panta_rei Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Mam ochotę na małą modernizację w Antybrowarze, mam ochotę rozstać się z refermentacją na rzecz butelkowania już nagazowanego piwa. Mam generalnie w planie dwa różne sposoby. 1. Gazowanie w kegu po zakończeniu fermentacji i rozlew przeciwciśnieniowy 2. Cicha w kegu, i po cichej rozlew przeciwciśnieniowy Nalewarka przeciwciśnieniowa już "w produkcji" i to nie stanowi żadnego problemu Problem mam jedynie z tym, jakie ciśnienie utrzymywać w kegach, jeśli chodzi o sztuczne gazowanie to jakby problem jest jedynie taki, że muszę dopasować ciśnienie do temperatury piwa, a to będzie stało w lodówce- 3-5°C, może być nawet niżej. Jeśli w kegu ma być prowadzone dofermentowanie piwa, to dodatkowo powinienem podnieść temperaturę do kilkunastu stopni, i tu ciśnienie trzeba będzie podnieść. Ktoś widział może taką tabelkę z przeliczeniem v/v na bar/°C? A może macie swoje własne doświadczenia z taką materią? Nie cierpię przegazowanych piw, moje ulubione nagazowanie dla ale to 2.2 v/v GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Panta_rej, kurde jak ten czas szybko leci... Dopiero co zaczynałeś a teraz masz takie ambitne pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 http://www.kegerators.com/carbonation-table.php Stopień nagazowania piwa w zależności od ciśnienia i temperatury piwa. panta_rei 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Z powodzeniem stosuję gazowanie sztuczne w kegu, refermentacja i późniejszy rozlew jest minej przewidywalny niż zależność temp/ciśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Panta_rej, kurde jak ten czas szybko leci... Dopiero co zaczynałeś a teraz masz takie ambitne pomysły. To tylko część szatańskiego planu, latem to ja mam zamiar fermentować w stożku chłodzonym... tadaaam... wodą lodową ;-) Kto się nie rozwija ten się cofa! Jedyne do czego mogę mieć dziś zastrzeżenia w stosunku do mojej produkcji to błędy wynikające z fermentacji, lodówka na jeden fermentor już jest, zamrażarka na 2-3 szt w niedalekiej przyszłości, materiał na stożek już w zasadzie jest, trzeba tylko przysiąść i dokończyć zaczęte plany. http://www.kegerator...ation-table.php Stopień nagazowania piwa w zależności od ciśnienia i temperatury piwa. Dzięki o Wielki Efendi, tego było mi potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Z powodzeniem stosuję gazowanie sztuczne w kegu, refermentacja i późniejszy rozlew jest minej przewidywalny niż zależność temp/ciśnienie. Nie będzie z tym problemu, jak się nie nagazuje, to sobie butlę podepnę o dobiję, zastosowanie odpowiednich zaworów (saturator?) załatwi kwestię przegazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Cześć, ja też od dłuższego czasu zastanawiam się jak nalewać piwo z kega do butelek oprócz nalewarki podciśnieniowej jest jeszcze coś zwane "beergun", https://www.google.pl/search?q=beergun&gws_rd=cr,ssl&ei=Z57AVO6ZJMK4OKqxgTg Popatrz sobie na jego projekty też, bo z tego co widzę nie jest trudny do zbudowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam, Panta rei jak już będziesz miał ta nalewaczke gotową to wrzuć fotę i napisz ile Cię to kosztowalo. Ja myślałem o takiej: http://www.ebay.com/itm/Brand-New-Stainless-Steel-304-Counter-Pressure-Bottle-Filler-home-brew-/321645930677?pt=Bar_Tools_Accessories&hash=item4ae39768b5 Pozdro Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam, Panta rei jak już będziesz miał ta nalewaczke gotową to wrzuć fotę i napisz ile Cię to kosztowalo. Ja myślałem o takiej: http://www.ebay.com/...=item4ae39768b5 Pozdro Daniel Zrobiłem taką nalewarkę. Chętnie sprzedam Panta_rei, a Twoja nalewarka jaka będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 "beergun", https://www.google.p...VO6ZJMK4OKqxgTg IMO za dużo się wypienia, no i na pewno tracisz więcej nasycenia Witam, Panta rei jak już będziesz miał ta nalewaczke gotową to wrzuć fotę i napisz ile Cię to kosztowalo. Ja myślałem o takiej: http://www.ebay.com/...=item4ae39768b5 Co to kosztów... sprzedają u nas po 250 zł, widziałem, macałem i... potrafię lepiej ;-) i za mniejsze pieniądze, może dziś pospawam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Panta_rei, a Twoja nalewarka jaka będzie? Ładniejsza, łatwiej obsługiwana w stosunku do tych polskich, zrobiona tak, że linia piwna nie łączy się wewnątrz nalewarki z linią gazową. W ogóle to jest część większego projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Co to kosztów... sprzedają u nas po 250 zł, widziałem, macałem i... potrafię lepiej ;-) i za mniejsze pieniądze, może dziś pospawam. Panta_rei co Ty chcesz tutaj spawać? Wszystko można zrobić opcji "skręcane". Rozkręcenie, wyczyszczenie i ponowne skręcenie trwa kilka minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Panta_rei, a