vettis Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 WARKA 139 Marcowe 13°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i jednego kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Wczoraj WARKA 141 Marcowe II 13°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Wczorajsza warka: WARKA 144 Bock 16,5°Blg – 23,5IBU – 26l Skład: Słody: Słód monachijski (Czechy) – 3,5 kg Słód wiedeński Weyermann® – 1,8 kg Słód pilzneński (Czechy) – 1,8 kg Słód karmelowy Carabelge® Weyermann® – 0,5 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,3 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom – 0,2 kg Słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,05 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 62°C - 15 min Dekokt: - 72°C - 15 min - 100°C - 20 min - 72°C - 30 min - 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 100 min Chmielenie: 100 min – 20g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 60 min – 15g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 20 min – 15g Hallertau Hersbrucker (DE) 4,3 % A-A Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa 0,5l Edytowane 22 Grudnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 WARKA 140 Pils Bohemski II 12,5°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l, tym razem wszystkie butelki były czyste i 1 kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Cześć, w jakiej temperaturze trzymasz piwo w kegu w trakcie sztucznego, wymuszonego nagazowania? Zachowujesz jakieś standardowe warunki? Masz jakąś skalę, która +/- określa stopień nagazowania dla danego piwa w danych warunkach, np. 3x3 - mocne nagazowanie jak w Hefe-weizen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Cześć, w jakiej temperaturze trzymasz piwo w kegu w trakcie sztucznego, wymuszonego nagazowania? Zachowujesz jakieś standardowe warunki? Masz jakąś skalę, która +/- określa stopień nagazowania dla danego piwa w danych warunkach, np. 3x3 - mocne nagazowanie jak w Hefe-weizen? Do kega wlewam piwo, które ma temperaturę 2-4°C zamykam, dopuszczam CO2 do pełna, mieszam i znowu dobijam. Potem piwo siedzi w 8-10°C. Dla mnie to wystarczy, potem przy rozlewie już sobie dogazowuję piwo jak trzeba. Jak jest dobrze schłodzone, to tyle CO2 wystarczy, aby piwo miało gaz i dobrze się lało. Potem zależnie, siedzi mi keg w piwnicy od 2 tyg. - 2 miesięcy. W lato krócej Piwa angielskie wystarczy 2x3bar 2x2bar. Po kilku kegach dochodzisz do wprawy i wypracowujesz sobie swój sposób. Mi też się na początku lała piana zamiast piwa, a potem było git Więc parę kegów i będziesz wiedział jak gazować piwa pod swój gust, wygodę i sprzęt. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Dzięki za info. Dobrze rozumiem, że np. 3x3 oznacza, że trzykrotnie dobijasz gazu i mieszasz? Wcześniej sądziłem, że podłączasz gaz pod ciśnieniem 3 barów i keg sobie stoi ze stałym dopływem gazu przez 3 dni a później odłączasz gaz i redukujesz ciśnienie zaworem bezpieczeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Dzięki za info. Dobrze rozumiem, że np. 3x3 oznacza, że trzykrotnie dobijasz gazu i mieszasz? Wcześniej sądziłem, że podłączasz gaz pod ciśnieniem 3 barów i keg sobie stoi ze stałym dopływem gazu przez 3 dni a później odłączasz gaz i redukujesz ciśnienie zaworem bezpieczeństwa. To ta pierwsza opcja, którą podałeś. Tylko piwo musi być dobrze schłodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 WARKA 143 Scottish Ale 80 11,5°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 2°Blg, trochę dużo jak na to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Wczoraj rozlałem do butelek WARKA 142 Weissbier 12°Blg 6g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Widzę że fermentujesz lagery w schemacie, około 3 tygodnie burzliwej a później 2 tygodnie na lagerowanie. Czy po koniec burzliwej podnosisz temperaturę żeby drożdże dojady cukry czy raczej 3 tygodnie jest wystarczające ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Widzę że fermentujesz lagery w schemacie, około 3 tygodnie burzliwej a później 2 tygodnie na lagerowanie. Czy po koniec burzliwej podnosisz temperaturę żeby drożdże dojady cukry czy raczej 3 tygodnie jest wystarczające ? Na ostatnie parę dni podnoszę o 2-3 stopnie, w zależności jak smakuje piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Wczoraj rozlana WARKA 143 Scottish Ale 80 11,5°Blg do 20x0,5l 4g/1l i jednego kega 2x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 mam pytanko: mieszkasz w stanach???? bo masz jakieś takie przesunięcie czasowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 mam pytanko: mieszkasz w stanach???? bo masz jakieś takie przesunięcie czasowe Nie, w Kanadzie I to nie tak, że idę dopiero spać, tylko wstaję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 ja zwykle kładę się tak koło 3-4 nad ranem. Jestem typowym nocnym markiem i mam wtedy spokój do pracy , ale rano moja pięciolatka nie ma dla mnie litości...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 (edytowane) WARKA 141 Marcowe II 13°Blg rozlana do 2 kegów 3x3bar WARKA 144 Bock 16,5°Blg przelana do lagerowania. Koźlak zszedł do 4°Blg WARKA 145 Imperial IPA 19°Blg po 5 dniach od zadania drożdży odfermentowała do 3°Blg szybko i bezboleśnie, a fermentowało w 14-16°C. Drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale były zadane w 10°C Muszę powiedzieć, że narazie smakuje zacnie WARKA 146 Schwarzbier 12,5°Blg ładnie fermentuje w 10,5°C na gęstwie Wyeast 2124 Bohemian Lager Edytowane 26 Grudnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Wczoraj uwarzyłem WARKA 147 Belgian Pale Ale 12°Blg–23IBU–27l Brzeczkę w nocy zadałem 2l starterem Wyeast 3538 PC Leuven Pale Ale, przy temperaturze 14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg po roku od warzenia, rozlana do butelek z dodatkiem cukru 3g/1l WARKA 147 Belgian Pale Ale 12°Blg odfermentowała do 3°Blg WARKA 148 Special Bitter 12°Blg odfermentowała do 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg po roku od warzenia, rozlana do butelek z dodatkiem cukru 3g/1l i jak mocno krzywi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Kiedy dodawałeś wiśni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Ale świetny kolor rozpisz dokładniej co jak z tym lambikiem bo mnie żona męczy żebym zrobił. Butlę wolną mam ale jak zaplanować proces jak to wyglądało u ciebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg po roku od warzenia, rozlana do butelek z dodatkiem cukru 3g/1l i jak mocno krzywi? Jest dobry, wręcz wydaje mi się, że bardzo dobry. Jest kwaśny, końcówka lekko słodka, mocny kwaskowaty aromat wiśni, noi jest koń Fajnie bo nie wyszedł "brutalny" Lambic. Bałem się, że będę musiał dosładzać, żeby dało się go wypić, a tu nie ma takiej potrzeby. Zobaczymy za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Kiedy dodawałeś wiśni? Około 20 lipca, czyli 5 miesięcy przed rozlewem. Dodałem jak dobrze pamiętam 12kg na 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Ale świetny kolor rozpisz dokładniej co jak z tym lambikiem bo mnie żona męczy żebym zrobił. Butlę wolną mam ale jak zaplanować proces jak to wyglądało u ciebie? Nie wiem czy masz dostęp do Facebook, ale tam są zdjęcia z całego procesu i daty poszczególnych etapów. https://www.facebook...61743912&type=3 Jak znajdę chwilę, to opiszę wszystko w jednym poście. Polecam zrobić też Fruit Lambica, zamiast wiśni dodać truskawki. Tego mam już nagazowanego i jest rewelacyjny. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się