BuDeX Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Jeśli szybko minęło, to albo nie dojrzała, albo bardzo mało SHU miała. Moje Jolokie pieką tak z pół godziny Według głównej plantatorki w końcu, po mega długim czasie, dojrzała. Na próbę wziąłem bardzo mały skrawek, bo się bałem, ale pół godziny to na pewno nie było. Dzisiaj chyba ponowię probę A no i była bez pestek, bo te zostały zebrane na ponowny wysiew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Po jakim czasie tak średnio papryczki zaczynają wychodzić z ziemi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 3 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ktoś już wysiał ? ja już pierwsze mam w ziemi na parapecie. Docelowo mają pójść na ogród. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ja mam 2 letnie krzaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ja miałem do zeszłego sezonu paroletnie ale zaczęły się sypać bardzo i poszły na ogród a stamtąd już nie wróciły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ja posadziłem habanero red, orange, royal black i little elf po 5 sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ja żółte scotch bonet, jakieś chyba habanero czerwone i czekoladowe, oraz czeresniowe. Jeszcze coś będę dosiewał z posiadanych zapasów nasion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Ja trochę inaczej wysiewam i mam praktycznie 100% wschodów. No i dlatego wysiewam dosyć późno, bo w kwietniu W 2015 wysiałem w ogóle w lipcu czy sierpniu, bo się zgapiłem trochę - ostate Cayenne zbierałem jeszcze w grudniu 1. Moczę nasiona w wodzie przez 1 noc. 2. Wykładam przebrane* nasiona na wilgotną watę/ligninę i zostawiam w cieple. 3. Po kilku dniach większość nasion zaczyna kiełkować - wtedy wsadzam je do ziemi. 4. Po kolejnych kilku dniach rośliny wybijają się z ziemi na powierzchnię. *odrzucam bardzo płaskie, czarne i "niezdrowo" wyglądające nasiona Edytowane 15 Stycznia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Dołączam się do zabawy 5 grudnia zasadziłem 3x jalapeno conchos i 3x jalapeno earl grey oraz 2x habanero chocolate. Kiełkowanie na wacikach do twarzy w plastikowym pudełku przykrytym folią. Wszystkie wykiełkowały. Następnie przeniesione do ziemi w kubeczkach po jogurtach (małych). Obecnie 1 ładna roślina z dnia na dzień zwiędła.. zaś drugiej nie udało się rozerwać łupiny nasiona do końca i również zwiędła. Pozostałe rosną i powoli "mężnieją". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Bez growboxa będzie ciężko zimą wyhodować dobre sadzonki. Ja póki co na wacikach mam capsicum chinense i baccatumy. Annumy wysiewam koniec lutego początek marca Edytowane 15 Stycznia 2016 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Z tego względu resztę nasionek trzymam na później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Panowie poratuje ktoś nasionkami obojętnie co byle rosło i na parapecie ładnie wyglądało. Koszty listu zwracam ofc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Wiem, że prosisz o coś innego ale ostatnio zamawiałem z http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4456316 i ceny są bardzo zachęcające(2-8zł) za 10 nasionek, dodatkowo dorzuca gratisy, sam dostałem kolejną paczkę 10 nasion i ususzone pół papryczki (7 pot white). To tak tylko w razie gdybyś chciał zaoszczędzić trochę czasu. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ja mam trochę papryczek pomrożonych, więc nie wiem czy nasionka się nadadzą - podejrzewam, że mogą nie wyrosnąć, bo pewnie kryształki lodu je mogły uszkodzić. Do tego mam suszone habanero i chyba fatali red, ale one były jeszcze wędzone i nie jestem pewien jaką temperaturę mieliśmy finalnie w wędzarni. Na krzaku mam jeszcze 2 papryczki habanero orange oraz zsychające explosive ember, więc z tego coś by wyrosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 W przyrodzie jakoś rośliny przeżywają zimę, ba, banki nasion polegają na ich mrożeniu więc chyba powinno się udać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 W przyrodzie jakoś rośliny przeżywają zimę, ba, banki nasion polegają na ich mrożeniu więc chyba powinno się udać Nawet może z ciekawości z kilka ziarenek wydłubię. Podejrzewam, że w wypadku mrożenia ziaren, zwłaszcza tych bardziej wrażliwych roślin stosuje się albo jakieś zabiegi ochronne, albo mrozi którąś z szybkich metod, dzięki czemu powstają mniejsze kryształki lodu. Dwa krzaki z papryczkami "zimują" na parapecie, to będzie z czego wydłubać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Nie wiem czy jakoś się przygotowuje nasiona, oglądałem kiedyś jakiś dokument ale tego faktu nie odnotowałem. W każdym razie, nasionka przechowuje się tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Globalny_Bank_Nasion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Panowie poratuje ktoś nasionkami obojętnie co byle rosło i na parapecie ładnie wyglądało. Koszty listu zwracam ofc. Jak wysieje swoje za tydzień to mogę co nie co Ci wysłać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Dzięki Undeath, daj znać kiedy i za ile via PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Możliwe, że to przez zbyt wczesne wysadzenie ale roślinki padają jedna za drugą.. A szkoda bo pięknie wystartowały. Podejrzewam, że wpływ na to może mieć zbyt mała ilość światła + jest trochę za zimno (nawet te wietrzenie mieszkania zimnym powietrzem) albo kiepska ziemia.. kupiłem ją, wyglądała dobrze ale mam wrażenie, że jest jakaś zagrzybiona.. dziwne naloty pojawiły się po pewnym czasie w doniczkach. Tak czy inaczej poczekam teraz zapewne do marca z wysiewem.Spotkał się ktoś z Was z tym, że roślinki nie rozbudowały swojego systemu korzeniowego? U mnie wszystkie tego nie zrobiły, są chwiejne i potrafiły się przewalać nawet przy lekkim podlaniu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Co prawda znawcą nie jestem, ale więdnięcie roślinek + zagrzybiona ziemia to chyba świadczy o tym, że za dużo je podlewasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Zdjęcia pokaż, będzie można coś więcej powiedzieć. W jakiej temperaturze rosną? Edytowane 30 Stycznia 2016 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Do tej pory wytrwały 2, jalapeno conchos i habanero chocolate. Jalapeno po przesadzeniu do większej doniczki jakby odżyła. Habanero nadal nie może się zakorzenić, postaram się również lekko ją przesadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 MI papryczki w zeszłym roku też najpier rosły bardzo wzwyż (szczególnie habanero) a dopiero później rozbudowywały korzeń. Mi się naprawdę duże papryczki wywracały, pewnie z 15 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi