Zdzisiu Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Mam do szanownych kolegów i koleżanek kilka pytań odnośnie śrutowania, które mnie nurtują: 1. Czy poza łuską słodu jest coś czego chcemy się pozbyć w trakcie filtracji? Jeśli nie, to czy możnaby słód ześrutować na mąkę, łuskę odsiać na sitkach, a zacierać samą mączkę? Jaki to by miało wpływ na cały proces? 2. Czy jest na rynku jakiś śrutownik, który by spełniał również funkcję młynka, tak aby mielić niesłodowane ziarno na mąkę i wypiekać z niej chleb? Ciekawi mnie skąd cena takich http://bogutynmlyn.p...o/?id=783&page= młynków? Co to za zaawansowana technologia się w nich kryje, że nierzadko przekraczają cenę 2000zł aczkolwiek nadają się tylko do mielenia na mąkę, a nie śrutę. 3. Czy macie jakiś wykres wydajności warzelni w zależności od grubości śruty? 4. Jakich śrutowników używacie poza porkertem i czy na rynku jest jakiś śrutownik walcowy od razu z silnikiem, żeby nie kombinować z podłączaniem do niego wiertarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Czy poza łuską słodu jest coś czego chcemy się pozbyć w trakcie filtracji? Jeśli nie, to czy możnaby słód ześrutować na mąkę, łuskę odsiać na sitkach, a zacierać samą mączkę? Jaki to by miało wpływ na cały proces? poczytaj troszke o procesie filtracji, bo w złą stronę kombinujesz. w skrócie - podczas filtracji uzyskujesz brzeczkę (głównie woda i cukier) a wszystko pozostałe zostawiasz w młócie (głownie łuska i skrobia). jednak nie filtrator (oplot, fałszywe dno) wykonuje filtracje a właśnie łuska. i dlatego nie możesz jej się pozbyć przed tym procesem i dlatego nie możesz jej ześrutować zbyt drobno. idealna łuska jest wielkości połowy ziarna. więcej w wiki i innych internetach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Łuska daje też kolor piwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisiu Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 w skrócie - podczas filtracji uzyskujesz brzeczkę (głównie woda i cukier) a wszystko pozostałe zostawiasz w młócie (głownie łuska i skrobia). jednak nie filtrator (oplot, fałszywe dno) wykonuje filtracje a właśnie łuska. A czy właśnie w procesie zacierania nie chcemy żeby skrobia została przerobiona na pożądane cukry w całości? Bo jak rozumiem jeśli się zmieli słód na śrutę, to całość bielma nie ulegnie przerobieniu na cukry proste i tej części która zostanie w tych grubo zmielonych kuleczkach (skrobia) trzeba się pozbyć w filtracji, w czym pomaga łuska. Dlatego ciekawi mnie czy jeśli zmielimy słód na mąkę, łuskę odsiejemy, to czy ta mączka z bielma nie ulegnie w całości przerobieniu na ekstrakt, tak że nie będziemy musieli już nic filtrować? Łuska daje też kolor piwu. Kolor myślę że da się uzyskać i bez łuski, tylko inaczej wtedy należy dobrać słody. Jest np. słód Carafa Special ® który pomimo że nie posiada łuski to daje bardzo ciemny kolor w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Rób jak chcesz. Jak zrobisz podziel się spostrzeżeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Kupiłem takie maleństwo "na chwilę" za 25 zł. Używam od czterech lat i póki co nie widzę powodu żeby zmieniać na coś innego. Po odkręceniu korby bez problemu można złapać trzpień wiertarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 czy to coś w stylu młynków do maku z alle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 czy to coś w stylu młynków do maku z alle? Tak, stary, używany i wciąż sprawny. Solidne żeliwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Kupiłem takie maleństwo "na chwilę" za 25 zł. Używam od czterech lat i póki co nie widzę powodu żeby zmieniać na coś innego. Po odkręceniu korby bez problemu można złapać trzpień wiertarką. Kiedyś pisałem o tym młynku, mój jest made in CCCP, fajny sprzęt. Karmele i specjalne mielę na pył i oczywiście przyprawy. Zdzisiu, kupuj ześrutowany bez kombinacji. Co do mąki ze słodu to można zrobić eksperyment. Malutka warka, 2kg mąki śrutowej, 10litrów wody, potem dekantować. Jak ktoś ma dużo czasu to może pobawić się ale wg mnie to nie ma sensu bo w czasie 8h można wykonać co najmniej 20 litrów fajnego piwka. