pedrix Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Przygodę z piwowartwem zacząłem stosunkowo niedawno, ponieważ 2 miesiące temu. Nie ukrywam, że bardzo mnie wciągnęło i chciałbym się rozwijać i z każdej warki wynosić nową wiedzę. Jeśli coś robić to robić to dobrze, a żeby dobrze warzyć muszą być notatki ! Spis warek:#1 Hefeweizen #2 Hefeweizen#3 Pils #4 Belgijskie Ale#5 Porter Bałtycki #6 Hefeweizen (przy temperaturze fermentacji 17- 18 C) #7 Nieimperialny Stout #8 Owsianka #9 Smoked Stout #10 Białe Białostockie#11 AIPA#12 Białe Białostockie no 2 Edytowane 3 Września 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) #4Belgijskie Ale - Słód pilzneński 5,0 kg;- Słód monachijski 0,7 kg;- Słód karmelowy jasny 0,3 kg;- kolendra 10 g;- cukier kandyzowany 0,5 kg;- Chmiel Marynka, granulat, 30 g;- Chmiel Lubelski, granulat, 35 g;- Drożdże Brewferm Top 6g x 2 opakowaniaZacieranie infuzyjne:- 62-63 stopni C – 40 minut;- 72-73 stopni C – 20minut;- podgrzanie do 78 stopni i filtracja.Gotowanie ( 60 minut ) i chmielenie:- na początku gotowania Marynka;- 10 minut przed końcem gotowania Lubelski, cukier kandyzowany i zmiażdżoną kolendrę.Wyszło w sumie 20 litrów o gęstości 18 Blg. Piwo po 8 dniach fermentacji burzliwej zostało dzisiaj zlane na cichą. Niestety spiesząc się Blg zmierzyłem dopiero po zlaniu do drugiego fermentora, wynik - 6 Blg. Trochę dużo, ale mam nadzieję, że dofermentuje przez 2 tygodnie. Mierząc blg skosztowałem trochę specjału i muszę przyznać, że było niemiłosiernie gorzkie. Nie wiem czy to wina tego, że piwo nie dofermentowało na burzliwej i latały jeszcze drożdże, czy może chmielu.Edit: 2 Luty: piwo wczoraj rozlane do butelek z Blg końcowym 6. W nocy nastąpiła pewna "awaria", ponieważ mój syn odkręcił kaloryfer przy którym stały skrzynki z butelkami, skutkiem czego, rano były dobrze zgrzane. Nie wiem czy w tej sytuacji znieść je do piwnicy, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie 10 stopni, czy poczekać jeszcze parę dni. Podejrzewam, że w butelkach nastąpiła turbo refermentacja Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) #5 Porter Bałtycki Zasyp: słód pilzneński - 2,1 kg słód monachijski - 3,8 kg słód karmelowy jasny - 0,25 kg słód karmelowy ciemny - 0,15 kg słód barwiący - 0,10 kg chmiel marynka szyszki - 50 g chmiel lubelski szyszki - 25 g Zacieranie w 19 litrach wody: 66 C - 60' 72 C - 25' 76 C - filtracja Gotowanie 120 minut - marynka na 120' przed końcem, lubelski 10' przed końcem. Zadane dwie paczki drożdży Saflager S-23. Łącznie uzyskałem 15 litrów brzeczki o gęstości 25 Blg, czyli o 3 Blg więcej niż planowałem. Już podczas zacierania unosił się wspaniały aromat kawy. Człowiek uczy się na błędach i następnym razem nie zastosuję do takiego zasypu wężyka z oplotu - filtracja zajęła mi prawie 4 godziny. Po zadaniu drożdży w temperaturze 20C, nie zdążyłem znieść fermentora do piwnicy a w rurce już bulgotało. To chyba jakieś drożdże wyścigowe są Obecnie piwo fermentuje w temperaturze 10,5 C. Edytowane 16 Lutego 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) #6 HefeweizenSurowce:Słód pilzneński - 2 kgSłód pszeniczny - 2,4 kgChmiel Lubelski szyszka - 30 g (dodane na początku gotowania)Drożdże Mauribrew Weiss 34/70 - jedno opakowanieZacieranie:44 C - 20 minut62 C - 50 minut72 C - 20 minut76 C - filtracjaWysładzane 15 litrami wody - 24 litry brzeczki o gęstości 10 Blg.Gotowanie: 60 minut - finalnie 18 litrów brzeczki o gęstości 12 Blg. W 55 minucie gotowanie dowiedziałem się, jak powinien wyglądać dobry przełom Fermentacja przeprowadzana w tempretaurze 17-18 C, lag trwał 24 godziny. Na chwilę obecną ferment trajkocze jak opętany Dwa ostatnie weizeny fermentowały w temperaturze 20-21C. Ciekawi mnie efekt obniżonej temperatury przy tej warce. Edytowane 12 Marca 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Po 3 tygodniach leżakowania, otworzyłem próbnie jedną butelkę warki #1. Powiem szczerze - nie zachwyca. Gorzkie to to i baaaardzo czuć alkohol, którego z wyliczeń powinno być 6,5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Wczoraj warka #5 poszła na cichą, natomiast warka #6 do butelek. Przy #6 Blg niezmiennie od paru dni wynosiło 4,5 stopnia. Wyszło 34 butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Niby dlaczego rezygnujesz z oplotu? Musisz coś robić nie tak... miałeś raptem 6,5kg słodu... Ja filtruję na oplocie Risa etc do którego wrzucam 12,5kg słodu w tym 10% płatków owsianych idzie lekko i w 1,5h koniec filtrowania aaa mam oplot ponad 1m... Edytowane 3 Marca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Źle się wyraziłem, problem nie w oplocie a w jego długości - 0,5 m także trzeba uzbroić się w "metrówkę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Rozwiązałes zagadkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 a oto jak prezentuje się warka #6 tydzień po zabutelkowaniu. Wyczuwalne ... goździki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Warka #5 2 dni temu została zabutelkowana. Z 25 Blg zeszło tylko do 11, co mnie zdziwiło, ponieważ liczyłem, że zejdzie co najmniej do 9 Blg. Nie wiem co może być przyczyną, drożdże zadane w odpowiedniej ilości, temperatura odpowiednia, napowietrzenie prawidłowe (przelewanie z wysokości i machanie fermentorem ). Nastawiałem się, że piwo będzie leżakować, a tu marne 7,2% .... Edytowane 12 Marca 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Warka #7 Nieimperialny Stout - 5 kg słodu Pilzneńskiego - 0.5 kg Caraaroma 300 - 400 EBC - 0,1 kg jęczmienia palonego 1100 EBC - 0,2 kg Carafa I 800 - 1000 EBC - Płatki owsiane 0,4 kg - Chmiele Minstrel 4,2% aa - 35 g w 10' i East Kent Goldings 5 % aa - 45 g w 50' - Drożdże US05 Słody zacierane w 16 litrach: 62C - 45' 72C - 30' 76C - filtracja filtrem z oplotu Wysładzanie do 24 litrów. Gotowanie: 65 minut Blg: 17 Finalnie: 19 litrów Drożdże zadane w temperaturze 25C Piwo fermentuje już 3 dzień. Czytając opinie o tych drożdżach, podobna po fermentacji burzliwej nie opada piana. Na chwilę obecną fermentor trajkocze co 5 sekund, a piana zaledwie na dwa palce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Warka #7 poszła wczoraj na cichą. Z początkowych 17 Blg spadło do 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Wczoraj warka #8 Owsianka - 4 kg Słód Pale Ale - 0.3 kg Słód Biscuit- 0.3 kg Słód Czekoladowy - 0.2 kg Słód Crystal II- 0.8 kg Płatki owsiane- 0.2 kg Palone ziarno jęczmienia - Chmiel Challenger 35g w 10' - gęstwa z warki #7 Zacieranie: - 62C - 50' - 72C - 30' - 78C - filtracja Wysładzanie do 29 litrów. Gotowanie 65 minut. Finalnie: 22 litry. Blg: 15. Drożdże zadane w termperaturze 30C. