JacekKocurek Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) A Ty co, nockę miałeś, czy bezsenność Cię męczyła? Jak wypadł witek przy przelewaniu? Edytowane 10 Lipca 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) A Ty co, nockę miałeś, czy bezsenność Cię męczyła? Jak wypadł witek przy przelewaniu? Nie, wstałem na I zmianę Witek, sam nie wiem jak go ocenić jeszcze. Strasznie drożdżowy aromat. Lepszy był jak wcześniej go próbowałem. Zobaczymy jak posiedzi na cichej. Gdzieś się schowały te aromaty z wita, pod zapachem siarki. Edytowane 10 Lipca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 WARKA 124 Special Bitter 12°Blg – 35,5IBU – 28l Skład: Słody: słód pilzneński Weyermann® – 3,2 kg słód monachijski (Czechy) – 2 kg słód pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg słód karmelowy Crystal 120 EBC CastleMaltingBelgia – 0,4 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann® - 0,03 kg Zacieranie: 24l wody zacierania - 55°C – wsypane słody - 63°C – 40 min - 72°C – 20 min - 76°C – 10 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 30g Willamette 5,8% A-A 30 min – 30g Willamette 5,8% A-A 15 min – 30g Willamette 5,8% A-A Drożdże: S-04 Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Gips piwowarski 10g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 WARKA 122 Witbier III 12,5°Blg rozlana do 22x0,5l 6g/1l i 1 kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 (edytowane) WARKA 123 Altbier 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 3°Blg Edytowane 16 Lipca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg - do 23l dodałem 9kg czerwonych wiśni, pozostałe 5l fermentuje z truskawkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Wczorajsza warka: WARKA 125 Altbier II 13°Blg – 41IBU – 28l Skład: Słody: słód monachijski (Czechy) – 3 kg słód pilzneński Weyermann® – 1,8 kg słód wiedeński Weyermann® – 0,8 kg słód pszeniczny Weyermann® – 0,1 kg słód Caramunich I Weyermann® – 0,4 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,06 kg Zacieranie: 23l wody zacierania 55°C - 10min 63°C - 40min 72°C - 20min 76°C - 10min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 12,3% A-A 30 min – 30g Hallertauer Tradition 5,3% A-A 20 min – 20g Hallertauer Tradition 5,3% A-A Drożdże: Wyeast 1007 German Ale – gęstwa Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Dzisiaj zmontowałem do reszty mój mobilny zestaw do wyszynku piwa w terenie Muszę tylko zmienić śruby na motylki, żeby można było zdemontować kran z kega bez śrubokręta. kolomar i Swiaderny 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) WARKA 126 Kolsch 12°Blg – 25IBU – 28l Skład: Słody: słód pilzneński Weyermann® – 5 kg słód pszeniczny Weyermann® – 0,4 kg słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,2 kg Zacieranie: 23l wody zacierania 55°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 38l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 10g Magnum 12,3% A-A 40 min – 20g Hallertauer Tradition 5,3% A-A 15 min – 10g Perle 6,0% A-A Drożdże: Wyeast 1007 German Ale – gęstwa Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 No Łukasz coś widzę, że muszę zajechać do Ciebie i pomóc Ci w utylizacji tej Twojej produkcji bo się chłopie rozchorujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Nadrabiam zaległości, bo zapasy kiepsko. Jakoś się tak stało, że piwnica prawie pusta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Musisz jakiś sposób znaleźć na te pierońskie krasnoludki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 (edytowane) Tak wygląda mój Kriek po tygodniu od zadania wiśni. Gdy na powierzchni coś się pojawia... "...wiedź, że coś się dzieje..." Edytowane 25 Lipca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 No nie wygląda to apetycznie. Z drugiej strony niektóre spleśniałe sery lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Hehe, jak nie wygląda apetycznie, tzn. że jest dobrze A smakuje dużo lepiej, niż wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Na mój gust to masz tam niezłą infekcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Na mój gust to masz tam niezłą infekcję Również mi się tak wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Na mój gust to masz tam niezłą infekcję Również mi się tak wydaje A to nie tak miało być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 WARKA 123 Altbier 12°Blg rozlana do 40x0,5l 5g/1l i 1 kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 WARKA 124 Special Bitter 12°Blg przelana na cichą. Będzie leżakować w 2-4°C z dodatkiem 30g chmielu Willamette 5,8% A-A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) Dwie warki przelane do lagerowania: WARKA 125 Altbier II 13°Blg, zeszło do 3°Blg WARKA 126 Kolsch 12°Blg zeszło do 2°Blg Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 WARKA 127 Weissbier 12,5°Blg – 10,2IBU - 27l Skład: Słody: Słód pszeniczny Weyermann® – 3 kg Słód pilzneński Weyermann® – 1,5 kg Słód monachijski (Czechy) – 1 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,05 kg Zacieranie: 24l wody zacierania 45°C - 60min 65°C - 30min 72°C - 30min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36 l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 15g Lubelski 4,5% A-A 20 min - 15g Lubelski 4,5% A-A Drożdże: WB-06 Właśnie się schładza w lodówce do temperatury 15°C, rano zadam drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) WARKA 124 Special Bitter 12°Blg rozlana do 2 kegów 2x3bar Do WARKI 127 po schłodzeniu zadałem paczkę WB-06 Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Wczorajsza warka: WARKA 128 Kolsch II 11,5°Blg – 24IBU – 55l Skład: Słody: słód pilzneński Bruntal – 9 kg słód pszeniczny Weyermann® – 0,8 kg słód zakwaszający Weyermann® – 0,08 kg Zacieranie: 40l wody zacierania 55°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 64l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 15g Magnum 12,3% A-A 40 min – 20g Magnum 12,3% A-A 20 min – 20g Perle 6,0% A-A Drożdże: Wyeast 1007 German Ale – przemyta gęstwa + zrobiony 1l starter Inne: Mech Irlandzki 15g – 15 min Warka schłodzona do 13°C i zadana starterem, teraz już fermentacja w pełni. Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Dwie warki temu zrobiłem nowy filtrator z rurki miedzianej fi18. Mam mieszadło i w końcu mogłem go "zagęścić" na środku. Przedtem nie chciałem, aby środek był zabudowany ze względu na mieszanie ręcznie łychą. Poza tym od czyszczenia i rozciągania go, prawie mi się już złamał na pół. Muszę powiedzieć, że różnica w filtrowaniu przy zagęszczonym na środku filtratorze, a tylko na około kadzi jest spora. Tak miałem przedtem: A, tak mam teraz, filtr można rozłożyć na części w celu wymycia: Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się