Twoja nalewarka jaka będzie? zrobiona tak, że linia piwna nie łączy się wewnątrz nalewarki z linią gazową. Hmmm ciekaw jestem jak to zrobisz Trzymam kciuki i mam nadzieje, że pochwalisz się efektami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Panta_rei co Ty chcesz tutaj spawać? Wszystko można zrobić opcji "skręcane". Rozkręcenie, wyczyszczenie i ponowne skręcenie trwa kilka minut. Przy urządzeniach sanitarnych nie powinno być gwintów. Ja nie będę miał do rozkręcania nic poza ewentualnie zaworem piwnym, który później i tak zostanie wyeliminowany. zrobiona tak, że linia piwna nie łączy się wewnątrz nalewarki z linią gazową. Hmmm ciekaw jestem jak to zrobisz Trzymam kciuki i mam nadzieje, że pochwalisz się efektami. To akurat żaden problem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ile chcesz przechowywać piwo nalane tym sposobem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Na pewno 2-3 miechy, Portery czy RISy może i będą refermentowane, ale to wyjdzie w praniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Tu fajne patenty, tanie w dodatku https://www.youtube.com/watch?v=Rx2-OMyb8fc http://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/1242/JFzym07_Gadgets.pdf (patent nr 1, 5 też zresztą ciekawy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kolega vald posiada beerguna i z tego co wiem jest bardzo zadowolony. Mógłby sie wypowiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Słowo się rzekło, kobyłka u płota ;-) Zawory chwilowo tak dla oka wsadziłem jakieś zwykłe, mosiądzaki. W wersji produkcyjnej będą oczywiście nierdzewne, na gazie będą kulowe 1/4", a na piwie, a na piwie to ja mogę nawet z spawanym klapowym zaszaleć. Choinek też nie będzie, na gazie szybkozłączka, a na piwie... to sie jeszcze zobaczy. Rozmiar dość kompaktowy, ale wbrew pozorom nie została zrobiona do trzymania w ręku, ale może szchwarza nią rozleję tak jak jest ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Ja mam beerguna i jestem całkiem zadowolony choć dużo jeszcze nie rozlałem. Ja mam oryginalny blichmann ale ostatnio się pojawiły kopie u chinczyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Odświeżę stary temat. Posiadam BeerGun od Chińczyka - fajna sprawa, wszystko super. Problem w tym, że nie chcę mi się dla dwóch butelek, które chcę sprezentować uzbrajać całego ustrojstwa i schładzać kegów do ok. 0°C . Dzisiaj nalałem piwo o temperaturze 8°C do butelki prosto z kranu bez żadnej dodatkowej rurki - moje krany mają regulację przepływu - i byłem zdziwiony jak mało piany się wytworzyło i bezproblemowo się to odbyło. Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów - czy nalewanie z kranu tak że cała wolna przestrzeń po nalaniu jest wypełniona pianą, bez uprzedniego przedmuchiwania CO2 mocno naraża piwo na utlenienie? Kontakt z powietrzem jest bardzo krótki z resztą od początku jest niewielka warstwa pianki która chroni powierzchnię piwa podczas nalewania. Pytam bo taki sposób butelkowania nagazowanego piwa jest dla mnie mega wygodny i szybki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro_78 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Ja właśnie zakupiłem sobie takiego chińskiego BeerGuna i nie mogę sobie z nim poradzić, nie wiem co robię źle ale zamiast piwa leci mi sama piana do butelki Może napiszę jak to robię... Keg z piwem jest w lodówce w 5 stopniach, podłączam go pod butle z CO2 i ustawiam ciśnienie i gazu na około 0,5 bar Pod BeerGuna podłączam drugą butle gazu z ciśnieniem 1 bar i wężyk piwny do KEGa Wpuszczam do butelki CO2 przez kilka sekund i pomału otwieram przepływ piwa...leci sama piana Próbowałem już z dłuższym, krótszym wężem piwnym ale to nic nie zmienia Próbowałem z cieplejszym piwem z innego KEGa , tez to nic nie daje... Ciągle zamiast piwa leci piana Jak podłączam KEGa pod kran, jest OK...leci super samo piwo, na końcu dodaje troszkę piany... Wyjaśnicie mi co robię nie tak??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 A pod kranem też z ciśnieniemn 0.5 bar lejesz? Może piwo jest mocniej nagazowane niż wynika z 0.5 bar w 5C po prostu? jaro_78 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro_78 Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Po cichej przelewam piwo do KEGa i gazuje według dostępnej na forum tabelki, przeważnie jest to ciśnienie około 1,2 Bar...gazuje tak 2 tygodnie, później odłączam KEGa i stoi sobie w piwnicy...przed spożyciem wstawiam go do lodówki i daje mu o 0,2 bara wyższe ciśnienie niż podczas gazowania... Edytowane 5 Lipca 2018 przez jaro_78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 (edytowane) Do rozlewu nie więcej niż 0,5 Bar... i najlepiej w żeby piwo miało około 0-1°C. Edytowane 7 Lipca 2018 przez Beier jaro_78 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się