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Kupiłem takie maleństwo "na chwilę" za 25 zł. Używam od czterech lat i póki co nie widzę powodu żeby zmieniać na coś innego. Po odkręceniu korby bez problemu można złapać trzpień wiertarką. Mam identyczny podłączony pod wkrętarke Aku, dla mnie bajka ja kupiłem za 10zł za radą Dr2 i powiem wam że K..wa robi robotę nie oddam nie zamienię muszę poszukać zdjęcie jak wygląda słód po śrutowaniu na nim to wkleję. POLECAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Dlatego ciekawi mnie czy jeśli zmielimy słód na mąkę, łuskę odsiejemy, to czy ta mączka z bielma nie ulegnie w całości przerobieniu na ekstrakt, tak że nie będziemy musieli już nic filtrować? Nie, bo bielmo nie składa się tylko i wyłącznie ze skrobii, są też pozostałe, nierozpuszczalne rzeczy które trzeba odfiltrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Czy takie młynki jak te poniżej mogą posłużyć jako śrutownik ? miałem kupować brewferm, ale jak da się taniej to czemu by nie skorzystać. http://allegro.pl/mlynek-mielenie-maku-i-ziaren-westmark-w87-i4986266312.html http://allegro.pl/mlynek-maszynka-do-mielenia-maku-i5005842401.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Czy takie młynki jak te poniżej mogą posłużyć jako śrutownik ? przecież to są śrutowniki Tylko nie licz na "bóg wie jakie" tempo śrutowania. Nie mniej jednak ryzykujesz raptem ok. 30 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) właśnie, pytanie dla praktyków/posiadaczy, ile trwa ręczne przerobienie zasypu? powiedzmy te 5,5kg Edytowane 18 Stycznia 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 ile trwa ręczne przerobienie zasypu? IMO, ręcznie to by była katorga Przy napędzie za pomocą wkrętarki akumulatorowej to ok. 20 min do 1/2h, ale takim młynkiem jak Jacenty ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 A czy właśnie w procesie zacierania nie chcemy żeby skrobia została przerobiona na pożądane cukry w całości? Bo jak rozumiem jeśli się zmieli słód na śrutę, to całość bielma nie ulegnie przerobieniu na cukry proste i tej części która zostanie w tych grubo zmielonych kuleczkach (skrobia) trzeba się pozbyć w filtracji, w czym pomaga łuska. Dlatego ciekawi mnie czy jeśli zmielimy słód na mąkę, łuskę odsiejemy, to czy ta mączka z bielma nie ulegnie w całości przerobieniu na ekstrakt, tak że nie będziemy musieli już nic filtrować? Genialne. Zamiast męczyć sie przy filtracji pszenicy czy żyta, wystarczy zmielić na mąkę i po problemie. Gdyby tak pozbyć sie łuski z jęczmiennego piwowarstwo stało by sie prostsze anmar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palka Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 dobra ale jak przerobicie na mąkę i ja zaczniecie gotować to zrobi się kisiel i wam wszystko pozapycha po prostu wsyp mąkę do wody i ja podgrzej i zobacz co otrzymasz a w mące nie masz samej skrobi to jak się z takiego kiślu tego pozbędziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Czy takie młynki jak te poniżej mogą posłużyć jako śrutownik ? przecież to są śrutowniki Tylko nie licz na "bóg wie jakie" tempo śrutowania. Nie mniej jednak ryzykujesz raptem ok. 30 zł 100gr np karmelu mieli się ok 15 minut. Taki młynek do przypraw jest tylko dodatkowym narzędziem. Raczej nie nazwał bym tego śrutownikiem ale nikt nie zabroni nazywać tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Czy używając takiego sprzętu moczycie słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 moczycie słód? a po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się