Undeath Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Przycinasz do zera, zakrywasz pędy i zimujesz w jak najniższej temperaturze (0-5C najlepiej, nie wymusi to ponownego wzrostu rośliny), podlewasz maksymalnie raz na miesiąc i to delikatnie. wojtekk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Przycinasz do zera, zakrywasz pędy i zimujesz w jak najniższej temperaturze (0-5C najlepiej, nie wymusi to ponownego wzrostu rośliny), podlewasz maksymalnie raz na miesiąc i to delikatnie. Czy możesz doprecyzować? Czy trzeba wykopywać całą karpę z ziemi, czy też można ją normalnie zostawić na zimę i tylko np. czymś ogacić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Jeżeli są w ziemi nie ma potrzeby ich wyjmować i przenosić do piwnicy, przyciąć okryć czymś i tyle w temacie. Na następny rok czekać na szyszki heheh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Przycinasz do zera, zakrywasz pędy i zimujesz w jak najniższej temperaturze (0-5C najlepiej, nie wymusi to ponownego wzrostu rośliny), podlewasz maksymalnie raz na miesiąc i to delikatnie. Czy możesz doprecyzować? Czy trzeba wykopywać całą karpę z ziemi, czy też można ją normalnie zostawić na zimę i tylko np. czymś ogacić? Mówimy o doniczkowej wersji, ja swoją Iungę w doniczce po prostu wnoszę do garażu i tam sobie zimuje nie przykrywam niczym i nie opatulam. Natomiast wersje ogrodowe, ścinam przy samej ziemi pędy i okrywam trocinami na zimę i tak pozostawiam, na wiosnę wykopuje karpę ogałacam i wsadzam ponownie w ziemię. ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Też mam w tym roku jeszcze wersję "doniczkową", ale pytam już na przyszły rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Jak tam wyszly wam piwa na domowym chmielu? Ja zrobilem pale ale chmielone na zimno mrozona szyszka (nie suszona wczesniej) i wyszlo calkiem calkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Moi drodzy, czy można już powoli przesadzać chmiel na nowy sezon? Mój już wypuszcza pędy dosyć intensywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peredzyn Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Mój jeszcze zakopany w ziemi ale w tym roku idzie w wiadra bo nornice dają popalić i podgryzają . Pozatym jeszcze przymrozki są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 U mnie u trzech z czterech karp wyglądają już pędy. Czy to znaczy że czas na ogławianie? Jak się za to zabrać i jak to zrobić porządnie żeby mieć dobre plony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 U mnie na wierzch wygląda Cascade. I teraz pytanie, czy kombinować coś przy młodej sadzonce sadzonej jesienią? Czy zostawić i ogławiać dopiero za rok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Czas na założenie tematu Chmielnik sezon 2016r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 U mnie na wierzch wygląda Cascade. I teraz pytanie, czy kombinować coś przy młodej sadzonce sadzonej jesienią? Czy zostawić i ogławiać dopiero za rok? Dopiero za rok. U mnie u trzech z czterech karp wyglądają już pędy. Czy to znaczy że czas na ogławianie? Jak się za to zabrać i jak to zrobić porządnie żeby mieć dobre plony? To zależy czy będą jeszcze przymrozki u Ciebie. Ja czekam, aż miną pierwsze przymrozki i się za to zabieram Niby w przyszłym tygodniu powinno już być okej. puszka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Miałem sztobry cascade/chinook/fuggle z Anglii które już tam i podczas wysyłki zaczęły puszczać pędy, zdecydowałem by od razu wsadzić je w donice i trzymać już w temperaturze przedpokoju 15~ stopni, wystrzeliły w górę i wszystkie mają obecnie ponad 0,5m. Lepsze chyba to niż ich przemrożenie. Cascade rośnie zdecydowanie najszybciej. Zobaczymy jak poradzą sobie te chmiele z suwalskim "biegunowym" klimatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) U mnie u trzech z czterech karp wyglądają już pędy. Czy to znaczy że czas na ogławianie? Jak się za to zabrać i jak to zrobić porządnie żeby mieć dobre plony? "To zależy czy będą jeszcze przymrozki u Ciebie. Ja czekam, aż miną pierwsze przymrozki i się za to zabieram Niby w przyszłym tygodniu powinno już być okej." A jak się za to zabrać i jak to zrobić porządnie. Odkopie delikatnie karpę i co dalej? Wyciągać ją całą? Co powycinać a co pozostawić? Edytowane 20 Marca 2016 przez puszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi