vettis Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Jak u Ciebie jest z aromatem chmielowym i z chmieleniem na smak przy wymienniku ? Opóźniasz czas wrzucania chmielu ze względu na takie chłodzenie ? Zmiejszasz dawki chmielu na goryczkę ? W niektórych piwach widziałem zwracasz z wymiennika zimną brzeczką do kotła aby obniżyć temperature ale w niektórych tego nie stosujesz, widzisz tu i tu różnice ? Już widzę u siebie po pierwszych mocniej chmielonych piwach, że to co wyliczyłem z BS2 ma się troche inaczej do rzeczywisctości przy chłodzeniu na wymienniku, jest więcej goryczki i smaku, a nawet jak wrzucam chmiel z opóźnieniem (już podczas chłodzenia) to ten aromat jest o wiele słabszy. Różnica przy wrzuceniu po wyłączeniu palnika, a przy 70°C jest dość znaczna. Przy 70°C aromat w piwie jest mocno wyczuwalny, zaraz po wyłączeniu dużo mniej. Z goryczką i smakiem nie zauważyłem, żeby była większa, natomiast aromat tak jak pisałem, ale to samo było przy chłodzeniu zwykłą chłodnicą. Myślę, że takie chmielenie przy 70°C dobre będzie do lagerów, bo do APA, IPA itd, trzeba i tak chmielić na zimno arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Powtórka warki 225, tak mi zasmakowała. Niestety musiałem zmienić chimielnie ze względu na brak obecnie chmielu Simcoe (niezgodność systemowa ) WARKA 234 American Wheat 13,5°Blg – 26,0IBU – 50l Skład: Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 5,5 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 3,6 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1,1 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,3 kg Płatki ryżowe (flaked rice) – 1 kg Zacieranie: 36l wody do zacierania 67°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 15g Tomahawk 2013 (USA) 12,5 % A-A 20 min – 20g Citra 2013 (USA) 13,5% A-A 10 min – 30g Citra 2013 (USA) 13,5% A-A 0 min – 40g Centennial 2013(USA) 8,5 % A-A Chmielenie na zimno: 40g Ahtanum 2014 (USA) 3,2% A-A 60g Centennial 2013(USA) 8,5 % A-A Drożdże: Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - starter 2,5l Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 16°C Edytowane 8 Listopada 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 WARKA 233 Oatmeal Stout 12,9°Blg – 32,0 IBU – 50l rozlana do 20x0,5l 8g/1l i 2 kegów pepsi 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Tak wygląda część warki 152 Lambic 12,5°Blg-8IBU-45l warzona w lutym 2013 roku ( http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=188200 ) Eksperyment, dodałem syrop z malin (paola). Co prawda za wiele to on nie ma wspólnego ze 100% sokiem, ale zobaczymy co wyjdzie Przecieram szlaki. Są również soki 100% w sklepach ze zdrową żywnością i do kolejnej porcji taki zastosuję, porównam efekt. Edytowane 31 Października 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 WARKA 232 Session IPA 12,3°Blg – 49,5 IBU – 50l rozlana do 20x0,5l 8g/1l i 2 kegów pepsi 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 WARKA 234 American Wheat 13,5°Blg – 26,0IBU – 50l przelana na cichą z dodatkiem: 40g Ahtanum 2014 (USA) 3,2% A-A 60g Centennial 2013(USA) 8,5 % A-A Zeszło do 4,2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) 152 Lambic 12,5°Blg-8IBU-45l Fermentacja po 3 tygodniach od zadania soku. Edytowane 8 Listopada 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Piękne Czekam na wyniki eksperymentu! Mój Lambik 1.0 dopiero błonę zbudował, drugi dopiero zlałem na cichą i zadałem blend. Planuje dać świeże owoce na wiosnę bez mocniejszego dezynfekowania, zobaczymy może przy następnych lambikach pokombinuje Zdjęcia super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Wczorajsza warka: WARKA 235 Kölsch 12,5°Blg – 32,3IBU – 45l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 1 kg Słód Caramel Pils Bestmalz – 0,65 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania 54°C - 10min 64°C - 40min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 31l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 30g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka) 30 min – 40g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka) 10 min – 80g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka) 0 min/70°C – 150g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka) Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - gęstwa I 0,4l Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 16°C Mocno gotowałem i wyszło 45l IBU liczone dla szyszki, podrasowana wersja Kölscha chmielem na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 0 min/70°C – 150g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka) Jak to rozumieć? Schłodziłeś brzeczkę do 70°C i wrzuciłeś chmiel kontynuując chłodzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 0 min/70°C – 150g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka) Jak to rozumieć? Schłodziłeś brzeczkę do 70°C i wrzuciłeś chmiel kontynuując chłodzenie? Tak. W sumie około 20min trwało chłodzenie