Skocz do zawartości

Pedrix warzy


pedrix

Rekomendowane odpowiedzi

Przygodę z piwowartwem zacząłem stosunkowo niedawno, ponieważ 2 miesiące temu. Nie ukrywam, że bardzo mnie wciągnęło i chciałbym się rozwijać i z każdej warki wynosić nową wiedzę. Jeśli coś robić to robić to dobrze, a żeby dobrze warzyć muszą być notatki ! :)

Spis warek:
#1 Hefeweizen 
#2 Hefeweizen
#3 Pils 
#4 Belgijskie Ale
#5 Porter Bałtycki
#6 Hefeweizen (przy temperaturze fermentacji 17- 18 C)

#7 Nieimperialny Stout

#8 Owsianka

#9 Smoked Stout

#10 Białe Białostockie
#11 AIPA
#12 Białe Białostockie no 2

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#4
Belgijskie Ale 

- Słód pilzneński 5,0 kg;
- Słód monachijski 0,7 kg;
- Słód karmelowy jasny 0,3 kg;
- kolendra 10 g;
- cukier kandyzowany 0,5 kg;
- Chmiel Marynka, granulat, 30 g;
- Chmiel Lubelski, granulat, 35 g;
- Drożdże Brewferm Top 6g x 2 opakowania

Zacieranie infuzyjne:
- 62-63 stopni C – 40 minut;
- 72-73 stopni C – 20minut;
- podgrzanie do 78 stopni i filtracja.


Gotowanie ( 60 minut ) i chmielenie:
- na początku gotowania Marynka;
- 10 minut przed końcem gotowania Lubelski, cukier kandyzowany i zmiażdżoną kolendrę.

Wyszło w sumie 20 litrów o gęstości 18 Blg.

 

Piwo po 8 dniach fermentacji burzliwej zostało dzisiaj zlane na cichą. Niestety spiesząc się Blg zmierzyłem dopiero po zlaniu do drugiego fermentora, wynik - 6 Blg. Trochę dużo, ale mam nadzieję, że dofermentuje przez 2 tygodnie. Mierząc blg skosztowałem trochę specjału i muszę przyznać, że było niemiłosiernie gorzkie. Nie wiem czy to wina tego, że piwo nie dofermentowało na burzliwej i latały jeszcze drożdże, czy może chmielu.

Edit: 2 Luty: piwo wczoraj rozlane do butelek z Blg końcowym 6. W nocy nastąpiła pewna "awaria", ponieważ mój syn odkręcił kaloryfer przy którym stały skrzynki z butelkami, skutkiem czego, rano były dobrze zgrzane. Nie wiem czy w tej sytuacji znieść je do piwnicy, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie 10 stopni, czy poczekać jeszcze parę dni. Podejrzewam, że w butelkach nastąpiła turbo refermentacja :D

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#5

Porter Bałtycki

 

Zasyp:

słód pilzneński - 2,1 kg

słód monachijski - 3,8 kg

słód karmelowy jasny - 0,25 kg

słód karmelowy ciemny - 0,15 kg

słód barwiący - 0,10 kg

chmiel marynka szyszki - 50 g

chmiel lubelski szyszki - 25 g

 

Zacieranie w 19 litrach wody:

66 C - 60'

72 C - 25'

76 C - filtracja

 

Gotowanie 120 minut - marynka na 120' przed końcem, lubelski 10' przed końcem. Zadane dwie paczki drożdży Saflager S-23.

 

Łącznie uzyskałem 15 litrów brzeczki o gęstości 25 Blg, czyli o 3 Blg więcej niż planowałem. Już podczas zacierania unosił się wspaniały aromat kawy. Człowiek uczy się na błędach i następnym razem nie zastosuję do takiego zasypu wężyka z oplotu - filtracja zajęła mi prawie 4 godziny. Po zadaniu drożdży w temperaturze 20C, nie zdążyłem znieść fermentora do piwnicy a w rurce już bulgotało. To chyba jakieś drożdże wyścigowe są :D Obecnie piwo fermentuje w temperaturze 10,5 C.

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#6 Hefeweizen

Surowce:
Słód pilzneński - 2 kg
Słód pszeniczny - 2,4 kg
Chmiel Lubelski szyszka - 30 g (dodane na początku gotowania)
Drożdże Mauribrew Weiss 34/70 - jedno opakowanie


Zacieranie:
44 C - 20 minut
62 C - 50 minut
72 C - 20 minut
76 C - filtracja

Wysładzane 15 litrami wody - 24 litry brzeczki o gęstości 10 Blg.
Gotowanie: 60 minut - finalnie 18 litrów brzeczki o gęstości 12 Blg. W 55 minucie gotowanie dowiedziałem się, jak powinien wyglądać dobry przełom :D

Fermentacja przeprowadzana w tempretaurze 17-18 C, lag trwał 24 godziny. Na chwilę obecną ferment trajkocze jak opętany :D Dwa ostatnie weizeny fermentowały w temperaturze 20-21C. Ciekawi mnie efekt obniżonej temperatury przy tej warce.

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Niby dlaczego rezygnujesz z oplotu? Musisz coś robić nie tak... miałeś raptem 6,5kg słodu... 

Ja filtruję na oplocie Risa etc do którego wrzucam 12,5kg słodu w tym 10% płatków owsianych idzie lekko i w 1,5h koniec filtrowania :)

aaa mam oplot ponad 1m...

