vettis Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 czyli rozumiem: jeden - pierwszy garnek służy do zacierania i filtracji, jeden garnek - drugi służy do chmielenia brzęczki, jeden garnek - trzeci służy do gotowania wody do wysładzania. z drugiego garnka poprzez wymiennik chłodzisz brzęczkę i przelewasz do fermentatora pytanka : a filtrujesz po chmieleniu? Tak, co do chmielin to mam hopstoppera i hopspidera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Do browaru przybył nowy sprzęt Nowa Pygmy kupiona w sklepie w PL w dobrej cenie, ~1070zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Niezłe. Czyli tylko do kontaktu i jazda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Niezłe. Czyli tylko do kontaktu i jazda ? Tak, po 4 min od włączenia gotowe do wyszynku. Wkurzały mnie już kombinacje z chłodzeniem kegów na różnych imprezach i wypadach, a że taka cena, a nie 1500zł to zdecydowałem się na zakup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 no ta na impreze całej lodówy nie zabierzesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 WARKA 243 Bock 16,5°Blg – 23,0 IBU – 40l rozlana do 40x0,5l 7g/1l i jednego kega 3x2,5Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Co oznacza u ciebie 3x 2,5bara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Co oznacza u ciebie 3x 2,5bara? Dobijam do kega 2,5 Bar odpinam, mieszam kegiem i znowu dobijam 2,5 Bar. I tak 3 razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 A rozumiem, juz wiem czemu u mnie czasem keg byl przegazowany, dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) WARKA 247 Single Hop Iunga 13,2°Blg – 40,0 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg Słód karmelowy 30 (Strzegom) – 1 kg Płatki ryżowe błyskawiczne – 1,20 kg Zacieranie: 40l wody do zacierania 67°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 47l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 20g Iunga 2014 11% A-A 40 min – 30g Iunga 2014 11% A-A 10 min – 50g Iunga 2014 11% A-A 0 min – 100g Iunga 2014 11% A-A Chmielenie na zimno: 10 dni – 100g Iunga 2014 11% A-A (30l) Inne: 20 min – 15g Mech Irlandzki Drożdże: FM 52 Amerykański Sen - gęstwa 0,6l Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 17-19°C Po otwarciu opakowania już byłem mile zaskoczony aromatem tego chmielu (choć zbiór 2014), zupełnie odróżnia się od polskich odmian. Dominują mocne aromaty żywiczno-pieprzowo-ziołowe. Zobaczymy jak będzie po fermentacji. Przy okazji test nowej schładziarki Edytowane 10 Maja 2016 przez vettis elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 WARKA 246 Marcowe 13,3°Blg – 23,4 IBU – 60l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,9°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 jak testowanie schładzarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 No właśnie, jak schładzarka się spisuję? Czy jest możliwość regulacji temperatury schładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Fajna sprawa, polecam, próbowałem różne kegi i stopnie nagazowania. Wyszynk bezproblemowy. Ma szeroką regulację temperatury, co również ułatwia rozlew. Potrafi mocno schłodzić piwo. Co jakiś czas się tylko kompresor załącza i chodzi wtedy cicho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Projekt nowy kegarator. Zdecydowałem się jednak na zwykłą folię carbon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 WARKA 246 Marcowe 13,3°Blg – 23,4 IBU – 60l rozlana do 2 petainerów, 2,5 Bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) WARKA 247 Single Hop Iunga 13,2°Blg – 40,0 IBU – 60l przelana na cichą z dodatkiem: 30l – 100g Iunga 2014 11% A-A (PL) 30l – 100g Mosaic 2014 12% A-A (USA) Tak więc, single hop będzie tylko 30l Zeszło do 3,6°Blg Edytowane 15 Maja 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Co to za brązowe bobki tam wrzuciłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Co to za brązowe bobki tam wrzuciłeś ? Bobki dla aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Rat Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 (edytowane) WARKA 248 Pils 11,8°Blg – 42,0 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg Słód karmelowy 30EBC (Strzegom) – 1 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,3 kg Zacieranie: 40l wody do zacierania 65°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 78l brzeczki Gotowanie:80 min Chmielenie: 80 min – 30g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A 40 min – 30g Sybilla 2014 (PL) 6,5% A-A 20 min – 40g Premiant 2014 (CZ) 6,1% A-A 10 min – 50g Sladek 2015 (CZ) 6,2% A-A 0 min – 60g Saaz 2013 (CZ) 3,1% A-A (75°C) 0 min – 60g Tettnanger 2013 (GER) 5,5% A-A (75°C) 0 min – 100g Saphir 2014 3,8% A-A (75°C) Inne: 20 min – 15g Mech Irlandzki Drożdże: W34/70 - gęstwa 0,8l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 10°C Edytowane 28 Maja 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolsport Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Co oznacza u ciebie 3x 2,5bara? Dobijam do kega 2,5 Bar odpinam, mieszam kegiem i znowu dobijam 2,5 Bar. I tak 3 razy A w jakiej temperaturze pozniej trzymasz kegi. Ja tak dobilem jak pisales i przegazowalem piwo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 bolsport tu masz kalkulator http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.htmlz niego sobie skorzystaj. Zaznaczasz kegging, wpisujesz stopień nagazowania i w jakiej temperaturze stoi piwo i wyskakuje Ci ciśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Co oznacza u ciebie 3x 2,5bara? Dobijam do kega 2,5 Bar odpinam, mieszam kegiem i znowu dobijam 2,5 Bar. I tak 3 razy A w jakiej temperaturze pozniej trzymasz kegi. Ja tak dobilem jak pisales i przegazowalem piwo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk W 13-16°C, po czym stwierdzasz, że przegazowałeś piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 WARKA 247 Single Hop Iunga 13,2°Blg – 40,0 IBU – 60l rozlana do 20x0,5l 6g/1l i 2 kegów 2,5Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się