Jump to content

Jakie drożdże stosują koncerny ?


bnp

Recommended Posts

Czy ma ktoś wiedzę o szczepach stosowanych w komercyjnych browarach ?

Czy istnieją na rynku ich odpowiedniki ?

oczywiście chodzi mi o dolniaki do Tyskiego czy innej Warki

 

dori

edit przeniosłam ze Wsparcia Piwowarskiego do działu Surowce

Link to comment
Share on other sites

no dobrze, to podają w opisie w sklepach dla domowych piwowarów ale czy to prawda ?

 

 

nie miałem okazji stosowania, czy może ktoś mi porównać je do drożdży s-23

 

chodzi mi dokładnie o 3 rzeczy

1- profil smakowy

2- odfermentowanie

3 - flokulację (s-23 mnie denerwują bo słabo się zbijają i osadzają się na brzegach butelki)

Link to comment
Share on other sites

Z tego co pamiętam, drożdże w dużych browarach są dobierane ze względu na to, że dobrze znoszą wysokie ciśnienie panujące w stożkowych tankach fermentacyjnych. No i ze względu na neutralny smak.

Link to comment
Share on other sites

@elroy

dzięki :smilies:

 

jeszcze zostały 2 punkty z mego postu, proszę o odpowiedź

 

co do drożdży w kampanii to trochę nie dowierzam iż np Tyskie zamawia sobie 50 kg w34/70 i jadą na nich.

myślę iż oni coś jeszcze sobie przy danym szczepie kombinują w laboratorium. Oczywiście są to tylko domysły :)

Link to comment
Share on other sites

Z tego co sie dowiedziałem to potwierdzam również 34/70.

Wg mnie robią propagację drożdży i na nich fermentują.

Co sie ostatnio dowiedziałem to komercyjne browary używają ponownie drożdży tylko do 72 godzin po odzysku.

Link to comment
Share on other sites

W Cieszynie przewodnik opowiadał, że dla nich propagację prowadzi Żywiec, natomiast u nich laboratorium bada gęstwę po warce i zdarza się, ze jest wykorzystywana ponownie jeżeli spełnia warunki.

 

Drożdże leżą sobie w otwartych kadkach, nauczony reżimu sanitarnego aż się nieswojo czułem patrząc na zwiedzających przy kadkach czy kadziach otwartych :smilies:

Link to comment
Share on other sites

W Cieszynie przewodnik opowiadał, że dla nich propagację prowadzi Żywiec, natomiast u nich laboratorium bada gęstwę po warce i zdarza się, ze jest wykorzystywana ponownie jeżeli spełnia warunki.

 

Drożdże leżą sobie w otwartych kadkach, nauczony reżimu sanitarnego aż się nieswojo czułem patrząc na zwiedzających przy kadkach czy kadziach otwartych :smilies:

Takie samo wrażenie odniosłem.

Jak byliśmy w przy tych kadziach z drożdżami to jkocurek i rubezahl jednogłośnie stwierdzili że brakuje nam jednego,zdezynfekowanych słoiczków ,tyle tam dobroci było.

Link to comment
Share on other sites

Co sie ostatnio dowiedziałem to komercyjne browary używają ponownie drożdży tylko do 72 godzin po odzysku.

Tak, drożdże lagerowe są dosyć delikatne, ale w naszych warunkach nie sa poddawane takim naciskom, myslę, ze 2 tygodniowe można uzyć spokojnie.

Link to comment
Share on other sites

Ja tam bym nie chciał takich drożdży.

Słyszałem' date=' że minibrowary nie przykładają się tak bardzo do sterylności, bo ich piwo szybko schodzi. Duże browary pewnie też - przecież mają pasteryzację.[/quote']

Niektóre na pewno nie - Spiż we Wrocławiu czy CK w Krakowie ;)

Link to comment
Share on other sites

W Cieszynie przewodnik opowiadał, że dla nich propagację prowadzi Żywiec, natomiast u nich laboratorium bada gęstwę po warce i zdarza się, ze jest wykorzystywana ponownie jeżeli spełnia warunki.

 

Drożdże leżą sobie w otwartych kadkach, nauczony reżimu sanitarnego aż się nieswojo czułem patrząc na zwiedzających przy kadkach czy kadziach otwartych :D

Musisz wziąć po uwagę bardzo wysoki stopien opanowania środowiska przez te drożdże, IMO gdybyś nawet wsadził "zakażony" palec to poradziły by sobie spokojnie. :D

Link to comment
Share on other sites

To znaczy, że szczep pochodzi z Instytutu w Weihenstephan niedaleko Monachium : http://www.hefebank-weihenstephan.de/.

Pewnie dlatego symbol szczepu zaczyna się na W.

No ale ten który kupujemy w sklepie internetowym też stamtąd pochodzi. Czy chodzi o to, że jest to ten szczep ale via Monachium, a nie via Fermentis?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.