miałbym na pewno przeciążony bez przerabiania i prąd teraz nie jest już taki tani. Wysokość pomieszczenia mnie nie puszcza, aby w pełni zainstalować system grawitacyjny. Kadź warzelną musiałbym mieć na samym dole i wtedy i tak musiałbym wypompowywać czymś brzeczkę do fermentatorów. Tak, więc zdecydowałem się dlatego na takie rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Wczoraj została uwarzona: WARKA 94 Northern Brown Ale 12°Blg 28l Skład: Słody: Słód pale ale Weyermann ? 5,2 kg Słód karmelowy Caraaroma Weyermann - 0,3 kg Słód karmelowy Cara Crystal Weyermann - 0,1 kg Słód żytni czekoladowy Weyermann - 0,05 kg Chmiel: 35g Challenger 25g Fuggles Drożdże: S-04 - gęstwa II Inne: Mech Irlandzki ? 5g Zacieranie; 25 l wody do zacierania - 64°C ? 40 min - 72°C ? 20 min - 76°C ? 10 min Wysładzanie: 20l wody - 76°C Czas gotowania: 60 min Gotowanie: 60 min ? 35g Challenger 15 min ? 15g Fuggles 5 min ? 10g Fuggles 15 min ? 5g Mech Irlandzki LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Dzisiaj zamontowałem w garze, gdzie będzie grzana woda do wysładzania dwa zawory, oraz termometr. Będę się starał każdą kadź podpinać na szybko złączkach, aby można było szybko i bez problemu w razie czego zdemontować któryś gar i umyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 WARKA 92 American Lager 13°Blg po ponad 3 tygodniach burzliwej przelana na cichą. W końcu się zmobilizowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 WARKA 91 Oatmeal Stout 14°Blg rozlana do 20x0,5l 3g/1l i 1 kega 2g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) WARKA 95 English Barleywine 21°Blg 27l Skład: Słody: Słód pale ale Weyermann ? 10 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 0,2 kg Słód karmelowy jasny Cara Gold Warminster ? 0,3 kg Słód specjalny Abbey Malt Weyermann ? 0,2 kg Słód karmelowy Caraamber Weyermann - 0,1 kg Słód karmelowy SpecialB CastleMalting ? 0,05 kg Chmiel: 70g Challenger 50g East Kent Goldings 30g Fuggles Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa I 0,5l Inne: Mech Irlandzki ? 7g Zacieranie; 35 l wody do zacierania - 67°C ? 80 min - 76°C ? 10 min Wysładzanie: 18l wody - 76°C Czas gotowania: 120 min Chmielenie: 80 min ? 70g Challenger 60 min ? 50g East Kent Goldings 10 min ? 30g Fuggles 15 min ? 7g Mech Irlandzki Edytowane 14 Listopada 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 WARKA 93 Dry Stout 12°Blg przelana na cichą, zeszło tylko do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 WARKA 94 Northern Brown Ale 12°Blg przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg. Powędrowała do 2°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 co to? dobrze widze? do chmielenia w worku zeby latwo mozna bylo dodawac w trakcie kolejne porcje chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 co to? dobrze widze? do chmielenia w worku zeby latwo mozna bylo dodawac w trakcie kolejne porcje chmielu?http://i42.tinypic.com/jpxa3p.jpg Tak, to torba do chmielenia, ale stosuje się ją aby ograniczyć ilość chmielni w brzeczce po gotowaniu, co z kolei ułatwia zlewanie piwa do fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Powtórka poprzedniej warki z małymi korektami. Myślę, że teraz będzie ok. WARKA 96 English Barleywine II 23°Blg 22l Skład: Słody: Słód pale ale Weyermann ? 10 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 0,5 kg Słód karmelowy jasny Cara Gold Warminster ? 0,4 kg Słód specjalny Abbey Malt Weyermann ? 0,09 kg Słód karmelowy Caraamber Weyermann - 0,25 kg Słód karmelowy SpecialB CastleMalting ? 0,1 kg Chmiel: 70g Challenger 50g East Kent Goldings 30g Fuggles Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa II 0,5l Inne: Mech Irlandzki ? 7g Zacieranie; 32 l wody do zacierania - 67°C ? 80 min - 76°C ? 10 min Wysładzanie: 15l wody - 76°C Czas gotowania: 120 min Chmielenie: 80 min ? 70g Challenger 60 min ? 50g East Kent Goldings 10 min ? 30g Fuggles 15 min ? 7g Mech Irlandzki Ps: Dzięki Tieroo Edytowane 20 Listopada 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 WARKĘ 94 Northern Brown Ale 12°Blg po 10 dniach lagerowania w 2°C rozlałem do 20x0,5l 3g/1l i 1 kega 2g/1l Jak na razie po ocenie przy rozlewie myślę, że to jeden z lepszych Brown Ale jakie udało mi się uwarzyć. Zobaczymy co będzie za parę miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 WARKA 93 Dry Stout 12°Blg rozlana. Wyszło 20x0,5l 2,6g/1l i 1 keg 2g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 92 American Lager 13°Blg po prawie 6tyg. od zadania drożdży. Wyszło 52x0,5l 3,6g/1L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 WARKA 95 English Barleywine po 19 dniach burzliwej z 21°Blg odfermentowała do 5°Blg. Przelałem na cichą. Do końca tyg. posiedzi w 20°C, a potem pójdzie na około miesiąc do ~1°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) I jak tutaj coś nie uwarzyć dzisiaj, jak dostałem taki prezent na urodziny od Mojego Diabełka Dla piwowara, nie ma nic lepszego Przy okazji przetestowałem mój nowy system odciągowy. Spisał się dobrze. Dzisiejsza warka urodzinowa: WARKA 97 Düsseldorf Altbier 11,5 °Blg 25l Skład: Słody: słód monachijski Weyermann ? 4,8 kg słód pszeniczny Weyermann ? 0,1 kg słód Caramunich III Weyermann ? 0,2 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann ? 0,05 kg Zacieranie: 22l wody zacierania - 55°C ? wsypane słody - 62°C ? 40 min - 72°C ? 20 min - 76°C ? 5 min Wysładzanie: 18 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 25g Magnum 20 min - 30g Hallertauer Hersbrucker Drożdże: Wyeast 1007 German Ale Edytowane 5 Grudnia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Używasz kolanek kanalizacyjnych PVC do odprowadzania spalin? One nie nadają się do wysokiej temperatury... :rolleyes: A prezent świetny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się