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Warka #7 zabutelkowana - 4 blg. warka #8 przelana na cicha - 3 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 warka#8 zabutelkowana z 3 blg końcowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Po przerwie i zaopatrzeniu się w śrutownik i metrowy oplot. Przedwczoraj: Warka #9 Smoked Stout - 2,5 kg słodu Pilzneńskiego - 2,5 kg słód wędzony Weyermann - 0,1 kg jęczmienia palonego 1100 EBC - 0,2 kg Carafa I 800 - 1000 EBC - Płatki owsiane 0,4 kg - 0,3 kg śliwki suszone w 55' gotowania - Chmiele Challenger - 35 g w 10' i Lubelski 25 g - 50 g w 50' - Drożdże US05 Słody zacierane w 16 litrach: 62C - 40' 72C - 30' 76C - filtracja filtrem z oplotu Wysładzanie do 24 litrów. Gotowanie: 60 minut Blg: 17 Finalnie: 20 litrów Drożdże zadane w temperaturze 25C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) Warka #10 Białe Białostockie - 2,5 kg słodu Pilzneńskiego optima - 2 kg słód pszeniczny optima - Chmiel Lubelski 15 g w 75' - Drożdże Fermentum Mobile Gwoździe i Banany - gęstwa dzięki uprzejmości kolegi. Słody zacierane w 15 litrach: 44C - 15' 63C - 45' 72C - 20' 76C- filtracja oplotem Wysładzanie do 23 litrów. Gotowanie 75 minut. Finalnie 15 litrów. Blg: 15 (!!) Drożdże zadane w temp. 25 C. Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Po zakupie śrutownika, refraktometru i chłodnicy wkraczam na zupełnie inny poziom warzenia. A na pierwszy rzut: Warka #11 AIPA -Słód pilzneński 4,2 kg -Słód wiedeński 1 kg -Słód monachijski typ II 0,6 kg -Słód Caramunich typ I 0,2 kg -Chmiel Zeus, granulat 20 g - 60' -Chmiel Green Bullet, granulat 50 g - 40' -Mech Irlandzki 10g - 45' Chmiel Mosaic, granulat 20 g 55' Chmiel Centennial, granulat 30 g - 59' -Drożdże Fermentum Mobile - Wichrowe Wzgórza Słody zacierane w 20 litrach: 52C - 10 minut 65C - 70 minut 76C - 5 minut - filtracja oplotem Wysładzanie do 14 Blg. Gotowanie 60 minut. Blg:16 Drożdże zadane w temp. 25C Temperatura fermentacji 18C. Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Niestety trzeba placic za lekkomyślność. Drozdze do warki #11 zakupilem po promocyjnej cenie z racji tego, ze byly przeterminowane. Mimo instrukcji aby przed zadaniem zrobić starter, zadalem je bezpośrednio z fiolki. Efekt jest taki ze jestem w trakcie uwadniania US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Niestety trzeba placic za lekkomyślność. Drozdze do warki #11 zakupilem po promocyjnej cenie z racji tego, ze byly przeterminowane. Mimo instrukcji aby przed zadaniem zrobić starter, zadalem je bezpośrednio z fiolki. Efekt jest taki ze jestem w trakcie uwadniania US05 Ile czasu minęło od zadania drożdży? Może nie ma co panikować? (jeszcze ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Dokladnie 35 godzin. Niestety nie widac chocby minimalnych znakow fermentacji a nie chce ryzykowac zakazenia chyba ze ktos ma inny pomysl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Poczekaj jeszcze te 12h. Starter był potrzebny nie tylko dlatego że drożdże były już starsze ale i ekstrakt pewnie jest wysoki (IPA). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Warka #9 przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Wczoraj warka #10 została przelana do butelek z BLG końcowym 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się