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #5 2 dni temu została zabutelkowana. Z 25 Blg zeszło tylko do 11, co mnie zdziwiło, ponieważ liczyłem, że zejdzie co najmniej do 9 Blg. Nie wiem co może być przyczyną, drożdże zadane w odpowiedniej ilości, temperatura odpowiednia, napowietrzenie prawidłowe (przelewanie z wysokości i machanie fermentorem :cool: ). Nastawiałem się, że piwo będzie leżakować, a tu marne 7,2% ....

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #7 Nieimperialny Stout

 

- 5 kg słodu Pilzneńskiego

- 0.5 kg Caraaroma 300 - 400 EBC

- 0,1 kg jęczmienia palonego 1100 EBC

- 0,2 kg Carafa I 800 - 1000 EBC

- Płatki owsiane 0,4 kg

- Chmiele Minstrel 4,2% aa - 35 g w 10'  i East Kent Goldings 5 % aa - 45 g w 50'    

- Drożdże US05

 

Słody zacierane w 16 litrach:

62C - 45'

72C - 30'

76C - filtracja filtrem z oplotu

 

Wysładzanie do 24 litrów.

Gotowanie: 65 minut 

Blg: 17

Finalnie: 19 litrów

Drożdże zadane w temperaturze 25C

 

Piwo fermentuje już 3 dzień. Czytając opinie o tych drożdżach, podobna po fermentacji burzliwej nie opada piana. Na chwilę obecną fermentor trajkocze co 5 sekund, a piana zaledwie na dwa palce  :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj warka #8 Owsianka 

- 4 kg Słód Pale Ale 

- 0.3 kg Słód Biscuit
- 0.3 kg Słód Czekoladowy

0.2 kg Słód Crystal II
- 0.8 kg Płatki owsiane
- 0.2 kg Palone ziarno jęczmienia

- Chmiel Challenger 35g w 10'

- gęstwa z warki #7

 

Zacieranie:

- 62C - 50'

- 72C - 30'

- 78C - filtracja

 

Wysładzanie do 29 litrów.

Gotowanie 65 minut.

Finalnie: 22 litry.

Blg: 15.

Drożdże zadane w termperaturze 30C.

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Po przerwie i zaopatrzeniu się w śrutownik i metrowy oplot. Przedwczoraj:


Warka #9 Smoked Stout


 


- 2,5 kg słodu Pilzneńskiego


- 2,5 kg słód wędzony Weyermann


- 0,1 kg jęczmienia palonego 1100 EBC


- 0,2 kg Carafa I 800 - 1000 EBC


- Płatki owsiane 0,4 kg


- 0,3 kg śliwki suszone w 55' gotowania


- Chmiele Challenger - 35 g w 10'  i Lubelski 25 g - 50 g w 50'  


- Drożdże US05


 


Słody zacierane w 16 litrach:


62C - 40'


72C - 30'


76C - filtracja filtrem z oplotu


 


Wysładzanie do 24 litrów.


Gotowanie: 60 minut 


Blg: 17


Finalnie: 20 litrów


Drożdże zadane w temperaturze 25C


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Białe Białostockie

 

- 2,5 kg słodu Pilzneńskiego optima

- 2 kg słód pszeniczny optima

- Chmiel Lubelski 15 g w 75'

 

- Drożdże Fermentum Mobile Gwoździe i Banany - gęstwa dzięki uprzejmości kolegi.

 

Słody zacierane w 15 litrach:

44C - 15'

63C - 45'

72C - 20'

76C- filtracja oplotem

 

Wysładzanie do 23 litrów.

Gotowanie 75 minut.

Finalnie 15 litrów.

Blg: 15 (!!)

Drożdże zadane w temp. 25 C.

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po zakupie śrutownika, refraktometru i chłodnicy wkraczam na zupełnie inny poziom warzenia. A na pierwszy rzut:

 

Warka #11 AIPA

 

-Słód pilzneński 4,2 kg

-Słód wiedeński 1 kg

-Słód monachijski typ II 0,6 kg

-Słód Caramunich typ I 0,2 kg

-Chmiel Zeus, granulat 20 g - 60'

-Chmiel Green Bullet, granulat 50 g - 40'

-Mech Irlandzki 10g - 45'

Chmiel Mosaic, granulat 20 g 55'

Chmiel Centennial, granulat 30 g - 59'

-Drożdże Fermentum Mobile  - Wichrowe Wzgórza

 

Słody zacierane w 20 litrach:

52C - 10 minut

65C - 70 minut

76C - 5 minut - filtracja oplotem

 

Wysładzanie do 14 Blg.

Gotowanie 60 minut.

Blg:16

Drożdże zadane w temp. 25C

Temperatura fermentacji 18C.

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety trzeba placic za lekkomyślność. Drozdze do warki #11 zakupilem po promocyjnej cenie z racji tego, ze byly przeterminowane. Mimo instrukcji aby przed zadaniem zrobić starter, zadalem je bezpośrednio z fiolki. Efekt jest taki ze jestem w trakcie uwadniania US05 ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety trzeba placic za lekkomyślność. Drozdze do warki #11 zakupilem po promocyjnej cenie z racji tego, ze byly przeterminowane. Mimo instrukcji aby przed zadaniem zrobić starter, zadalem je bezpośrednio z fiolki. Efekt jest taki ze jestem w trakcie uwadniania US05 ;)

Ile czasu minęło od zadania drożdży? Może nie ma co panikować? (jeszcze :))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.