Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

czyli rozumiem:

jeden - pierwszy garnek służy do zacierania i filtracji,

jeden garnek - drugi służy do chmielenia brzęczki,

jeden garnek - trzeci służy do gotowania wody do wysładzania.

z drugiego garnka poprzez wymiennik chłodzisz brzęczkę i przelewasz do fermentatora

 

pytanka :

 

a filtrujesz po chmieleniu?

 

Tak, co do chmielin to mam hopstoppera i hopspidera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niezłe. Czyli tylko do kontaktu i jazda ?

 

Tak, po 4 min od włączenia gotowe do wyszynku.

Wkurzały mnie już kombinacje z chłodzeniem kegów na różnych imprezach i wypadach, a że taka cena, a nie 1500zł to zdecydowałem się na zakup :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 247 Single Hop Iunga 13,2°Blg – 40,0 IBU – 60l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg

Słód karmelowy 30 (Strzegom) – 1  kg

 

Płatki ryżowe błyskawiczne – 1,20  kg

 

Zacieranie:

40l wody do zacierania

 

67°C - 70min

76°C -   

 

Wysładzanie:

47l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Iunga 2014 11% A-A

40 min – 30g Iunga 2014 11% A-A

10 min – 50g Iunga 2014 11% A-A

  0 min – 100g Iunga 2014 11% A-A

 

Chmielenie na zimno:

10 dni – 100g Iunga 2014 11% A-A (30l)

 

Inne:

20 min – 15g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

FM 52 Amerykański Sen - gęstwa 0,6l

 

Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 17-19°C

 

Po otwarciu opakowania już byłem mile zaskoczony aromatem tego chmielu (choć zbiór 2014), zupełnie odróżnia się od polskich odmian. Dominują mocne aromaty żywiczno-pieprzowo-ziołowe.

Zobaczymy jak będzie po fermentacji.

 

11j14di.jpg

 

i75xt3.jpg

 

Przy okazji test nowej schładziarki ;)

 

281txk1.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajna sprawa, polecam, próbowałem różne kegi i stopnie nagazowania. Wyszynk bezproblemowy.

Ma szeroką regulację temperatury, co również ułatwia rozlew. Potrafi mocno schłodzić piwo. Co jakiś czas się tylko kompresor załącza i chodzi wtedy cicho.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 247 Single Hop Iunga 13,2°Blg – 40,0 IBU – 60l przelana na cichą z dodatkiem:

30l – 100g Iunga 2014 11% A-A (PL)

30l – 100g Mosaic 2014 12% A-A (USA)

 

Tak więc, single hop będzie tylko 30l ;)

Zeszło do 3,6°Blg

 

2r77q7a.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 248 Pils 11,8°Blg – 42,0 IBU – 60l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg

Słód karmelowy 30EBC (Strzegom) – 1 kg

Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,3 kg 

 

Zacieranie:

40l wody do zacierania

 

65°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 78l brzeczki
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie:

80 min – 30g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A

40 min – 30g Sybilla 2014 (PL) 6,5% A-A

20 min – 40g Premiant 2014 (CZ) 6,1% A-A

10 min – 50g Sladek 2015 (CZ) 6,2% A-A  

  0 min – 60g Saaz 2013 (CZ) 3,1% A-A (75°C)

  0 min – 60g Tettnanger 2013 (GER) 5,5% A-A (75°C)

  0 min – 100g Saphir 2014 3,8% A-A (75°C)

 

Inne:

20 min – 15g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

W34/70 - gęstwa 0,8l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 10°C

 

11bhojk.jpg

 

wa26n4.jpg

 

2vbwnqx.jpg

 

fpc6pz.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Co oznacza u ciebie 3x 2,5bara?

Dobijam do kega 2,5 Bar odpinam, mieszam kegiem i znowu dobijam 2,5 Bar. I tak 3 razy ;)

A w jakiej temperaturze pozniej trzymasz kegi. Ja tak dobilem jak pisales i przegazowalem piwo

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bolsport tu masz kalkulator http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.htmlz niego sobie skorzystaj. Zaznaczasz kegging, wpisujesz stopień nagazowania i w jakiej temperaturze stoi piwo i wyskakuje Ci ciśnienie.
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co oznacza u ciebie 3x 2,5bara?

Dobijam do kega 2,5 Bar odpinam, mieszam kegiem i znowu dobijam 2,5 Bar. I tak 3 razy ;)

A w jakiej temperaturze pozniej trzymasz kegi. Ja tak dobilem jak pisales i przegazowalem piwo

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

 

W 13-16°C, po czym stwierdzasz, że przegazowałeś piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.