po wrzuceniu chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 0 min/70°C – 150g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka) Jak to rozumieć? Schłodziłeś brzeczkę do 70°C i wrzuciłeś chmiel kontynuując chłodzenie? Tak. W sumie około 20min trwało chłodzenie po wrzuceniu chmielu. Ale chłodziłeś wymiennikiem? Dopytuje ponieważ robiłem ostatnio AW i kompletnie nie czuje w niej chmieli wrzuconych pod koniec gotowania. W Twoim wypadku jeśli wrzuciłeś chmiel do 70°C i kontynuowałeś chłodzenie wymiennikiem to "część" brzeczki miała bardzo krótki kontakt z tym chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Schłodziłem w obiegu zamkniętym do 70°C. Wrzuciłem chmiel, poczekałem parę minut i zacząłem chłodzić do fermentatora, chłodzenie z 70°C do wiadra trwało ~20min. Jest dość odczuwalna różnica w chmieleniu w 100°C po wyłączeniu palnika, a chmieleniu w 70°C. Edit: Chłodzenie w 70°C i tak nie zastąpi chmielenia na zimno w piwach, które tego wymagają... Edytowane 11 Listopada 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Schłodziłem w obiegu zamkniętym do 70°C. Wrzuciłem chmiel, poczekałem parę minut i zacząłem chłodzić do fermentatora, chłodzenie z 70°C do wiadra trwało ~20min. Jest dość odczuwalna różnica w chmieleniu w 100°C po wyłączeniu palnika, a chmieleniu w 70°C. Edit: Chłodzenie w 70°C i tak nie zastąpi chmielenia na zimno w piwach, które tego wymagają... Przetestuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) WARKA 234 American Wheat 13,5°Blg – 26,0IBU – 50l rozlana do 20x0,5l 8g/1l i 2 kegów pet/pepsi 2x3Bar Jednak Simcoe robi robotę przy tej recepturze i kolejnym razem go użyję jak do poprzedniej wersji. Ale i tak jest dobre , myślę że to piwo będę powtarzał często bez zmian. Edytowane 13 Listopada 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Jest dość odczuwalna różnica w chmieleniu w 100°C po wyłączeniu palnika, a chmieleniu w 70°C. A mógłbyś zdradzić jaka konkretnie? Czy wg Twoich doświadczeń różni się aromat, jego intensywność, jakość czy może wszystko naraz? I który sposób bardziej polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Jest dość odczuwalna różnica w chmieleniu w 100°C po wyłączeniu palnika, a chmieleniu w 70°C. A mógłbyś zdradzić jaka konkretnie? Czy wg Twoich doświadczeń różni się aromat, jego intensywność, jakość czy może wszystko naraz? I który sposób bardziej polecasz? Muszę jeszcze parek warek z takim chmieleniem zrobić, aby napisać coś więcej. Ale aromat jest zdecydowanie bardziej wyczuwalny i wyraźniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 A myślisz że warto cały chmiel wrzucać na whirlpool, czy lepiej część też dorzucić na 0' żeby się aromaty uzupełniały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 A myślisz że warto cały chmiel wrzucać na whirlpool, czy lepiej część też dorzucić na 0' żeby się aromaty uzupełniały? Myślę, że można, ale lepiej i tak dać większość po obniżeniu temperatury. Zaczynam teraz serię lagerów, więc popróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Jestem tego samego zdania, Wg mnie intensywność aromatów, przy takiej samej ilości chmielu, jest mocniejsza przy chmieleniu w 75C niz przy wrzuceniu go po wyłączeniu palnika w 100C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 WARKA 235 Kölsch 12,5°Blg – 32,3IBU – 45l przelana do lagerowania. Zeszło 3,6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) WARKA 236 Bohemian Pilsner 12,5°Blg – 43,5 IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9,5 kg Słód Caramel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,1 kg Słód Melanoidynowy 40 EBC (Belgia) – 0,2 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg Zacieranie: 36l wody do zacierania 54°C - 10min 63°C - 20min Odebrana 1/3 zacieru 100°C - 15 min dekokt 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 63l brzeczki Gotowanie:80 min Chmielenie: 80 min – 30g Premiant 2013 8,5% A-A 60 min – 20g Premiant 2013 8,5% A-A 40 min – 20g Premiant 2013 8,5% A-A 20 min – 30g Sladek 2012 5,0% A-A 10 min – 50g Saaz 2014 (CZ) 3,1% A-A 0 min – 100g Saaz 2014 (CZ) 3,1% A-A (70°C) Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager - starter 2,0l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 11°C Dekokcja: Brzeczka przednia: Kölsch z kija z czerwca 2015 Wyeast 2001 Urquell Lager z 2l startera 12°Blg: Hop stopper: Edytowane 20 Listopada 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 WARKA 235 Kölsch 12,5°Blg – 32,3IBU – 45l rozlana do 2 petainerów. Ciśnienie 2,5Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Z racji, że jeden kegerator użytkuję rzadko, postanowiłem go wykorzystać do fermentacji. Zakupiłem sterownik, zmodyfikowałem zamrażalnik oraz do browaru przybyły 2 nowe tanki 42l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolsport Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 A skąd masz takie fajne wiaderka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się